Samsung Gear IconX (B50F) - Bluetooth slúchadlá z budúcnosti

Recenzia nadčasových športových Bluetooth slúchadiel s integrovaným prehrávačom hudby, krokomerom a snímačom tepu.

Predstavte si malý valček so zabudovanou 315 mAh batériou, v ktorom sú dve nezávislé slúchadlá akoby pre Jamesa Bonda. Odkladacie puzdro slúži najmä na ich nabíjanie, keďže každé obsahuje len 47 mAh batériu, ktorá poslúži na 1 - 2 hodiny fungovania. Ale ešte predtým ho môžete pomocou dodávaného USB kábla pripojiť k PC. V ňom sa objavia dva externé disky. Ak do priečinka MUSIC oboch zariadení vložíte tie isté MP3 skladby, nemusíte slúchadlá vôbec pripájať ku telefónu.

Stačí ich vložiť do uší, do jedného z nich ťuknúť prstom a spustí sa prehrávanie. Ďalšie ťuknutie prehrávanie hudby zastaví. Dvojitý dotyk preskočí na daľšiu skladbu, po troch dotykoch za sebou sa integrovaný prehrávač vráti o skladbu späť. Posun prsta hore po dotykovej ploche zvýši hlasitosť, opačným smerom ju znížite.

Asi už tušíte, že na tak malej ploche bude ovládanie gestami občas problém. Ja sa sťažujem najmä na preskočenie skladby namiesto zvýšenia hlasitosti. Ale na všetko sa dá privyknúť, len to chce čas a zvyk.

Keď na slúchadlo prst položím, o asi dve sekundy sa ozve hlasová ponuka - start workout (spustiť cvičenie) a enable ambient sound (zvýrazniť okolité ruchy). Po pustení prsta po vyslovení danej funkcie tak môžete spustiť meranie prejdenej / prebehnutej vzdialenosti pomocou integrovaného krokomera. Vtedy slúchadlá merajú aj tep srdca, hoci táto funkcia (narozdiel od krokomera) nie je úplne najpresnejšia. Zamerajme sa preto radšej na krokomer.

Ráno sa tak po základnej hygiene obliekam do športového, do uší strčím dve slúchadlá, dotykom spustím moje obľúbené skladby, prípadne nejakú audioknihu a po podržaní prsta spúšťam nielen meranie cvičenia, ale aj zapínam zvýraznenie okolitých ruchov. Nech ma nezrazí auto. Mimochodom, veľmi zaujímavé je počúvanie hudby a rozprávanie sa s niekým na ulici. Fakt to funguje. Len to vyzerá nevhodne. Vráťme sa však k môjmu rannému behu. Po pol hodinke opäť podržím prst na dotykovej ploche a ukončujem cvičenie. Slúchadlá mi oznámia, že som bežal 4,8 km. To sa mi páči.

Základné parametre Samsung Gear IconX (B50F)

rozmery puzdra 90 x 35 x 30 mm, senzor tepovej frekvencie, akcelerometer, dotyková ovládacia plocha, pamäť 4 GB (dostupné 3,5 GB), Bluetooth 4.1, batérie 2 x 47 mAh, batéria v puzdre 315 mAh, zvýšená odolnosť voči vode (P2i nano coating), frekvenčný rozsah 20 - 20 000 HZ, impedancia 12 ohmov, 2 x 2 mikrofóny

V balení Gear IconX nájdete tri veľkosti nástavcov. Slúchadlá sa tak prispôsobia snáď úplne každému.

Pripájam ich k iPhonu. Som na ceste do Prahy a v reštauračnom vozni si užívam skladby zo Spotify. Zvuk slúchadiel za 220 eur hodnotím veľmi dobre. Pre porovnanie, perfektné športové slúchadlá Samsung Level U sú v reprodukcii podstatne slabšie. IconX ponúkajú výraznejšie hĺbky (hodia sa najmä v exteriéri, napríklad v spomínanom vlaku) a celkovo je zvuk čistejší a menej zastretý. Ale bavíme sa aj o viac než dvojnásobnej cenovke.

Práve testované JBL Everest 100 ponúkajú lepší zvuk než Samsung Level U, no po vložení IconX do uší je to opäť úplne iná pesnička. Aj keď mi zo Spotify v rovnakej top kvalite prúdi do uší tá istá. Zvukovo tak nemám Gear IconX absolútne čo vyčítať. Je pekne vyvážený, hĺbky nie sú prehnané, nebolí z nich hlava, ale súčasne ich dobre počuť, podobne, ako aj stredy a výšky. Pokiaľ ide o zvuk, beriem ich minimálne deviatimi prstami z desiatich. Horšie je, že v ušiach takéto slúchadlá tolerujem maximálne dve hodiny. Viac nie.

Úlne som zabudol spomenúť, že na tomto zázraku nenájdete žiadne fyzické tlačidlá. Po vložení do uší sa automaticky zapnú aj pripoja k poslednému Bluetooth partnerovi. Ak nie je v dosahu, po vybratí z puzdra sú pripravené na vyhľadanie iným telefónom.

Takže, bez mobilu slúžia ako šikovný prehrávač hudby (hudobné súbory musia byť duplicitne umiestnené priamo adresári Music v oboch slúchadlách) aj ako merač prejdenej / prebehnutej vzdialenosti a po pripojení k akémukoľvek mobilu poslúžia zase ako Bluetooth slúchadlá na telefonovanie a počúvanie hudby.

Ak však Gear IconX pripojíte k nejakému Samsungu s nainštalovanou aplikáciou Samsung Gear, ktorú nájdete v obchode Galaxy Apps pre telefóny s minimálne 1,5 GB RAM-kou, možnosti zázračných slúchadiel sa ešte rozšíria.

Vybrať si môžete, ktoré slúchadlo bude hlavné, a ktoré vedľajšie. Hlavné slúži napríklad na zaznamenávanie behu. Prínos rozdelenia na hlavné a vedľajšie mi však uniká, aj vybíjanie oboch je rovnomerné.

Ďalšou položkou je hlasitosť zariadenia Gear. Treťou je informácia o poslednom cvičení.

Všetky namerané hodnoty môžete potom preniesť do aplikácie S Health a ku krokom počítaným počas dňa pomocou krokomera v mobile priradiť ešte aj cvičenia zaznamenané slúchadlami.

Poslednou položkou je Hudba. 15 skladieb u mňa zaberá 360 MB z 3,5 GB. Takže v tejto kvalite ich tam môžem mať až 150 (Samsung hovorí až o 1000 skladbách, ale fakt si neviem predstaviť, kto hudbu v takej kvalite dokáže počúvať). Zapnúť môžete náhodné prehrávanie, odozvu pri prehrávaní hudby a hlavne, či chcete primárne počúvať hudbu uloženú v slúchadlách alebo z mobilu.

Úprimne, mne prepojenie so Samsungom ani veľmi nechýbalo. Ak by som si každý beh doma zapísal do nejakého denníka ručne, na bežné pobehovanie okolo Kuchajdy nepotrebujem pozerať, aký som mal tep a či som sa zase o čosi viac prekonal. Hlavne, keď ten tep slúchadlá merajú fakt nepresne. IconX sú výborné aj ako klasické Bluetooth slúchadlá. Majú však jeden vážny nedostatok...

Výdrž na jedno nabitie nedosahuje ani dve hodiny počúvania hudby priamo z slúchadiel. Pri meraní športových aktivít počítajte s hodinovou výdržou. A to je fakt málo. A keď som mal slúchadlá pár dní odložené v puzdre, vybilo sa to všetko spoločne.

Výhody

+ praktické nabíjacie puzdro

+ vyvážený zvuk s príjemnými hĺbkami, peknými stredmi aj výškami

+ zvýšená odolnosť voči vode

+ tri sady nástavcov, 9 kombinácií pre každé ucho

+ ambient sound zvýrazňuje zvuky okolia (hlasy, autá...)

+ prepojenie s appkou S Health

+ samostatný prehrávač hudby aj merač krokov nezávislý od mobilu

Nevýhody

- ovládanie hlasitosti posunom prsta po dotykovej ploche (pomalé, občas namiesto toho preskočím na inú skladbu)

- hlasitosť slúchadiel nezávislá od mobilu (po pripojení k mobilu som na ňom nastavil hlasitosť na maximum, a potom aj tak ešte musel zvyšovať hlasitosť na slúchadle)

- žiadne káble = slúchadlo po vybratí / vypadnutí z ucha nemá žiadnu oporu, nemôžete ho zavesiť na krk ako Samsung Level U alebo JBL Everest 100

- výdrž iba 1 - 2 h

- náchylnosť na stratu

- na iPhone nevidím v hornej lište stav batérie ako pri JBL Extreme 100 a iných slúchadlách

- po hodine, maximálne dvoch ma z nich bolia uši

- plnohodnotné využitie len so smartfónom Samsung

Orientačná cena: 229 eur

Záver

Gear IconX sú unikátny kúsok. Až natoľko, že ich výdrž je zatiaľ veľmi slabá a po vybratí z ucha neviem, čo s nimi. Nemôžem ich zavesiť na krk, keď stojím pri pokladni s vodou v ruke alebo ide ku mne sprievodca vo vlaku. Navyše, ako štandardné Bluetooth slúchadlá poslúžia len hodinu, maximálne dve. Takže ide naozaj len o pomocníka pre športovcov, ktorí si dajú do uší hudbu, do vrecka šupnú kľúče od bytu a idú si zabehať do Central Parku, pardón, okolo Štrkovca. Ak máte Samsung telefón, výhodou bude, že si cez appky Samsung Gear a S Health nastavíte vaše telesné parametre, či sa má hudba prehrávať náhodne, alebo pekne po poradí, či chcete hlasového sprievodcu počas cvičenia každý 1 km, prípadne častejšie / zriedkavejšie, či vám okrem prejdenej vzdialenosti a času cvičenia majú IconX oznámiť aj tep srdca, spálené kalórie a vašu rýchlosť. Toto všetko bez smartfónu značky Samsung nemáte ako zmeniť. Existuje aj počítačová aplikácia Gear IconX PC Manager, ale mne sa ju do notebooku nainštalovať nepodarilo. Snáď budete úspešnejší.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu