Samsung Champ (Samsung C3300K)

RECENZIA low-mid-endu Dotykový mobil s 1 Mpix fotoaparátom, podporou EDGE, 3,5 mm jackom a FM rádiom fungujúcim bez slúchadiel.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, TouchWiz,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 96 x 54 x 13 mm,

hmotnosť: 80 gramov (zistená: 80 g),

displej: aktívny, dotykový (rezistívny), TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 37 x 48 mm, uhlopriečka 2,4'' (61 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 1,3 Mpix, záznam videí (176 x 144 b., 15 fps),

pamäť: 30 MB + microSDHC (do 8 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: 1 000 mAh, AB553446BU,

výdrž: do 9 h hovoru / 600 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, akcelerometer, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna, bez slovenského slovníka T9,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

Samsung Champ je jednoduchý low-endový telefón, ktorý je určený začiatočníkom vyžadujúcim dotykový displej a praktické funkcie.

Samsung C3300K alias Champ je drobný telefón s jednoduchou výbavou. Dizajn je diskutabilný, no stále platí - koľko ľudí, toľko chutí. Dôležitejší je dotykový displej s uhlopriečkou 2,4'', ktorý sa rozprestiera na podstatnej časti prednej strany. Pod ním sa nachádza trojica hardvérových tlačidiel - dve na ovládanie hovoru a jedno na návrat o úroveň späť. Netradičným prvkom je umiestnenie mriežky reproduktora v hornej i spodnej časti prednej strany. Hudbu tak môžete počúvať stereo. Pravá strana je pomerne holá, obsahuje iba tlačidlo pre uzamykanie displeja. Zadnú stranu tvorí lesklý čierny odnímateľný kryt. V jeho ľavom hornom rohu sa okrem objektívu megapixelového fotoaparátu ukrýva aj stylus. Po odňatí zadného krytu sa naskytne pohľad na slot pre microSD kartu a 1 000 mAh batériu. Na ľavej strane je umiestnené dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. MicroUSB konektor a 3,5 mm jack nájdete na vrchnej strane, v hornej časti zadnej steny je aj nelogicky umiestnený otvor pre pútko. Vyhotovenie Samsungu Champ je kvalitné a pevné, konštrukčným materiálom je lesklý plast, ktorý ľahko zachytáva všetky odtlačky.

"Dvojica reproduktorov umožní hlasné počúvanie hudby."

Displej telefónu je rezistívny, tlakový. Používa rozlíšenie 240 x 320 bodov na pomerne malej 2,4-palcovej uhlopriečke. Zobrazovanie údajov a písma je vďaka tomu celkom jemné. Displej Samsungu Champ trpí slabým pozorovacím uhlom a taktiež aj zlou viditeľnosťou na slnku. Reakcie na dotyk boli prekvapivo rýchle, rovnako aj svižnosť systému. Očakával som omnoho pomalší systém. Samsung Champ používa mierne pozmenenú nadstavbu TouchWiz. Pohotovostný režim pozostáva zo siedmich domácich obrazoviek, pričom na každú si môžete umiestniť iba jeden widget. Nechýbajú klasické ako analógové/digitálne hodiny, kalendár, poznámky, rýchla voľba, profily... Menu telefónu používa rozloženie 3 x 3 ikony. Rozdelené je na tri základné obrazovky. Poradie ikon, ani typ zobrazovania položiek v menu nie je možné meniť. Nastavenia umožňujú meniť pozadie, tému, widgety, skratky, typ písma, jas či dĺžku podsvietenia.

"Reakcie na dotyk sú prekvapivo rýchle."

Kvalita 1,3-megapixelového fotoaparátu je slabá, no na jednoduché momentky postačí. Na prítomnosť autofókusu či LED blesku zabudnite. Fotoaparát je len akýmsi doplnkom multimediálnych funkcií. Fotografovanie štandardne prebieha na šírku displeja. Nastavenia sú bohaté, umožňujú meniť rozlíšenie, vyváženie bielej, farebné efekty, meranie expozície, kvalitu a aktivovať časovač či nočný režim. O videu platí to isté - rozlíšenie 176 x 144 bodov je zastaralé a väčšinou neposlúži ani na spomínané momentky. Nastavenia sú rovnako bohaté ako pri fotoaparáte.

O prezeranie obrázkov a videí sa stará správca súborov so zabudovanou galériou. Obrázky i videá je možné prezerať ako v režime na výšku, tak aj v režime na šírku. Fotografie je možné aj približovať a posielať cez Bluetooth či formou MMS správy alebo e-mailu.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,3 MB, MPEG4; obraz: 176 x 144 b., 15 fps, 189 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 1,5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Hudobný prehrávač v mobiloch od Samsungu patrí vždy k tým vydarenejším, a to aj v low-endových modeloch. Samsung Champ nie je výnimkou. Skladby na pamäťovej karte dokáže roztriediť podľa interpretov, albumov a žánrov. Taktiež sú podporované zoznamy nových a posledne prehrávaných skladieb, ako aj užívateľsky vytvorených. Pri prehrávaní vidíte údaje o skladbe, obrázok albumu a ovládacie tlačidlá. Pripravených je aj niekoľko nastavení ekvalizéra, ktoré však nemôžete editovať. Prehrávanú skladbu môžete nastaviť ako tón zvonenia či odoslať cez e-mail alebo Bluetooth. Prehrávač funguje aj minimalizovaný, kedy sa na domácej obrazovke aktivuje widget. Páči sa mi, že ovládanie hlasitosti funguje aj pri zamknutom displeji. Prekvapila ma aj dvojica reproduktorov na prednej strane, ktorá hrá skutočne hlasno. To poteší najmä mladých ľudí, ktorí si často púšťajú hudbu z mobilu cez reproduktor.

"Ovládanie hlasitosti prehrávača funguje aj pri zamknutom displeji."

Hudobnú výbavu dopĺňa FM rádio, síce bez RDS, no poteší aspoň prítomnosťou pripomienkovania programov či automatickým vypínaním po určenom čase. Vysielanie rádia môžete taktiež aj nahrávať, a to vo formáte MP3.

"Najväčším prekvapením je fungovanie FM rádia bez pripojených slúchadiel."

Vnútorná pamäť telefónu dosahuje 30 MB. Dopĺňa ju pamäťová karta microSDHC, ktorá môže mať kapacitu až 8 GB. Do pamäte telefónu uložíte až 1 000 viacpoložkových kontaktov, 300 SMS, 1 000 záznamov kalendára, 100 úloh a poznámok.

Telefonovanie je základom každého mobilu. O rýchly prístup ku kontaktom sa v prípade Samsungu Champ stará skratka na domácej obrazovke. Rovnako rýchly prístup poskytuje telefón aj k numerickej klávesnici, ktorá slúži na vytáčanie kontaktov mimo telefónneho zoznamu. Inteligentné vytáčanie chýba. Vyhľadávanie kontaktov je možné kinetickým skrolovaním, zadaním mena do vyhľadávača či rolovaním posuvníka. Na obrazovke sa zobrazujú vždy štyri mená. Vyhľadávanie prebieha len v menách, podľa priezviska kontakt nenájde. Na vybrané kontakty môžete okrem uskutočnenia hovoru odoslať aj správu. Pamäť telefónu pojme 1 000 viacpoložkových kontaktov, ktoré môžete medzi pamäťami jednotlivo alebo skupinovo presúvať či kopírovať. Kontakt(y) môžete taktiež odosielať cez Bluetooth formou vizitky. Na pracovnú plochu si môžete umiestniť aj widget so štyrmi obľúbenými kontaktmi, ktorý umožňuje na tieto čísla odosielať správy či uskutočniť hovory. V ponuke nechýba ani šesť profilov, ktoré si môžete plne prispôsobiť, no nie načasovať.

"Inteligentné vytáčanie bohužiaľ chýba."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

Multimediálne a textové správy spája spoločný editor. Na písanie správ môžete využiť iba softvérovú alfanumerickú klávesnicu. Nakoľko Champ nemá akcelerometer, využiť ju môžete len v režime na výšku. Písanie je pomerne presné a rýchle, problém budú mať iba používatelia s väčšími prstami. Na viacerých dotykových Samsungoch mi prekáža umiestnenie medzerníka, Champ ho však má na správnom mieste, za čo si zaslúži pochvalu. V testovanom prístroji nebol slovník T9 v slovenčine, no ten určite ešte pomôže zrýchliť písanie textov. Editor správ vložené fotografie do MMS nezmenšuje, ale ponecháva v pôvodnej veľkosti. Snímku oreže iba ak je väčšia než limit MMS správy (300 kB). Nastavenia umožňujú aktivovať doručenky a ukladanie odoslaných správ. Samsung Champ podporuje aj tzv. Bluetooth chat, prostredníctvom ktorého je možné diskutovať bezplatne.

"Na písanie správ môžete využiť iba alfanumerickú klávesnicu, aj to iba v režime na výšku."

Jednoduchý e-mailový klient dokáže prijímať predmety alebo celé správy. Pri vkladaní prílohy do vytvorenej správy sa telefón opýta na zmenšenie fotografie. Limit pre sťahovanie súborov je neobmedzený, čo považujeme za zlepšenie oproti niekdajšiemu 1 MB. Automatické sťahovanie správ je možné už každú minútu! Samsung prekvapil aj prítomnosťou blacklistu, ktorý dokáže blokovať správy nielen podľa adresy, ale aj podľa predmetu.

Na prehliadanie internetu poslúži bohužiaľ iba technológia EDGE. Podpora sietí tretej generácie Samsungu C3300K chýba. V ponuke taktiež nenájdete ani podporu Wi-Fi. Internetový prehliadač si poradí ako s wapovými, tak aj s jednoduchšími webovými stránkami. Náš server Fony.sk sa podarilo otvoriť bez problémov. Stránky však bohužiaľ nemôžete prezerať na šírku. Chýba aj práca s viacerými oknami naraz a podpora flash animácií. Každopádne, na bežné prezeranie webu možnosti Champu postačia. O lokálne spojenia sa postará Bluetooth a microUSB konektor, ktorým telefón aj dobíjate.

"Na prehliadanie internetu využijete iba technológiu EDGE, podpora 3G chýba."

Budík sa nachádza v hlavnom menu. Budení môže byť viacero, každému z budíkov môžete nastaviť názov, čas, opakovanie či typ budenia (aj FM rádio). Kalendár ponúka prepojenie s widgetom na pohotovostnej obrazovke. V základnom zobrazení ponúka mesačný náhľad. Chýba lišta so zobrazením aktuálnych denných udalostí. Kalendár pojme 1 000 záznamov. Kancelársku výbavu ďalej dopĺňajú textové poznámky, diktafón, úlohy, kalkulačka (so základnými funkciami), časovač, prevodník a stopky.

V ponuke aplikácií nájdete položku Google s odkazmi na služby mailu a vyhľadávania. Nechýba ani široká ponuka demoverzií hier. Tentoraz na vás opäť čaká až šesť kúskov. Minimalizácia či multitasking aplikácií nie je prítomný.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž 1 000 mAh batérie je výborná, telefón som počas trojdňového testu pri bežnom používaní nabíjal až na konci posledného dňa.

Výhody:

- FM rádio funguje aj bez pripojených slúchadiel,

- stereo reproduktory,

- 3,5 mm jack,

- pomerne rýchle reakcie,

Nevýhody:

- slabá viditeľnosť displeja na slnku,

- nekvalitný fotoaparát,

- absencia inteligentného vytáčania.

Orientačná cena: do 90 €

Záver

Samsung Champ je telefón určený do rúk mladých nenáročných používateľov. Tí v jeho malom tele nájdu ponuku základných funkcií, ako napríklad jednoduchý fotoaparát, dotykový displej, 3,5 mm jack na pripojenie vlastných slúchadiel či Bluetooth, aby si mohli vymieňať fotografie. Cena Samsungu Champ určite neprekročí hranicu 100 €, a tak ho vidím ako jedného z kandidátov na zoznámenie sa s mobilným telefónom. Ako aktívneho používateľa viacerých mobilov ma sklamala slabá viditeľnosť displeja na slnku či slabší fotoaparát. Naopak, prekvapilo ma, že rádio funguje aj bez pripojených slúchadiel.

Druhý názor

Richard Hombauer: Samsung Champ ma na prvý pohľad (dizajnom a veľkosťou displeja) trochu sklamal, ale potom som mu prišiel na chuť. Dotykové pero má svoje čaro a FM rádio bez antény je ideálne pre každodenné budenie. Kritiku si zaslúži nahrávanie rozhlasového vysielania v slabej kvalite. Páči sa mi tiež kreslená téma a niekoľko domácich obrazoviek určite poteší náročného mladého používateľa. Champ je ideálny lacný dotykový mobil pre mladých školákov, ktorým nebude veľmi prekážať slabá čitateľnosť displeja na slnku a menší dotykový displej.

Produktová stránka: sk.samsungmobile.com

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.07.2010 - 20:00

giermo18: No som zvedavy na konecnu cenu,ale nemyslim si, ze bude mat tento telefon u nas uspech.... za cenu 130 eur, co nie je vela, zozeniete Nokiu 5230 ....

anonymous24.05.2010 - 16:31 Trvalý odkaz

skivalker: tak uz radsej samsung STAR. teraz je uz za super cenu. Inak jeden predavam ak ma niekto zaujem najde ma v inzercii.

anonymous24.05.2010 - 20:19 Trvalý odkaz

DJ Pepe: Kto uz toto chce...

anonymous24.05.2010 - 20:35 Trvalý odkaz

Durinko: malý display :( bléééé´škoda no... kebyže tam aspo? dajú 2.8 ale 2.4 ? wtf?!

anonymous27.05.2010 - 03:56 Trvalý odkaz

torpedo08: hm ty samsungkari su dobre v pi** :D ze do rozvojovych zemi :D a to akoze kolko bude stat 10 € ?? ci ako ? podla mna nebude o moc lacnejsi ako samsung star alebo nokia 5230 ,, takze o akych rozvojovych krajinach je rec ? :D je to len dalsi zbytocny mobil na svete :D

Celá diskusia 52 príspevkov