Najväčší dodávatelia smartfónov sú Samsung, Apple a Huawei

Podľa predbežných výsledkov agentúry IDC bolo v druhom kvartáli 2016 dodaných na trh celkovo 343,3 miliónov smartfónov, čo je len mierny medziročný nárast. Nasýtil sa už trh?

Nárast v dodávkach smartfónov už nie je taký výrazný, ako tomu bolo napríklad pred dvomi rokmi, keď sa medziročne zvýšil objem dodaných smartfónov takmer o štvrtinu. Teraz je rozdiel medzi druhým kvartálom roku 2015 a roku 2016 len 0,3 %.

Podľa predbežných údajov analytickej agentúry International Data Corporation (IDC) sa v Q2 2016 dodalo na trh 343,3 miliónov smartfónov, o 900-tisíc viac než pred rokom. Pre porovnanie, pred dvomi rokmi bol medziročný skok takmer 46 miliónov kusov, ale celkové dodávky vtedy dosiahli "len" 295,3 mil. kusov. Dopyt po smartfónoch tak neutíchol, rast sa však spomalil.

Trojica najväčších dodávateľov smartfónov sa ani po dvoch rokoch nezmenila. Prvé tri priečky patria Samsungu, Apple a Huawei, nasledujú ich značky Oppo a Vivo.

Rýchly pohľad na tabuľku hovorí, že najväčší medziročný nárast v dodávkach zaznamenal Oppo (136,6 %) a Vivo (80, 2 %), naopak trhový podiel Applu sa prepadol, pretože dodal o 15 % zariadení menej než v rovnakom období minulého roka. Samsung si polepšil o 5,5 %, Huawei narástli dodávky o 8,4 %.

Rebríček TOP5 najväčších dodávateľov smartfónov s prehľadom stále vyhráva Samsung, dodal 77 miliónov kusov. Dvojkou je s 40,4 miliónmi iPhonov Apple a tretí Huawei dodal 32,1 mil. kusov smartfónov. Tabuľku uzatvára Oppo s 22,6 miliónmi kusov a Vivo, ktorý dodal na trh 16,4 mil. chytrých telefónov.

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu