Nokia E5 (Nokia E5-00)

RECENZIA smartfónu Mobil s OS Symbian, 5 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, podporou HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s QWERTY klávesnicou,

OS: Symbian S60 3rd Edition, Feature Pack 2,

procesor: ARM11, 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 115 x 59 x 13 mm,

hmotnosť: 126 gramov (zistená: 124 gramov),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 320 x 240 b., 48 x 36 mm, uhlopriečka 2,36'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, full focus, záznam videí (640 x 480 b., 15 fps),

pamäť: 256 MB + 256 MB RAM + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS,

batéria: BL-4D, 1 200 mAh,

výdrž: do 18 h hovoru / 705 h pohotovosti / 38 h hudby,

SAR: 0,88 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, 2 GB microSD karta, potrebné dokumenty,

Nová Nokia E5 je ďalším pokusom fínskeho výrobcu vyťažiť čo najviac z popularity modelov E71 a E72. Po veľmi odľahčenej Nokii C3, dokonca bez operačného systému, prichádza E5-ka - plastovo-kovové dvojča s priaznivou cenou.

telefónu sa príliš nezmenil. Opäť ide o telefón klasickej konštrukcie so zaoblenými rohmi, pohodlnou klávesnicou, veľkými ovládacími tlačidlami a 2,4-palcovým displejom. Takéto rozloženie prvkov považujem za ideálne, preto nevidím dôvod výraznejšie meniť vzhľad telefónu. Nokia E5 je iba o jeden milimeter vyššia i širšia a o tri milimetre hrubšia než E72-ka. Rozmery teda chválime, nejde o žiadnu "tehlu". Konštrukčným materiálom je plast, výnimkou je kovový zadný kryt. Vyhotovenie telefónu je napriek plastovým krytom kvalitné, obávam sa však skorého poškrabania ochranného sklíčka displeja. Prednú stranu tvorí spomínaný 2,4-palcový displej, rozmerné ovládacie tlačidlá a hardvérová QWERTZ klávesnica. Na pravej strane je umiestnené dvojtlačidlo ovládania hlasitosti, v spodnej pravom rohu sa nachádza otvor pre pútko. Podstatnú časť zadnej strany tvorí kovový zadný kryt, ktorý ukrýva 1 200 mAh batériu. Pod ňou sa nachádza slot na SIM i pamäťovú kartu. Pre jej výmenu je teda nutné vyberať batériu, čo považujem za výrazný nedostatok. Dominantným prvkom zadnej strany, ktorý istotne neprehliadnete, je objektív päťmegapixelového fotoaparátu s LED bleskom. Škoda absencie autofókusu. Ľavá strana ostala holá, trojicu konektorov (tenká nabíjačka, 3,5 mm jack a microUSB) hľadajte v hornej stene.

"Predné sklíčko je náchylné na poškrabanie."

sa dočkala menších zmien. Vypínacie tlačidlo v hornej stene chýba. Nahradilo ho univerzálne červené slúchadlo. Ovládacej časti taktiež chýba dvojica tlačidiel pre rýchly prístup ku kalendáru a kontaktom. Oproti Nokii E72 sa stratilo aj optické potvrdzovacie tlačidlo. Ovládacia časť klávesnice sa tak svojim rozložením skôr podobá na Nokiu C3 než na pracovnú dvojicu E71/E72. Naopak, QWERTZ klávesnicu musím pochváliť. Patrí medzi to najlepšie čo som kedy v rukách mal. Veľkosťou, tuhosťou i rozložením by som ju prirovnal k Nokii E71. Písanie je pohodlné, klávesnica umožňuje zadávať aj písmená s diakritikou. Páči sa mi väčší medzerník i jeho využitie na spustenie svietidla (podobne ako to mala Nokia E63). Jeho dlhším podržaním aktivujete LED blesk fotoaparátu. Opätovným podržaním svietidlo zasa deaktivujete. Táto funkcia je dostupná aj pri zamknutej klávesnici. Pozor však na to, že pokiaľ je telefón uzamknutý, svietidlo funguje iba pokým držíte stlačený medzerník. Nechýbajú ani ostatné klávesové skratky, podržaním tlačidla Sym aktivujete Bluetooth, podržaním Ctrl však tichý režim neaktivujete.

"Vypínacie tlačidlo chýba."

Použitý

je starý známy, stretnúť ste sa s ním mohli už vo viacerých modeloch. Orientovaný je na šírku, používa rozlíšenie 320 x 240 bodov na 2,4-palcovej uhlopriečke. Viditeľnosť na priamom slnku je dobrá, vďaka lesklému odrazovému sklíčku sa však nevyrovná E71-ke. Pri kúpe Nokie E5 odporúčame ponechať fóliu na displeji. Ako som totiž spomínal už v úvode, displej sa vám ľahko poškriabe. Operačný systém v Nokii E5 je tradičný Symbian S60 3rd edition s Feature Packom 2. Jeho možnosti sú všetkým fanúšikom Symbianu dobre známe. Nokia mierne upravila domácu obrazovku, kde umožnila umiestniť si obľúbené kontakty. Ostatné možnosti ostali nezmenené, nechýba možnosť vybrať si medzi režimami (domáci / pracovný), usporiadať a prispôsobiť si skratky na domácej obrazovke, zmeniť si vzhľad a usporiadanie menu či vybrať si jednu z pripravených tém. Nastavenia umožňujú meniť jas displeja, veľkosť písma, časový limit šetriča, ako aj časový limit podsvietenia displeja. Nokiu E5 poháňa procesor ARM11 s taktom 600 MHz, ktorý dopĺňa 256 MB pamäte RAM. To zaručuje pomerne rýchle reakcie aj pri viacerých spustených aplikáciách. Pre väčšiu svižnosť systému však odporúčam deaktivovať grafické efekty tém.

"Nokia mierne upravila domácu obrazovku."

je prekvapením i sklamaním zároveň. Málokto isto čakal v tejto cenovej kategórii päťmegapixelový fotoaparát s LED bleskom, no málokto taktiež čakal absenciu autofókusu. Bohužiaľ sa však Nokia rozhodla ísť cestou bez automatického zaostrovania a nám neostáva nič iné ako zmieriť sa s tým. Fotoaparát bez autofókusu však má aj svoje výhody, dokáže odfotografovať snímku okamžite, bez zbytočného čakania na zaostrenie snímky. Ja osobne by som však pracovný telefón bez možnosti fotografovať v režime makro už nechcel. Každý predsa občas potrebuje núdzovo "prefotiť" nejaký dokument. Prostredie fotoaparátu ostalo bez zmien. Fotografovaniu pomáha lišta s prístupom k rýchlym nastaveniam. Nechýba možnosť nastaviť expozíciu, farebný efekt, jas, kontrast, ostrosť, ISO či aktivovať režim panoráma. Možnosti fotografovania sú teda skutočne široké, to musím Nokii uznať. Video dokáže E5-ka nahrávať v maximálnom rozlíšení 640 x 480 bodov pri 15 obrázkoch za sekundu.

O prezeranie snímok a videí sa stará prehľadná galéria, ktorá triedi súbory podľa času, albumov a menoviek (tagov).

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,9 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 10 fps, 1989 kbps; zvuk: AAC, 97 kbps; celkovo: 15,2 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby ostal bez zmien. Ponúka tradičné možnosti rozdelenia vašej hudby, teda podľa interpretov, albumov, žánrov či skladateľov. Možnosti prispôsobenia zvuku zabezpečuje niekoľko nastavení ekvalizéra, ktoré si môžete nastaviť podľa seba. Prehrávač je prepojený s aktívnym pohotovostným režimom. Nokia E5 je ďalším pracovným modelom, ktorý sa dočkal 3,5 mm audio konektora, vďaka ktorému môžete ku svojmu telefónu pripojiť bez problémov akékoľvek slúchadlá či reproduktory. Zvuk v dodávaných slúchadlách nepatrí medzi najkvalitnejšie. Kvalita a hlasitosť zadného reproduktora je dostatočná, zvonenie by ste nemali prepočuť ani v hlučnejších miestach.

Hudobnú výbavu dopĺňa

aj s podporou RDS. Konečne nechýba ani mnou obľúbené internetové rádio, ktoré podporuje až 44 slovenských staníc.

"V ponuke nechýba ani internetové rádio so 44 slovenskými stanicami."

Zabudované GPS môžete využiť s dodávanými Ovi Maps vo verzii 3.03. Vyhľadávanie polohy je skutočne rýchle a presné. Moju polohu takmer okamžite lokalizovala Nokia E5 aj v dome. Navigačný modul môžete taktiež využívať aj popri fotografovaní, kde môžete zapisovať vašu polohu do EXIFu snímky.

Vnútorná pamäť Nokie E5 ponúka 250 MB úložného priestoru, pričom rozšíriť si ju môžete o ďalších 32 GB formou pamäťových kariet microSDHC. V základnom balení nájdete kartu s kapacitou 2 GB. Nokia E5 ponúka oproti modelom E71 a E72 dvojnásobok pamäte RAM. Čaká na vás presne 256 MB.

Možnosti telefonovania a telefónneho zoznamu ostali bez zmien. Nakoniec, v Eseries niet čo vylepšovať. O rýchly vstup do kontaktov sa stará pravé kontextové tlačidlo. Jednotlivé kontakty môžete vyhľadávať aj postupným zadávaním znakov na domácej obrazovke (tzv. inteligentné vytáčanie). Pamäť telefónneho zoznamu je zdieľaná, uložiť si teda môžete teoreticky neobmedzený počet čísel. V operačnom systéme Symbian s Feature Packom 2 nechýbajú ani časované profily, ktoré si môžete plne prispôsobiť.

"Nokia E5 podporuje inteligentné vytáčanie i časované profily."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

je už tradične spoločný. Spoločná je aj schránka prijatých správ. Pri písaní textovej správy stačí vložiť akýkoľvek multimediálny súbor či predmet a správa sa automaticky zmení na MMS. Nielen pamäť kontaktov, ale aj pamäť správ je zdieľaná, a tak pokiaľ máte voľných zopár megabajtov, nemusíte sa obávať nedostatku pamäte pre textové správy. Písanie textu na hardvérovej QWERTZ klávesnici som popísal v sekcii o klávesnici. Nokia E5 neprináša nič nové v oblasti SMS a MMS správ.

zastupuje prepracovaná aplikácia Nokia Messaging. Jej možnosti opísal kolega Rišo v samostatnom článku. Pre upresnenie dodám, že automatická kontrola mailov v Nokii E5 začína na desiatich minútach.

"E-mailový klient zastupuje aplikácia Nokia Messaging."

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

ostal rovnaký. Ponúka rýchle reakcie (za čo vďačí najmä rýchlejšiemu procesoru) a navigačnú minimapu, no nedokáže pracovať s viacerými oknami naraz. Odporúčam preto nainštalovať Operu Mobile 10, ktorá svojimi možnosťami ďaleko prekonáva zabudovaný prehliadač. V oblasti konektivity E5-ka ponúka technológiu HSDPA (max. 10,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps) i Wi-Fi. Spojenie s počítačom zabezpečí Bluetooth vo verzii 2.1 a microUSB konektor.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

je už tradične výbornej kvality. Jeho možnosti sú totožné s kalendárom použitým v E71 či E72. Ponúka denný, týždenný a mesačný náhľad, pričom práve v mesačnom zobrazuje aj bočnú lištu s aktuálnymi dennými záznamami. Nastavenia umožňujú meniť tón pripomienky, odklad upozornenia či predvolený náhľad. Budení môže byť viacero. Každému budeniu môžete nastaviť vlastný čas, popis a opakovanie. Pokiaľ si budete chcieť zmeniť tón a odklad budenia, musíte navštíviť nastavenia. Niekomu na kalendári v Nokii veľmi prekáža, že keď zmešká hodinové časté pripomínanie pripomienky, nikdy sa o nej už nedozvie. Rovnako kritickí musíme byť aj k pripomínaniu udalosti, ktoré nie je doplnené jednoduchým posunom udalosti vami zvolený čas. Pripomienka sa jednoducho zase ozve o pár minút. Budík v Nokii E5 opäť nedokáže budiť FM rádiom.

"Prepracovaný kalendár zobrazuje informačný stĺpec s aktuálnymi dennými záznamami."

Ostatné pracovné funkcie nájdete v sekcii Pracovňa. Nechýba slovník (s nainštalovanou angličtinou), Quickoffice (poradí si aj s editovaním), prevodník, jednoduchá kalkulačka, poznámky a aktívne poznámky, Zip manažér, Adobe PDF a Font Magnifier, ktorý dokáže meniť veľkosť systémového fontu.

Ostatné aplikácie:

- AP Mobile,

- Traveler,

- Bloomberg,

- Facebook klient,

- Ovi kontakty,

- Ovi Files,

- Shazam (rozpoznávanie hudby).

Batéria s kapacitou 1 200 mAh je sklamaním pre mňa. Pri aktívnom používaní telefónu (časté používanie Wi-Fi, pravidelná kontrola mailov) nepočítajte s výdržou dlhšou ako jeden-a-pol dňa.

Výhody:

- kovový zadný kryt,

- pohodlná klávesnica,

- 3,5 mm jack,

- cena,

Nevýhody:

- pamäťová karta sa vkladá pod batériu,

- absencia autofókusu,

- ľahko poškrabateľný displej,

- slabšia batéria.

Orientačná cena: 212 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia E5 má čo ponúknuť. Napriek slabšej batérii, chýbajúcemu autofókusu či microSD karte umiestnenej pod batériou ide o vynikajúci multimediálno-pracovný mobil. Pohodlná QWERTY klávesnica, displej s dobrou viditeľnosťou, 3,5 mm jack, FM i internetové rádio, výborný e-mailový klient a mnoho ďalšieho hovorí v prospech tejto zaujímavej novinky. Navyše, za cenu pohybujúcu sa tesne nad hranicou 200 € nezoženiete žiadny podobný model u konkurencie.

Druhý názor

Richard Hombauer: Pri fotografovani E5 do galerie som si opäť uvedomil, že Symbian v tomto "qwerty štýle" má stále solídne miesto na trhu. Nokia E5 ma síce sklamala absenciou vypínacieho tlačidla a microSD kartou pod (iba 1200 mAh) batériou, no súčasne ma potešila viacerými prvkami. Nový Symbian oproti mojej E71 priniesol časovanie profilov, nová je aj domáca obrazovka a nové je prostredie fotoaparátu s nastaviteľnými rýchlymi voľbami (určenie ISO či expozície) a funciou panorama. Model E5 nabijete tenkou Nokia nabíjačkou aj univerzálnym microUSB konektorom, čo je už štandardnou výhodou aktuálnych Nokií.

Produktová stránka: Nokia E5

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

anonymous13.04.2010 - 18:20 Trvalý odkaz

hovedo: je to cista nokia e72 az na ten AF. Ja by som urcite nemenil. Zda sa mi to ako trochu zbytocny model.

anonymous13.04.2010 - 21:15 Trvalý odkaz

Magor: Nechapem preco tam nedali AF asi im preskakuje podobne ako 6303 a 6303i ten tiez prisiel o AF chudak...

anonymous14.04.2010 - 01:00 Trvalý odkaz

mulo: sa mi paci ze do toho dali uz 256MB RAM (vraj 180MB free)

Celá diskusia 105 príspevkov