Samsung i5700 Spica

Dlhodobé skúsenosti majiteľa Dotykový mobil s OS Android, 3 Mpix fotoaparátom s AF, 800 MHz procesorom, podporou HSDPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

RECENZIA: Samsung i5700 Spica

Diskusné fórum: Aparáty Android

Galéria: Samsung i5700 Spica

fotkafotkafotka

Samsung i5700, v našich končinách jemne vulgárne nazvaný "Spica" ma zaujal hneď pri jeho predstavení. Ponúka presne to, čo od mobilu s Androidom požadujem a nič viac. Rýchly procesor, dostatok RAM, 3,5 mm audio konektor, WiFi, GPS, magnetometer a žiadnu hárdverovú klávesnicu. A keď sa začal predávať za bezkonkurenčnú cenu, zaujal ma ešte viac. Oproti konkurenčnému HTC Hero je cena takmer o 100€ nižšia a pritom získate mobil s rýchlejšími reakciami a ostatné parametre ostanú zachované.

Som majiteľom postaršieho Sony Ericssonu K850i a vyše rok som používal iPhone, takže sa občas nevyhnem porovnaniu aj s týmito mobilmi.

Konštrukcia a ovládanie

Konštrukcia je príkladná. Nikde nič nevŕzga, zadný kryt drží ako pribitý. Najprv som sa bál, či ma nebude pri telefonovaní omínať na uchu hrana mobilu nad vysoko umiestneným reproduktorom. Našťastie sa moje obavy ukázali ako neopodstatnené. Tlačidlá po bokoch mobilu sú ľahko nahmatateľné a rovnako jednoducho hmatom rozlíšite aj ovládacie tlačidlá pod displejom. Snáď jedinú výhradu mám k tlačidlám pre zdvihnutie a ukončenie hovoru, ktoré sú na môj vkus už dosť nízko. Ale dá sa na to zvyknúť.

Na zadnej stene nájdete už len objektív fotoaparátu bez akéhokoľvek prisvietenia a v spodnej časti reproduktor s výbornou hlasitosťou. Kvalita tiež nie je zlá. Malý výbežok nad reproduktorom ho chráni pred úplným zakrytím, ak mobil položíte na rovnú podložku. Konštrukciu uzatvára úchyt pútka v ľavom hornom rohu.

Ovládanie po softvérovej stránke plne obsluhuje "nepoškvrnený" Android OS od Google. Samsung sa zatiaľ neodhodlal tento systém modifikovať, aj keď vraj v budúcnosti by mala aj na Androidoch bežať nadstavba TouchWiz. Verzia operačného systému je v čase písania článku bohužiaľ archaická 1.5, čo mi príde až komické, keď v obehu je už mesiac verzia 2.1. Keď som pátral po dôvodoch, prečo Samsung nesprístupnil novšiu verziu OS, na väčšine diskusných fór som sa dozvedel, že všetko je to zapríčinené drobnou úpravou Samsungu, ktorú si ani nevšimnete. Výrobca totiž pridal do systému svoj vlastný typ softvérovej klávesnice, ktorú ale od výroby nepoužíva a musíte si ju ručne zapnúť. To ma trošku sklamalo. Ale vraj je už prisľúbený upgrade na OS 2.1, tak čakám.

Inak je ovládanie Androidu jednoduché a intuitívne. Tie najdôležitejšie funkcie máte vždy na obrazovke. Menej dôležité sa zobrazia po stlačení tlačidla Menu a podporné funkcie ako napr. kopírovanie textu sa zobrazia ak dlhšie podržíte prst na texte alebo nejakej inej položke. Do ovládania sa dostanete za pár minút a výhodou je najmä to, že pre menej zdatných je všetko na displeji, tí šikovnejší si špecialitky nájdu v menu alebo po spomínanom dlhom podržaní prsta. Ak to porovnám s ovládaním iPhonu, Android je o niečo šikovnejší, priateľskejší a pritom má viac funkcií. Ergonómiu ovládania ako aj grafickú podobu má na svedomí skupina "maníkov" zo švédska – The Astonishing Tribe (TAT - www.tat.se). Aj keď ste o nich ešte nikdy nepočuli, určite ste sa už s ich prácou pri mobiloch stretli. Majú na svedomí užívateľské rozhrania Sony Ericssonov, nedotykového Symbianu S60, Motorola Motomagix a sú vďačným prispievateľom do zdrojového kódu Qt knižníc, ktoré Nokia bude už čoskoro plne využívať vo svojich zariadeniach a na základe ktorých je postavené napr. aj desktopové KDE prostredie pre Linux, ktoré ohuruje rýchlosťou a grafickými vychytávkami. Takže TAT má za sebou roky praxe a v Androide sa to prejavilo v maximálnej možnej miere.

Malá výčitka na úvod. Pri zamknutom displeji je stále možné zobraziť vypínacie menu dlhším stlačením tlačidla na ukončenie hovoru/vypnutie. Našťastie je displej kapacitný a tak reaguje len na dotyk prsta, takže vo vrecku sa vám samovoľne nevypne.

Špecifiká Androida

Pred hlbším zoznámením sa so Samsungom Spica mi nedá neupozorniť vás na jednu vlastnosť Androida a tou je možno až príliš silná naviazanosť na účet Google. Iste, budete možno namietať, že kúpiť si Androida a odmietať Google je niečo ako kúpiť si Porsche a neprevziať si od neho kľúče. Každopádne stále sú tu ľudia, ktorí nechcú dávať svoje údaje na internet a pritom si chcú užívať otvorenosť systému a množstva šikovných aplikácií. Čo je ešte horšie, údaje do mobilu inak ako cez Google účet ani nedostanete. Neexistuje žiadna možnosť synchronizácie s počítačom a kontakty do mobilu pošlete len cez Bluetooth po jednom, alebo skopírujete zo SIM karty. A pripomienky pre istotu vôbec. No a bez Google účtu nefunguje kalendár a Android Market s aplikáciami. Takže či chcete alebo nie, Google účet je jediná možnosť. Ale nie je to s ním zlé, práve naopak. Len je to paradox otvoreného operačného systému, ktorý je z hľadiska osobných údajov viazaný len na jednu online službu.

Telefonovanie, SMS, MMS – mobilný základ

Samotné telefonovanie je so Samsungom Spica maximálne pohodlné. Zvuk z reproduktora je ideálny pre hlas – ani príliš vysoké tóny, z ktorých vás po dlhšom telefonáte môže bolieť hlava a ani príliš hlboké tóny, ktoré by zas degradovali kvalitu zvuku. Nech som volal s kýmkoľvek, ani raz som si nesťažoval na kvalitu hovoru a preto má Samsung u mňa veľkú pochvalu. Z domácej obrazovky Androidu máte veľa možností, ako uskutočniť hovor. Ku klasickému spusteniu telefónneho zoznamu si prirátajte funkciu rýchleho prístupu k obľúbeným kontaktom. Tiež si môžete na domácu obrazovku pridať priamo odkaz na konkrétny kontakt. Ak teda voláte často pár osobám, môžu byť vzdialené len na jedno ťuknutie. Rýchlejšie to už nejde. Ak si nainštalujete aplikáciu Facebook (Samsung ju dáva už od výroby), môžete mať dokonca aj priamo prístup ku všetkým vašim známym, ktorí si na Facebooku zverejnili svoje telefónne číslo. Spolu s fotografiou priamo stiahnutou z „fejsbukovského“ profilu tak máte k dispozícii neustále aktualizovaný tel. Zoznam vašich priateľov. Šikovné.

Register hovorov je neuveriteľne podrobný a nemá problém zapamätať si aj telefonáty uskutočnené pre 2-3 mesiacmi. A keď si nainštalujete aplikáciu Phonalyzr, budete mať dokonalý prehlad o tom, ako telefonujete, s kým voláte najčastejšie a ským zas najdlhšie, či preferujete dlhšie telefonáty alebo kratšie a mnoho ďalších štatistík a grafov.

SMSky sú veľmi jednoduché. Zobrazujú sa v štýle konverzácií a v prípade vami odosielaných SMSiek sa vedľa textu zobrazí ikonka s informáciou o doručení. Na druhej strane, čo viac by ste od SMSiek chceli? Ak chcete poslať MMSku, stačí pri písaní stlačiť tlačidlo Menu a zvoliť možnosť Pripojiť. Vložiť môžete kontakty, poznámky z kalendára, fotografie, videá aj zvuky (rovnako môžete priamo niečo odfotiť, natočiť alebo nahrať zvuk) a nakoniec môžete vložiť aj viacero snímkov a vytvoriť tak pútavú prezentáciu.

Základná komunikácia je teda zvládnutá na jednotku s hviezdičkou. Nepamätám si na mobil, ktorý som vlastnil či testoval a ponúkal by tak dokonale prepracované hovorové funkcie.

Multimédia

Po multimediálnej stránke je Spica taký základ. Hudobne založených poteší 3,5 mm audio konektor, častých „cvakačov“ zas fotoaparát s automatickým zaostrovaním. Zamrzí však absencia aspoň LED prisvietenia. Snímky v šere a tme sú tak prakticky nereálne. Aby toho nebolo málo, tak fotoaparát nemá, okrem nočného (nepoužiteľného) režimu, žiadne nastavenia. Dokonca aj makro režim je zvolený automaticky ak snímate blízke predmety. Úprimne povedané, nečakal som ani nejaký super fotoaparát za tú cenu, ale mne bohato postačuje. Podstatný je ten autofókus, ktorý využijete najme v rôznych aplikáciach z Marketu, ako napr. snímač čiarových kódov či rozpoznávanie textu na vizitkách. A na tie momentky za denného svetla mi tiež postačuje. Používam ho aj ako geotagovací (čudné to slovo, ale snáď ma chápete) stroj. Proste so zrkadlovkou si v prírode nafotím čo chcem, cvaknem aj jednu dve fotky mobilom a potom v počítači len priradím GPS súradnice z mobilu aj fotkám zo zrkadlovky.

Galéria fotografií je celkom šikovná. Narozdiel od tej v iPhone sa môžu na galériu priamo napojiť iné aplikácie a tak môžete priamo po odfotení poslať fotku či video napr. na Facebook, MySpace, Picasa, YouTube ale aj na ďalšie služby, záleží len od toho, čo si nainštalujete. Kinetické posúvanie sa po fotkách á la iPhone chýba, ale jednoduché ťuknutie na určitú stranu displeja mi aj tak príde rýchlejšie než premávanie sa s prstom po displeji v smere, v ktorom chcem ísť.

Hudobnému prehrávaču v Androide veľa ľudí v recenziách vyčíta jeho jednoduchosť. Neviem či len ja som nenáročný typ, ale mne hudobný prehrávač ponúka všetko, čo od hudobného prehrávača očakávam. Vie triediť hudobnú knižnicu podľa interpretov aj albumov, vytvárať playlisty, prehrávať v náhodnom poradí aj opakovane a jednoduchým potiahnutím prsta rýchlo zmeniť poradie prehrávaných skladieb a nechýba ani veľký náhľad na obrázok albumu. Prevzal dokonca aj jednu fičúrku z prehrávačov v PC a to je funkcia Party Shuffle. V podstate vyberie náhodne niekoľko pesničiek a začne hneď hrať. Určite vám bude chýbať ekvalizér pre nastavenie hudobného výstupu, veľa ľuďom chýba. Ja som tejto veci nikdy neprišiel na chuť ani v iných mobiloch, takže opäť v mojom prípade je vstavaný prehrávač podľa mojej chuti. Ak by vám ale nevyhovoval, máme tu Market a v ňom už je pár zaujímavých prehrávačov, ktoré okrem hudby podporujú aj video. No a ešte jedna drobnosť – hlasitosť prehrávača pohodlne nastavíte aj pri zamknutom displeji. Škoda len, že nefunguje aj pauza a skočenie na ďalšiu/predchádzajúcu pesničku tlačidlom na handsfree.

Videá štandardne Android nevie prehrať, ak teda nepochádzajú zo vstavanej kamery. A z tej asi moc videí ani nebude, lebo video je v CIF rozlíšení (352 x 288) a kvôli 3GP formátu s biednym zvukom. Naopak nebol by to Samsung, keby tento drobec nevedel prehrať DivX. A tak je Samsung Spica prvým Androidom, ktorý tento formát hravo zvládne.

E-mail

Elektronická pošta si zaslúži kapitolu sama o sebe. Väčšina funkcií je sústredená okolo Gmail služby. Vstavaný klient pre túto služby je skutočne šikovný a podporuje rôzne vymoženosti webového Gmailu, ako napríklad značky (Labels), hviezdy (Stars) ale hlavne vynikajúce konverzácie. Ako dlhoročnému používateľovi Gmailu mu ani neviem prísť na nedostatky. Snáď len možnosť poslať aj niečo iné než obrázok a podpora viacerých účtov naraz by potešila. Tá však bude istá s príchodom Androidu 2.1.

Na opačnej strane však stojí e-mailový klient pre ostatné mailové servre. Poviem vám, tak odfláknutého klienta som nevidel už veľmi dlho. V podstate nevie nič iné než prijať a odoslať poštu a pripojiť obrázok. Ak si teda chcete užívať výhody Gmailového klienta ale s inou e-mailovou adresou, neostáva vám nič iné než nastaviť si vo webovom Gmaily možnosť kontrolovať aj iné schránky a sťahovať odtiaľ e-maily do Gmailu.

Kalendár

Vstavaný kalendár ma sklamal hneď na začiatku, keď sa odmietol spustiť bez zadania Google účtu. Prišlo mi to až groteskné. Viem, že Android je úzko previazaný s Google službami, ale toto je už moc. Keď som teda prihlasovacie údaje zadal a začal skúmať, čo kalendár dokáže, tak prišli ďalšie sklamania. Nie že by bol kalendár zlý. Ten základ tu je dobrý. Mám k dispozícii všetky kalendáre, ktoré mám aj online, môžem jednej udalosti prideliť viacero upozornení, je tu možnosť zobraziť si widget na úvodnej obrazovke (a stiahnuť si ďalšie widgety z Marketu) a pár ďalších drobností. Ale napr. nikde žiadna možnosť pridať ľudí ako účastníkov. Pritom webový Google kalendár je hlavne o tom. O zdieľaní s ďalšími ľuďmi a o spoločnom plánovaní, potvrdzovaní schôdzok a podobne. A to sa v Androide aspoň zatiaľ nekoná. Vraj vo verzii 2.1 áno. Ale toto tu už malo byť od začiatku.

Tiež nikde nenájdete úlohy. Pritom tie webové od Google sú celkom dobré. Po dlhom hľadaní som našiel síce aplikáciu, ktorá sa dokáže synchronizovať s tými Googlovskými úlohami, no často som videl chybové hlášky o tom, ako aplikácia zamrzla a predčasne skončila. A tak som dal prednosť aplikácii Astrid, ktorá je dokonca aj celkom vtipná, keď vám tie úlohy pripomína. Trošku ľudskosti do tej elektroniky v podobe vtipných hlášok určite poteší a hneď sa lepšie pracuje.

Vo všeobecnosti

Celkovo mi Samsung Spica prirástol k srdcu. Je to šikovný mobil ideálnej veľkosti za prijateľnú cenu a s výbornou výbavou. Je rýchly a po upgrade na Android 2.1 to bude výborný stroj ako na prácu, tak aj na zábavu po nej. Nie je to multimediálne nadupaný mobil, ale ideálna kombinácia hardvéru a softvéru, ktorá splní väčšinu vašich očakávaní.

Pár všeobecných mínusov však tento sympatický krpec má, aj keď skôr sa jedná o chyby samotného operačného systému, než samotného mobilu. Napr. mi vadí, že nikde nenastavím odkedy dokedy mi má kontrolovať poštu či synchronizovať kontakty a kalendár. V noci predsa nepotrebujem neustále kontrolovať e-mailovú schránku alebo kalendár. Ale to sú len drobnosti...

Ešte niečo

Ak ste si zvykli pri predchádzajúcich mobiloch na profily, skúste aplikáciu Locale. V skratke dokáže meniť rôzne nastavenia podľa určitých podnetov. Tým podnetom môžu byť GPS súradnice, názov Wi-Fi siete, prichádzajúci hovor z určitého čísla, stav batérie alebo pripomienka v kalendári. A na základe týchto podnetov môžete meniť čo vás len napadne. A ak to zrovna nenájdete, možno je už na to plug-in.

Inak je šikovných aplikácií pre Android požehnane a predstaviť ich by bolo na ďalší článok. Locale ma však dostala a ťažko si viem bez nej predstaviť mobilný život.

Novinky v Android 2.1

Oficiálny update pre Spica síce pre Slovenských zákazníkov nie je, ale už je možné nainštalovať si nový firmware neoficiálnou cestou. Je to síce originálny firmware od Samsungu, ale z nepochopiteľných dôvodov je k dispozícii len pre nemeckých zákazníkov.

Väčšina noviniek sa týka multimédií a tak sa môžete tešiť na nasledovné:

- Vynovený hudobný prehrávač, ktorý ponúka aj ekvalizér

- Prostredie fotoaparátu je konečne vylepšené a to razantne. Nechýbajú desiatky nastavení a množstvo efektov.

- Zaujímavé sú niektoré widgety priamo od Samsungu: rôzne druhy hodín, RSS, poznámky.

- Poteší 9 domácich obrazoviek a možnosť usporiadať si ikony v menu podľa vlastného vkusu. Menu sa líši od štandardného Androidu 2.1 tým, že je rozdelený na stránky ako je to napr. na iPhone

- Pribudol aj správca súborov a po novom sa už aj dajú posielať súbory cez Bluetooth. Takže mládež bude mať o zábavu postarané.

Celkovo sa systém zrýchlil (niekde výrazne, niekde mohol ešte viac zrýchliť) a je podstatne stabilnejší. Zbytok noviniek je už rovnaký pre akýkoľvek Android 2.1, takže si stačí pozrieť novinky v tomto systéme.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.05.2010 - 12:22

defluo: pekny clanocek. vyplyva z toho, ze je to sikovny android telefon za velmi dobru cenu a bez vaznych nedostatkov. zapamatam si ho ako lacnejsiu alternativu, ked mi nevyjde na desire :D

anonymous27.05.2010 - 13:39 Trvalý odkaz

Jessica: Pekne a pravdivo popisane aj negativa systemu previazaneho na Google.

anonymous27.05.2010 - 14:04 Trvalý odkaz

SpPes: Naozaj kvalitny clanok, len Locale nema moznost vypnutia automatickej synchronizacie? Toggle Settings ju ma a tym sa zamedzi vsetkym aplikacia v auktualizovani....

anonymous27.05.2010 - 15:00 Trvalý odkaz

aaa: No co uz som asi zaostaly, akekolvek synchronizacie z googlom, facebokom, online kalendary, zdielanie so znamimi ani nic take nepotrebujem. Nepochopil som ale asi spojenie s PC - to akoze sa neda nejako spojit z pc ponmocou nejakej aplikacie a stiahnut fotky, smsm, tem zoznam a pod? Ako sa daju napr presunut kontakty z ineho telefonu? To je ozaj ubohsot od takeho systemu. Som uz bol na 90% rozhodnuty zer ho berem, ale to uz mozem rovno cakat na windowsacke telefony.

anonymous27.05.2010 - 15:21 Trvalý odkaz

defluo: tak to teda zaujima aj mna. ved hadam cez kabel tam normalne dostanem veci z pc a naopak, nie ? mam na mysli hlavne, obrazky, mp3, videa, pripadne instalacky nejakych programov, ktore stiahnem mimo android marketu. takuto vec som povazoval za samozrejmost. vyhladal by som si to aj na nete, ale bude rychlejsie, ked to len sem niekto napise, kto ma android, lebo nemam casu teraz vela na brazdenie internetom, heh. a ak to ma take obmedzenia, tak potom aj ja radsej zvolim pomalsi a tazkopadnejsi WM, na ktorom ale ide prakticky vsetko aj vdaka velkemu mnozstvu aplikacii.

Celá diskusia 41 príspevkov