Caterpillar Cat S60 prichádza na Slovensko (živé fotografie)

Na slovenský trh prichádza prvý smartfón na svete s integrovanou termovíznou kamerou. Zvládne používanie v extrémnych podmienkach a neublíži mu ani ponorenie do hĺbky 5 metrov po dobu jednej hodiny.

S novinkou firmy Caterpillar sme sa prvýkrát stretli na barcelonskej výstave MWC 2016. Cat S60 zaujal nielen robustnou konštrukciou, odolnosťou proti vode, prachu, nárazom, soli a vibráciám, ale hlavne vstavaným modulom termovíznej mikrokamery Lepton od spoločnosti FLIR. Tá dokáže vizualizovať teplo, ktoré nie je bežne viditeľné voľným okom, pričom sú na displeji farebne zvýraznené aj teplotné rozdiely.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Termokameru spustíte aplikáciou MyFLIR, ktorá ponúka široký výber funkcií na zachytenie a analýzu tepelných obrazov. Využijete to napríklad na detekciu úniku tepla v okolí okien a dverí, objavenie úniku vlhkosti a chýbajúcej izolácie či identifikáciu prehrievania elektrických zariadení a obvodov. Poľovníci môžu v nočnom lese pozorovať zvieratá a pre ženu sa nočný prechod parkom môže stať bezpečnejším. Skrytú osobu uvidí skôr, než stihne vybehnúť spoza kríka.

Využitie nájde S60 v rozličných sférach povolaní: od inštalatérov, architektov, stavbyvedúcich, hasičov, horských záchranárov až po veterinárov. Tu všade dokážu termokameru oceniť. Cat S60 je tiež najvodotesnejší smartfón na trhu, ktorý znesie ponorenie do hĺbky päť metrov po dobu jednej hodiny. Novinke nerobí problém ani ovládanie dotykového displeja v rukaviciach alebo pod vodou. Na prednej strane telefónu sú dva prepínače, ktoré prepnete na označenie 2m a 5m, čím sa mechanicky uzavrú všetky potrebné membrány, cez ktoré by do telefónu mohla vniknúť voda.

Na ľavej strane nájdeme aj SOS tlačidlo, ktorým si v prípade núdze môžete privolať pomoc. Aby ste ho mohli stlačiť, musíte však otvoriť kryt, ktorý ho chráni, čo považujeme za malú nevýhodu. Výrobca tým chcel zrejme zabrániť neželanému stlačeniu. No v prípade, že je človek v núdzi oslabený alebo má skrehnuté prsty, môže mať s otvorením krytu problém.

Cat S60 ponúkne aj veľmi slušnú hardvérovú výbavu. Medzi hlavné špecifikácie patrí 4,7'' HD displej, osemjadrový procesor, 3 GB RAM, LTE, NFC a 3 800 mAh batéria. Podrobné informácie nájdete v našom základnom infe a môžete sa tešiť aj na kompletnú recenziu, ktorú vám prinesieme v nasledujúcich týždňoch".

Caterpillar Cat S60 bude v slovenských obchodoch dostupný už o niekoľko dní, odporúčaná cena je stanovená na 649 eur.

Cenovka sa môže na prvý pohľad zdať vysoká, no vzhľadom na integrovanú termokameru sa zrejme nedala nastaviť nižšie. Ani alternatíva v podobe príslušenstva nie je lacnou záležitosťou. V článku Seek - infračervená kamera pre Android a iOS sme vám predstavili externú termokameru, ktorú aktuálne môžete kúpiť za približne 220 eur. Pripojiteľné zariadenie, ktoré premení váš smartfón s Androidom alebo iOS na termokameru ponúka aj Firma Flir, cena 279,99 zrejme mnohých od kúpy odradí.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu