Orange Boston

RECENZIA smartfónu Dotykový mobil s OS Android, 5 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, HSDPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 1.6,

procesor: Qualcomm, 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 116 x 57 x 12 mm,

hmotnosť: 118 gramov (zistená: 116 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný, multitouch), TFT, 320 x 480 b., 45 x 67 mm, uhlopriečka 3,2'' (81 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, záznam videí (640 x 480 b., 17 fps),

pamäť: 130 MB + 256 MB RAM + 2 GB microSDHC,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: GPS, akcelerometer,

batéria: LICO Li-Ion, 1 230 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 600 h pohotovosti,

SAR: 1,16 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HSUPA, FM rádio, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty,

Orange Boston je novým brandovaným androidovým telefónom v ponuke nášho najväčšieho operátora. Jeho cena robí z neho atraktívneho kandidáta pre mnohých používateľov mobilných telefónov. Či sa však oplatí investovať do lacnejšieho Bostonu si rozoberieme v nasledujúcej recenzii.

telefónu nie je príliš reprezentatívny. Rozloženie prvkov a ich vzhľad mi pripomínal staršie smartfóny od HTC. Konštrukčným materiálom je plast. Jeho lesklé čierne vyhotovenie ľahko zachytáva všetky odtlačky a nečistoty. Negatívne musím hodnotiť aj pevnosť krytov. Tie pri silnejšom uchopení vŕzgajú. Na svojich miestach však držia pevne. Prednej strane dominuje 3,2-palcový kapacitný displej, pod ktorým sa usídlila štvorica dotykových a trojica hardvérových tlačidiel. Na pravej strane nás prekvapila spúšť fotoaparátu, ktorá je v androidoch skôr raritou. Okrem nej sa v hornej časti nachádzajú aj tlačidlá ovládania hlasitosti. Zadná strana je pomerne holá. Tvorí ju odnímateľný kryt, pod ktorým sa nachádza slot pre pamäťovú kartu a SIM kartu. Pre výmenu microSD nie je nutné vyberať batériu. Na zadnom kryt na vás čaká okrem mriežky reproduktoru aj objektív päťmegapixelového fotoaparátu spolu s LED bleskom. V pravom hornom rohu sa nachádza aj logo Orangeu. V strede ľavej strany je umiestnený krytý microUSB konektor, prostredníctvom ktorého telefón aj dobíjate. Vypínacie tlačidlo displeja a 3,5 mm jack nájdete už tradične v hornej stene.

"Konštrukcia telefónu je pevná, no kryty pri silnejšom uchopení vŕzgajú."

telefónu tvorí sedem ovládacích tlačidiel. Štvorica dotykových pozostáva z tlačidiel menu, domov, internetový prehliadač a šípka späť pre návrat o úroveň vyššie. Hardvérovú časť tvorí zelené a červené slúchadlo a trackball. Ten je umiestnený blízko dotykových tlačidiel "domov" a "internetový prehliadač", a tak sa často stane, že nechtiac na ne prstom prebehnete. Považujem to za nedostatok, nakoľko sa mi veľa krát stalo, že som sa nechtiac vrátil na domácu obrazovku. Na písanie správ môžete už tradične využiť softvérovú QWERTY klávesnicu, či už v režime na výšku alebo na šírku. Pri písaní si môžete pomôcť aj slovenským slovníkom, ktorý navrhuje slová. Mňa automatické navrhovanie slov iba zbytočne rušilo. Túto funkciu si samozrejme môžete aj vypnúť.

"Pri písaní si môžete pomôcť slovenským slovníkom."

v Orange Bostone má rovnaké parametre ako displej použitý v Samsungu i5700 Spica. Ide teda o TFT displej s rozlíšením 320 x 480 bodov a uhlopriečkou 3,2 palca, čo považujeme za dostatočné. Podsvietenie displeja riadi svetelný senzor. Reakcie na dotyk sú rýchle, plynulosťou systému však jasne vyhráva Spica, ktorá disponuje silnejším procesorom. Boston nepatrí medzi rýchle telefóny, no pre menej náročného používateľa bohate postačí. Viditeľnosť displeja na priamom slnku je, rovnako ako v Samsungu, slabá.

Systém použitý v Bostone je Android 1.6, bohužiaľ brandovaný Orangeom. Stretnete sa tak s nepopulárnymi oranžovými ikonami, našťastie len na domácej obrazovke. Naopak, výhodou softvéru od Orangeu je prítomnosť až piatich domácich obrazoviek, na ktoré si môžete uložiť widgety, skratky, zástupcov...Tie sú netradične rozdelené na Orange Widgets (widgety od Orangeu - foto, hodiny a alarmy, Music store, Orange menu a správy), Androidové doplnky (hodiny, hudba, Latitude, nastavenia, RSS...) a Skratky. Facebook či MySpace klienti chýbajú. Základné menu je už tradičné androidovské. Jeho usporiadanie nie je možné meniť, ikony sú zoradené abecedne. Nastavenia sú klasické - je možné deaktivovať akcelerometer, animáciu pri otváraní a zatváraní okien, riadenie podsvietenia svetelným senzorom, hodnotu jasu, čas vypnutia obrazovky či oznamovanie zmeškaných udalostí LED diódou. Na zamykanie displeja slúži tlačidlo na hornej stene. Odomykanie prebieha krátkym stlačením vypínacieho tlačidla a dotykového tlačidla Menu.

"Operačný systém Android je brandovaný Orangeom, no jeho výhodou je prítomnosť až piatich domácich obrazoviek."

našiel svoje umiestnenie v ľavom hornom rohu zadnej steny. Bostonu, narozdiel od Samsungu Spica, nechýba LED blesk. Ponúka taktiež vyššie maximálne rozlíšenie. Navrch má aj v prítomnosti širších nastavení. Tie umožňujú meniť kvalitu fotografie, rozlíšenie, farebný efekt či vyváženie bielej. Vďaka zabudovanému GPS modulu nechýba ani geotagging. Kvalitu výsledných fotografií môžete posúdiť z našej galérie. Naopak, oproti Spice stráca v absencii autofókusu, čo je veľká škoda. Boston dokáže nahrávať video v maximálnom rozlíšení 640 x 480 bodov. Nastavenia chýbajú. Maximálna dĺžka nahrávaného videa je obmedzená na 120 minút.

"Fotoaparátu chýba autofókus."

Galéria je zhodná s ostatnými androidovými modelmi. Fotografie zobrazuje ako miniatúry. Pri prezeraní je možné využiť multitouch zoomovanie.

Pri fotografovaní je nutné mať zasunutú pamäťovú kartu microSD. V jej neprítomnosti je ukladanie fotografií či videí nemožné. Fotoaparát však spustíte.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,8 MB, 3GPP; obraz: 352 x 288 b., 17 fps, 397 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 3 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

rozdelí vaše skladby podľa interpretov, albumov a playlistov. Pri prehrávaní skladieb sú zobrazené informácie o skladbe (obrázok albumu a údaje o aktuálnej skladbe) a niekoľko softvérových tlačidiel (shuffle, repeat, rewind, play/pause). Prehrávač funguje aj minimalizovaný. Akékoľvek nastavenia zvuku chýbajú. Na ekvalizér či automatické vypínanie po určenom čase môžete zabudnúť. Hlasitosť zadného reproduktoru je priemerná, v hlučnejších miestach je možné, že telefón prepočujete. Boston poteší aspoň prítomnosťou 3,5 mm jacku, vďaka ktorému si môžete pripojiť akékoľvek slúchadlá či reproduktory. Z hudobnej výbavy je to všetko, FM rádio prítomné nie je.

"Akékoľvek nastavenia hudobného prehrávača chýbajú."

Pri fotoaparáte som spomenul funkciu geotagging, tí všímavejší z toho už vyvodili, že Orange Boston obsahuje aj GPS modul. Ten som testoval len s integrovanou aplikáciou Google maps. Vyhľadávanie polohy pri aktívnom asistovanom GPS bolo pomerne rýchle. Signál bol stabilný a určovanie polohy presné. Pre kvalitnejšie, a najmä offline navigovanie odporúčam stiahnuť niektorý z platených navigačných softvérov (Sygic, iGo, Navigon...).

Voľná pamäť pri úvodnom spustení hlási 157 MB. Tie dopĺňa microSD karta s kapacitou 2 GB, ktorú nájdete v základnom balení. Pamäť RAM je podľa výrobcu 256 MB, s viacerými spustenými aplikáciami si teda nemusíte robiť starosť.

V oblasti telefonovania ponúka smartfón od Orangeu rovnaké možnosti ako Samsung i5700 Spica. Aplikácia

opäť združuje denník hovorov, vytáčanie na softvérovej klávesnici, telefónny zoznam a položku obľúbené kontakty. Páči sa mi prítomnosť najmä položky obľúbených kontaktov, do ktorých som si umiestnil najčastejšie vytáčané kontakty. Vyhľadávanie v telefónnom zozname je rýchle, no inteligentné chýba. Pamäť je prakticky neobmedzená, závisí od voľnej pamäte prístroja. Uložiť si teda môžete niekoľko tisíc viacpoložkových kontaktov. Páčilo sa mi, že po vybraní kontaktu mi telefón ponukol nielen možnosť uskutočniť hovor, ale aj poslať SMS správu. Bostonu chýbajú profily, prítomný je iba tichý. V nastaveniach si môžete zmeniť tón zvonenia, aktivovať vibrácie či zvuk oznámenia rôznych notifikácií (e-mail, vybratie microSD karty...). Bohužiaľ, chýba aj časovanie aspoň tichého režimu.

"Inteligentné vytáčanie chýba."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

SMS a MMS správy majú v Androide spoločný editor aj priečinok prijatých správ. Tie sa zobrazujú vo forme konverzácií. Ako som už spomínal vyššie, pri písaní môžete využiť QWERTY klávesnicu na výšku či na šírku. Pre zmenu z textovej na multimediálnu správu stačí pridať predmet alebo prílohu. Nastavenia umožňujú aktivovať doručenky a tón upozornenia. U MMS správ taktiež aj potvrdenie o prečítaní správy či automatické zmenšovanie vložených obrázkov.

"Prijaté správy sa zobrazujú v konverzáciách."

Zabudovaný

ostal bez zmien. Dokáže pracovať s viacerými kontami, spoločnú schránku však nezdieľajú. Pre kontrolu jednotlivých kont je nutné zavrieť schránku jedného konta a otvoriť druhé. V nastaveniach si však môžete zvoliť predvolené konto pre odpoveď na správy, čo čiastočne rieši situáciu. Klient je pomerné rýchly, s pomalými reakciami som sa nestretol. Automaticky dokáže sťahovať správy už od 5 minút (maximum je každú hodinu). Bohužiaľ si však neporadí s office dokumentami - pre ich čítanie je nutné doinštalovať bezplatnú externú aplikáciu. Pri vkladaní fotografie ako prílohy snímku nezmenšuje.

"E-mailový klient vložené fotografie nezmenšuje."

Internetový prehliadač v smartfónoch s OS Android patrí k tým lepším. Poradí si s aktívnymi viacerými oknami naraz, za čo si zaslúži pochvalu. Pri prehliadaní je možné využiť multitouch na približovanie stránky. Nepočítajte však s extra plynulosťou. Svojmu cieľu však funkcia poslúži. Prehliadač si poradil ako s wapovými, tak aj s webovými stránkami bez väčších problémov. Nastavenia umožňujú vypnúť načítavenie obrázkov, nastaviť veľkosť textu či aktivovať automatické prispôsobenie stránky na displej. Na prenos dát využijete 3G aj s nadstavbou HSDPA či populárne Wi-Fi. Na lokálne spojenia poslúži microUSB konektor a Bluetooth.

"Internetový prehliadač si poradí s prácou s viacerými oknami naraz."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

je najväčšou pozitívnou zmenou v Bostone. Konečne zobrazuje aj lištu s aktuálnymi dennými záznamami. Okrem toho podporuje zobrazovanie slovenských sviatkov. Páčilo sa mi aj automatické otáčanie kalendára podľa polohy telefónu. V nastaveniach možno zvoliť vlastný tón upozornenia či predvolený čas pripomienkovania udalostí. To znamená, že nemusíte neustále nastavovať (napríklad) upozornenie 15 minút pred udalosťou, telefón to pri vytvorení udalosti nastaví sám. Budíkov si môžete vytvoriť viacero. V nastaveniach sa nachádza položka pre aktivovanie upozorňujúceho zvonenia aj pri tichom režime. Pri aktivovaní budenia telefón zobrazí informáciu, koľko času ostáva do zobudenia. Túto funkciu známu z Nokií chválim. Z ostatnej funkčnej výbavy nájdete v ponuke aj kalkulačku s pohodlným ovládaním a vedeckými funkciami (sin, cos, tan, mocniny, faktoriál...), sadu Google aplikácií (Gmail, Gmaps, Gtalk), YouTube a prístup k Marketu. Tam nájdete kopec ďalších bezplatných aplikácií, ako aj spomínaný chýbajúci Facebook, Twitter či MySpace klient. Ako pri každom Androide, aj pri Bostone spomeniem nepohodlnú prácu s multitaskingom. Pre jeho korektné využívanie odporúčam stiahnuť v Markete príslušnú aplikáciu.

"Kalendár je naväčšou pozítivnou zmenou v Bostone."

Výdrž 1 230 mAh batérie je priemerná. S Bostonom som dosiahol priemerne jeden až jeden-a-pol dňa výdrže na jedno nabitie. Pri miernejšom využívaní internetových funkcií sa výdrž vyšplhala až na dva dni.

Výhody:

- až päť domácich obrazoviek,

- 3,5 mm jack,

- výborný kalendár,

- nízka cena,

Nevýhody:

- vŕzgajúce kryty,

- dotykové ovládacie tlačidlá,

- chýbajúci autofókus,

- absencia inteligentného vytáčania.

Orientačná cena: 200 €

Záver

Orange Boston vyvolal obrovský záujem najmä svojou cenou. Pri čítaní parametrov som sám nechcel veriť tomu, že tento telefón stojí iba 200 €. Prítomnosť Androidu, Wi-Fi, HSDPA, GPS či dobrého dotykového displeja - čo viac si priať. No ak by som uvažoval nad kúpou lacnejšieho androidového smartfónu, priložil by som radšej 30 € a kúpil si Samsung i5700 Spica. Ponúka oveľa kvalitnejšiu konštrukciu, vydarenejší dizajn, lepší fotoaparát a najmä rýchlejšie reakcie. Boston ma však prekvapil rozšírenou domácou obrazovkou a výborným slovenským kalendárom. Za plnú cenu túto novinku neodporúčame, no za euro, či podobnú cenu, je Boston zaujímavým kandidátom k paušálu.

Druhý názor

Richard Hombauer: Orange Boston zaujal cenou. Časom by sa doň mal dať doinštalovať OS Android 2.2, ale to bude skôr otázka na priaznivcov XDA Developers. Ostatní sa musia zmieriť so staršou verziou OS. Pripravte sa aj na absenciu zaostrovania fotoaparátu, FM rádia či prehliadača dokumentov. Mrzela ma absencia inteligentného hľadania kontaktov. Vylepšenia zo strany Orangeu sa dočkal kalendár, konkrétne jeho mesačné zobrazenie s náhľadom na udalosti v označenom dni. Boston je milé prekvapenie, ale Samsung Spica je kvalitnejší a rýchlejší. Všetko je otázkou ceny, za euro k priemernému paušálu je Boston veľmi dobrou ponukou. A hlavne, spolu s Xperiami je Boston ďalším zástupcom Androidov so slovenskou lokalizáciou!

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Orange Boston

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.06.2010 - 14:19

ahojte.. prosim vas, neviete mi niekto poradit preco mi nejde posielat mms z orange boston?? bola som uz v orange, nevedia mi pomoct, volala som aj na 905, tiez nic.. musi to ist, neviem preco mi to nejde, aktivacnu sms na tento mobil nemaju k dispozicii a vsetko mam tak nastavene ako ma byt podla navodu na orangeportali..

anonymous03.06.2010 - 12:29 Trvalý odkaz

gertrudo: Tak 200 euro je velmi slusne. A je aj celkom pekny. Inak za tu plnu cenu ho bude mat clovek bez loga orange?

anonymous03.06.2010 - 12:44 Trvalý odkaz

slusal: Tak musím poveda? že po vyskúšaní tohto telefónu som ostal milo prekvapený. Za tú cenu ponúka naozaj nezvy?ajne ve?a. Slušný dizajn(?o nám asi prippomína?), android 1,6 je OK, zaujímalo by ma ako na tom bude s prípadným updatom. Ešte xenónový blesk by potešil ke? už, a rádio môže mnohým chýba?. Displej reaguje na dotyk prsta výborne. Prekvapujúco. Ak si niekto vyberá v orange mobil, a nejakou neš?astnou náhodou chce napríklad Samsung Monte, nech si to rozmyslí. Tento kúsok ponúka za tú istú cenu o dos? viac.Okrem rádia.

anonymous03.06.2010 - 14:26 Trvalý odkaz

riki: Otazna je jedine kvalita, ale na papiery vyzera mudro. Az prax ukaze ci to nie je nejaky shitko.

anonymous03.06.2010 - 15:59 Trvalý odkaz

An?o: Má ten Boston aj autofúkus?

Celá diskusia 1883 príspevkov