Samsung Galaxy J5 (2016) - vydarený apdejt s jednou chybičkou

Recenzia 5,2'' HD dual SIM androidu s 13 Mpix fotoaparátom, 2 GB RAM. Zaujme predným bleskom a 3100 mAh batériou.

Na Samsung sa ešte vlani sypala kritika pre mätúce označovanie svojich produktov. Výrobca sa poučil a kategorizoval svoje smartfóny do radov Galaxy S, Galaxy A či Galaxy J. Číslo za písmenom abecedy potom naznačuje rozmer, alebo ak chcete uhlopriečku displeja.

Generačnú obmenu následne signalizuje modelový rok, podobne ako pri automobiloch. Je tu teda Samsung Galaxy J5 2016, ktorý sa od minuloročnej J5 opticky líši iba nebadane. Má kvalitnejší kovový rámik, v ktorom sú zapustené tlačidlá hlasitosti (+ a - teraz jednoznačne oddelené) či vypínač, zadný odnímateľný kryt z lepších materiálov a detailisti si všimnú aj vymenené pozície hlasného reproduktora a prisvetľovacej LED.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy J5 (2016) (J510FN)Cenovo dostupný android s 5,2'' HD displejom, štvorjadrovým procesorom, 2 GB RAM, 13 Mpix fotoaparátom a prednou 5 Mpix kamerou s LED bleskom. Poteší 3 100 mAh batéria a k dispozícii bude aj v dual SIM verzii.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Displej je o 0,2'' väčší, špecifikácia teraz uvádza 5,2-palcovú uhlopriečku Super AMOLED displeja s nezmeneným HD (720 x 1 280 b.) rozlíšením. Stále príjemné rozmery odhalia, že teraz lepšie využíva voľnú plochu na šírku.

Jeho čitateľnosť je dobrá aj na priamom slnku, a tak ako pri každom AMOLED paneli, pokiaľ zvolíte čierne pozadie domácej obrazovky, užijete si o niečo nižšiu spotrebu a úplne vypnuté príslušné pixely. Nesťažoval som si ani na jemnosť zobrazenia.

Návykové je pre značku typické hardvérové stredové tlačidlo návratu na domácu obrazovku. Jeho dvojité stlačenie okamžite spustí fotoaparát, trojité zmenší a do rohov posunie obsah displeja pre jednoduchšie ovládanie jednou rukou za chôdze. Chýbalo mi len lepšie zabezpečenie čítačkou odtlačkov prstov, na ktoré som už zvyknutý z drahších smartfónov.

Odomykacia obrazovka ponúka náhľad na maximálne tri zmeškané udalosti a cez ich karty sa dostanete priamo do príslušnej aplikácie. V rohoch tiež čakajú ikony pre rýchly prístup k Telefónu a Fotoaparátu (znova). Samsung ich tentoraz osviežil a ikonám pridal farby. Po odomknutí a podržaní prsta v prázdnej časti obrazovky možno nastaviť pozadie, pridať widgety či upraviť veľkosť mriežky na 4 x 4, 4 x 5 či 5 x 5. Toto by malo byť na trhu pravidlom. Nie každému totiž vonia nekonečné skrolovanie domácimi obrazovkami, kam sa vojde maximálne 16 ikon.

Ponuka aplikácií ponúka aj zobrazenie nainštalovaného softvéru podľa abecedy, no nové aplikácie sa z neznámeho dôvodu zaradia vždy na koniec. Tlačidlo A-Z teda budete musieť stláčať opakovane.

Ľavá obrazovka môže patriť agregátoru správ z rôznych sociálnych sietí a webov, ale podobne ako Blinkfeed v smartfónoch od HTC, aj tu sa dá vypnúť.

Horná notifikačná lišta ponúkne vybrané rýchle skratky - ďalšie zobrazí príslušný piktogram. O niečo nižšie bude v prípade použitia dvoch SIM kariet prehľadná ponuka s nastavením tej preferovanej pre hovory, SMS či mobilné dáta. Ak však chcete byť dostupní na oboch telefónnych číslach aj počas práve prebiehajúceho hovoru, musíte zavítať do Správcu SIM kariet v nastaveniach.

V telefónnej aplikácii sa potom zobrazia dve samostatné tlačidlá pre vytáčanie. Telefón môžem iba chváliť, nechýba ani praktické gesto pri podržaní prsta na niektorom z kontaktov v zozname - ťah do jednej strany ho vytočí, ťah do druhej odošle textovú správu.

SMS-ky a ich text môžete zväčšovať tlačidlami hlasitosti, v spojení s nižším rozlíšením a väčším displejom teda môže ísť aj o zaujímavé zariadenie pre starších ľudí.

Klávesnica a hlavne logika prediktívneho písania so slovenským slovníkom mi subjektívne až tak nesadli, no smartfón ponúka aspoň čo-to navyše. Samostatnú bodku a riadok pre numerické znaky, zoznam smajlíkov či rýchle prepínanie jazyka medzerníkom.

Aby som však len nechválil, snáď najotravnejším nedostatkom Galaxy J5 je nepochopiteľná absencia automatickej regulácie intenzity podsvietenia displeja. Rýchly posuvník v lište ani režim Vonku, ktorý na niekoľko minút vytlačí všetko na maximum, nie sú ani náhodou dostatočným ospravedlnením.

Medziročný facelift sa prekvapivo nedotkol tandemu procesora Snapdragon 410 a grafického čipu Adreno 306. Používatelia tento rok dostali iba 500 MB operačnej pamäte navyše. Tá je teda teraz dvojgigabajtová, no hardvér Galaxy J5 2016 nepatrí k najsvižnejším a pri prepínaní medzi viacerými aplikáciami si často pár sekúnd počkáte.

Inteligentný správca v nastaveniach situáciu mierne zlepšuje vďaka možnosti čistenia operačnej pamäte a vnútorného úložiska. Viac však pomôže napríklad vypnutie animácií cez možnosti pre vývojárov.

Zo 16 GB vnútorného úložiska je vďaka postupnému odľahčovaniu grafickej nadstavby TouchWiz dostupných približne 10 GB. V samostatnom slote môže byť pripravená aj dodatočná microSD karta, s kapacitou by teda nemal byť problém.

Nevedno, či sú tento rok čip a optika fotoaparátu nejako zmenené, ale Galaxy J5 2016 stále zachytáva 13 Mpix snímky zadnou a 5 Mpix fotografie prednou kamerou. Obe tiež nahrávajú Full HD video. Výsledná kvalita u kórejského výrobcu už tradične poteší. Vynikajúca svetelnosť objektívu f/1.9 prinesie znamená jasné obrázky s dostatkom ostrosti a vernými farbami. V kategórii okolo dvoch stoviek je to paráda.

To isté platí aj o prípadných selfies. Budú ostré, s vernými farbami a vylepšené predným LED bleskom tak, ako káže najnovšia móda.

Škoda len staručkého prostredia fotoaparátu od Samsungu. Rozšírené režimy prinesú parádnu panorámu alebo šikovné sériové snímanie, no dnes už prakticky bežné HDR, ktoré by pomohlo eliminovať občasné prepaly tu úplne chýba - nie je ani v chudobnom profesionálnom režime.

Pritom na vyvedenie dôležitých skratiek, časovača, blesku alebo samostatnú spúšť a ovládania automatického zaostrovania počas nahrávania videa sa tu myslelo.

Ani kvalita či maximálna hlasitosť zadného reproduktora neurazí. Multimediálne možnosti smartfónu rozšíri FM rádio s plnou výbavou, teda RDS, RT i nahrávaním. Pribalené slúchadlá majú superlacný vzhľad, ale výrobcovi tlieskam aspoň za ich pribalenie.

Čo systém stráca na svojej svižnosti, to doháňa Super AMOLED displej, prípadné čierne pozadie a už v x verziách stále vylepšovaná optimalizácia prostredia na šetrnosti k 3 100 mAh batérii, ktorá je navyše jednoducho vymeniteľná v prípade opotrebenia alebo nutnosti vloženia okamžitej zálohy.

Galaxy J5 mi vydržal pri intenzívnom využívaní GPS, trvalo spárovaní s náramkom Gear Fit 2 a aktívnymi mobilnými dátami 1 a pol dňa, pri miernejšom používaní až dva. Zabudnite na rýchle nabíjanie QuickCharge, ale Samsung pribalil aspoň silnejšiu, 1,55 A nabíjačku. V zálohe bude aj režim extrémneho šetrenia energie, ktorý ponechá v zálohe iba čiernobiele zobrazenie a základné aplikácie pre telefonovanie a SMS.

Výhody:

+ Super AMOLED displej s kontrastnou čiernou

+ výborný fotoaparát

+ dlhá výdrž na jedno nabitie

+ kvalitné materiály

Nevýhody:

- chýba automatická regulácia jasu displeja

- chýba HDR

- občas pomalšie reakcie

- staršie prostredie fotoaparátu

- LTE iba pre primárny SIM slot

Orientačná cena: 220 € (mobilonline.sk)

Záver

Samsung Galaxy J5 2016 oproti vlaňajšiemu modelu neprinesie žiadne prevratné zmeny. Ale tento model ani nepatrí do kategórie, v ktorej používatelia zvažujú pravidelné medziročné výmeny. Nových zákazníkov zaujme kvalitným spracovaním, podporou dvoch SIM kariet súčasne, silnou batériou skrytou za odnímateľným zadným krytom a tradične výborným fotoaparátom, ku ktorému sa v tomto prípade pridáva aj predná kamera.

Škoda absencie automatickej regulácie jasu displeja a nie práve najsvižnejšieho čipsetu, ktoré by tak odstránili najzávažnejšie nedostatky minulej J5-tky. Samsung nešiel smerom evolúcie k dokonalosti, ale aj tento rok ponúka zaujímavé zariadenie za zaujímavú cenovku cenovku v lákavom balení a s overenou grafickou nadstavbou.

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy J5 (2016) (J510FN) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Tomas 07.07.2016 - 17:33

Nechapem, preco robi Samsung taketo zbytocne chyby ako automat. absencia regulacie jasu. ...ved sme v r. 2016. Dual sim uz tiez mohol dotiahnut az do konca a spravit LTE pre obe simky. A to HDR...skoda reci. Ale kedze je to Samsung, u operatorov sa urcite nejake kusky predaju.

Tomas07.07.2016 - 17:36 Trvalý odkaz

*absencia automatickej regulacie jasu. Chapete :D

marek123408.07.2016 - 21:00 Trvalý odkaz

Prave pre tieto skolacke chyby a mojej ochoty zaplatit za tel.max 250 EUR isiel do UMI Super vlajkovej lodi neznamej cinskej spolocnosti. Hladal som cisty android MM a nelutujem.

Nightmare09.07.2016 - 20:42 Trvalý odkaz

ale ten Umi Super je riadna skladacka :D

baterka je od Sony
fotak od Panasonic
RAMka LPDDR3 od Samsungu
displej od Sharpu

Martin28.03.2017 - 23:45 Trvalý odkaz

Zdravim,
len by som dplnil pre pripadnych zaujemcov, ze tlacidla pod displejom su nepodsvietene, co som zistil az po kupe telefonu :(

Celá diskusia 9 príspevkov