Acer Liquid Z630 - lacný rýchlik s dlhou výdržou

Čitateľské skúsenosti s cenovo dostupným 5,5'' dual SIM androidom, ktorého prednosťou je rýchlosť systému a výborná výdrž 4000 mAh batérie.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Petrove skúsenosti.

Úvod

Ďalší z veľkých výrobcov počítačov, ktorý to skúša s telefónmi, je Acer. Na trhu so smartfónmi nemá značka Acer zvučné meno a osobne ma ich telefóny nikdy neohúrili natoľko, aby som si nejaký kúpil. To sa zmenilo s modelom Liquid Z630 z dvoch dôvodov. Prvým je 4000 mAh batéria a tým druhým bol wow efekt z jeho rýchlosti ovládania pri mojom prvom kontakte. V článku sa dozviete, či tento efekt pretrval a pokúsim sa popísať svoje celkové dojmy.

ikona

Základné info: Acer Liquid Z630 (T03)Dual SIM android strednej triedy s 5,5'' HD displejom, štvorjadrovým 64-bit. procesorom, dvomi 8 Mpix fotoaparátmi, podporou LTE a silnou 4 000 mAh batériou.

Charakteristika

Ide o dotykový telefón klasickej konštrukcie s 5,5-palcovou displeja a HD rozlíšením 720 x 1280 bodov (hustota bodov 267 ppi). Typ displeja je IPS. O výkon sa stará 64-bitový štvorjadrový procesor Mediatek MT6735 taktovaný na frekvenciu 1,3 GHz, použitý grafický procesor je Mali-T720 MP2. Ide o plnohondotný dualSIM (formát kariet je microSIM), pričom v telefóne sa nachádza samostatný vstup pre microSD kartu do kapacity 128 GB. Interná pamäť telefónu dosahuje hodnotu 16 GB, RAM pamäť má kapacitu 2 GB. Kapacita batérie je 4000 mAh a môžete ju sami vymeniť.

Konštrukcia a dizajn

Na našom trhu sú dostupné dve farebné prevedenia telefónu, a to strieborná a čierna. Ja som si zaobstaral striebornú verziu, ktorá sa vyznačuje okrem strieborného zadného krytu aj výraznou striebornou kruhovou mriežkou slúchadla na prednej strane telefónu. Zvyšok displeja je čierny. V prípade čiernej farebnej verzie telefónu, je čierny aj zadný kryt, aj predná mriežka slúchadla. Predná strana telefónu okrem spomínanej mriežky slúchadla obsahuje potrebné senzory, viacfarebnú notifikačnú LED diódu a 8 Mpix kameru. Na spodnej strane nenájdete okrem loga Acer vôbec nič. Ovládacie tlačidlá sú totiž súčasťou displeja. Ten nie je krytý tvrdeným sklom, aplikácia fólie bude zrejme potrebná.

Zadná strana telefónu je tvorená odnímateľným plastovým krytom. Vidíme tu snahu o imitáciu brúseného kovu, tá je ale menej vierohodná než v prípade telefónov od Asusu.

V hornej časti zadnej strany sa nachádza optika 8 Mpix fotoaparátu s prisvetľovacou diódou. Optika príkladne lícuje so zvyšnou časťou povrchu telefónu a zbytočne nevyčnieva. Pod diódou nájdeme ešte druhý mikrofón. Na spodnej časti sa usídlil výduch hlasného reproduktora, nad ktorým svieti označenie "DTS". Aby riziko utlmenia reproduktoru bolo nižšie, súčasťou zadného krytu je malý výstupok nad reproduktorom, ktorý pri položení na rovný podklad jemne nadvihne telefón. V strede zadnej časti nájdeme logo výrobcu.

Pravý bok telefónu sa nesie v znamení prítomnosti ovládacích tlačidiel pre hlasitosť a uzamykacieho tlačidla. Na pravom boku nenájdeme nič. Horná hrana obsahuje 3,5 mm jack pre slúchadlá, spodná klasický USB vstup a malú štrbinu v kryte. Pomocou nej môžete kryt odňať. Po menšom zápase s krytom sa vám naskytne pohľad na vstupy pre dvojicu SIM kariet, microSD kartu a vymeniteľnú batériu

Celý telefón je z plastu, ale poskytuje kvalitné lícovanie častí. To už nemožno povedať o jeho pevnosti. Vŕzganie je počuť pri silnejšom stlačení v strede telefónu na jeho ľavej hrane, ktorého prejavy sa zvyšovali každým dňom používania. Zadný kryt tam zrejme menej dolieha, ale situácia sa dá riešiť podložením papierika. Spodná brada telefónu sa môže javiť ako nevyužitý priestor, mne osobne ponúka výbornú možnosť uchytenia palcom pre pohodlné čítanie. Celkový tvar konštrukcie telefónu mi bol po chuti, dobre padol do ruky a telefón sa veľmi pohodlne ovládal.

Displej

Rozlíšenie displeja je síce len HD, ale nedajte sa klamať papierovými parametrami. Je totiž výborný. Keby som nevedel jeho rozlíšenie zo špecifikácií, bez problémov mu tipnem Full HD. Ďalším plusom je veľmi pekné podanie farieb. Na IPS panel sú sýte, ale nie presaturované, čierna je čiernou. Podobné podanie farieb som videl pri modeli Alcatel OneTouch Idol 3. Senzor podsvietenia pracuje opäť na výbornú. Vie správne vyhodnotiť okolité svetelné podmienky a pracuje veľmi rýchlo. K displeju nemám žiadne výhrady.

Acer do telefónu implementoval takzvaný Bluelight shield (k dispozícii je v nastaveniach displeja, alebo ako skratka v hornej lište). Ide o reguláciu údajne škodlivého žiarenia z displejov na naše oči. Nie je účelom tohto článku rozoberať potenciálne negatívne účinky a škodlivosť žiarenia. V skratke - ide o druh žiarenia s až karcinogénnymi účinkami, ktoré spôsobuje okrem iného aj zníženie produkcie hormónu melatonín. Ten má antioxidačné účinky. Aplikácia tohto "Bluelight štítu" v praxi znamená zožltnutie displeja, na ktorý sa nepozerá práve s pôžitkom. Intenzitu nažltnutia si môžete regulovať.

V nastaveniach telefónu nájdete samostatnú položku pod názvom LumiFlex. Položka je bez akéhokoľvek vysvetlenia, o čo ide. Môžete si ju len zapnúť alebo vypnúť. Po preštudovaní externých materiálov by malo ísť o vychytávku Aceru pre účel zlepšenia čitateľnosti na slnku. Rozdiel som ale nezbadal.

Prostredie, ovládanie, rýchlosť

Najväčším plusom celého telefónu je jeho rýchlosť. Prepínanie medzi aplikáciami, prechody medzi obrazovkami, spúšťanie aplikácii..., to všetko sa deje okamžite a Aceru skláňam poklonu. Ak porovnám napríklad rýchlosť telefónu Alcatel Onetouch Idol 3 (ktorý mám práve po ruke) s testovaným Acerom, má Acer jednoznačne navrch. Odlišná situácia nastáva v galérii fotografií. Prechod medzi fotografiami je pomalší a najmä približovanie snímok je trhané. Otváranie jednotlivých zložiek s fotografiami sa deje s oneskorením. Škoda. Možno to bolo spôsobené čítaním fotiek z SD karty, mám ich tam aspoň 1000, v každom prípade konkurenčné telefóny s týmto problém nemali. Zníženie plynulosti je cítiť aj pri prehliadaní internetu cez Chrome. Načítanie stránok je bleskové, avšak posúvanie na stránkach je menej plynulé.

Telefón beží vo verzii Android 5.1, ktorá je prekrytá nadstavbou výrobcu. Bohužiaľ, tá už nie je taká podarená, ako používateľské rozhrania konkurenčných výrobcov (napr. MIUI albo EMUI), hoci sa v niektorých prípadoch veľmi podobá dizajnom na čistý Android. Zmenu môžeme vidieť hneď na domácej obrazovke. Posunom prstu doľava na prvú domácu obrazovku sa dostávame do akéhosi zoznamu noviniek z internetu, sociálnych sietí a iných udalostí, ktorý má na starosti aplikácia News Republic. Ide o obdobu BlinkFeed od HTC. Tento zoznam by nemusel byť na škodu, keby išiel upraviť podľa predstáv používateľa. V nastaveniach síce mám možnosť vybrať si zdroj noviniek (napríklad RSS Fony), ale aj napriek tomu mi z neznámeho dôvodu pridá do zoznamu správy zo zdroja CNN, hoci mám tento zdroj zakázaný. Neprišiel som na to, ako novinky CNN vypnúť. Ak by na to niekto na to prišiel, dajte vedieť.

V zozname môžete zapnúť aj upozornenia z Facebooku. Ak sa vám tento celý zoznam nepáči a radi by ste ho vypli, máte smolu, nejde to. Z tohto dôvodu som launcher vymenil za Nova Launcher. Je to škoda, lebo pôvodný launcher je veľmi vydarený, ale neustála prítomnosť obdoby BlinkFeedu mi vadila.

Horná lišta obsahuje okrem voliteľných skratiek aj takzvané plávajúce aplikácie. Znamená to, že po aktivácii danej aplikácie (napríklad kalendára), bude táto aplikácia trvale na ploche, kdekoľvek sa v telefóne nachádzate. V zozname plávajúcich aplikácii sa nachádzajú: poznámka, kalendár, kalkulačka, fotoaparát, mapy. Aplikácia bežiaceho fotoaparátu na ploche je veľmi zaujímavá, avšak pri každom pohybe na inú obrazovku sa aplikácia uspí, musíte ju ťuknutím prebrať. Horná lišta obsahuje tlačidlo pre vstup do nastavení, ale neobsahuje ovládanie jasu. Ak by ste chceli zosnímať obrazovku, je potrebné podržať na jednu sekundu zamykacie tlačidlo a dolné tlačidlo ovládania hlasitosti.

Telefón neobsahuje režim ovládania jednej ruky, čo je škoda, pretože 5,5-palcový telefón je pre jednu ruku predsa len veľkým sústom. Nájdeme tu ale zjednodušený režim (Quick Mode), čo v preklade znamená veľmi veľké ikony na ploche, vhodné pre ľudí s horším zrakom. Pomerne dlho mi trvalo zistiť, ako sa z takého zjednodušeného režimu dá dostať von, preto uvádzam malý návod. Pre ukončenie režimu je potrebné stiahnuť hornú lištu, v ktorej sa v pravom dolnom rohu nachádza malé šedé nenápadné ozubené koliesko. Po kliknutí naň treba zadať svoj kód (ktorý si sami zvolíte), a až potom sa vám zobrazí v lište v spodnej časti možnosť ukončiť režim.

Mám rád, keď výrobca integruje do svojho smartfónu notifikačnú LED diódu. Acer moje želanie splnil, má to však háčik. Vlastne dva háčiky. Ten menší je, že dióda je dobre viditeľná len pri priamom pohľade na displej. Ak máte telefón položený na stole, pri pohľade zboku z väčšieho uhla môžete diódu prehliadnuť. Zrejme je veľmi zapustená do konštrukcie telefónu. Väčší háčik spočíva v ovládaní LED diódy, respektíve jej fungovaní pre rôzne notifikácie. Systém nikde neponúka možnosť ovládania, výberu farieb, dokonca ani zapnutia LED diódy. V praxi to znamená, že pri prijatej SMS-ke a zmeškanom hovore vám dióda bliká na zeleno. Pri udalosti v kalendári je tma. Pri prijatej správe z Whatsapp dióda blikne raz na červeno a to je všetko. Pri udalosti z Facebook chatu bliká opäť na zeleno. Situáciu som sa snažil ovládnuť pomocou aplikácie Light Flow alebo Light Manager, no neúspešne. Dióda si bliká, ako chce.

Počas používania mi telefón dvakrát zamrzol, musel som vybrať batériu. Napriek plynulému prostrediu nie je telefón doladený. Chýbajú mi viaceré nastavenia, je tu veľký priestor pre zlepšenie.

Telefonovanie, aplikácie

Počas telefonovania som druhú stranu počul dobre, avšak pri maximálnej hlasitosti dochádzalo k miernemu zníženiu kvality v slúchadle v podobe chrčania. V prípade Lenova P1 bola kvalita hovoru lepšia. Kvalita signálu bola uspokojivá, nemal som problémy s výpadkami.

Ani Acer sa nevyhol vopred nainštalovaným aplikáciám a musím priznať, že nie sú také využiteľné, ako v prípade Asusu. Okrem jednej, ktorá sa volá Acer NAV. Ide o plnohodnotnú navigáciu používajúcu Tom Tom mapy. Pri jej spustení som sa však stretol s problémom pri sťahovaní máp. Chcel som si stiahnuť Východnú Európu, ale hoci som mal kopec voľného miesta aj na SD karte aj v internej pamäti, proces sťahovania sa vždy zacyklil a telefón nič nestiahol. Možno išlo o ojedinelý výpadok na serveri. V dnešnej dobe, kedy si môžete zdarma zadovážiť oficiálnou cestou výbornú navigáciu HERE, už prítomnosť navigácie nie je až taký bonus. Z ďalších aplikácií spomeniem Polaris Office alebo FM Rádio. Veľmi pekné sú aplikácie pre deti. Volajú sa KIDOZ a Kids center painting. Ich obsahom sú omaľovánky, kreslenie, súbor aplikácií a hier pre deti. Rodičia budú potešení. Z menej zaujímavých aplikácii nájdete v telefóne abMusic, abPhoto, abFiles, čo sú aplikácie pre správu hudby, fotiek a súborov v telefóne, ktoré však vyžadujú prihlásenie sa do Acer konta, alebo cez Facebook.

Fotoaparát, GPS

Poctivých osem megapixelov pre zadný fotoaparát dostanete z telefónu pri pomere strán 4:3, pri pomere 16:9 musíte počítať so znížením na 6 Mpix. Fotky si môžete ukladať priamo na SD kartu, zvuk uzávierky nie je možné vypnúť (je potrebné prejsť do tichého režimu). Režimy snímania sú nasledovné: HDR, panoráma, skrášlenie (pre vyhladenie pokožky), magický jas, obrázok so zvukom, gurmán, alebo pohľad z viacerých strán. Posledný zo spomínaných režimov spočíva v tom, že pri snímaní pohybujete telefónom okolo predmetu, ktorý chcete nasnímať z rôznych uhlov. Vznikne vám pohyblivá fotka vhodná do niektorého z filmov Harry Potter. K dispozícii máte ďalej nočný režim, alebo režim krajinky. Prítomnosť filtrov beriem ako samozrejmosť. Z manuálnych nastavení si môžete meniť hodnotu ISO a vyváženie bielej. Pozitívnym prekvapením je hlasová spúšť, ktorá funguje skvelo. Povedzte "cheese" a vyletí vtáčik.

Výsledky zadného fotoaparátu sú priemerné, až podpriemerné. Zachytených je málo detailov a takmer vždy nachádzam na fotkách šum. V noci vás nezachráni ani nočný režim. Nepoteší ani makro, zaostrenie na predmet je dobré až od približne 10 cm. Je vidno, že Acer šetril výrobné náklady práve na fotoaparáte.

Predný fotoaparát ponúka rovnaké osemmegapixeové rozlíšenie, a takmer aj rovnaké nastavenia filtrov. Jeho výsledky sú za dobrých svetelných podmienok uspokojivé. V čom vás Acer zradí, je šero. Vtedy dochádza k prudkej degradácii kvality. Detaily sa zlejú do machule a fotografia je rozmazaná a takmer nepoužiteľná. Najskôr som si myslel, že mám zamastenú optiku, ale nebolo tomu tak. Stačilo zasvietiť v izbe svetlo a fotoaparát začal byť použiteľný. Pre kvalitnú snímku z prednej kamery musíte mať dostatok okolitého svetla.

Video môžete natáčať vo Full HD rozlíšení a k dispozícii máte aj elektronickú stabilizáciu. Nastavenia ponúkajú aj funkciu redukcie šumu videa, vtedy ale dochádza k automatickému zníženiu kvality na HD. Poteší prítomnosť časozberného videa. Pri zapnutí fotoaparátu sa bežne v telefónoch zvyšuje jas na maximum. Acer nie je výnimkou. Výnimočné je ale zvyšovanie jasu na maximum aj pri prehliadaní fotiek v galérii. Ešte som sa s týmto efektom nestretol.

Multimédiá

Pre počúvanie hudby sú k dispozícii dve aplikácie. Spomínaná abMusic a potom Hudba Play od Google. Zvuk v slúchadlách pri pôvodnom nastavení basov a výšok nebol ideálny, chýbala mi basová zložka, ale po pridaní basov v DTS na 4. stupeň mi telefón ukázal svoj potenciál. Treba si dávať pozor, pretože samostatný ekvalizér má aplikácia Hudba Play, ale úpravy DTS sa vám zobrazia samostatne, po spustení hudby v telefóne. Duplicitné úpravy oboch ekvalizérov prinášajú až prepálený zvuk v slúchadlách. Pre skúšanie prehrávača som používal slúchadlá Xiaomi Piston tretiu edíciu.

Funkcia USB OTG je podporovaná. NFC nie je podporované. V telefóne nájdete aj aplikáciu FM rádia.

Batéria

Po kritike prichádzame konečne k ďalším silným stránkam telefónu. S telefónom som bežne dokázal prežiť tri až štyri dni stredného zaťaženia, kde on sreen time (alebo doba zapnutej obrazovky) sa šplhala k siedmim hodinám. Menej pozitívna je doba nabíjania. Pribalená 1,35 A nabíjačka vám doplní energiu z nuly na 100 % približne za štyri hodiny a viac. Nabitie z 0 na 50 % prebehne presne za 2 hodiny. Príjemnou črtou počas nabíjania je informácia na uzamknutom displeji, za akú dobu dôjde k úplnému nabitiu telefónu.

Záver

Balenie obsahuje štandardnú výzbroj v podobe microUSB kábla, nabíjačky a klasických slúchadiel. Acer Liquid Z630 kúpite aktuálne za cenu okolo 150 €. Stačí to na úspech? Rýchlosť telefónu je skvelá, displej pekný, výdrž batérie famózna, ale zrádzajú ho chybičky v systéme a slabšie fotoaparáty. V danej kategórii proti Aceru stojí napríklad Honor 4X, Xiaomi Redmi Note, alebo Lenovo A7000, ktoré sú minimálne po softvérovej stránke ďalej. Acer Liquid Z630 nie je zlý telefón, bežnú prácu s ním som si užíval vďaka jeho rýchlosti, ale konkurencia na trhu je silná. Aceru budem držať palce. Vie spraviť konštrukčne dobrý telefón, ktorý zanechá dobrý prvý dojem, ale je potrebné zapracovať na systéme a fotoaparátoch.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu