Nokia C1-01

PRVÝ KONTAKT s low-endom Jednoduchý mobil s VGA fotoaparátom, 3,5 mm jackom, podporou pamäťových kariet a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 30,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 1900 MHz,

rozmery: 108 x 45 x 14 mm,

hmotnosť: 79 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 65 536 farieb, 128 x 160 b., uhlopriečka 1,8'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 0,3 Mpix (640 x 480 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 22 MB + microSDHC (do 32 GB), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

batéria: BL-5CB, 800 mAh,

výdrž: ???

SAR: 0,65 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria BL-5CB, nabíjačka AC-3, stereo slúchadlá WH-102, dokumenty

Nokia C1-01 je najjednoduchší model z radu Cseries. Ponúkne výbornú výdrž na jedno nabitie, hudobný prehrávač, 3,5 mm jack, podporu pamäťových kariet, a to všetko za sympatickú cenu.

Dizajn novinky sa nesie v tradičnom duchu menej vybavených telefónov od Nokie. Ide o telefón klasickej konštrukcie s malým displejom a pohodlnou klávesnicou. Telo Nokie C1-01 je vyrobené z kvalitných plastov, pevnosť konštrukcie preto musíme hneď v úvode pochváliť. Prednú stranu tvorí malý farebný TFT displej s uhlopriečkou 1,8 palca a pohodlná klávesnica s dostatočne veľkými tlačidlami. Po stranách telefónu nenájdete veľa konektorov, nakoniec sa to však od low-endového telefónu ani neočakáva. V hornej časti pravej steny sa usídlila dvojica konektorov - microUSB a otvor pre tenkú nabíjačku. Škoda, že Nokiu C1-01 microUSB nabíjačkou nenabijete. Ľavá stena je takmer holá, v jej rohu je nenápadne ukrytý otvor pre pútko. Hudobný 3,5 mm jack sa usídlil v hornej stene, no a k pamäťovej karte sa dostanete až po odňatí zadného krytu.

"Nokiu C1-01 microUSB nabíjačkou nenabijete!"

Klávesnicu Nokie C1-01 tvorí ovládací blok a alfanumerická časť. Prvá časť pozostáva z tradičnej štvorice tlačidiel (dve na ovládanie hovoru a dve kontextové klávesy) a ovládacieho štvorca s potvrdzovacím stredom. Tlačidlá majú dostatočnú veľkosť, tuhosť i zdvih, takže sa telefón ovláda pohodlne. Alfanumerická časť sa na prvý pohľad zdá byť malá, no s jej ovládaním nebudete mať žiadne problémy. Jednotlivé klávesy sú od seba dostatočne vzdialené a ľahko rozpoznateľné. Nechýbajú ani staré známe klávesové skratky - podržaním hviezdičky spustíte FM rádio, 0-ka otvára internetový prehliadač a dlhším podržaním mriežky de/aktivujete tichý režim.

Displej použitý v Nokii C1-01 používa rozlíšenie 128 x 160 bodov na 1,8-palcovej uhlopriečke a dokáže zobraziť až 65 536 farieb. Jeho najväčším nedostatkom je slabá viditeľnosť na priamom slnku, pričom nepomôže ani biela téma či nastavenie väčšieho písma. Jednoducho, displej novinky je určený skôr do interiérov. Negatívne hodnotím aj nemožnosť nastaviť jas či dĺžku podsvietenia. Domáca obrazovka podporuje aktívny pohotovostný režim. Ten môže byť prepojený s hudobným prehrávačom, FM rádiom, e-mailom či kalendárom. Menu je tradičné, používa rozloženie ikon v matici 3 x 3. Nastaviť si môžete aj formu zoznamu alebo po jednej položke.

"Najväčším nedostatkom displeja je jeho slabá viditeľnosť v exteriéri."

Zabudovaný fotoaparát dokáže zhotovovať snímky s maximálnym rozlíšením 640 x 480 bodov. Ich kvalita je však mizerná. S tak nekvalitným fotoaparátom som sa nestretol už dávno, avšak niekedy je lepšie mať menej ako nič. Fotografovanie štandardne prebieha v režime na výšku, nastavenia však umožňujú zmeniť aj na režim na šírku displeja. Nechýbajú farebné efekty či možnosť aktivovať samospúšť. Video nahráva Nokia C1-01 v QCIF rozlíšení (176 x 144 b.) čo postačí na momentky do telefónu, prípadne do MMS. Pri fotoaparáte mi chýbala iba LED dióda, ktorá by bola využiteľná aj ako príležitostné svietidlo. Zhotovené fotografie a videá je možné v galérii prezerať aj na celý displej. So snímkami je možné aj pracovať - otáčať ich, orezávať, pridávať efekty či text...

"VGA fotoaparát poteší, niekedy je menej lepšie ako nič."

Hudobný prehrávač ponúka klasiku - rozdelenie podľa údajov z ID3 tagov, opakovanie, náhodný výber či možnosť prehrať hudbu cez Bluetooth. Ekvalizér či automatické vypnutie po danom čase chýba. Výhodou je podpora pamäťových kariet a prítomnosť 3,5 mm jacku, vďaka ktorému si pripojíte vlastné slúchadlá. Hudobnú výbavu dopĺňa jednoduché FM rádio s RDS, ktoré však nefunguje bez pripojených slúchadiel. Hlasitosť zadného reproduktora je dostatočná, chýbajú mu však hĺbky.

"Výhodou je podpora pamäťových kariet a 3,5 mm jacku."

Vnútorná pamäť telefónu ponúka po úvodnom spustení okolo 15 MB, ktoré poslúžia na ukladanie e-mailov, SMS a MMS správ či údajov v kalendári. Pamäť je možné rozšíriť microSDHC kartou, podľa výrobcu až o 32 GB.

V oblasti telefonovania ponúka Nokia C1-01 klasiku. Telefónny zoznam s vyhľadávaním postupným zadávaním znakov ponúkne kapacitu 1 000 viacpoložkových kontaktov. Tie môžete hromadne presúvať, kopírovať či mazať. Pamäte si môžete nechať zobraziť jednotlivo či spolu. Prekvapila ma funkcia známa zo smartfónov - synchronizácia údajov s druhým telefónom prostredníctvom technológie Bluetooth. Okrem kontaktov vám prepošle aj záznamy z kalendáru, textové a multimediálne správy či poznámky. Skutočne užitočná a výborná funkcia. Také Sony Ericssony či LG ju ponúkajú už roky. Pri vytáčaní telefónneho čísla môžete okrem uskutočnenia hovoru poslať aj správu, pridať číslo ku kontaktom, no takisto aj zadané číslo použiť ako časovač odpočítania. Prítomné sú aj profily, ktoré si môžete načasovať. Výhodou je možnosť priradiť profil príslušenstvu. Napríklad pripojenej nabíjačke môžete pripojiť hlasný profil, pričom pripojeným slúchadlám zasa tichý.

"Nokia prekvapí časovanými profilmi."

V menu správ nájdete tradične jednotný editor multimediálnych a textových správ, e-mail používa samostatný. Multimediálne súbory do správy vložíte prostredníctvom grafických odkazov. V nastaveniach nájdete známe položky ako ukladanie odoslaných správ, veľkosť písma, potvrdenie o doručení či automatické zmenšenie vloženej snímky do MMS a e-mailu. V nastaveniach sa nachádza aj tradičná chybná možnosť "zmenšenia" snímky na rozlíšenie 1600 x 1200 bodov, pričom fotoaparát ponúka rozlíšenie len 640 x 480 bodov. E-mailový klient dokáže sťahovať vaše správy každých 30 minút. V nastaveniach si môžete určiť počet stiahnutých e-mailov, prípadne či má telefón sťahovať celé správy alebo len hlavičky.

Hlavným internetovým prehliadačom v telefóne je stará známa Opera Mini vo verzii 4.1. Tá si bez väčších problémov poradí s väčšinou webových či wapových stránok. Ku klasickému zabudovanému prehliadaču sa dostanete len cez skratku "domovská stránka". Chýba prístup do Ovi Store či aplikácia Načítajte!, no pre mnohých používateľov by tieto funkcie boli aj tak zbytočné. Na internet sa pripojíte prostredníctvom GPRS. Podpora sietí tretej generácie chýba. Na lokálne spojenia môžete využiť Bluetooth či microUSB konektor.

Kalendár je štandardný, so šiestimi typmi udalostí. Ponúka tiež hromadné, ako aj automatické mazanie starých pripomienok. Nastaviť môžete predvolený typ náhľadu. Dni s pripomienkou sú občas horšie rozoznateľné od tých bez pripomienky, keďže hrubý font sa príliš nelíši od obyčajného. Budík môže budiť aj rádiom. Ostatné organizačné funkcie sú zastúpené úlohami, poznámkami, kalkulačkou, časovačom a stopkami.

"Z organizačných funkcií nechýba kalendár či budík s možnosťou budenia FM rádiom."

V telefóne sa nachádzajú aj tri hry - Block'd, Glamour Pinball a Sudoku. Menu aplikácií ponúkne manažéra výdavkov, svetové hodiny či prevodník. Minimalizácia aplikácií a multitasking už tradične chýbajú.

Batéria s kapacitou 800 mAh je nemilým prekvapením. Výrobca totiž pri predstavení telefónu uvádzal, že v balení nájdeme typ BL-5C s kapacitou 1 020 mAh. Napriek tomu je výdrž dostatočná, pokojne počítajte s tromi až štyrmi dňami bežného používania.

Výhody:

- 3,5 mm jack,

- FM rádio s RDS,

- hudobný prehrávač s podporou microSD kariet,

Nevýhody:

- slabá viditeľnosť displeja na priamom slnku,

- microUSB nenabíja,

- iba 800 mAh batéria namiesto pôvodnej 1 020 mAh.

Orientačná cena: 49 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia C1-01 je jednoduchý a lacný mobil, ktorý však výborne poslúži seniorom, nenáročným používateľom či napríklad ako náhrada pevnej linky. Novinka má niekoľko nedostatkov, medzi najväčšie patrí slabá viditeľnosť displeja a microUSB konektor, ktorý nemožno použiť na nabíjanie. Tieto nedostatky však vyvážia plusy, ktoré som od takéhoto telefónu ani nečakal... Hudobný prehrávač, podpora pamäťových kariet do 32 GB, FM rádio s RDS či časované profily ma skutočne potešili.

Produktová stránka: Nokia C1-01

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.02.2011 - 21:13

mental.disease: za tie prachy, v pohode low-end..

anonymous03.06.2010 - 14:08 Trvalý odkaz

RVM: Prene tak, dobra cena, slusny dizajn, sd card slot, radio, 3.5mm jack.

anonymous03.06.2010 - 15:09 Trvalý odkaz

hellwet159: ja som si najrpv myslel ze ta C-series zname seria z recyklovanych predmetov ako je napr sony ericsson elm

anonymous04.06.2010 - 10:09 Trvalý odkaz

Martin: nokia dobre vie, ako predavat telefony na kila :-)

anonymous16.06.2010 - 03:58 Trvalý odkaz

torpedo08: nokia sa tusim vracia k starym casom :D nwm naco to podporuje sd az do 32 gb,, no ale nekdo chce mozno klasiku ktoru bude pouzivat aj ako mp3ku .

Celá diskusia 31 príspevkov