Prehľad: telefóny do 250 €

Prehľad telefónov v cenovej hladine od 100 do 250 € Mid-endy, high-endy i smartfóny, ktoré zoženiete za prijateľnú cenu.

Po predchádzajúcich úspešných prehľadoch prinášame tento týždeň opäť ďalší. Tentoraz sme si zobrali na mušku telefóny, ktoré fanúšikovia mobilov kupujú najčastejšie. Dvestopäťdesiat eur je hranica pre mnohých kupujúcich. Cena to nie je až tak závratná a zoženiete za ňu mnohokrát výborné kúsky. Nakoľko do tejto kategórie spadá príliš veľa telefónov, vybrali sme (podľa nás) tie najzaujímavejšie a rozdelili ich tentoraz podľa ich funkčnej výbavy na mid-endy, high-endy a smartfóny.

* Ceny telefónov sú orientačné. *

Mid-endy:

Kategória mobilov, po ktorej siaha väčšina použivateľov. Mobily v tejto kategórii popri telefonovaní a písaní SMS správ zvládajú aj mnohé iné prídavné funkcie ako prehliadanie internetu či možnosť doinštalovať si ďalšie vlastné aplikácie. Mnohé mid-endy taktiež obsahujú dotykový displej, kvalitnejší fotoaparát s autofókusom, podporu sietí tretej generácie či 3,5 mm jack. Strednú triedu na Fony.sk delíme taktiež na low-mid-end, mid-end a high-mid-end, podľa výbavy.

LG BL20

LG BL20 vychádza z dizajnu populárneho modelu KG800 Chocolate a výrazne kopíruje niektoré jeho prvky. Slajder, oproti predchodcovi, zaujme najmä 2,4-palcovým displejom s QVGA rozlíšením, päťmegapixelovým fotoaparátom s autofókusom a LED bleskom, podporou 3G s nadstavbou HSDPA a prítomnosťou pamäťových kariet. Novinke chýba najmä Wi-Fi a populárny 3,5 mm jack. Mňa však prekvapili práve detaily, ktoré nie sú zrejmé zo špecifikácií - výborný internetový prehliadač, časované profily, prepracovaný kalendár, podpora multitaskingu či pomerne rýchle reakcie. Nový LG BL20 považujem za vydarený imidžový telefón, ktorý splní očakávania mnohých používateľov.

Cena: 200 €

fotka

RECENZIA: LG BL20

Galéria: LG BL20

LG GW520

LG GW520 prináša jednoduché dotykové ovládanie, ktoré dopĺňa hardvérovou qwerty klávesnicou. Toto spojenie je atraktívne najmä pre mladých ľudí, ktorí túžia po dotykovom displeji a pritom radi píšu SMS či e-maily. A tým je aj tento model určený. Potvrdzuje to aj prítomnosť slušného hudobného prehrávača s FM rádiom, vydareného kalendáru či trojmegapixelového fotoaparátu. Jediné, čo mi výrazne pri LG GW520 chýbalo, bola prítomnosť podpory Wi-Fi, bez ktorého si mladí ľudia svoj nový mobil nevedia predstaviť.

Cena: 165 €

fotka

RECENZIA: LG GW520

Galéria: LG GW520

Nokia 3720 classic

Nokiu 3720 classic som vybral práve kvôli tomu, že v odolnom tele ponúka aj pomerne slušnú funkčnú výbavu, a to za veľmi priaznivú cenu. Medzi hlavné výhody, ktoré 3720-tka ponúkne oproti svojim konkurentom, patria najmä vymoženosti aktívneho pohotovostného režimu, fotoaparát s LED bleskom použiteľným aj ako svietidlo, výbornú klávesnicu a časované profily. Taktiež ma prekvapil aj dobrý e-mailový klient.

Cena: 125 €

fotka

RECENZIA: Nokia 3720 classic

Galéria: Nokia 3720 classic

Samsung B5722 Duos

Samsung B5722 Duos sa predáva v dvoch farebných verziách - ružovej, ale aj hnedej. Takže telefón nie je určený len ženám. V redakcii sme ho používali ako sekundárny mobil vyše mesiaca a musíme povedať, že po tom, ako sme prišli na všetky fígle s rýchlym vyhľadávaním kontaktov či listovaním domácimi obrazovkami, naň nepovieme veľa krivých slov. Reakcie mohli byť rýchlejšie, ale veď je to dual-sim postavený na lacnom dotykovom Samsungu. Písanie správ nie je úplne podľa našich predstáv, ale kto vie používať slovník T9, tak s B5722 nebude mať vážnejší problém. A výdrž na jedno nabitie je aj po pár týždňoch pre nás stále veľkým prekvapením. Na štyri dni výdrže sa môžete prakticky spoľahnúť.

Cena: 175 €

fotka

RECENZIA: Samsung B5722 Duos

Galéria: Samsung B5722 Duos

Samsung M7500 Armani

V našich obchodoch ešte stále zoženiete starší, no stále štýlový model M7500 Emporie Armani. Tento model, ktorý je výsledkom spolupráce Armaniho a Samsungu sa veľmi podaril. V dizajnovo zaujímavom tele ponúka mnoho užitočných funkcií, ktoré uspokoja väčšinu menej náročných používateľov. Kvalitný prehrávač, FM rádio s RDS, 3,5 mm audio konektor, trojmegapixelový fotoaparát s autofókusom, výborná konektivita a štýlové označenie celého telefónu logami Armani zaujalo veľa ľudí v mojom okolí. Tí tvrdili, že by Samsung M7500 kúpili, nebyť jeho vtedajšej vysokej ceny (okolo 280 €). Dnes, za cenu okolo 190 €, je M7500-ka atraktívnou a výbornou imidžovkou.

Cena: 190 €

fotka

RECENZIA: Samsung M7500 Armani

Galéria: Samsung M7500 Armani

Samsung S7070 Diva

Skutočne elegantných telefónov za pár desiatok eur na našom trhu nemáme veľa. Samsung túto medzeru dobre vyplnil a ponúkne mladým ženám pomerne jednoduchý mobil s dobrou funkčnou výbavou, hoci slabším fotoaparátom a možno aj trochu pomalšími reakciami, než na aké boli zvyknuté na svojom starom klasickom mobile. Oproti prvým lacnejším "dotykáčom" v štýle Cookie je to ale určite krok vpred. Na Dive nám jednoznačne chýba 3,5 mm jack pre slúchadlá. Napriek jej nevýhodám ju považujeme za atraktívny telefón (najmä zlatú verziu).

Cena: 165 - 185 € (biela / zlato-čierna verzia)

fotka

RECENZIA: Samsung Diva

Galéria: Samsung Diva

Samsung S5560

S5560 je dotykový 2G mobil, no tentokrát s podporou Wi-Fi, o ktoré si toľko žiadali majitelia modelov Star, Corby či Preston. Samsung S5560 ponúkne trojpalcový WQVGA displej, Bluetooth vo verzii 2.1, 3,5 mm audio jack, FM rádio s RDS či päťmegapixelový fotoaparát s autofókusom a LED bleskom.

Cena: 175 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: Samsung S5560

Sony Ericsson C510

Sony Ericsson C510 je veľmi zaujímavým adeptom. Kompaktné rozmery kombinuje s rozumnou dávkou funkcií. Prakticky mu nič podstatné nechýba a v niektorých oblastiach konkurenciu prevyšuje. A navyše má veľmi zaujímavú cenu. Hoci sa jedná o už vyše ročný telefón, stále ho považujeme za výborný kúsok. Veď predsa, kde zoženiete 3G fotomobil s 3 Mpix fotoaparátom, HSPA a FM rádiom s RDS za takú nízku cenu?

Cena: 115 €

fotka

RECENZIA: Sony Ericsson C510

Galéria: Sony Ericsson C510

Sony Ericsson T715

Elegantný slajder ponúka rýchle dátové prenosy cez HSDPA/HSUPA využiteľné v prehliadači NetFront, hudobné funkcie vrátane FM rádia s RDS, Facebook klient, trojmegapixelový fotoaparát či podporu microSD kariet. Naopak, niektorých sklame zastaraný konektor Fastport či slabšia kvalita výsledných fotografií. Každopádne je Sony Ericsson T715 zaujímavým a dizajnovo vydareným kúskom. Ak však netúžite po vysúvacej konštrukcii, siahnite radšej po modeli C510.

Cena: 150 €

fotka

RECENZIA: Sony Ericsson T715

Galéria: Sony Ericsson T715

High-endy:

High-endy, alebo telefóny vyššej triedy, sú špičkovo vybavené zariadenia, s cenou od 250 - 400 €. V ich výbave už tradične nachádzame GPS prijímač, fotoaparát s LED/xenónovým bleskom, záznam kvalitných videí (VGA, prípadne HD) a mnoho ďalších technologických noviniek. V našom prehľade sme sa zamerali na niekoľko starších high-endov s nižšou cenou, ktoré však stále majú čo ponúknuť.

LG Arena

Cena LG Areny pri spustení predaja bola takmer rovných 400 €. Dnes sa predáva tesne pod hranicou 250 €, čo telefón zatraktívňuje. Arena ponúkne trojpalcový kapacitný displej s jemným rozlíšením 480 x 800 bodov. Z multimediálnej výbavy ponúkne päťmegapixelový fotoaparát s LED bleskom, 3,5 mm jack, FM rádio s RDS a FM vysielač. Nechýbajú široké možnosti pripojenia na internet. Okrem GPRS a EDGE na vás čaká UMTS s nadstavbou HSDPA (do 7,2 Mbps) a dokonca aj Wi-Fi. Výbavu dopĺňa zabudovaný GPS modul, ktorý však budete môcť využiť iba s aplikáciou Google Maps. Arena si nás v časoch testovania získala najmä jemným kapacitným displejom a FM vysielačom. Naopak, medzi nevýhodami sa objavila slabá viditeľnosť displeja na slnku občasné pomalšie reakcie.

Cena: 245 €

fotka

RECENZIA: LG Arena

Galéria: LG Arena

Nokia 6700 classic

Nokia 6700 classic ponúka päťmegapixelový fotoaparát, prítomnosť vstavaného GPS modulu a široké možnosti pripojenia na web ako UMTS s jej nadstavbu HSDPA a HSUPA. Opäť ale chýba podpora Wi-Fi, ktoré sa pre mnohých stáva v dnešnej dobe základnou požiadavkou pri výbere nového mobilu. Nepochopiteľne bol v 6700-ke použitý microUSB konektor na pripojenie slúchadiel. Uvítali by sme 3,5 mm jack. Spoľahnúť sa však budete musieť na redukciu microUSB -> 3,5 mm jack.

Cena: 220 € - 230 € (podľa farebného vyhotovenia)

fotka

RECENZIA: Nokia 6700 classic

Galéria: Nokia 6700 classic

Samsung S8000 Jet

Samsung Jet patrí medzi jedny z najlepších telefónov bez operačného systému. Boduje svojím AMOLED displejom, výbornou rýchlosťou a skvele zvláda prehrávanie filmov. Nesmieme zabudnúť ani na možnosť plnohodnotnej navigácie Route 66 bez nutnosti sťahovania máp. Ak teda chcete výborne vybavenú multimediálnu stíhačku, ale otvorený operačný systém vám veľmi nevonia, tak konečne máte z čoho vyberať.

Cena: 235 €

fotka

RECENZIA: Samsung Jet

Galéria: Samsung Jet

Sony Ericsson Yari

Sony Ericsson Yari nás prekvapil najmä v oblastiach, v ktorých sme to najmenej čakali. Podpora microSD kariet, zábavné hry ovládané pohybom, výborný internetový prehliadač či netradičná navigácia Wisepilot plná funkcií robí tento telefón vo svojej triede výnimočným. Naopak, sklamal ma Fast port, ktorý mohol byť nahradený microUSB konektorom či vôľa vrchnej časti, vďaka ktorej sa telefón vychyľuje a pôsobí lacno. Sony Ericsson mohol taktiež do svojho multimediálneho modelu umiestniť aj Wi-Fi, kedy by sa tento telefón pre mnohých stal ešte atraktívnejším. Za svoju cenu však Yari ponúkne výbornú výbavu.

Cena: 185 €

fotka

RECENZIA: Sony Ericsson Yari

Galéria: Sony Ericsson Yari

Smartfóny:

Ide o telefóny s otvoreným operačným systémom. Ich hlavnou výhodou je možnosť inštalácie nových aplikácii (navigácia, ICQ, Skype, YouTube, Facebook, FTP klient, predpoveď počasia, mapy, internetové rádio...). Najznámejšie sú operačné systémy Android, Symbian a Windows mobile. Okrem nich existujú aj ďalšie, menej využívane operačné systémy, napríklad Palm, BlackBerry či systémy na báze Linuxu. Smartfónov na trhu s cenou do 250 € je požehnane. Tvoria viac než polovicu nami vybraných modelov. Patria medzi ne dotykové, nedotykové či lepšie alebo horšie vybavené modely. Snažili sme sa vybrať z každej oblasti zopár zástupcov, a tak si môžete vyberať z pracovných, hudobných, multimediálnych či dotykových smartfónov.

HTC Snap

HTC Snap je smartfón s dizajnom nápadne podobajúcim sa telefónom Blackberry. Oválne telo s QWERTY klávesnicou a trackballom skrýva výkonný 528-megahertzový procesor, podporu sietí tretej generácie spolu s rýchlymi prenosmi cez HSDPA a Wi-Fi. Okrem toho ponúkne jednoduchý dvojmegapixelový fotoaparát, GPS, veľký 2,4-palcový displej a všetky vymoženosti systému Windows Mobile.

Cena: 230 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: HTC Snap

HTC Tattoo

HTC Tattoo zaujme najmä veľkým dotykovým displejom, podporou sietí tretej generácie s nadstavbou HSDPA, bezdrôtových prenosov cez Wi-Fi, 3,5 mm jackom na tele či integrovaným GPS modulom. Mnohých poteší aj 256-megabajtová pamäť RAM a 1 100 mAh batéria, ktorá zabezpečí telefónu dlhšiu výdrž. Budúcich užívateľov zamrzí najmä absencia autofókusu a prisvetlovacej diódy fotoaparátu, slabšie rozlíšenie displeja (QVGA) či jeho rezistívna technológia. Každopádne sa mi Tattoo veľmi pozdával a keby HTC vyrieši jeho hlavné neduhy, patril by medzi skutočne atraktívne smartfóny.

Cena: 220 €

fotka

RECENZIA: HTC Tattoo

Galéria: HTC Tattoo

HTC Touch 2

HTC Touch 2 sa oproti staršiemu modelu dočkala mnohých vylepšení. Ide najmä o výkonnejší procesor, kvalitnejší fotoaparát, väčšiu vnútornú pamäť, ale hlavne o podporu sietí tretej generácie. Z ostatnej funkčnej výbavy poteší najmä podpora Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jacku.

Cena: 235 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: HTC Touch 2

Nokia 5230

Nokia 5230 je funkčne orezanejšia verzia populárnej 5800-ky. Telefónu chýba najmä podpora bezdrôtových prenosov cez Wi-Fi. Fotoaparát sa tiež dočkal zhoršenia. Rozlíšenie kleslo na dva megapixle, z ponuky sa vytratil aj autofókus a LED blesk. No napriek tomu nepovažujeme tento telefón za zbytočný. Nokia 5230 totiž vďaka veľkému displeju a bezplatnému softvéru Ovi Maps poslúži ako navigačný mobil.

Cena: 145 €

fotka

RECENZIA: Nokia 5230

Galéria: Nokia 5230

Nokia 5530 XpressMusic

Nokia 5530 Xpress Music je zaujímavým a najmä lacným dotykovým hudobným telefónom na trhu. Taktiež vychádza z populárnej 5800 XpressMusic, no je orezaná o podporu 3G a vstavaný GPS modul. Taktiež však ponúkne kvalitný dotykový displej, 3,5 mm konektor a podporu bezdrôtových prenosov cez Wi-Fi. Nokia 5530 XpressMusic si získala mnoho fanúšikov. Jej kúpou určite veľa nestratíte.

Cena: 195 €

fotka

RECENZIA: Nokia 5530 XpressMusic

Galéria: Nokia 5530 XpressMusic

Nokia 5800 XpressMusic

Tesne pod hranicou 250 € nájdete aj Nokiu 5800 XpressMusic - hudobný mobil roka 2009. Napriek tomu, že ide už o starší model, stále má čo ponúknuť. Fotoaparát s rozlíšením 3,2 Mpix s autofókusom a LED bleskom, podpora HSDPA, Wi-Fi či GPS, výborný hudobný prehrávač s 3,5 mm jackom, to všetko nájdete vo výbave 5800-vky.

Cena: 245 €

fotka

RECENZIA: Nokia 5800 XpressMusic

Galéria: Nokia 5800 XpressMusic

Nokia 6710 Navigator

Nokia 6710 Navigator je výborným navigačným smartfónom. Ponúka slušnú funkčnú výbavu a pomerne dobrý navigačný systém v jednom tele. Nechýbajú jej pracovné ani zábavné funkcie a prekvapil ma aj obsah balenia, ktorý zahŕňa všetko potrebné.

Cena: 240 €

fotka

RECENZIA: Nokia 6710 Navigator

Galéria: Nokia 6710 Navigator

Nokia C5

Model Nokia C5 je zástupcom nového radu Cseries. Pýši sa podporou HSDPA, HSUPA, GPS či trojmegapixelovým fotoaparátom s bleskom. Vo výbave ďalej nájdete aj operačný systém Symbian s najnovším Feature Packom 2, FM rádio s RDS či 3,5 mm jack. Telefónu vyčítame menší displej, absenciu Wi-Fi či full focus pri fotoaparáte. Naopak, poteší podpora rôznych sociálnych sietí. Nokiu C5 môžete taktiež využiť aj s bezplatnou navigáciou Ovi Maps 3.03, ktorá funguje skutočne výborne.

Cena: 155 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: Nokia C5

Nokia E52

Ak patríte medzi náročných používateľov mobilných telefónov, potom je Nokia E52 pre vás ako stvorená. E52-ka je totiž výborný pracovný nástroj a taktiež skvelý multimediálny telefón. Oceníte pomerne rýchle reakcie, zabudovaný e-mailový klient Nokia Messaging, podporu N-Gage hier či 3,5 mm jack. Nokii E52 vyčítame slabšiu citlivosť Wi-Fi aj GPS a fotoaparát, ktorému chýba autofókus. Ten však v pracovnej triede Eseries nie je taký podstatný. Za vynikajúcu cenu pohybujúcu sa v rozmedzí 220-230 € získate kvalitný mobilný telefón so všetkým čo môžete od pracovného telefónu chcieť.

Cena: 230 €

fotka

RECENZIA: Nokia E52

Galéria: Nokia E52

Nokia E63

Nokia E63, lacnejšia a orezanejšia verzia populárnej E71-ky. Za svoju nízku cenu ponúka takmer všetko potrebné čo by ste mohli požadovať. Operačný systém Symbian, 2,4-palcový displej či QWERTY klávesnicu na pohodlné písanie. V ponuke taktiež nájdete 2 Mpix fotoaparát s bleskom a autofókusom, 3,5 mm jack na pohodlnejšie počúvanie hudby, podporu sietí 3G (bez nadstavby HSPA) a Wi-Fi. O výdrž sa postará silná 1 500 mAh batéria, ktorá telefón pri maximálnom vyťažení udrží určite aj dva dni.

Cena: 170 €

fotka

RECENZIA: Nokia E63

Galéria: Nokia E63

Nokia E66

Nokia E66 je už starší telefón, no svojim dizajnom a ponukou zaujme aj dnes. V elegantnom tele s kovovými prvkami ukrýva výbavu manažérskych mobilov. V Nokii E66 nájdete trojmegapixelový fotoaparát s autofókusom a bleskom, podporu 3G a HSDPA, Wi-Fi, GPS, FM rádio či 2,5 mm jack. Škoda však slabšej batérie (iba 1 000 mAh), ktorá skracuje výdrž oproti konkurentom E63 a E71.

Cena: 240 €

fotka

RECENZIA: Nokia E66

Galéria: Nokia E66

Nokia E71

Na hranici 250 €, no jednoznačne najlepší pracovný telefón, aký si môžete za túto cenu kúpiť. V kovovom tele ponúka výbavu, ktorej dodnes konkuruje málo telefónov. Okrem dobre čitateľného 2,4-palcového displeja, ponúkne aj výbornú QWERTY klávesnicu, pohodlné mailovanie vďaka aplikácii Nokia Messaging, silnú 1 500 mAh batériu či 3 Mpix fotoaparát. Výbavu ďalej dopĺňa podpora UMTS, HSDPA, Wi-Fi, GPS či FM rádio a 2,5 mm jack. Nokia E71 je skutočne kvalitný a spoľahlivý pracovný smartfón, ktorý vrelo odporúčame.

Cena: 250 €

fotka

RECENZIA: Nokia E71

Galéria: Nokia E71

Samsung B7330 OmniaPRO

Samsung B7330 je ďalší model z radu Omnia, teda smartfón s operačným systémom Windows Mobile. Ponúka pomerne bohatú funkčnú výbavu v tele klasickej konštrukcie s hardvérovou qwerty klávesnicou. Vo funkčnej výbave nechýba Wi-Fi, HSPA, GPS či trojmegapixelový fotoaparát s autofókusom. Pokiaľ vám nevyhovuje operačný systém Symbian, odporúčame Samsung B7330 OmniaPRO ako alternatívu s Windows Mobile.

Cena: 240 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: Samsung B7330 OmniaPRO

Samsung i5700 Spica

Ak vám nevyhovovali špecifikácie androidového modelu HTC Tattoo, vybrali sme pre vás ešte jeden smartfón s čoraz populárnejším operačným systémom od Googlu. Samsung i5700 Spica je dotykový mobil, ktorý zaujme najmä výkonným 800 MHz procesorom. Ten zabezpečuje skutočne rýchle reakcie operačného systému Android. Výbavou i5700-vka taktiež nesklamala. Obsahuje veľký kapacitný AMOLED displej, trojmegapixelový fotoaparát s autofókusom, GPS či 3,5 mm konektor. Nechýba ani podpora sietí tretej generácie s nadstavbou HSDPA či Wi-Fi.

Cena: 235 €

fotka

RECENZIA: Samsung i5700 Spica

Galéria: Samsung i5700 Spica

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.05.2010 - 18:12

iStanley: ta LG Arena sa da v klude zohnat aj za 199 v niektorych shopoch na nete..;)

anonymous11.05.2010 - 19:15 Trvalý odkaz

marvin: * Ceny telefónov sú orienta?né. *

anonymous11.05.2010 - 19:17 Trvalý odkaz

marvin: inak pekny prehlad telefonov, mohol by sa robit kazdych X mesiacov :)

anonymous11.05.2010 - 19:23 Trvalý odkaz

Jojo: Ja mam momentálne Nokiu E71 a zatial velká spokojnos?. Jeden z mala spracovate?sky kvalitných telefónov a pomer cena výkon je fakt super. Jedina škoda možno toho 2,5 a nie 3,5 mm jacku ale všetci pozname redukcie =). Inak GPS super aj Wi-fi spokojnos? takže možem odporu?it.

anonymous11.05.2010 - 21:32 Trvalý odkaz

NiNX: HTC tattoo s ve?kým dotykovým displejom ? opravi? a rýchlo

Celá diskusia 21 príspevkov