Nokia X2

RECENZIA mid-endu Hudobný telefón s 5 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, EDGE, 3,5 mm jackom, FM rádiom s RDS a stereo reproduktormi.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 111 x 47 x 13 mm,

hmotnosť: 82 gramov (zistená: ??? gramov),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 33 x 44 mm, uhlopriečka 2,2'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, záznam videí (320 x 240 b., 20 fps),

pamäť: 62 MB + 2 GB microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, stereo reproduktory

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: BL-4C, 860 mAh,

výdrž: do 12 h hovoru / 540 h pohotovosti / 26 h hudby,

SAR: 0,82 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, 2 GB microSD karta, potrebné dokumenty,

Nokia X2 je novým hudobným telefónom rozrastaujúceho sa modelového radu Xseries. Za pomerne nízku cenu, ktorá sa pohybuje okolo 100 €, ponúka výbornú funkčnú výbavu.

telefónu sa nesie v tradičnom štýle Xseries. Očakávať teda môžete známe farebné kombinácie a typické ostré hrany. Celkový vzhľad telefónu na mňa pôsobí dobrým dojmom. Za Nokiu X2, i keď patrí medzi lacné telefóny, by som určite nehanbil. Prednú stranu tvorí malý 2,2-palcový displej s drobnou klávesnicou. Po stranách telefónu môžete nájsť hneď niekoľko ovládacích prvkov. Tie sú nenápadne ukryté v dvoch červených (v prípade bielej verzie modrých) lištách. Na pravej strane tak nájdete spúšť fotoaparátu, krytý slot pre pamäťovú kartu a dvojicu ovládacích tlačidiel hlasitosti. Ľavá strana ukrýva tlačidlá pre ovládanie hudobného prehrávača. Zastupuje ich trojica Rewind, Play, Forward. Zaujímavá je i zadná strana X2-ky. Podstatnú časť tvorí kovový kryt batérie, ktorý zvyšuje odolnosť telefónu. Do očí ihneď padne aj objektív päťmegapixelového fotoaparátu a prisvetľovacia LED dióda. Keďže je Nokia X2 multimediálny telefón, nesmú na zadnej strane chýbať ani stereoreproduktory. Všetky potrebné konektory sú umiestnené v hornej stene. Nájdete tam 3,5 mm jack, otvor pre tenkú nabíjačku i krytý microUSB konektor. Konštrukčným materiálom Nokie X2 je okrem spomínaného kovového krytu batérie plast. Telefón je napriek tomu pevný a pri silnejšom uchopení nevŕzga, ani nepraská. Som milo prekvapený kvalitou tohto lacného modelu,

"Príjemným prekvapením je kovový kryt batérie."

Voči

nemám žiadne väčšie výhrady. Snáď len k veľkosti jednotlivých tlačidiel. Tie sú na môj vkus trochu malé a občas som mal problém trafiť správne tlačidlo. Po pár chvíľach s X2-kou som si však rýchlo zvykol a písanie správ mi nerobilo už žiadne problémy. Chválim aj nízku hlučnosť pri stláčaní tlačidiel. Pochvalu si zaslúžia klávesové skratky, hviezdičkou aktivujete svietidlo (LED blesk), stlačením nuly spustíte internetový prehliadač a mriežkou aktivujete tichý režim. Čo sa týka tlačidiel XpressMusic, tým vyčítam nefunkčnosť pri zablokovanej klávesnici.

"Hudobné tlačidlá nefungujú pri zablokovanej klávesnici.

je tradičný, stretávame sa s ním už roky. Používa QVGA rozlíšenie na 2,2-palcovej uhlopriečke. Viditeľnosť na priamom slnku je dobrá. Nastavenia displeja sú slabé, no v X2-ke aspoň nastavíte veľkosť písma v SMS správach, kontaktoch a menu. Prispôsobiť si môžete aj aktívny pohotovostný režim a skratky na ňom. Už tradične je možné meniť aj vzhľad a usporiadanie hlavného menu. K dispozícii sú štyri možnosti - jedna položka, zoznam, ikony, ikony a menovky. Ako vždy, výčitkám sa nevyhne absencia prispôsobenia jasu a dĺžky podsvietenia displeja. Skutočne nechápem, prečo Nokia nemôže túto základnú a jednoduchú funkciu do telefónov radu Series 40 implementovať.

"Nokii X2 opäť chýba možnosť nastavenia jasu displeja."

Päťmegapixelový

svojou kvalitou príliš neohúril. Radím ho skôr k priemeru. Jeho najväčšou nevýhodou je absencia autofókusu, ten sme však v tejto cenovej kategórii ani neočakávali. Naopak, prekvapením je pomerne silný LED blesk využiteľný aj ako svietidlo. Nastavenia fotoaparátu umožňujú aktivovať blesk, samospúšť, farebné efekty či režim portrét (fotografovanie na výšku). V hlbších nastaveniach už môžete voliť pamäť, do ktorej sa budú ukladať fotografie, predvolený názov snímky, jej kvalitu či trvanie ukážky. Nahrávanému videu môžete taktiež pridať farebný efekt či nastaviť vyváženie bielej. Kamera zvládne natáčať video v maximálnom rozlíšení 320 x 240 bodov, čo postačuje na prezeranie v mobile.

O prezeranie zhotovených snímok sa stará galéria. Tá dokáže fotografie zoradiť nielen podľa názvu, ale aj podľa dátumu. Galéria Nokie X2, narozdiel od X3-ky, dokáže snímky zobraziť aj na celú šírku displeja. Jednotlivé fotografie môžete aj upravovať.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,7 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 20 fps, 384 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 2,9 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

je už tradične na vysokej úrovni. Ponúka všetko, čo by mal kvalitný prehrávač obsahovať. Okrem triedenia hudby podľa viacerých faktorov sa môžete tešiť aj na množstvo prispôsobení. Náhodný výber, opakovanie skladieb, vytváranie playlistov, prehrávanie cez Bluetooth, streamovanie, možnosť zmeniť ekvalizér, grafickú tému prehrávača alebo aktivovať rozšírenie stereo, to všetko na vás čaká v nastaveniach. O kvalitný zvuk sa postarajú dodávané stereo slúchadlá. Komu by nevyhovovali, má možnosť pripojiť si vďaka 3,5 mm jacku svoje vlastné. V dnešnej dobe je populárne aj prehrávanie hudby cez externý reproduktor. Aj na to myslela Nokia pri tvorbe X2-ky. Na zadnej strane tak nájdete dvojicu reproduktorov, ktoré hrajú hudbu skutočne nahlas. A aby toho nebolo málo, nechýba ani s RDS a možnosťou prehrávania aj bez pripojených slúchadiel! Takto si predstavujem pravý hudobný mobil. Musím len skonštatovať, že Nokia X2 si ma po hudobnej stránke ihneď získala.

"FM rádio funguje aj bez pripojených slúchadiel."

Interná pamäť telefónu ponúka až 62 MB na ukladanie SMS a MMS správ, e-mailov či Java aplikácií. V základnom balení nájdete aj microSD kartu s kapacitou 2 GB. Tá poslúži na uloženie niekoľkých albumov a fotografií. Pokiaľ by sa vám dva gigabajty málili, môžete siahnuť až po 16 GB microSDHC karte.

V oblasti telefonovania neprináša Nokia X2 žiadne novinky oproti ostatným modelom s operačným systémom Series 40. Jednotlivé

môžete presúvať a kopírovať medzi pamäťami v telefóne. Na synchronizáciu medzi dvomi telefónmi poslúži aplikácia, ktorú nájdete v nastaveniach telefónu pod položkou "Synchronizácia a prenos". Pamäť kontaktov nie je zdieľaná, no uložiť si môžete cez tisíc viacpoložkových kontaktov. Nastavenia umožňujú taktiež meniť veľkosť písma v telefónnom zozname. Už tradične chýba inteligentné vytáčanie. Nokii X2 samozrejme nechýbajú ani profily, ktoré si môžete aj načasovať. Za prítomnosť tejto funkcie Nokiu chválim.

"Už tradične chýba inteligentné vytáčanie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor textových a multimediálnych správ je už tradične spoločný. Prijaté správy sú zobrazované vo forme konverzácií. Nastavenia umožňujú aktivovať doručenky. Pamäť pre správy je v Nokiách limitovaná len voľnou pamäťou, takže sa nemusíte báť nedostatku priestoru. V hlavnom menu správ nájdete aj aplikáciu Chat a E-mail. Práve e-mailový klient je zastúpený aplikáciou Nokia Messaging. Škoda, že je aplikácia s pohotovostným režimom prepojená iba formou skratky. Pri prvom spustení služby máte na výber z niekoľkých kont, ktorým stačí pridať adresu a heslo, nastavenie prebehne okamžite a automaticky. Klient umožňuje prácu s viacerými kontami naraz. Nevýhodou je, že v Nokii X2 nemôžete mať neustále online pripojenie a aktivovanú push notifikáciu mailov. Nedá sa ani nastaviť vlastný čas automatickej kontroly mailov. Pri každej manuálnej kontrole správ je nutné prihlásiť sa k svojmu kontu nanovo.

"Prijaté správy su zobrazované vo forme konverzácií."

Na prenos dát vám bude musieť stačiť technológia EDGE, nakoľko Nokia X2 siete tretej generácie nepodporuje. Na bežné prezeranie webu a wapu však pomalé EDGE nenáročným užívateľom postačí. Hlavným prehliadačom je opäť Opera Mini, no v staršej verzii. Odporúčame preto nainštalovať Operu Mini 5. Jej výhody už takmer každý pozná. Na lokálne prenosy medzi zariadeniami poslúži Bluetooth, prípadne univerzálny microUSB konektor.

v telefónoch Series 40 patrí už dlhšie k tým lepším. Dokazuje to aj prítomnosť spodnej lišty kalendáru, ktorá zobrazuje udalosti v označenom dni. Budení môže byť viacero. Možnosti prispôsobenia sú tradičné, nechýba teda nastavenie melódie budenia, času odloženia či opakovanie. Zobudiť vás môže aj rádio. Z ostatných kancelárskych aplikácií, ktoré nájdete združené pod zložkou Aplikácie, na vás čaká zoznam úloh, poznámky, časovač, stopky, kalkulačka (vedecká, jednoduchá, úverová) či diktafón. Z ponuky sa úplne vytratili Ovi Mapy.

V telefónoch Series 40 už roky absentuje možnosť spustenia viacerých aplikácií naraz. Nechýba však možnosť doinštalovať si vďaka Jave nové programy či hry. Na pamäťovej karte nájdete hry Block'd, Bounce Tales, Brain Champ., City Bloxx, Diamond Rush, Rally 3D, Snake III a Sudoku. Medzi aplikáciami nechýba Facebook klient (samostatná aplikácia, nie odkaz na wap), Flick klient, Ovi Store, Prevody veľkostí, Prevody, Share on Ovi, Svetové hodiny a Vyhľadávanie na webe.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria s kapacitou 860 mAh udrží telefón pri živote pokojne aj štyri dni. Pri častom počúvaní hudby však rátajte zhruba s polovičnou výdržou. Najmä zadné reproduktory sú náročné na spotrebu.

Výhody:

- kovový kryt batérie,

- hlasné stereo reproduktory,

- FM rádio funguje aj bez pripojených slúchadiel,

- časované profily,

Nevýhody:

- hudobné tlačidlá nefungujú pri zablokovanej klávesnici,

- absencia nastavení jasu displeja,

- chýba inteligentné vytáčanie.

Orientačná cena: 107 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia X2 si ma ihneď získala. Za cenu, pohybujúcu sa okolo 110 €, získate vynikajúci hudobný telefón a zopár funkcií navyše. Prekvapila ma kvalitná konštrukcia, FM rádio, ktoré funguje bez pripojených slúchadiel i výkon stereo reproduktorov. Budúcich majiteľov X2-ky istotne poteší aj päťmegapixelový fotoaparát s LED bleskom. Ostatné funkcie sú známe zo starších modelov Series 40. Nokia X2 je výborným nástupcom populárnej 5310 XpressMusic a nechýbalo mi v nej nič podstatné.

Druhý názor

Richard Hombauer: Na Nokii X2 ma prekvapila kvalita hlasnej reprodukcie hudby. Musím uznať, že pre mladých používateľov to môže byť významné plus. Ale prečo konečne Nokia neponúka reguláciu hlasitosti reprodukovanej hudby pri zablokovanej klávesnici ostáva záhadou. Inak musím pochváliť FM rádio fungujúce aj bez pripojených slúchadiel. Pri budení je to veľká výhoda - večer nemusíte pripájať k telefónu slúchadlá. Nokia X2 je za danú sumu vydarený hudobný mobil s nevydarenou reguláciou hlasitosti. Za menej než 110 eur dobrá kúpa.

Produktová stránka: Nokia X2

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.08.2010 - 02:47

hellwet159: tieto oznacenia nokia telefonou su podla mna lepsie su lachsie a niesu take zlozite :D akonapr. nokia 5800xpress music alebo nokia x6 x2 ktore je podla vas lachsie :D:D

anonymous30.04.2010 - 13:39 Trvalý odkaz

mental.disease: vyššia stredna trieda? sotva, nema AF, 3G, wi-Fi, GPS. aspon polovicu z toho maju fony strednej triedy.

anonymous30.04.2010 - 13:47 Trvalý odkaz

defluo: tiez sa mi high-mid zda prilis nadhodnotene, skor low-mid. pretoze podla toho high-mid som ocakaval o dost viac...

anonymous30.04.2010 - 13:56 Trvalý odkaz

ORION: high-mid-end ? aj mne sa to zda nadhodnotene prave to som mal na mysli ked som precital nadpis a pozrel parametre ved to nema ani 3G... ale len edge...

anonymous30.04.2010 - 14:14 Trvalý odkaz

rew: Toto že je high-mid? Nebu?te smiešny. Toto je ?istý low-mid. Ve? to nemá žiadnu výbavu, a aj fotak je slabý. Sice 5Mpix, ale bez AF, a video smiešnych 320x240 pri 20fps. ?iže celkovo je horší ako napr. 6303

Celá diskusia 61 príspevkov