Sony Xperia XA - dizajnom prekonáva funkčnú výbavu

Recenzia 5'' HD androidu s elegantnou úzkou konštrukciou, svižnými reakciami, slušným predným fotoaparátom, ale tiež priemernou výdržou.

Tohtoročná novinka z MWC v Barcelone sa z trojice nových modelov od Sony zaradila výbavou na posledné miesto, no v dizajne je to presne naopak. Hneď na prvý pohľad upúta najmä tenkými rámčekmi po stranách displeja, a mladšie publikum si možno získa aj sviežimi farebnými verziami.

ikona

Základné info: Sony Xperia XA (F3111)Smartfón strednej triedy s 5'' HD displejom, procesorom MediaTek, OS Android 6.0 Marshmallow, 2 GB RAM, 13 Mpix fotoaparátom, 8 Mpix prednou kamerou a 2 300 mAh batériou. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Sony Xperia XA to bude hrať najmä na dizajn a presvedčil som sa o tom aj počas dvoch týždňoch používania. Už dávno som nepočul také množstvo pozitívnych reakcií na vzhľad telefónu. S tenkými, respektíve takmer žiadnymi rámčekmi po stranách displeja ide ruka v ruke aj veľmi príjemná šírka telefónu. Pri telefóne s päťpalcovou uhlopriečkou je 67 milimetrov chvályhodná hodnota. Napríklad taká Xperia M5, ktorá taktiež ponúka rovnako veľký displej, je až o päť milimetrov širšia.

S telefónom sa tak pracuje naozaj pohodlne a vytiahnuť menu aplikácie z protiľahlej strany by nemalo robiť problémy ani menším rukám. Škoda, že sa výrobcovi nepodarilo zredukovať aj plochy pod a nad displejom. V porovnaní s bočnými rámčekmi ide o dosť veľké miesta, ktoré nie sú veľmi využité. Spodný priestor je úplne prázdny - ovládacie tlačidlá sú súčasťou displeja, hoci by sa pre ne našlo miesto aj pod ním.

Hore poteší notifikačná dióda, osemmegapixelový fotoaparát so zaostrovaním či senzory automatickej regulácie jasu a priblíženia.

Nami testovanú čiernu verziu považujem za najkonzervatívnejšiu. V ponuke nájdete ešte bielu a dve svieže prevedenia, ktoré zrejme zaujmú skôr nežnejšie pohlavie. Konkrétne limetková zlatá a ružová zlatá. Čo sa týka spracovania, tak unibody zhotovenie sa podarilo. Jednotlivé časti do seba presne zapadajú, a ani pri silnejšom zovretí v ruke telefón nevydáva žiadne nepríjemné zvuky. Na celom povrchu telefónu nenájdete ostré miesto, ktoré by znepríjemnilo držanie.

Tenké rámčeky okolo displeja sú jedným z dôvodov, prečo Xperia XA neponúkne v bočnom vypínacom tlačidle aj čítačku odtlačkov prstov. A to je trochu škoda, keďže čítačka už dnes nie je v tejto cenovej kategórii ničím výnimočným. Okrúhle tlačidlo tak aspoň pochválim za ľahko nahmatateľný tvar a dizajn typický pre staršie Xperie. Pod ním sa už tradične usadilo tlačidlo hlasitosti a nechýba ani dvojpolohová spúšť fotoaparátu, ktorá ho spustí aj zo zhasnutého stavu. V jeho nastaveniach vyberiete, či sa má iba spustiť, alebo aj vytvoriť snímku či začať nahrávanie videa.

V protiľahlej stene sa nachádza iba kryt pre sloty na nanoSIM a microSD kartu. Pamäťovou kartou môžete šikovne rozšíriť vnútorné úložisko s kapacitou 16 GB, z ktorého je v skutočnosti dostupných približne 10 GB.

MicroUSB konektor v spodnej stene môžete okrem nabíjania použiť aj na pripojenie externých zariadení cez redukciu USB OTG. Vedľa neho nájdeme hlasný reproduktor, ktorý môžem pochváliť iba za rozumné umiestnenie. Kvalitou podania ma vôbec neprekvapil. Pri vyššej hlasitosti už dochádza k zlievaniu tónov.

Sony v poslednej dobe akosi upúšťa od zvýšenej odolnosti voči vode. Nedočkala sa jej ani Xperia XA. Rovnako tak sa zabudlo aj na otvor pre pútko. Možno je to už prežitok, no v určitých situáciách, napríklad na turistike, by som takúto možnosť uchytenia ocenil. Sony ho vždy vedelo do telefónu elegantne zakomponovať a ostalo mu verné až do minulého roka. Majiteľ predchádzajúceho modelu tak môže byť po kúpe Xperie XA sklamaný.

Päťpalcový displej vyzerá veľmi dobre najmä vďaka minimálnym rámčekom a ochrannému sklíčku so zaoblenými hranami (čo sa dnes nešťastne označuje ako 2,5D, akoby išlo o nejaký Renault Master z prelomu tisícoročí). V konečnom zúčtovaní je však iba priemerný. S farbami ako aj čitateľnosťou na priamom slnku som spokojný, no HD rozlíšenie sa už v tejto cenovej kategórii veľmi nenosí. Chýbala mi tu aj podpora rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním, na ktorú som si už zvykol, a práve pri telefóne s tlačidlom napájania umiestnenom na boku by som ju veľmi ocenil. Je zaujímavé, že na zhasnutie displeja dvojitým poklepaním po domácej obrazovke výrobca nezabudol.

Sony Xperiu XA som používal počas horúcich dní, čo znamenalo, že som musel displej občas ovládať aj spotenými rukami. Vtedy sa správal naozaj čudne. Po ťuknutí sa niekedy ako keby zasekol a opakovane vykonával stlačenú činnosť. Napríklad stačil jeden dotyk na tlačidlo späť a namiesto jedného kroku späť v aplikácii sa ich vykonalo viac. Nikdy som sa s niečím podobným nestretol a aj kolega Richard mal z nepresného dotykového ovládania v bežných podmienkach občas zmiešané pocity.

V nastaveniach displeja si môžete aktivovať režim Mobile BRAVIA Engine 2 pre zvýšenie kontrastu obrázkov a videí. Nechýba ani detailné vvyváženie bielej farby displeja alebo obmedzenie zobrazenia systémových ikon v hornom riadku. Skryť tak môžete napríklad indikátor Wi-Fi alebo zobrazenie času z pravého horného rohu. Zaujímavé.

Sony siahlo po čipsete od MediaTeku, konkrétne po MT6755 s osemjadrovým procesorom taktovaným na 1,8 GHz a grafickým procesorom Mali-T860. V benchmarku AnTuTu dosiahol 46 801 bodov. Netrhá rekordy, no v nižšej strednej triede ide o slušnú hodnotu. Čipset hravo utiahol aj graficky náročnejšie hry, napríklad taký Real Racing 3. Pri dlhšom hraní už ale treba rátať s mierne zvýšenou teplotou, najmä v hornej časti zadnej steny. Z ďalšej hardvérovej výbavy spomeniem prítomnosť NFC, ktoré môžete využiť na rýchle spárovanie s príslušenstvom a pod.

Prostredie od Sony možno neponúka až toľko možností úprav, ako je to napríklad u LG alebo EMUI od Huaweiu, no nič mi tu nechýba, a čo je dôležité, beží svižne. O chod prostredia nad Androidom 6.0 sa stará operačná pamäť s kapacitou 2 GB. Dostupných je 1,8 GB a využívaných bolo v priemere 1,5 GB.

Páči sa mi, že Sony vo svojom prostredí nezabúda na samostatnú hlavnú ponuku aplikácií. Pri väčšom množstve nainštalovaných aplikácií sa zíde aj funkcia rýchleho vyhľadávania, ktorú aktivujete na domácej obrazovke potiahnutím zo stredu nadol. Okrem nainštalovaných aplikácií viete z tohto miesta vyhľadávať aj aplikácie v obchode Google Play.

Za ďalšiu veľmi vydarenú funkciu prostredia považujem označenie správy ako prečítanej už priamo v notifikácii na displeji. Oceňujem to najmä pri rôznych automatických SMS-kách od banky či operátora. Pri SMS správach mi nedá nespomenúť prítomnosť klávesnice SwiftKey. Tá nahradila klávesnicu od Sony a v jej nastaveniach nájdeme hneď niekoľko zaujímavých funkcií, od písania jedným ťahom, cez učenie slov až po zmenu vzhľadu.

Vzhľad prostredia si môžete oživiť pomocou niektorej z tém, pričom ďalšie nájdete v obchode Google Play. Ak sa pozriem na ponuku aplikácií od Sony, je jasné, že sa zameralo najmä na zábavu. Okrem výborne spracovanej galérie (Album), prehrávača hudby (Hudba) a FM rádia s RDS (bez RT), tu nájdeme napríklad aj aplikáciu Video & TV SideView informujúcu o zaujímavom vysielaní v TV alebo aplikáciu What's New. Tá zasa upozorní na zaujímavé hry, hudbu alebo filmy.

Priznám sa, že po nepresvedčivom foto výkone Xperie X som toho od Xperie XA veľa neočakával. V nižšej strednej triede sa kvalitou snímok radí k priemeru. Občas fotografiám chýba ostrosť, všimnete si to napríklad pri zlievaní zelených plôch, no a v noci sú zasa výsledky podpriemerné, plné šumu. Poteší tak aspoň dobrá hardvérová doplnková výbava v podobe dvojpolohovej spúšte.

Keďže už nejaký ten piatok dokáže aplikácia v automatickom režime snímať pri plnom rozlíšení, do manuálneho a ďalších režimov som zavítal iba minimálne. Po prvé, nepotreboval som ich, po druhé, prepínanie medzi nimi občas trvalo.

V manuálnom režime môžete zapnúť HDR a vybrať scénický režim ako Krajina, Nočný portrét, vysoké ISO, Dokument alebo ohňostroj. Zaujímavé je sledovanie označeného objektu, hoci len pri fotografovaní. Na Samsungoch, iPhonoch, sérii Lenovo Moto a mnohých iných smartfónoch môžete vo fotoaparáte označiť vybraný objekt a potom expozíciu doladiť (zosvetliť, stmaviť). Tu je zmena expozície (+/-2EV) možná len v manuálnom režime. Našťastie aj zo zachovaním HDR. Manuálny režim okrem toho ponúka už len zmenu vyváženia bielej farby. K nastaveniam ISO alebo expozičného času sa nedostanete. Ten má limity 1/10000 s - 1/20 s, takže s dlhými večernými expozíciami vôbec nepočítajte. Aj preto sú večerné zábery zašumené - Sony dáva prednosť vysokej citlivosti ISO pred dlhšou expozíciou (napríklad 1/5 s, ktorú pri podopretí rúk dokážete udržať).

Viac než zadný fotoaparát ma zaujal ten predný. Snímky zhotovuje v osemmegapixlovom rozlíšení (po orezaní na 16:9 je to 5 Mpix), podporuje HDR a nesmie chýbať ani niekoľko špeciálnych režimov. Medzi predným a zadným fotoaparátom prepínate ťahom prsta zľava doprava.

S drvivou väčšinou testovaných telefónov sa dostávam na plnohodnotnú jednodňovú výdrž. Iba pár z nich prekvapí v pozitívnom alebo naopak, negatívnom smere. A žiaľ, práve druhý scenár patrí Xperii XA. Telefón som väčšinou nabíjal ešte pred odchodom z práce, a to aj ak som si odpustil častejšie počúvanie hudby cez Spotify. Menej náročný používateľ by sa mal dostať na jednodňovú hranicu, dva dni sú pri dátovo aktívnom používateľovi takmer nereálne.

Výhody:

+ elegantný vzhľad a svieže farebné prevedenia

+ úzke telo s minimálnymi okrajmi okolo displeja

+ dvojpolohová hardvérová spúšť fotoaparátu

+ slušný predný fotoaparát so zaostrovaním

+ svižné reakcie

Nevýhody:

- iba HD displej

- chýba čítačka odtlačkov prstov

- priemerná výdrž na jedno nabitie

- potešila by nás zvýšená odolnosť voči vode a prachu

- vyššia cena v porovnaní s rovnako vybavenou konkurenciou

Orientačná cena: 278,14 eur (mobilonline.sk)

Záver:

Sony Xperia XA bude motať hlavy najmä svojím vzhľadom, z ktorého vynikajú tenké okraje po stranách displeja. Ak sa vám páči, bod pre Sony. Inak to kúpa z rozumu zrejme nebude. Výbava nie je zlá, no za konkurenciou, častokrát aj lacnejšou, značne zaostáva. Spomeniem napríklad HD rozlíšenie displeja, ktoré je z drahších telefónov typické už len pre iPhone, chýbajúcu čítačku odtlačkov prstov či priemernú výdrž na jedno nabitie. Na druhej strane ponúkne svieže farebné verzie, úzke telo, svižné reakcie a osvedčené prostredie. Rovnako ako Xperii X, tak aj modelu XA prajem aspoň mierne cenové vytriezvenie, ktoré z nej určite spraví konkurencieschopnejší model v nabitej strednej triede.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XA (F3111) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

16.08.2016 - 17:16

"Škoda, že sa výrobcovi nepodarilo zredukovať aj plochy pod a nad displejom" pri xperiach je to "pravidlo" nepaci sa mi to.

Matúš Riško17.08.2016 - 09:19 Trvalý odkaz

Na Xperii XA je ten kontrast kvôli tenkým rámčekom po bokoch ešte výraznejší. Pri iných Xperiach mi to až tak nevadí.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease17.08.2016 - 12:29 Trvalý odkaz

U 5" fonov sú etalónom rozmery 70 x 140 mm
Všetko menej je super..
Tu bije do očí to, že šírka 66,8 je celosvetový primát. Mimochodom menšia ako u 4,7" iPhonov. A výška 143,6 je podpriemer.

Sony vie úzke okraje aj nad a pod displejom. Mali totiž rekordéra aj v rozmere "y".
Trojročná Xperia ZL má výšku 131,6mm na piatich palcoch. Čo je i dnes neuveriteľné číslo. Prekonal to iba Sharp
Aquos Crystal (august 2014) o 0.6mm.
Doteraz sa jedná o päť palce s najväčším využitím plochy displejom (75.6% vs 78.5%)

marek17.08.2016 - 12:53 Trvalý odkaz

Áno vie to a napriek tomu to robí horšie. Podobne s foťakmi v mobiloch atď. Je to škoda, pri vydaní high-endu 2x za rok by človek čakal, že vychytajú muchy 2x rýchlejšie a opak je pravdou. Mohli mať fakt top zariadenia :)

viperman17.08.2016 - 16:18 Trvalý odkaz

s tymi okrajmi je to subjektinve. .., mne napr horne a dolne okraje (mam z3c) uplne vyhovuju tak ako su.., aj ci telefon drzim klasicky, popripade v landscape mode (drzim telefon dost casto tak) ..(napr a som aj rad ze to ma soft tlacidla a su tym padom vyssie na displeji a nie senzorove dole.. kazdemu vyhovuje nieco ine.

Celá diskusia 9 príspevkov