CAT S60 - najlepší odolný smartfón dneška

Recenzia prevratného 4,7'' HD androidu, ktorý odolá vode aj nárazom, ponúka termokameru, aj ambientné rozsvecovanie displeja.

Pre Fony.sk robia recenzie traja redaktori - Matúš, Matej a Tomáš - občas sa k nim pridá Lenka alebo ja. Keďže je leto, Lenka je na dovolenke a chlapi testujú každý niečo iné, nedá sa nič robiť. Nerád testujem telefóny, lebo potom sa stráca význam videorecenzií. V tých pravidelne hovorím, čo si myslím, čím dopĺňam názory recenzentov, ktorí sa s vami delia o svoje skúsenosti v textovej podobe. Tento komplexný celok si vždy veľmi vážim.

Lenže občas sa to nedá stíhať, a potom to dopadne tak, ako dnes. Preto odpustite možno trochu kratší, ale snáď dostatočne hodnotný text.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Takže, na stole mám najmodernejší odolný telefón na svete. Všetko dôležité sa o ňom dočítate v základnom infe, navyše parametre telefónu už pár mesiacov nájdete aj v každej recenzii na prvej snímke mobilu. Pri písaní recenzie vždy kontrolujeme údaje v základnom infe, a tak potvrdzujeme aj šialenú hmotnosť 225 gramov, aj vzhľadom na rozmery telefónu trochu smiešne rozmery 4,7-palcového HD displeja so slabou čitateľnosťou na slnku. A už začínam kritizovať! S tým si dám ešte chvíľu oddych. Poďme najprv chváliť.

CAT S60 je naozaj jedinečný telefón. Po všetkých tých odolných smartfónoch, ktoré väčšinou vo vnútri ponúkali parametre dva roky starých androidov mám konečne v ruke briketu s 3 GB RAM, osemjadrovým procesorom od Qualcommu, s poriadnou 3800-miliampérhodinovou batériou a vlastnosťami, ktoré sú bezkonkurenčné. Medzi tie patrí napríklad poctivé zakrytovanie microUSB konektora, ktorý však nie je zapadnutý hlboko ako na iných odolných androidoch. Tie nabijete len s predĺženým samcom microUSB nabíjačky, CAT S60 s akoukoľvek nabíjačkou konkurencie, čo sa občas zíde. Ľahko sa dostanete aj k dvojici nanoSIM kariet a tretiemu slotu pre microSD.

SOS tlačidlo je tiež chránené krytom, čo niektorí kritizujú. Ja s tým problém nemám, ale ak si ohrýzate paprče alebo sa k SOS tlačidlu budete snažiť dostať v rukaviciach, máte smolu. Tu je ochrana jednotlivých prvkov dvojsečnou zbraňou. Zo zadnej steny zmizlo oproti vzorke na výstave MWC logo NFC, ale v nastaveniach ho nájdete. Len pre úplnosť.

Vypínač v ľavej bočnej stene je vrúbkovaný a ľahko nahmatateľný. Ale oveľa radšej by som ho videl vpravo. Ani po týždni som si na pozíciu vľavo nevedel zvyknúť. Pod vypínačom sa nachádza oranžové tlačidlo (Alebo žlté? Ženy, poraďte!), ktoré poslúži na vyvolanie vami zvolenej funkcie po krátkom stlačení aj po dlhom podržaní. Šikovné riešenie. Krátkemu stlačeniu som priradil fotoaparát, dlhému termo kameru FLIR.

Ak som potom krátko stlačil oranžovožlté tlačidlo (Nie je náhodou zlaté?) v zhasnutom stave a následne displej rozsvietil a odblokoval, zistil som, že S60-ka kameru spustila na pozadí. Obávam sa, že toto bude poriadne vybíjať batériu. A po dlhšom podržaní zlatého tlačidla sa dokonca displej rozsvietil, a po jeho odblokovaní som zase videl spustenú kameru FLIR. Neviem sa rozhodnúť, či je to chyba, alebo zámerná funkcia (v štýle: It's not a bug, it's a feature). Ale mne to ako funkcia veru nepripadá.

Takže, vypínač si nabudúce prosím radšej vpravo. A nastaviteľné tlačidlo by mohlo buď reagovať len po odblokovaní displeja, alebo ho (aspoň po podržaní) automaticky odblokovať.

Páči sa mi trojica hardvérových tlačidiel pod displejom, ale chýbajú mi tu zelené a červené tlačidlo na ovládanie hovorov. Možno vám to pripadá ako zbytočný sentiment, ale chlapi pracujúci s rukavicami určite pochopia, o čo mi ide. Skúste niekde vonku v zime telefonovať bez rukavíc. Alebo prijať hovor niekde v hore s rukavicami pilčíka. Keď už raz robím telefón do extrémnych podmienok, snažím sa uvažovať komplexne. Z postrehov uvediem, že rozsvietenie displeja stredným tlačidlom (domov) uskutočníte po jeho dvojitom stlačení, aj to až po zapnutí tejto funkcie v nastaveniach. Ale to je len dobre. Takže vypínač odteraz používam už len na zhasnutie obrazovky.

Dva prepínače pri hornom a dolnom reproduktore ich mechanicky utlmia, čím zvýšia odolnosť telefónu z obligátnych dvoch metrov na 5 m. Neskúšal som, či to reálne funguje, ale z reproduktorov po zmene polohy zlatistých páčok nebudete počuť ani ň.

Už z odomykacej obrazovky je jasné, že tu nemáme žiadnu nadstavbu. Ale podobne, ako séria Lenovo Moto, aj CAT si pre používateľov pripravil zopár šikovných funkcií. Neviem, či ambientné rozsvietenie čiernobieleho displeja po prijatí správy je funkciou Androidu alebo Bullitt Group Limited (firmy, ktorá CAT S60 vyrába). Je však mimoriadne návyková. Škoda, že toto ambientné zobrazenie ožíva len samovoľne a neukáže sa ani po zatrasení telefónom, ani po vytiahnutí z vrecka, ani po zamávaní pred proximity senzorom, ako je tomu na niektorých smartfónoch spomínanej série Lenovo Moto. No aj tak ma táto vlastnosť teší. V teréne bude zbytočná, ale napríklad na nočnej rybačke či poľovačke vám ani v tichom režime žiadna nová správa neunikne. Stačí mať telefón položený nadohľad.

Kvalita hlasného reproduktora pod displejom ma milo prekvapila. Na tom sa dá normálne počúvať aj hudba, napríklad z FM rádia, ktoré zobrazuje aj počúvanú stanicu (RDS), aj skladbu či reláciu (Radio Text), a ponúka tiež nahrávanie.

Z aplikácií od výrobcu ma príjemne prekvapila aj Hike, ktorá zobrazuje predpoveď počasia pre danú lokalitu, tlak vzduchu, nadmorskú výšku (buď na základe GPS, alebo tlaku), zemepisnú šírku a dĺžku, meranie prejdenej vzdialenosti a azimut. Je to vlastne komplexná turistická appka. Po kliku na zemepisnú šírku môžete súradnice otvoriť v aplikáciách Google Maps, Waze a ďalších. Veľmi šikovné. Poruchové je akurát zobrazovanie teploty v stupňoch Celzia a Fahrenheita.

Aplikácia MaxxAudio zase prispôsobí vyváženie reprodukovaných zvukov počúvaniu hudby, multimédií, hlasového komentára... A naozaj to funguje. Suchý reproduktor je zase aplikácia pre rýchlejšie vysušenie reproduktorov, do ktorých mriežok zatiekla voda. Využíva na to vibrácie a rôzne zvukové frekvencie.

Appka Location Alert zase dokáže odoslať vašu polohu vybraným adresátom. Zaujímavou ponukou sú špeciálne Android aplikácie zoskupené ako App Toolbox od applandu. Tu nájdete rôzne farmárske, stavbárske či turistické pomôcky.

Tou najzaujímavejšou je však aplikácia MyFLIR - VGA termo kamera schopná rozlišovať rozdiely teplôt v rámci záberu. Odchýlka 2°C naznačuje, že na meranie teploty vášho dieťaťa to vhodné nebude, no pozrieť sa na teplotné rozdiely v rámci chladničky, budovy či vyhľadať živého tvora v rámci studeného lesa zaujímavo nielen znie. A perfektné je, že takýto záznam môžete aj nahrať ako video s vaším komentárom.

Zadný 13 Mpix fotoaparát sa nijak nevymyká z priemeru. O tom ste sa mohli už presvedčiť v článku Takto fotí CAT S60 + videá z mobilu aj termo kamery FLIR. Fotografie sú všedné, z pozitív musím spomenúť mimoriadne účinné makro, solídny blesk a prítomnosť HDR. Rýchle spustenie fotoaparátu zo zhasnutého stavu musíte zapnúť v nastaveniach obrazovky, potom už stačí len dvakrát po sebe stlačiť vypínač.

Veľkým prekvapením je zaostrovanie prednej kamery. To sa dnes len tak nevidí (a keď vidí, tak je to nezvládnuté ako napríklad pri Xperii M5). Pri horšom svetle vám to nebude nič platné, snímky z predného fotoaparátu sú neuveriteľne zašumené, no pri dobrom svetle sa situácia obracia.

Prosté prostredie operačného systému Android 6.0 ma ničím neprekvapilo. Na odomykacej obrazovke môžete stiahnuť hornú lištu so skratkami. Keď dlhšie podržíte prst na ozubenom koliesku v nej, aktivujete Tuner používateľského rozhrania. Ten sa zobrazí ako posledný riadok v nastaveniach mobilu. A tam môžete potom zapnúť chýbajúci percentuálny stav batérie.

V nastaveniach telefónu sa nachádza niekoľko zaujímavých položiek:

SIM karty umožňujú zapnúť / vypnúť vložené nanoSIM karty a určiť prioritu hovorom, správam a dátam. V časti Ďalšie - Mobilné siete môžete jednej zo SIM kariet vybrať režim Uprednosťňovanie 3G alebo tiež režim 2G/3G/LTE, druhá potom bude fungovať výhradne na 2G sieti. To je bežná vlastnosť.

S60 pomocné animácie ponúkajú zobrazovanie správy o vodotesnosti napríklad pri odpojení slúchadiel či nabíjačky, a tiež výstrahy snímača vodotesnosti.

Ambientné zobrazenie prijatých správ a iných udalostí môžete zapnúť v nastaveniach obrazovky. Čiernobiele informácie by sa mali zobraziť aj pri zodvihnutí mobilu napríklad zo stola, ale to sa mi nikdy nepodarilo. Zaujímavé.

Programovateľné tlačidlo ponúka buď funkciu Push To Talk, ktorá je asi desať rokov mŕtva a jej využitie otázne. Ide o nahratie nejakého komentára počas držania tlačidla a následné odoslanie prostredníctvom aplikácie ďalším príjemcom. Mne sa však viac páči nastavenie vyvolania nejakej funkcie krátkym stlačením a podržaním tohto zlatého tlačidla. Tou môže byť aj nejaký messenger s posielaním hlasových odkazov.

Trochu nešťastné je umiestnenie Režimu pod vodou, ktorý spustí fotoaparát a zablokuje displej. Zlatým tlačidlom môžete potom fotografovať. Vypnutie režimu pod vodou uskutočníte posunom prsta zľava doprava. Režim pod vodou nájdete v časti Programovateľné tlačidlo.

SOS kľúč slúži na prispôsobenie správania SOS tlačidla pod krytom v ľavej bočnej stene.

Blikanie informačnej LED-ky môžete vypnúť v nastaveniach Zvukov a upozornení. A to je posledná vlastnosť S60-ky, ktorá ma v nastaveniach prístroja zaujala.

Poďme však na bežné funkcie. Napríklad telefonovanie v rušnom prostredí. Čakal som, že taká značka, ako CAT si na tom dá záležať. Telefonovanie je však zaujímavé jedine použitím dvoch SIM kariet. Ani bežný rozhovor, ani hlasné handsfree sa nijak nelíšia od desiatok iných androidov. A to je škoda. Ani mňa nebolo dobre počuť, ani ja som druhú stranu nepočul nijak výrazne. Škoda.

To isté platí pre písmo. V nastaveniach Obrazovky som zmenil písmo z normálneho na veľké, a aj tak bol text v SMS konverzáciách akýsi drobný. Samsungy ho dokážu zväčšiť nezávisle od všetkého ostatného fontu tlačidlom hlasitosti, niektoré iné androidy zase zoštipnutím prstov, tu si musíte vystačiť s veľkosťou danou výrobcom, resp. Googlom.

Aspoň že výdrž 3800 mAh batérie je slušná. Ani na citlivosť Wi-Fi antény sa nemôžem sťažovať, je dobrá.

Výhody:

+ termo kamera FLIR

+ solídne spracovanie aj dizajn

+ poctivý dual-sim (dve SIM karty + microSD)

+ 3 GB RAM

+ silná batéria

+ šikovné aplikácie od výrobcu

Nedostatky:

- priemerná čitateľnosť displeja na slnku

- priemerná kvalita hovoru

- SOS tlačidlo pod ťažko odnímateľným krytom

- zlaté tlačidlo spúšťa funkcie na pozadí

- priemerná kvalita oboch fotoaparátov

- ambientný displej sa nerozsvietil pri zodvihnutí mobilu

- telefónu do terénu by nemal chýbať otvor na pútko

- iba 1 A nabíjačka v balení

Orientačná cena: 649 €

Záver

Spísal som si niekoľko vlastností, ktoré očakávam od odolného telefónu. CAT S60 ma sklamal v čitateľnosti displeja na slnku, v absencii možnosti prijatia hovoru bez dotyku displeja, v priemernej kvalite hovoru (slúchadlo aj mikrofón). Oba fotoaparáty sú priemerné, predný vyniká akurát zaostrovaním.

Veľmi sa mi však páči aplikácia Hike, tak isto hlasná reprodukcia zvukov, silná batéria (a energeticky menej náročný displej), pochváliť musím trojicu hardvérových tlačidiel pod displejom a slušné reakcie aj vďaka poctivej RAM-ke. Kompromisy nemusíte robiť ani pri využívaní dvoch SIM kariet, keďže slot pre pamäťovú kartu je samostatný. Páči sa mi solídne spracovanie.

Daňou za to všetko sú masívne rozmery a netradične vysoká hmotnosť. A čo cenovka? Keďže kamera FLIR je sama o sebe veľmi drahá (FLIR ONE kúpite ako príslušenstvo ku smartfónom za necelých 340 eur), je pochopiteľné, že pod 649 eur výrobca nedokázal klesnúť. Neporovnávajme preto S60-ku s konkurenčnými high-endami s rovnakou cenovkou, ale radšej s 300-eurovými smartfónmi. A vtedy pochopíte, že to nie je až taká katastrofa. Práve naopak, je to jedinečný produkt.

Videorecenzia

Skúšobné snímky z mobilu

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí CAT S60 + videá z mobilu aj termo kamery FLIR.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu