OnePlus 3 - päťapolpalcový návrat na vrchol

Recenzia výborne vybaveného 5,5'' androidu s 6 GB RAM, kvalitnou konštrukciou, šikovnou nadstavbou Oxygen OS a 3000 mAh batériou.

 

OnePlus priniesol na trh čerstvú krv a s prvým modelom OnePlus One zožal veľký úspech. Najnovší model OnePlus 3 prináša veľa nového, ale zároveň stráca niektoré špecifické prvky predchodcov. Bol to ten správny krok?

Prvou zásadnou zmenou je dostupnosť. Po zahájení oficiálnej distribúcie pre Slovensko bolo možné produkty OnePlus objednávať priamo zo stránky www.oneplus.net. OnePlus mal však veľmi nezvyčajný obchodný model – na zakúpenie nových produktov bolo potrebné vlastniť pozvánku, a to aj dlho po predstavení. Dôvodom boli výrobné kapacity a obmedzené možnosti mladej firmy. Po troch modeloch je však už OnePlus významným hráčom na trhu, a preto na nákup OnePlus 3 už pozvánku nepotrebujete. Výborná správa pre všetkých záujemcov, telefón je už dostupný pre každého.

 

 

 

 

 

ikona

Základné info: OnePlus 3Nová vlajková loď s tenkým hliníkovým telom, 5,5'' Full HD displejom, používateľskou nadstavbou Oxygen OS, procesorom Snapdragon 820, 6 GB RAM, 16 Mpix fotoaparátom s OIS a 3 000 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

 

 

 

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Balenie sa drží zaužívaného červeno-bieleho prevedenia. Okrem samotného telefónu vnútri nájdeme nabíjačku, USB-C kábel, návody, spinku na otvorenie zásuvky pre SIM kartu a nálepky s logom výrobcu (Kde sa len OnePlus inšpiroval?). Tu prichádzajú prvé zmeny. Pri predchádzajúcich modeloch boli dodávané USB káble ploché a pri modeli OnePlus 2 sa dal USB type-A konektor zapojiť oboma smermi. Pri OnePlus 3 nájdeme klasický kábel a USB type-A konektor sa dá zasunúť iba jednou stranou.

 

 

Tieto zmeny považujem za negatívne, ploché káble nemajú vo zvyku sa krútiť a obojstranný type-A konektor uľahčoval pripojenie k PC alebo nabíjačke. Pochváliť naopak môžem nabíjačku, ktorá podporuje rýchle nabíjanie 5V / 4A. Na telefóne je od výroby nalepená ochranná fólia, žiaľ nesiaha až po okraje, kvôli 2,5D sklu a veľmi rýchlo sa zašpiní a zachytáva odtlačky. Preto som fóliu po dni používania odlepil.

 

 

V konštrukcii sa taktiež udiali veľké zmeny. Prvýkrát sa stretávame s celokovovou unibody konštrukciou. Spracovanie kovového tela je na vysokej úrovni. Zaoblená je nielen celá zadná časť, ale aj rám, zariadenie sa preto výborne drží v ruke. Prednú stranu pokrýva Gorilla Glass 4 s 2,5 D zakrivením po stranách.

Prečítajte si čitateľské skúsenosti: Prvý týždeň s OnePlus 3 - prémiová čínska skladačka (25. 6. 2016)

Vytknúť spracovaniu môžem vystupujúci snímač fotoaparátu, čo je daň za hrúbku iba 7,3 mm. Ešte pred oficiálny uvedením, keď sa objavili prvé snímky telefónu, zniesla sa vlna kritiky na dizajn, hlavne pre podobnosť s modelmi One od HTC. K tomu poviem len to, že zariadenie je krásne a ulahodí nejednému oku, osobne však ako negatívum vnímam absenciu Sandstone (pieskovcového) povrchu, ktorý bol pre OnePlus tak príznačný a výnimočný.

 

 

Dizajn je však veľmi subjektívna vec, a preto sa radšej vyjadrím k celkovému dojmu z ovládania. To, že kovové telo padne výborne do ruky som už spomínal, no OnePlus 3 zaujme aj nízkou hmotnosťou iba 158 g. Oproti predchodcovi OnePlus 2 je to veľký krok vpred, pretože vážil 175 g, čo nebolo zrovna príjemné. Za mierne nešťastné považujem umiestnenie ovládača hlasitosti. Pokiaľ držíte telefón v jednej ruke môže sa stať, že pri stlačení hlasitosti zároveň stlačíte aj tlačidlo napájania. OnePlus 3 má aj nezvyčajne umiestený reproduktor a 3,5 mm jack na slúchadlá. Na väčšine telefónov je ich pozícia vymenená, preto treba držanie telefónu v horizontálnej polohe prispôsobiť tak, aby ste si reproduktor nezakrývali rukou

 

 

Zobrazovacou jednotkou je 5,5'' Optic AMOLED displej s Full HD rozlíšením. 2K displeje sme sa opäť nedočkali, no práve tento fakt umožňuje výrobcovi držať cenu zariadenia čo najnižšie. Nakoľko sa jedná o AMOLED displej, samozrejmosťou sú sýte farby a verná čierna. Nechýba funkcia Ambient display, ktorá funguje podobne ako na zariadeniach Nexus. Pri vypnutej obrazovke sa vám zobrazia notifikácie v čiernobielom podaní, stačí iba prejsť rukou ponad proximity senzor. Po stlačení displeja sa prebudia všetky pixely a obraz sa stane opäť farebný. Hodnoty jasu sú v poriadku, s čitateľnosťou na priamom slnku som problém nemal, ani keď som si nastavil čiernu tému systému.

 

 

Hlavnému tlačidlu pod displejom sekundujú dve biele bodky. Už pri OnePlus 2 bol tento vzor zavedený a fungoval veľmi dobre. OnePlus vám umožňuje zvoliť si, či tlačidlo spať má byť vpravo alebo vľavo a naposledy použité aplikácie naopak. Taktiež všetkým tlačidlám viete priradiť funkcie pre dlhé stlačenie a dvojité stlačenie. Každý si tak vie prispôsobiť ovládacie prvky podľa vlastnej potreby.

 

 

Aby toho nebolo málo, máte možnosť si zapnúť aj softvérové tlačidla na displeji. Hlavné tlačidlo je kapacitné, nestláča sa, a ukrýva v sebe aj snímač odtlačkov prstov, ktorý bol oproti predchodcovi vylepšený a snímanie je rýchlejšie aj presnejšie. Pre zaujímavosť, nahrať môžete päť odtlačkov a viackrát ten istý prst, čím zvýšite presnosť snímania. Tlačidlo je keramické, takže sa nemusíte báť jeho poškriabania a následného znefunkčnenia snímania odtlačkov. Snímanie prebehne aj pri zhasnutom displeji, a tak sa v okamihu ocitnete na domovskej obrazovke, preskočíte tak zamknutú obrazovku.

 

 

Nad displejom naľavo od predného fotoaparátu sa nachádza notifikačná dióda, ktorej farbu si môžete prispôsobiť. Nenašiel som však možnosť priradiť farbu konkrétnej aplikácii. Vľavo nad ovládačom hlasitosti sa nachádza tzv. Alert slider, ktorý bol predstavený pri OnePlus 2. Tentokrát sa jeho tri polohy volia kúsok ťažšie, zrejme preto, aby sa zamedzilo neželanému pohybu tlačidla. Prioritné upozornenia i tichý režim je možné prispôsobiť, napr. v prioritnom režime si zvolíte aby vám neprichádzali žiadne správy a hovory chcete prijať iba od známych kontaktov.

 

 

OnePlus 3 je nepochybne výkonné zariadenie, ktoré bez problémov bude konkurovať aj smartfónom s dvojnásobnou cenovkou. Poháňaný je Snapdragonom 820, ktorému sekunduje 6 GB RAM. Táto ohromujúca kombinácia to dotiahla na 1. miesto v Antutu so skóre 138390 bodov. Náročné hry ani multitasking nerobia telefónu žiadne problémy. Vyskytol sa však problém s manažovaním pamäte RAM.

 

 

OnePlus sa rozhodlo nastaviť limit aplikácií bežiacich na pozadí, aby tým ušetrilo batériu. Nakoľko sa o tomto probléme veľmi diskutuje, predpokladám, že OnePlus svoju politiku prehodnotí a v aktualizáciách toto nastavenie zmení. Pri používaní som si problém všimol len zriedkavo. Pokiaľ by vás to obmedzovalo, za pár minút si viete obmedzenie zmeniť pomocou úpravy Build Prop dokumentu.

 

 

Potrebujete k tomu však oprávnenia Root. Úložisko je už v štandarde o veľkosti 64 GB a typu UFS 2.0, tak ako v prípade Galaxy S7 alebo Xiaomi Mi5. S nekompromisným výkonom prichádzajú aj problémy so zahrievaním. Veľmi ma potešilo, že sa OnePlus poučilo z problémov OnePlus 2 a najnovší model netrpí prehrievaním ani znížením výkonu. Telefón sa samozrejme pri záťaži zahreje, najmä v hornej časti pri fotoaparáte, toto zahriatie je však primerané, a pokiaľ telefón držíte v jednej ruke, nič neucítite.

 

 

V konektivite OnePlus 3 taktiež vyniká. Ponúka dual SIM funkciu s podporou všetkých LTE sietí (aj 800 MHz), 5 GHz Wi-Fi a nechýba ani NFC. Nenájdete tu však slot na microSD karty, postačiť vám bude musieť 64 GB vnútorné úložisko. Absentuje tiež infraport pre ovládanie domácej elektroniky.

 

 

OnePlus 2 bol pomerné hrubý a ťažký. Vďačil tomu najmä veľkej 3300 mAh batérii. Už som spomínal, že novinka je tenká a ľahká. Treba sa preto obávať o kapacitu batérie? Tieto obavy sú namieste a áno, kapacita išla nadol. Tentokrát má batéria hodnotu 3000 mAh čo je v dnešnej dobe štandard. Akú výdrž na jedno nabitie môžete očakávať? Bol som veľmi milo prekvapený, keď som zistil, že napriek zmenšeniu batérie je výdrž lepšia než pri predchodcovi. Deň používania telefón zvládne bezproblémovo, k nízkym percentá som sa dostával až okolo polnoci.

Doba zapnutia displeja sa pohybovala okolo 5,5 až 6 hodín čo je dobrá hodnota. OnePlus 3 má však v tejto oblasti skrytý tromf, a to rýchle nabíjanie nazývané Dash Charge. Musím sa priznať, že toto rýchle nabíjanie je jedno z najlepších, s akými som sa stretol. Nielenže sa telefón rýchlo nabíja, ale opatrenia ktoré urobil OnePlus preto, aby sa telefón neprehrieval, naozaj fungujú. Neprehrieva tak veľmi ako Xiaomi Mi5 alebo Meizu Pro 6, čo je veľké plus. Nameral som tieto hodnoty nabíjania:

- 05 min: 10 %

- 10 min: 21 %

- 15 min: 32 %

- 30 min: 65 %

- 45 min: 89 %

- 60 min: 96 %

- 75 min: 100 %

Čas 75 minút prekonáva aj konkurentov ako Xiaomi Mi5 alebo Samsung Galaxy S7. Čo dodať? Solídna výdrž s veľmi rýchlym nabíjaním = výborná kombinácia. Upozorniť treba na to, že tento čas dosiahnete iba pri použití originálneho príslušenstva v balení – rýchla nabíjačka a kvalitný USB-C kábel.

 

Nadstavba s názvom Oxygen OS vo verzii 3.0.2 bola dodávaná s telefónom, no hneď po prvom spustení naskočila aktualizácia na verziu 3.1.2. Oxygen OS je len mierne upravený čistý Android 6.0.1., ku ktorému OnePlus pridal niekoľko zaujímavých a užitočných funkcií a vylepšení. Už som spomenul nastavenie LED diódy, tlačidiel a tmavú tému. Ľubovoľne si môžete tiež upraviť lištu rýchlych nastavení, alebo zmeniť farbu zvýraznenia v nastaveniach i farbu SIM karty. Nechýbajú ani gestá na vypnutej obrazovke, síce sú len štyri, no bohato stačia – dvojité poklepanie pre prebudenie, O pre kameru, V pre baterku a II, pre ovládanie hudby.

 

 

Neodmysliteľnou súčasťou nadstavby je aj tzv. Shelf, ktorý sa nachádza vždy naľavo na domácej obrazovke a môžete si tak okrem počasia pridať svoje obľúbené widgety, časté kontakty, alebo šikovne zapísať poznámku. Oxygen OS je veľmi ľahká nadstavba, ktorá funguje plynulo a vo svojej podstate len nadväzuje na čistý Android. Od Custom ROM ako napr. Cyanogenmod má ďaleko, ale som toho názoru, že práve Oxygen OS je tá správna stredná cesta pre používateľov. Platforma je taktiež poháňaná komunitou používateľov a vývojárov, na fóre už nájdete podrobné návody na modifikáciu a rôzne rady. OnePlus sprístupnil zdrojové kódy, a tak úpravy Oxygen OS sú len otázkou času. Myslím si, že toto je cesta, ktorou by sa mali vydať aj ostatní výrobcovia.

 

 

OnePlus 3 je vybavený 16-megapixelovým snímačom IMX 298 od Sony, rovnaký nájdete aj v Xiaomi Mi5. Zhodná je tiež clona f/2.0, automatické HDR a optická stabilizácia. Telefón má však aj EIS (elektronickú stabilizáciu) a dokáže snímať aj vo formáte RAW. Nechýba nahrávanie 4K videa ani spomaleného (120 fps, 720p) videa.

 

 

Výsledné fotografie sú na vysokej úrovni a porovnateľné s fotkami zhotovenými Xiaomi Mi5. K dokonalosti chýba väčšia clona pre lepšie fotky v noci a objektív mohol byť pred poškriabaním chránený zafírovým sklíčkom. Očakávam tiež, že v budúcnosti bude telefón podávať ešte lepšie výkony vďaka aktualizáciám softvéru, ako tomu bolo pri OnePlus 2.

 

Výhody:

+ cena

+ výkon

+ kvalita spracovania

+ rýchle nabíjanie

Nevýhody:

- chýba slot na SD karty

- nemá infraport

- prvé buildy Oxygen OS mávajú rôzne nedostatky – momentálne problém s RAM.

Orientačná cena: 399 €

Záver

OnePlus 3 je veľmi vydarený smartfón. Za priaznivú cenu 399 eur dostanete špičkovú výbavy v prepracovanom tele so skvelou konektivitou a rýchlou nadstavbou. Minulý rok sa výrobca s označením OnePlus 2 ako Flagship killer netrafil, tretia generácia si toto ocenenie už zaslúži. Nebude to mať ale ľahké. Tohto roku je silná konkurencia – Xiaomi Mi5, ZUK Z2 (Pro) atď. Oproti nej má však výhodu – iný rozmer displeja. Ak hľadáte väčší smartfón, ideálne s 5,5-palcovým displejom, OnePlus 3 je určený práve pre vás.

Videorecenzia

 

Skúšobné fotografie z mobilu:

 

 

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí OnePlus 3 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Nightmare 04.07.2016 - 02:20

pekne napisane!

sam9804.07.2016 - 10:57 Trvalý odkaz

Perfektná recenzia, no nezabludila tu nejako fotka Samsungu? :D

wancohoff04.07.2016 - 13:45 Trvalý odkaz

dobra recenzia.1+3 je sice 4, ale ta foto samsungu je tam TOP :D

Lenka Ivančíková04.07.2016 - 16:44 Trvalý odkaz

fotka Samsungu zabludila. :D Provokaterka.

Borland04.07.2016 - 17:30 Trvalý odkaz

Mne sa naopak javí recenzia trochu chudobnejšia. Chýba mi informácia napríklad o GPS (presnosť, chytá sa dobre?, v meste padá?...), informácia o fotoaparáte (režimy, napríklad ma zaujíma makro, ako je na tom predná kamera?, ...), informácie o ovládaní jednou rukou (dá sa to?, Oneplus One to nevedel), informácie o dual SIMe (je aktívny? počas hovoru je druhá karta neaktívna?).
Asi to vyzerá, že rýpem, ja som len chcel vedieť viac. Je to pekný telefón, práve došiel známemu a myslím, že si zaslúži pozornosť.

Celá diskusia 90 príspevkov