Lenovo Moto G (3rd Gen.) - neplaťte, za čo nemusíte

Recenzia 5'' smartfónu s 13 Mpix fotoaparátom, 2 470 mAh batériou a zvýšenou odolnosťou voči vode, ktorý poteší nízkou cenovkou.

Keď v roku 2013 prišla na trh prvá generácia Moto G, spôsobila veľký ošiaľ. Bol to veľmi slušne vybavený android za málo peňazí, ktorý vďaka podpisu uznávaného výrobcu sľuboval príkladne vyladený softvér a podporu. Na Slovensku to mal tento model ťažšie, a to kvôli chýbajúcej oficiálnej distribúcii.

S príchodom tretieho vydania a presunom pod krídla Lenova je všetko inak. No medzičasom sa podobne lacných smartfónov s papierovo zaujímavými technickými špecifikáciami vyrojili desiatky. Čím nad nimi vyčnieva práve tretia generácia Moto G?

ikona

Základné info: Lenovo Moto G (3. gen) (Motorola XT1541)Tretia generácia Moto G prináša nezmenený 5'' HD displej, 13 Mpix fotoaparát, väčšiu batériu, LTE, odolnosť voči vode, a tiež variant s dvojnásobným úložiskom a 2 GB RAM.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Displej ani za tri roky nijako nezvýšil svoje rozlíšenie. Stále ponúka 720 x 1 280 bodov označovaných ako "HD". Rovnako ako vlani ide o IPS panel s 5-palcovou uhlopriečkou (prvá Moto G mala 4,5'' displej). K jeho farbám či pozorovacím uhlom, a v zásade ani k čitateľnosti na slnku nemám žiadne výhrady. HD rozlíšenie v tejto cenovej kategórii a tomto rozmere jednoducho bude stačiť úplne každému.

Smartfón zaznamenal ďalší posun k lepším materiálom; odnímateľný zadný kryt s výraznou a peknou textúrou je radosť držať v ruke. Inžinieri z Motoroly, resp. Lenova tu narozdiel od Moto X Play nevymýšľali, stavili na lacný mäkký plast a vyšlo to. Odnímateľný kryt však slúži iba na prístup k SIM karte a microSD, batériu si sami nevymeníte. Na nemeckom trhu si môžete vďaka službe Motomaker vybrať až z desiatich farieb zadných stien Moto G 3gen, Slováko Lenovo od tohto rozhodovania odľahčilo.

Nie všetko je však príkladné. Napríklad štrbiny ukrývajúce hlasný reproduktor pod displejom a slúchadlo nad ním sú obrovskými lapačmi prachu zo stola a či vreciek nohavíc, pričom ich vyčistenie je takmer nemožné. Nepáči sa mi ani prehodenie vypínača a regulácie hlasitosti. Vypínač stláčam niekoľko desiatok-krát za deň a mal by byť presne na palci pravej ruky. Namiesto toho je tam hlasitosť a ja musím prehmatávať.

Naopak, aj táto lacná Motorola dostala vlastnú nadstavbu v podobe jednoduchej a výborne funkčnej uzamykacej obrazovky. Páči sa mi, že v prípade doručeného mailu, SMS alebo správy z Messengera dokáže displej sama rozsvietiť a dokonca ponúknuť takmer celý obsah väčšiny konverzácii. Po cinknutí správy na Facebooku mi tak stačí letmý pohľad aby som vyhodnotil jej dôležitosť a to, či chcem vôbec telefón brať do rúk. Ak áno, môžem ho odomknúť priamo do príslušnej aplikácie. Ťah na opačnú stranu zobrazí základnú obrazovku operačného systému Android.

Tip redakcie: Ak chcete na telefónoch série Moto vidieť percentuálny stav batérie, musíte 2x stiahnuť hornú lištu, aby ste videli skratky k rýchlym nastaveniam a podržať asi dve sekundy prst na ozubenom koliesku vpravo hore. Tým aktivujete Tuner používateľského rozhrania. Ten nájdete v poslednom riadku nastavení mobilu a okrem iného ukrýva aj možnosť zapnúť stav batérie tak, ako to máme najradšej.

Moto G ponúka takmer čisté prostredie operačného systému Android. Aktiváciu vlastnej uzamykacej obrazovky či úpravy a gestá špecifické pre Motorolu hľadajte pod samostatnou ikonou s názvom Moto medzi ostatnými nainštalovanými aplikáciami. Sú však veľmi šikovné: dvojité otočenie zápästia aktivuje fotoaparát (k nemu sa dostanete aj dlhým podržaním vypínača) a zatrasenie mobilom spustí svietidlo v podobe LED blesku.

Zaujímavou môže byť aj aplikácia Alert, ktorá dokáže vopred vybraným kontaktom odoslať súradnice s vašou polohou buď jednorazovo (Meet Me), alebo v pravidelných intervaloch (Follow me). Môže tak robiť aj automaticky po opustení alebo po príchode do určitých zón a lokalít označených na mape, no jej primárna pointa je v možnosti rýchlo informovať blízkych v prípade núdze alebo nebezpečia.

Výrobca vsádza na dôsledné prepojenie so službami Google, jedna z domácich obrazoviek dokonca natvrdo (nie je možné ju deaktivovať, na rozdiel napríklad od BlinkFeedu v HTC-čkach) patrí asistentovi Google Now. Ten však dokáže aj na našom území ponúkať v náhodných intervaloch zaujímavé informácie. Napríklad o počasí alebo rešerš zo zaujímavých nových článkov na weboch, ktoré ste nedávno navštívili. Pre jej deaktiváciu musíte zavítať do Nastavení, a v položke Vyhľadávanie a Asistent - Karty asistenta príslušnú voľbu vypnúť.

Lenovo Moto G tretej generácie je na trhu v dvoch variantoch a kombináciách. Medzi verziou s 8 GB vnútorným úložiskom disponujúcou 1 GB RAM a nami testovanou 16 GB s 2 GB operačnej pamäte je však oficiálny rozdiel iba 30 eur, rozhodne teda odporúčam siahnuť po výkonnejšom modeli. Android s úložiskom 8 GB a 1 GB RAM dnes neodporúčame kupovať už naozaj v žiadnom prípade.

Nami testovaná verzia nemala v spojení so Snapdragonom 410 žiadne problémy a zvládala prakticky všetky nami používané aplikácie a hry z Google Play bez zaváhania. Nebude vás obťažovať ani tak častým opätovným načítaním uspaného softvéru na pozadí a po prvom spustení pre vaše dáta zostane voľných ešte vyše 11 GB priestoru.

Nezabudlo sa ani na plnú podporu rýchlych LTE dát. V prípade telefónnej aplikácie, prostredia textových správ či klávesnice neprišlo k žiadnym zmenám a ich prostredie sa nijako nelíši od čistého androidu. Je už len na vás, či je to výhoda alebo budete prostredie považovať za mierne nudné a bez šikovných drobností, ktoré vedia ponúknuť smartfóny s nadstavbami.t

Masívnych zmien sa však dočkalo prostredie fotoaparátu, ktoré pracuje s úplne odlišným konceptom a systémom ovládania. Stretol som sa s ním už v Moto X Force a Moto X Play a ani na tretí pokus si nemyslím, že ide o lepší spôsob. V prípade Motoroly treba ostriaci kríž uchopiť prstom a presunúť ho na to miesto na displeji, na ktoré chcete zaostriť.

Ďalší dotyk na ľubovoľné miesto na obrazovke (mimo prstenca) potom snímku "cvakne". Jeho presun na želané miesto chvíľu trvá, klasika v podobe 1. dotyku pre zostrenie a 2. dotyku na spúšť u konkurencie mi príde rozumnejšia. Pozitívom je možnosť regulovať expozíciu prvkom okolo kríža, ale to vedia iné značky vyriešiť aj bez takýchto experimentov. Ostriaci prstenec môžete aj úplne vypnúť, optika potom po dotyku na obrazovku zaostrí aj exponuje súčasne - výsledkom je však veľa neostrých snímok.

Na iné ovládanie sa však dá zvyknúť a oproti minulej generácii sa kvalita snímok posunula výrazne dopredu. Zo zadnej strany teraz číha 13-megapelový fotoaparát, ktorý robí ostré snímky s príkladne vernou reprodukciou farieb za slnečného počasia.

V šere alebo snímkach z interiériu sa už objaví vyššie množstvo šumu, pri bežnom používaní to však vadiť nebude. Zaujímavá je práca HDR režimu. Je veľká škoda, že smartfón pri nastavení HDR na automatiku neuloží aj pôvodnú snímku, ako to dokáže napríklad iOS. HDR snímky sú totiž niekedy neprirodzene sfarbené do žlta, čo vidno najmä na oblohe. Akoby prešli niektorým z filtrov na Instagrame. Riešením môže byť manuálne zapínanie HDR iba v prípade, že je to nevyhnutné.

HDR snímky a záznam Full HD videozáznam dokážu produkovať oba fotoaparáty, predný i zadný. Výsledné Full HD video z primárneho čipu je veľmi slušné (bez akejkoľvek digitálnej stabilizácie), automatické ostrenie je však zrejme to najpomalšie, alebo najmenej inteligentné, ktoré sa mi dostalo za poslednú dobu do rúk. Pri statických záberoch fotoaparát ostrí rýchlo, preostrovanie z blízkych na vzdialené predmety a naopak počas nakrúcania však trvá doslova večnosť.

Multimediálnu výbavu dopĺňa FM rádio s RDS a zaujímavou funkciou spustenia aj bez pripojených slúchadiel (pamätajte však, že slúžia ako anténa, takže príjem bez nich bude slabý) či dostatočne hlasno hrajúci predný hlasitý reproduktor.

Moto G 3. generácie by mala aj čo-to vydržať. Okrem displeja krytého sklom Gorilla Glass sa môže pochváliť aj certifikáciou IPX7. Tá zaručuje odolnosť pri ponorení pod vodu až do 1 m hĺbky počas 30 minút. Výrobca však upozorňuje, že zadný kryt musí byť dôkladne pripevnený. Smartfón vás na dôkladnú kontrolu vyzve aj hlásením priamo na displeji.

Budúcich majiteľov, ktorí o Moto G uvažujú ako o primárnom smartóne, môže čakať jedno nemilé prekvapenie. V balení totiž, možno kvôli ekologickej lobby, možno kvôli šetreniu nákladov, nenájdu žiadny nabíjací adaptér. Iba USB - micro USB kábel, ktorý však budú musieť vložiť do niektorej z nabíjačiek, ktorú už majú doma. Moto G však nabijete prakticky každým adaptérom akejkoľvek značky, riadiaca elektronika batérie si 2 A, 1 A i slabším prúdom.

Samotná 2 470 mAh batéria potom pri štandardnom používaní bez problémov prekročí celý jeden deň výdrže, nenáročný používateľ s ňou zvládne takmer dva. Všetko vďaka displeju s HD rozlíšením a novému úspornému čipsetu.

Výhody:

+ nízka cena

+ v prípade 16 GB verzie s 2 GB RAM slušný výkon

+ v tejto triede kvalitný fotoaparát

+ šikovná uzamykacia obrazovka

Nevýhody:

- chýbajúci nabíjací adaptér v balení

- pomalé automatické zaostrovanie pri videu

- v Androide bez nadstavby môžu chýbať niektoré funkcie

- zložitá aktivácia ukazovateľa zostatku energie v batérii

Orientačná cena: 189 € (mobilonline.sk)

Záver

Tretia generácia Moto G je síce na trhu už rok a do našich obchodov sa oficiálne dostáva až teraz, no vďaka svojej výbave a nízkej cene naďalej bez problémov obstojí medzi množstvom podobne lacných smartfónov. Snaží sa vyčnievať kvalitným spracovaním, podporou známeho výrobcu, ktorý by mal garantovať budúce aktualizácie operačného systému a zaujať môže aj slušný fotoaparát či zvýšená odolnosť pri náhodnom kontakte či ponorení do vody. Rozhodne však siahnite po 16 GB variante s 2 GB operačnej pamäte. Naopak, starosti navyše narobí hľadanie nabíjacieho adaptéra, ktorý v balení, rovnako ako slúchadlá bohužiaľ chýba. Operačný systém bez grafických nadstavieb taktiež nemusí sadnúť každému a k slovenskému zákazníkovi sa nedostanú ani všetky farebné varianty.

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Moto G (3gen) XT1541 (+ videá z mobilu).

Diskusia k článku:

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy 13.06.2016 - 14:46

"Výrobca vsádza na dôsledné prepojenie so službami Google, jedna z domácich obrazoviek dokonca natvrdo (nie je možné ju deaktivovať, na rozdiel napríklad od BlinkFeedu v HTC-čkach) patrí asistentovi Google Now" clovek nakukne raz za tyzden a stale sa nestiha divit :) nastavenie-google-vyhladavanie a asistent-karty asistenta-zobrazit karty.

Nightmare13.06.2016 - 16:56 Trvalý odkaz

niekedy krutim hlavou len nad tymi zapormi...ale niekedy aj nad kladnymi vecami

Matej Krajčovič13.06.2016 - 23:53 Trvalý odkaz

Super, vďaka za doplnenie :)

matoe13.06.2016 - 23:53 Trvalý odkaz

Mám ju dva týždne, veľká spokojnosť. Dokonca som dostal aj nabíjací adaptér :)

Celá diskusia 5 príspevkov