Lenovo Vibe P1 - spoľahlivý spoločník na dlhé trate

Čitateľské skúsenosti s 5,5'' androidom, ktorého hlavnou prednosťou je 5000 mAh batéria. Poteší čítačka odtlačkov, zamrzí nízky jas displeja a slabý fotoaparát.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Petrove skúsenosti.

Úvod

Používatelia smartfónov sa delia na dve skupiny. Jedni potrebujú výdrž na jedno nabitie aspoň tri dni, druhým stačí jednodenná výdrž s dodatkom "veď nežijeme v jaskyni, mobil si kdekoľvek môžem nabiť". Patrím medzi prvú skupinu ľudí, a tak krátko po uvedení Lenova P1 s 5000 mAh batériou nebolo nad čím premýšľať. Bol som zvedavý, ako sa bude správať papierová hodnota batérie v realite.

Charakteristika

Lenovo P1 je klasický dotykový telefón 5,5-palcovou uhlopriečkou displeja a Full HD rozlíšením 1080 x 1920 bodov (hustota bodov 401 ppi). Typ displeja je IPS LCD. O výkon sa stará osemjadrový 64-bitový procesor Snapdragon 615 a grafický procesor Adreno 405. Hmotnosť telefónu patrí k vyšším, výrobca udáva 189 gramov. Ide o plnohodnotný dual SIM (formát kariet je nanoSIM), pričom v telefóne sa nachádza samostatný vstup pre microSD kartu do kapacity 128 GB. Interná pamäť telefónu dosahuje hodnotu 32 GB a RAM pamäť 2 GB. Kapacita batérie je 5000 mAh a nie je používateľsky vymeniteľná.

ikona

Lenovo Vibe P1 - hliníkový rýchlik s trojdňovou výdržouRecenzia hliníkového 5,5-palcového smartfónu s Full HD displejom, 2 GB RAM, nie ideálnou čítačkou odtlačkov a bezkonkurenčnou 5 000 mAh batériou.

Konštrukcia a dizajn

Ak ste čakali, že sa veľká batéria podpíše na väčšej hmotnosti telefónu, mali ste pravdu. Predsa len, 189 gramov je v ruke cítiť, nikto by nemal byť z hmotnosti, vzhľadom na batériu a použité materiály, prekvapený. Hliníková zadná časť telefónu je osadená napevno, pôsobí luxusne a je príjemná na dotyk. Nikde sa nič neprehýba, nikde nič nepuká. Tým, že je kryt osadený napevno, odpadá možnosť používateľskej výmeny batérie. Ak ste čakali, že sa nanoSIM karty a SD karta vkladajú do telefónu cez výsuvnú zásuvku, mýlili ste sa. Potreba špendlíku tentokrát odpadá. Výrobca vyriešil prístup ku kartám netradične, a to otvorením malej hornej časti telefónu, ktorá je z plastu, takže konštrukcia nie je celokovová, horná a spodná časť telefónu sú plastové.

Pri hornom plastovom kryte sa ešte zastavím. Otvoriť ide ľahko, ale zavrieť už obtiažne. Negatívne ma prekvapilo lícovanie plastového krytu s ostatným kovovým šasi telefónu. Spomínaný nedostatok zamrzí a prekvapil ma. Lenovo totiž vždy vedelo vyrobiť konštrukčne kvalitné telefóny. Plastový kryt našťastie po osadení nehrká.

Pozitívne hodnotím riešenie optiky fotoaparátu. Tá je jemne zapustená do konštrukcie a nemusíte sa obávať rizika poškriabania. Pod ňou nájdeme dvojtónový blesk, označenie NFC a logo VIBE.

Predná strana telefónu je celá čierna a displej chráni sklíčko Gorilla Glass 3. V hornej časti nájdeme nevyhnutné senzory, výstup slúchadla, notifikačnú LED diódu a predný 5 Mpix fotoaparát. Na spodnej časti je hardvérové tlačidlo, ktoré v sebe ukrýva senzor odtlačkov prstov, pri jeho stlačení je počuť pomerne hlasitý zvuk. Naľavo od domáceho tlačidla sa je umiestnené kapacitné tlačidlo pre vyvolanie posledných aplikácii, napravo šípka späť. Obe kapacitné tlačidlá sú podsvietené príjemnou modrou farbou.

Horná hrana telefónu obsahuje 3,5 mm vstup pre slúchadlá, spodná výstup hlasného reproduktora spolu s klasickým microUSB vstupom. Ľavá hrana je zaujímavejšia než obvykle. Nájdete tam mechanický prepínač do tzv. ultra úsporného režimu, o ktorom si povieme neskôr. Pravá strana sa už nesie v klasickej prítomnosti ovládacích prvkov pre hlasitosť a uzamykacie tlačidlo.

Telefón pôsobí robustným dojmom, no napriek veľkej uhlopriečke a vyššej hmotnosti sa telefón príjemne drží v ruke, hoci samotné ovládanie len jednou rukou bude nekomfortné. Zadná časť je zaoblená, čo určite prispieva k príjemnejšiemu noseniu vo vrecku. Je to kus elektroniky, o ktorom určite viete, že ho máte. Taký poriadny chlapský telefón. Odporúčam si ho pred kúpou najskôr poťažkať, čo nebude problém, nájdete ho totiž vystavený v rôznych nákupných centrách, prípadne showroome priamo v Lenove.

Častokrát som narazil na články označujúce dizajn Lenova P1 ako prevzatý od HTC. Nemôžem súhlasiť, najmä pri pohľade na model S860 od Lenova, ktorý bol predstavený vo februári 2014. Podľa môjho názoru sa Lenovo zrejme inšpirovalo tu, najmä pri pohľade na jeho zadnú stranu a model P1 z neho priamo vychádza. Názor nech

si spraví každý sám.

Zariadenie sa predáva v troch farbách: striebornej, čiernej a zlatej. Prvé dva varianty sa farebne odlišujú len zadnou stranou telefónu, predok ostáva vždy čierny. Zlatý variant sa odlišuje aj na prednej strane, a to zlatými pásmi v hornej a dolnej časti prednej strany.

Displej

Displej je pre mňa najväčším nedostatkom celého telefónu. Má jemné Full HD rozlíšenie, čo je v poriadku. Celý problém spočíva v jase. Aj keď si automatickú reguláciu jasu vypnem a nastavím si manuálne jas na maximum, podsvietenie displeja je nízke. Stalo sa mi, že pri prehliadaní tmavších fotiek na displeji nebolo takmer nič vidno, hlavne vonku. Ak je pozadie displeja biele, čitateľnosť je lepšia. Pri používaní telefónu v interiéri je situácia lepšia a úroveň jasu je v poriadku, pokiaľ ju opäť nezveríte do rúk automatike, ktorá by ju zrazila nižšie. Naopak v noci je displej veľmi príjemný pre oči.

Nerád by som nedostatok s jasom displeja nejak zveličoval. Všetko sa dá upraviť softvérovo, čiže s niektorou z aktualizácií to bude možno v poriadku. Tento jav som musel spomenúť z dvoch dôvodov. Ešte nikdy sa mi nestalo, aby som si v telefóne zvyšoval jas nad polovičnú hodnotu manuálne. No a v neposlednom rade viditeľnosť displeja je pre mňa jedným z hlavných parametrov pre spokojné používanie telefónu. Čo z toho, že máte nadupaný telefón, keď na ňom nič nevidíte?. Nedostatok jasu sa čiastočne dá riešiť prechodom do tzv. Režimu silného jasu (Super Brightness mode). Ten sa nachádza v nastaveniach => zobrazenie => vyváženie farieb displeja => režim silného jasu. Po jeho aktivácii sa jas zvýši ešte viac, ako je bežné maximum, čo by postačovalo na dobrú viditeľnosť na slnku. Problémom je, že pokiaľ by ste náhodou neskôr akokoľvek pohli s jasom manuálne, prípadne by ste vypli a opäť zapli auto reguláciu (čo sa môže stať po prechode to tmavšieho prostredia), jas sa zníži a nevráti sa automaticky do režimu silného jasu. Musíte sa opäť preklikať manuálne cez nastavenia a aktivovať režim. Pokiaľ môžete, vyskúšajte si displej vonku, či vám bude vyhovovať, ja som deficit podsvietenia pociťoval.

Výkon a pamäť

Vnútorná pamäť telefónu je papierových 32 GB, čo je viac než žiadúce, pretože systém zaberá vyše 7 GB. Pamäť si následne môžete rozšíriť pamäťovými kartami do veľkosti 128 GB. Po nainštalovaní mnou požadovaných aplikácii v telefóne ostalo 1 GB RAM voľnej pamäte z celkových 2 GB, a počas používania mi neklesla RAM pamäť pod 600 MB. Chválim. Rýchlosť telefónu je na uspokojivej úrovni a Snapdragon 615 robí, čo môže. Bleskové reakcie telefónu ale nečakajte. Netvrdím, že dochádza k zásekom, ale je cítiť, že telefón by mohol reagovať svižnejšie. Prechody obrazovkami sú rýchle, dokonca aj vyvolávanie multitaskingu je v poriadku.

Zadýchavanie procesoru je cítiť napríklad pri prehliadaní väčších fotografii cez internet. Telefónu občas trvá, kým zobrazí napríklad snímku z Fony.sk vo zväčšenom formáte. Nejde ale o nič tragické, nečakajte však výkon vlajkovej lode. Pre bežnú prácu s internetom, e-mailami, webom a podobne, vám bude Lenovo dobre slúžiť. Keďže nie som hráč, neviem potvrdiť bezproblémový chod telefónu pri náročných hrách. Z môjho subjektívneho pohľadu hodnotím ovládanie a rýchlosť telefónu ako uspokojivú, ale nie úplne dokonalú.

Teraz niekoľko slov k prehrievaniu. Pri zapnutom Wi-Fi a neustálom surfovaní po internete sa telefón prirodzene zahreje, ale nie na neznesiteľnú hodnotu. Iná situácia nastáva počas nabíjania. Vtedy sa dokáže telefón naozaj poriadne zahriať, a to najmä v oblasti slúchadla. Takže ak nabíjate, dobre si rozmyslite, či zdvihnete prichádzajúci hovor.

Operačný systém, aplikácie

V telefóne beží Android 5.1.1, ktorý je prekrytý nadstavbou Vibe UI. Tá je podľa môjho osobného vkusu podarená, obsahuje množstvo nastavení. Z tých kozmetických spomeniem voľbu veľkosti písma, výber z rôznych tém, prechodov obrazoviek, úpravy skratiek v notifikačnej lište a podobne. Z tých funkčných stojí za zmienku správa aplikácii na pozadí (vyberiete si, ktoré aplikácie ostanú bežať po uzamknutí displeja), alebo plánované vypnutie a zapnutie telefónu. Manipulovať môžete aj s povoleniami aplikácii, čo v praxi znamená, že si môžete určiť, ktorá aplikácia dostane vaše povolenie na zapnutie Wi-Fi, čítania vašich kontaktov a podobne.

Lenovo zrejme predsa len načúva svojim zákazníkom, a ponúka možnosť voľby launchera. Môžete používať Lenovo launcher, alebo Android launcher. Hlavný rozdiel je v prítomnosti zložky všetkých aplikácii, ak si zvolíte Android launcher.

Veľmi zaujímavou funkciou je tzv. denník upozornení, ktorý sa nachádza úplne v ľavom dolnom rohu po spustení hornej lišty skratiek. Je to malá ikonka s hodinami. V tomto zozname nájdete úplne všetky notifikácie a udalosti, ktoré sa v telefóne stali, ale to aj vrátane systémových upozornení (ako napríklad aktivovanie konkrétneho nastavenia, spustenie dátového toku a podobne). V skratke; všetko, úplne všetko, čo sa udialo s telefónom, nájdete v denníku upozornení. Paráda.

Lenovo zapratáva telefóny rôznymi vopred inštalovanými aplikáciami a model P1 nie je výnimkou. Nájdete v ňom aplikácie ako Shareit (aplikácia pre zdieľanie obsahu medzi telefónmi Lenovo), Syncit, WPS Office, dokonca UC browser, Navigáciu Route 66 a podobne. Nájdu sa aj užitočné aplikácie, ako je podarený súborový manažér, FM rádio, nahrávač hlasu, baterka a iné. Aplikácie sa dajú podľa uváženia odinštalovať.

Ovládanie

Tajne som dúfal, že systém ponúkne širšie nastavenia špeciálneho tlačidla pre prechod do ultra úsporného režimu. Nič také som nenašiel a prepínač bude teda slúžiť len pre tento účel. Páči sa mi, že pri vyvolaní multitaskingu nájdete pri každej aplikácii malý zámok, ktorý keď uzamknete, takto označené aplikácie vám zo zoznamu otvorených aplikácii nezmiznú ani po jeho vyčistení.

Poďme k čítačke odtlačkov prstov. Ako som písal v úvode, čítačka je integrovaná v stredovom tlačidle pod displejom. Pre odomykanie telefónu stačí, keď prst k čítačke zľahka priložíte, nie je potrebné tlačidlo stláčať. Zaregistrovať si môžete maximálne dva prsty. Odporúčam registrovať obidva palce, a to v takom uhle, v akom ho reálne budete prikladať pri odomykaní a držaní telefónu jednou rukou. Rýchlosť odomykania je skvelá a čo je najdôležitejšie, senzor funguje perfektne, bez omylu. Telefón som bežne odomykal len priložením palca a vedel som, že sa odomkne. Odomykanie funguje priamo z čiernej (zhasnutej) obrazovky.

Notifikačná LED dióda je viacfarebná, aj keď jej sfarbenie si nemôžete ľubovoľne zvoliť, pomôže aplikácia Light Flow. Dióda vám bude blikať pre zmeškané hovory, správy, a našťastie tu máte aj tretiu možnosť na výber pod názvom "iné". Zaškrtnutím tejto položky svieti aj pri upomienkach z Kalendára, Facebook správach, aj pri Whatsappe, takže faux pas z Lenova Vibe Shot sa nekoná.

Takmer k dokonalosti je vyšperkovaná možnosť ovládania jednou rukou. Displej sa vám nielenže zmenší na vami zadanú hodnotu, ale zobrazia sa vám v príslušnom rozmere aj fuknčné tlačidlá Androidu, ktoré už budú súčasťou displeja. Toto som kritizoval pri MIUI, kde sa vám síce displej pri režime ovládania jednou rukou zmenší, ale ovládacie kapacitné tlačidlá vám ostanú pod displejom a vy si tak ovládanie telefónu veľmi nezjednodušíte. Je nutné dodať, že pri ovládaní jednou rukou a zmenšenom displeji sa Lenovo P1 citeľne spomalí.

Telefonovanie, GPS

Pozitívne hodnotím funkciu telefonovania z pohľadu hlasitosti slúchadla. Bol som na výrobnej linke, kde je hlučnosť vždy podstatne vyššia a realizoval som dva hovory. Nemal som žiadny problém volajúcu stranu zreteľne počuť a naopak, druhá strana zreteľne počula mňa. Palec hore. Kvalita príjmu signálu je skvelá. S vypadávaním signálu som problém nemal a môžeme potvrdiť, že kovová konštrukcia negatívne neovplyvnila silu signálu.

Výkon hlasného reproduktora pri telefonovaní je taktiež uspokojivý, takže spokojne môžete realizovať konferenčné porady v menšej miestnosti.

Dual SIM manažment je riešený výborne. Voľba, z ktorej karty bude prebiehať hovor alebo odošlete SMS-ku, je len na vás. Zaujímavosťou je funkcia automatického nahrávania hovoru. Môžete si nastaviť filter, či chcete nahrávať všetky hovory, alebo len vybrané. Telefón podporuje nasledovné FDD-LTE pásma: 1/3/7/20.

Pre účel GPS som použil navigáciu Sygic bez väčších problémov. Prvý fix trval dlhšie, ale potom dokázal telefón navigovať presne.

Na jeden záber: Lenovo Vibe P1

Fotoaparát

Začnem zadným 13 Mpix snímačom. Ponúkané nastavenia fotoaparátu začali veľmi dobre. Najvyššie rozlíšenie fotografie si totiž zachováva pomer strán 16:9 a nedochádza k orezaniu na pomer 4:3. Viete si zvoliť, kam ukladať snímky, či to bude SD karta alebo vnútorná pamäť. Nikde som nenašiel možnosť vypnutia zvuku uzávierky, takže pre tento účel je potrebne prepnúť telefón do tichého režimu. V ponuke ďalej nájdete voľbu HDR režimu, Panorámy a niekoľkých filtrov. Manuálny režim chýba.

Samotné snímky majú menej detailov a občas sú nedoostrené, takže je potrebné mať pri fotení pevnú ruku. Za dobrých svetelných podmienok spravíte uspokojivé fotografie dnešného štandardu mobilných telefónov. Tradične v horších svetelných podmienkach dochádza k vyššej miere šumu. Celkovo kvalitu snímok môžem označiť ako priemernú. Absencia manuálneho, alebo aspoň nočného režimu, je cítiť.

Príjemná je funkcia rýchlej fotografie. Spustíte ju dvojitých stlačením tlačidla hlasitosti a telefón vám z pohotovostného režimu okamžite spraví fotografiu. Paradoxne, z tohto režimu som takmer vždy dostal ostrú fotku.

Predný 5 Mpix fotoaparát je podpriemerný. Fotky sú rozmazané aj za dobrých svetelných podmienok a z jeho výsledkov som bol sklamaný. Nahrávanie videa je možné vo Full HD kvalite.

Multimédiá

Prehrávanie hudby cez slúchadlá je na dobrej úrovni, nemal som problém ani s maximálnou hlasitosťou. Hudbu som počúval cez špuntové slúchadlá Xiaomi Piston 3. generácie. Pokročilé nastavenia zvuku ale nečakajte. Mnohých poteší prítomnosť FM rádia. Hlasný reproduktor sa nemusí za nič hanbiť. Ako som už písal v časti Telefonovanie, reproduktor je dostatočné hlasný pre konferenčné hovory, pre dlhodobejšie počúvanie hudby to ale nebude to pravé orechové. Zariadenie obsahuje NFC a USB OTG. V balení dokonca nájdete pre pripojenie USB zariadenia aj redukciu.

Batéria

Dopracovali sme sa k najzaujímavejšej časti tohto telefónu a ja som rád, že môžem potvrdiť silné papierové reči. Nie že by som telefón rozoberal a kontroloval reálne prítomných päťtisíc miliampérhodín, ale pri reálnom používaní telefón skutočne vydrží dlhšie. Skúsim podrobnejšie. Večer som si telefón nastavil na svoj obraz, nabil na 100 % a cez noc som ho nechal zapnutý s aktívnymi dvomi SIM kartami, bez pripojenia k Wi-Fi alebo k dátovému toku. Cez noc si telefón ukradol 3 %, čiže ráno som sa zobudil s 97 %, z čoho som nebol úplne nadšený. Počas dňa som telefón využíval nasledovne: absolvoval som 3 hovory každý o dĺžke približne 5 minút, bol som pripojený nonstop k dátovému toku, používal som doobeda WhatsApp na zopár správ. Pravidelne som sledoval internetové správy cez Chrome, čítal Facebook a mal som na pozadí spustenú synchronizáciu e-mailov. Spravil som niekoľko fotiek. Po obede som cestoval 6 hodín v aute, pričom som mal telefón spojený cez Bluetooth s hansdfree sadou v aute. Počas cesty som však nemal hovor, len som ho sem tam zapol pre overenie notifikácii. Deň som ukončil o 22:00 so 79 % batérie, čo je minimálne zaujímavý výsledok. Bežne som pri 5,5-palcových telefónoch zvyknutý na stav batérie okolo 60 % a menej. Ešte spomeniem, že počas 6 hodín v aute so zapnutým Bluetooth klesla batéria len o 4 %, čiže aktívny Bluetooth je úsporný.

Ďalší minitest som spravil pri prehrávaní videa na YouTube. Vstupné podmienky boli: jas na maxime, pripojenie cez Wi-Fii. Počas 30 minút prehrávania videa klesla batéria o 7 %. Pre porovnanie, Xiaomi Redmi Note 2 pri rovnakom teste stratil 15 % z batérie.

Všimol som si, že zapnutý displej nie je ani zďaleka taký žrút energie, ako je to v prípade iných Full HD displejov. Či to má nepriamy súvis s pomerne nízkou hladinou jasu, je na diskusiu.

Nesmiem zabudnúť na ultra úsporný režim, ktorý aktivujete jednoducho prepnutím tlačidla na ľavom boku telefónu. Telefón vám po chvíli vypočíta zostávajúci čas do vybitia batérie a zároveň vám zmení obsah hlavnej plochy na hodiny a ďalších šesť skratiek, ktoré si môžete zvoliť. Výber je obmedzený na hovory, kontakty, SMS, kalendár, kalkulačku a hodiny. Dátové toky sú vypnuté.

V balení nájdete 2A nabíjačku značných rozmerov, ktorá dokáže nabiť telefón z nuly na 100 % približne za tri hodiny. Lenovo Vibe P1 spĺňa svoje papierové ambície čo sa batérie týka, a ja som bol s jeho výdržou spokojný. Hráči vedia batériu vybiť skôr, ale aj oni budú s výdržou, v porovnaní s inými telefónmi, spokojnejší.

Záver

Lenovo už tradične poskytuje pre svojich zákazníkov kus pridanej hodnoty v podobe bohatého balenia. Rovnaké je to v prípade modelu Lenovo Vibe P1. V balení okrem telefónu, nabíjačky a USB kábla nájdete aj klasické špuntové slúchadlá, ale hlavne redukciu pre USB OTG a fóliu na displej spolu s priesvitným plastovým obalom. Ide o tvrdý kus plastu, ktorý dokonale chráni zadnú časť telefónu a aj jeho boky. Hoci na začiatku používania drží výborne, po stlačení na krajoch je počuť vŕzganie. Telefón spolu s obalom naberá ešte viac na svojej hrúbke, ale je výborne chránený.

Lenovo v praxi potvrdzuje papierové parametre batérie modelu Vibe P1. Pokiaľ je vašou prioritou batéria, nebudete sklamaní. Okrem nej dostávate za súčasnú cenu okolo 280 € aj kvalitný kus konštrukcie, čítačku odtlačkov prstov, veľkú vnútornú pamäť a Full HD displej. Oželieť musíte priemerný fotoaparát a slabší jas displeja, ktorý možno pôjde upraviť niektorou z aktualizácii.

Napriek spomínaným nedostatkom som péjednotku púšťal z ruky nerád. Išlo o spoľahlivého spoločníka na dlhšie trate. Keby vám Lenovo Vibe P1 nevyhovoval, konkurenciu na poli maratóncov je možné nájsť v podobe Allview P8 Energy , Xiaomi Redmi Note 3, v exotickejšom Elephone P8000, alebo v Aceri Liquid Z630, ktorého skúsenosti si budete môcť onedlho prečítať. Do predaja sa postupne dostáva aj Asus Zenfone Max. Výber je pestrý.

Diskusia k článku:

Profile picture for user bcrs@azet.sk

RoSta 09.07.2016 - 16:47

Jas mi príde dostatočný, nemal som problém s jeho intenzitou, iba s reagovaním automatiky. V aktuálnej verzii 6.0.1 je možné k čítačke priradiť viac ako dva odtlačky. Nabíjačka je tzv. rocket charger a telefón ju vie využiť. Má napätie v rozsahu 5 až 12 voltov a určite nabíja rýchlejšie, ako za 3 hodiny. Používam ju len občas, hlavne, keď potrebujem telefón rýchlo v pohotovosti. Nikdy som to nemeral, ale z cca 35% na 99% je to menej ako hodina, čo je paráda... Spracovanie fotiek tu na fony.sk, to je fakt, ale iba tu a je to touto stránkou ;)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne10.07.2016 - 22:04 Trvalý odkaz

Mal som ho pred aktualizaciou na 6+. pristroj to nie je zly, len ja som bol nan prilis rychly. Ked som chcel poslat manzelke smsku o odchode autobusov, prepol som sa zo sprav, do chrome, spat, a cakal som 1-2s kym sa mi objavia znaky, ktore som napisal. (+mal som aj ine aplikacie na pozadi). Ale vydrz fantasticka, kvalita hovorov tiez vyborna, aj ako hudobny prehravac bol vyborny. A nabil sa do 2h vzdy, aj z uplneho minima (1-2%) do 100%.

Pavol26.07.2016 - 12:02 Trvalý odkaz

dve podstatné veci. 4G/3G môže byť aj SIM2. Dá sa to prepnúť v nastaveniach. Samozrejme vždy len jedna SIM karta ale aj tak je to vylepšenie a príjemné že netreba karty prehadzovať fyzicky v šuplíku, super! A od Androidu 6 sa dajú registrovať aj viac ako dva odtlačky. Tiež dobrá vec.

Peter29.07.2016 - 02:07 Trvalý odkaz

Po aktualizácii na ANDROID 6.0.1 je to vyladene zariadenie dá sa nahrať aj viac odtlačkov prstov a myslím si že foťák lepšie ostrí a reaguje . Bateria je fakt dobrá vydrží dlho a za tie peniaze veľmi dobre zariadenie od lenova

Celá diskusia 4 príspevky