Nokia 6030

Recenzia pekného low-endu Nenápadný mobil s FM rádiom a výbornou klávesnicou, ktorý nepotrebuje fotoaparát ani vysokú cenu.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 104 x 44 x 18 mm,

hmotnosť: 90 gramov,

displej: aktívny, 128 x 128 b., 65 536 farieb,

pamäť: 2,8 MB, 250 kontaktov, 100 pripomienok,

správy: SMS, MMS (do 100 kB), CB,

prenos dát: GPRS 3+2, konektor Plug and Play,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, 16-hlasé MIDI, výmenné kryty,

batéria: BL-5C, 900 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 3 h hovoru/300 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

fotoaparát, IrDA, Pop-Port,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

23-06-05, 3.31, RM-74

Obsah balenia:

- nabíjačka ACP-7E,

- akumulátor BL-5C,

- stereo headset HS-7,

- SK manuál.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Pri zapnutí vás môže, ale aj nemusí privítať prednastavená melódia. Výmena SIM karty je celkom jednoduchá, použitý systém ju nepoškodzuje, keďže nenastáva trenie medzi kartou a prístrojom.

Dizajn

Nokia 6030 vás buď zaujme, alebo nie. Nepovažujem ju za dizajnovo priemerný telefón, skôr sa snaží upútať určitú skupinu ľudí, ktorí si ju však v tom lepšom prípade aj kúpia. Použitie pochrómovaných prvkov z nej robí atraktívny prístroj, pričom čierna verzia vyzerá asi najlepšie. 18 mm hrúbka je pozitívny krok vpred, ktorý robí telefón menším, než sa zdá. Spracovanie je výborné, ovládanie tiež. V prípade tohto low-endu sa sťažujem len na neprítomnosť bočného ovládacieho prvku na reguláciu hlasitosti. Kryt je vytvorený z kvalitnejšej matnej umelej hmoty, zlatá verzia (viď. fotky v Galérii!) pôsobí kovovým dojmom. Horná stena obsahuje zapínacie tlačidlo, spodná nový konektor, o ktorom zatiaľ veľa nevieme. Slúži na pripojenie handsfree, nabíjačky a iného príslušenstva.

Klávesnica

Výborná klávesnica na písanie správ sa vyznačuje veľmi ľahkým rozlíšením tlačidiel pomocou hmatu. Jej podsvietenie je dokonalé. Štvorsmerné tlačidlo by však mohlo byť väčšie, tlačidlo v jeho strede je krokom správnym smerom. Nechýba ani automatické blokovanie tlačidiel po nastaviteľnej dobe nečinnosti. Tlačidlám 2 - 9 je možné priradiť rýchlu voľbu, vytočenie vybraných čísiel podržaním príslušných tlačidiel. Stláčanie tlačidiel nie je najtichšie, pri ovládaní telefónu v noci počuť pukanie. Pravému polyfunkčnému tlačidlu je možné priradiť vlastnú funkciu (pre pohotovostný stav), podobne aj štyrom smerom stredového tlačidla.

Displej

Dnes už možno prehnane jednoduchý displej, ktorý však väčšine užívateľov stále postačuje. Údaje sú na slnku veľmi dobre viditeľné. Menu by si však zaslúžilo viac farieb aj animácií. Východzou položkou je stredová ikona (Galéria), pri nastavení menu ako zoznamu sú to prvé Správy. Novinkou sú grafické témy, v telefóne však nájdete len dve. Pri písaní aj čítaní správy vidíte 5 alebo 8 riadkov textu (podľa nastavenia). Reakcie fónu pri prehliadaní menu mohli byť rýchlejšie. Ak prácu ukončíte v akejkoľvek položke, táto ostane zobrazená až do ďalšej práce s telefónom.

Galéria

V Galérii nájdete aj nové položky. Medzi ne patria napr. Témy, kde však boli len dve, z ktorých som si ja osobne veľmi ťažko vyberal. Obrázky sa nachádzajú v ďalšej položke. Je tam niekoľko tapiet, aj animovaných. Zobrazenie obrázkov je štandardné, ako u iných Nokií. V Tónoch nájdete 28 starých aj nových 16-hlasých melódií. Vybrať si z nich nebol naozaj problém. Môžete ich priradiť len skupinám volajúcich. Položka Prijaté súbory ostala počas celého testu prázdna.

FM rádio

Jednoduché mono FM rádio, ktoré spustíte len po pripojení priložených slúchadiel (HS-7). Niektorí si sťažovali len na mono príjem, avšak neviem, či bolo správne pochopené, že mono neznamená v jednom slúchadle. Akurát ste ochudobnení o stereo príjem. To je v niektorých prípadoch dokonca výhodné, ak sa pohybujete. Nechýba ani hlasná reprodukcia, vtedy je však hudba reprodukovaná aj v slúchadlách, čo sa mi zdá prinajmenšom zbytočné. Prístroj si zapamätá 20 uložených staníc. Poslednou špeciálnou možnosťou je ručné nastavenie frekvencie. Samozrejmosťou už je prehrávanie na pozadí. Aj tu by sa však hodili tlačidlá pre reguláciu hlasitosti na boku prístroja.

Reprodukcia v slúchadlách HS-7 je prijateľná danej triede.

Pamäť

Do telefónu môžete uložiť 2,8 MB dát (obrázky, melódie,...) , 250 kontaktov a 100 pripomienok. Pamäť na SMS nechýba, jej veľkosť sa mi však zistiť nepodarilo.

Telefónny zoznam

V telefónnom zozname vyhľadávate podľa viacerých písmen. Zobrazenie mien je možné až v štyroch štýloch. Nechýbajú skupiny volajúcich, ktorým môžete priradiť špeciálne zvonenie. Každý kontakt vo fóne môže obsahovať viac čísiel, e-mail, webovú adresu, poštovú adresu, poznámku.

Hovor

Telefonovanie s Nokiou 6030 vďaka jej oblým tvarom a dostatočnej maximálnej hlasitosti je príjemné. Nechýba ani hlasné handsfree. Po stlačení zeleného tlačidla vidíte len volané čísla, v menu Register nájdete rozdelené posledné volané, prijaté a neprijaté hovory. Nastaviť môžete aj príjem každým tlačidlom či súhrnné info po hovore.

Písanie textov

Písanie textov je vďaka výbornej klávesnici malinou. Slovník T9 je pôvodný (teda nie ako v 6230i), a tak písanie ešte uľahčuje.

SMS

Nokia 6030 je primárne určená pre telefonovanie a písanie textových správ. Netuším, koľko si ich zapamätá, avšak odhadujem to na minimálne 100 SMS. Počítanie napísaných znakov už považujem za samozrejmosť. Podobne aj označenie počtu čiastkových správ pri dlhých správach. Nokia 6030 ponúka možnosť odosielania Flash SMS (bleskových správ), ktoré sa zobrazia hneď na displeji mobilu.

MMS

Editor pre tvorbu MMS je jednoduchý, rovnaký ako na ostatných Nokiách S40. Maximálna veľkosť správy 100 kB na jednu MMS. Možnosť posielania a prijímania správ obsahujúcich text, zvukový klip, obrázok, vizitky alebo poznámky z kalendára. Každá stránka multimediálnej správy môže obsahovať najviac 1 000 znakov textu.

CB správy

Lokálne informácie sa zobrazujú na úvodnej obrazovke pod logom operátora.

WAP

Wapový prehliadač zobrazí až 7 riadkov textu. Samozrejme sa v Nokii 6030 nachádza prehliadač xHTML podporujúci obrázky JPEG a PNG.

Prenos dát

Na prenos dát používate s Nokiou 6030 len GPRS v konfigurácii 3+2 (trieda 6). Hardvérový modem je prítomný, avšak pre spojenie s PC potrebujete špeciálny dátový kábel, ktorý zastrčíte do konektora Plug and Play.

Odkaz na zaujímavý článok: Nokia PC Suite 6.4

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík z vlastnou melódiou je základom mobilu najnižšej triedy. Dokonca si môžete nastaviť odklad opätovného budenia v ľubovolnom čase.

Kalendár - zvláda základné funkcie ako zobrazenie mesačného náhľadu, automatické mazanie starých udalostí, opakovanie pripomienok a pod. Zapamätá si 100 pripomienok.

Organizačné funkcie dopĺňa kalkulačka.

Hry a Java aplikácie

V novom prístroji nájdete jedinú hry na spôsob Tetris-u. Z aplikácií tu je zase len Converter II.

Výdrž, batéria

Nokia 6030 s 900 mAh batériou a malým displejom vydrží viac než mnohé telefóny. Možno aj to bude základným kritériom pri jej kúpe. Pri slabšom používaní by nemalo byť problémom dosiahnutie týždennej výdrže.

Výhody:

- spracovanie a dizajn,

- klávesnica,

- FM rádio,

- cena.

Nevýhody:

- pomalšie reakcie v menu,

- len základné funkcie,

- displej mohol byť väčší,

- pomalé GPRS.

Cena

do 5 000 Sk (zdroj Agora plus)

Nokia 6030 ma milo prekvapila. Pekný, kvalitne spracovaný mobil s dobrou výdržou a oblými tvarmi ako stvorený pre telefonovanie a písanie správ. Viac od neho ani nečakám, pretože je určený menej náročným zákazníkom. Absenciu fotoaparátu jej nevyčítam, tá je totiž zámerom. Z Nokie 6030 mám dobré pocity, aj keď ten displej fanúšikov mobilnej komunikácie asi nemilo prekvapí. Vždy je nutné uvedomiť si cieľovú skupinu.

Dôležité odkazy:

- katalóg

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.07.2005 - 17:38

aquila: mono radio bolo aj na 6510 ktoru som mal aj ja. a prijem bol super a aj to bolo silne pocuvatelne ;)

anonymous18.07.2005 - 21:08 Trvalý odkaz

riso: prijem na 6030 je trocha horsi nez na ostatnych..aspon mam taky dojem. ale skutocne sa mi zda kritika v diskusii na MMcz prehnana. niektori si myslia, ze mobil za 5 litrov ma mat megapixel, a ze tak, ako rozmyslaju oni (rozumej maniaci) rozmysla kazdy uzivatel...ach jaj. :)

anonymous18.07.2005 - 23:49 Trvalý odkaz

Akvatam: Hm, na mna to zaposobilo vcelku dobre, skoda toho konektoru, inak dobry fonik za 5litrov.

anonymous19.07.2005 - 03:00 Trvalý odkaz

Quo: Myslim si, ze tento mt ma perspektivu stat sa obkubenym, hlavne, ak sa ho chytia nasi op.
Ale, mna osobne zaujalo jedine radio.
Ale, mame by som ho podaroval :)

anonymous19.07.2005 - 03:12 Trvalý odkaz

7wcsnurka: to stvorsmerne potvrdzovacie tlacidlo je fajn,aj ta vydrz batky :) bude v septembri v akciovej ponuke? ;)

Celá diskusia 10 príspevkov