Sony Xperia X - zaostrené na majiteľa aj výdrž

Recenzia 5'' androidu s Full HD displejom, svižným prostredím, rýchlou čítačkou odtlačkov, slušným predným fotoaparátom a výbornou výdržou.

Na tohtoročnom MWC sme sa od spoločnosti Sony dočkali prekvapivo až trojice noviniek z nového modelového radu. V abecede sa vraciame o dve písmenká späť, a namiesto Xperií Z sa už budeme stretávať s modelmi radu Xperia X. Z trojice Xperia XA, X a X Performance nám do redakcie ako prvá zavítala prostredná menovaná. Zvedaví sme najmä na odlišnosti v porovnaní s radom Xperia Z.

ikona

Základné info: Sony Xperia X (F5121)Smartfón vyššej strednej triedy s kovovým telom, 5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, OS Android 6.0 Marshmallow, 3 GB RAM, 23 Mpix fotoaparátom, 13 Mpix prednou kamerou a 2 620 mAh batériou. (živé fotografie)

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Už na prvý pohľad je jasné, že veľkej dizajnovej revolúcie sme sa nedočkali. Dovolím si tvrdiť, že ani evolúcie. Vzhľad Xperie X, najmä jej predná stena, mi pripomína starú dobrú Xperiu Z3 s dvojicou mriežok pod a nad displejom. Zmenami neprešla ani konštrukcia. Po stranách a vzadu nájdeme kov, vpredu zasa poteší odolné krycie sklíčko so zaobľujúcimi sa okrajmi smerom k bokom. Zhotovenie je kvalitné a pôsobí pevným dojmom. V ruke sa s telefónom pracuje isto, bez náznakov šmýkania sa. Našu sivú verziu pochválim aj za ľahko čistiteľný povrch zadnej steny, ktorý nezachytáva odtlačky.

Prvou neviditeľnou zmenou je chýbajúca odolnosť voči vode a prachu. Tento krok späť nás určite mrzí, no na druhej strane treba povedať, že s tou odolnosťou to pri posledných modeloch nebolo až také ružové a namiesto chlapského slova sme sa stretávali iba s poznámkami ukrytými za hviezdičkou.

Rozumná šírka mi umožnila palcom pohodlne dočiahnuť aj k protiľahlému okraju displeja. Rámčeky po stranách displeja sú širšie než u slabšie vybavenej Xperie XA, no dôvod je opodstatnený. Xperia X sa totiž na rozdiel od modelu XA môže pochváliť čítačkou odtlačkov prstov, ktorá je integrovaná do bočného tlačidla napájania. Vzhľad je rovnaký ako u predošlých modelov radu Z. Umiestnenie v bočnej stene nabáda k používaniu odtlačku palca, no v nastaveniach si môžete pokojne pridať ďalšie štyri.

Rozpoznanie odtlačkov je veľmi rýchle a medzi androidmi ide zrejme o jednu z najrýchlejších čítačiek. Počas používania sa však vyskytlo aj pár podivných nerozpoznaní. Viackrát sa mi stalo, že po priložení palca sa v spodnej časti zobrazila informácia o nerozpoznaní hardvéru pre snímanie odtlačkov a párkrát čítačka nereagovala vôbec a telefón bolo možné odblokovať iba vzorom. Telefón dorazil v nefinálnej verzii, preto tento nedostatok možno odstráni najbližšia aktualizácia softvéru.

V spodnej časti pravej steny nájdeme ešte tlačidlo hlasitosti a dvojpolohovú spúšť fotoaparátu, ktorá ho vie aktivovať aj zo zhasnutého stavu. Tlačidlá hlasitosti sú na Xperiách na môj vkus až príliš nízko a napríklad pri regulovaní hlasitosti počas hovoru musím telefón v ruke prehmatávať.

Šuplík v ľavej stene ukrýva slot pre microSD a nanoSIM kartu. Po pamäťovke siahnu skôr multimediálne náročnejší používatelia, tí ostatní si možno pokojne vystačia s interným úložiskom. Tu však treba podotknúť, že z papierových 32 GB je v skutočnosti k dispozícii približne 20 GB. Ďalšia cesta rozšírenia úložiska vedie cez microUSB konektor v spodnej stene, ktorý vďaka podpore USB OTG umožní k telefónu pripojiť USB kľúč a ďalšie periférie, ako napríklad klávesnicu alebo myš.

Nad a pod displejom upúta dvojica mriežok, v ktorých sa ukrývajú stereo reproduktory. Hlasitosť je dobrá, no z kvality podania som na zadok nepadol. Na trhu nájdeme hneď niekoľko iných smartfónov s dvojicou reproduktorov, ktoré hrajú lepšie. Chýbali mi tu najmä hĺbky a celý prednes bol na môj vkus trochu plechový a bez života. Pri vyššej hlasitosti sa už dostaví aj rezonovanie konštrukcie, najmä v zadnej časti.

V hornej mriežke je ešte ukrytá viacfarebná notifikačná dióda. Nie je najväčšia, no svieti intenzívne a jej blikanie si určite všimnete aj počas slnečného dňa.

Full HD rozlíšenie displeja v tejto cenovej kategórii už veľmi neočarí, no napriek tomu nemám displeju ako celku čo vyčítať. Skôr naopak. Full HD mi na tých piatich palcoch bohato stačilo. Oveľa viac som sa tešil z pekných farieb, dobrých pozorovacích uhlov a príjemným prekvapením je aj dobrá čitateľnosť na priamom slnku. Počas slnečného dňa displej vytiahne jas na maximum a kontrast farieb sa trochu upraví aby čitateľnosť bola ešte lepšia. Tu naozaj nemám čo kritizovať.

V nastaveniach displeja už tradične nájdeme režim X-Reality pre zvýšenie kvality prezeraných obrázkov a videí, prispôsobenie vyváženia bielej a poteší aj režim zvýšenej citlivosti pre ovládanie v rukaviciach. Na tomto mieste si môžete aj zvoliť ikony, ktoré sa budú zobrazovať v hornej lište. Môžete si tak skryť napríklad ikonu GPS alebo budíka. Ďalej tu nájdeme šikovnú funkciu prebudenia zariadenia dvojitým poklepaním po displeji. Funguje to aj opačne, no zablokovanie telefónu dvojitým poklepaním hľadajte pre zmenu v nastaveniach plochy.

Pri rozsvietení dvojitým poklepaním musím dať Sony opäť mínus za to, že funkciu nedomyslelo do detailov. Dvojité poklepanie totižto vôbec nespolupracuje so senzorom priblíženia a je aktívne aj vtedy, keď je senzor zakrytý. V praxi to znamená, že vo vrecku nohavíc sa vám pokojne môže rozsvietiť displej, odblokovať (ak nie je aktívny zámok), a vy sa zrazu len čudujete, prečo niekomu voláte, prípadne píšete správy. Dokonca aj pri aktívnom zámku telefónu je možné stiahnuť hornú lištu a nechtiac vypnúť dáta alebo dokonca telefón prepnúť do režimu lietadlo. Takýchto situácií som zažil hneď niekoľko.

Pod kapotou nájdeme Snapdragon 650 od Qualcommu so šesťjadrovým procesorom taktovaným na 1,8 GHz a grafickým procesorom Adreno 510. Xperia X dosiahla v benchmarku AnTuTu 73 888 bodov, čím sa zaradila medzi tie výkonnejšie stroje. Aj graficky náročnejšie hry zvládala bez problémov, a ani sa pri tom veľmi nezadýchala. Zvýšenú teplotu zaznamenáte iba pri dlhšom hraní hier a dlhšom používaní fotoaparátu, kedy vás na zvýšenú teplotu upozorní známa hláška na displeji. Väčšinu času bola teplota v norme.

Ako sa už na nový stroj patrí, operačný systém Android je vo verzii 6.0.1 a dopĺňa ho prostredie od Sony. Musím povedať, že nadstavbu od Sony považujem už dlhšiu dobu za jednu z najrýchlejších nad operačným systémom Android a Xperia X mi to opäť len potvrdila. Tri gigabajty hravo skrotili svižné prostredie a počas celej doby používania bežal systém na jednotku.

Jednou z najvýraznejších noviniek v Androide 6.0 je podrobná správa povolení pre jednotlivé aplikácie. Pri inštalovaní si aplikácia vyžiada iba to najnutnejšie na nainštalovanie, ďalšie povolenia si vypýta až pri používaní. Niektorým aplikáciám tak môžete zakázať napríklad zhotovovať fotografie, posielať správy a pod.

Prostredie od Sony pôsobí na prvý pohľad jednoducho, no opak je pravdou. Možností je tu až-až. Vzhľad prostredia si môžete prispôsobiť prostredníctvom tém, vo výsuvnej lište vás čaká hneď niekoľko zaujímavých skratiek a aplikácie nájdete prehľadne zoradené v samostatnej ponuke. Na prvej stránke tejto ponuky potešia odporúčania na aplikácie. Z prostredia sa v porovnaní s minulými modelmi vytratili miniaplikácie, ktoré umožňovali v zmenšenom okne spustiť kalkulačku, kalendár a pár ďalších šikovných pomocníkov. Nepoužíval som ich často, ale taká kalkulačka sa občas zišla.

Z ponuky aplikácií od Sony ma asi najviac zaujali Správy. Ide o graficky prepracovanú čítačku RSS správ, v ktorej nájdete hneď niekoľko slovenských webov a ďalšie si môžete pokojne pridať. Dôležité správy sa vám párkrát za deň zobrazia spolu s obrázkom aj vo výsuvnej lište.

Sony je známe aj pokročilými aplikáciami pre multimédia. Prehrávač Walkman ponúkne delenie podľa viacerých možností, prepojenie na domácu sieť a nesmie chýbať ani viacero zvukových prispôsobení. Do audio tandemu sa pripája FM rádio s podporou zobrazenia názvu stanice (RDS). Na identifikáciu názvu skladby je pripravená aplikácia TrackID.

Xperia X nadväzuje na predošlé Xperie a pokračuje v trende fotoaparátov s vysokým rozlíšením. Ten v Xperii X sa pýši rozlíšením s hodnotou 23 megapixlov. Ako však už dobre vieme, rozlíšenie nie je zďaleka všetkým. Určite by sme tu namiesto naháňania sa za megapixlami radšej videli optickú stabilizáciu, či inú špecialitu. Fotoaparát viem rýchlo spustiť podržaním hardvérovej spúšte alebo dvojitým stlačením tlačidla napájania. Po spustení sa dostávam do automatického režimu, ktorý som používal najviac, keďže už ponúka aj snímanie v plnom rozlíšení.

O vyhodnotenie scény a prispôsobenie nastavení sa postará sám. Novinkou je prediktívne automatické zaostrovanie, ktoré okrem iného umožní naozaj rýchle zaostrenie na objekt a rýchle snímanie viacerých fotografií po sebe. Pri pohybujúcich sa objektov sa hýbe spolu s nimi, no oceníte to skôr pri vzdialenejších objektoch. Rozfúkaná tráva fotená zblízka bola aj po niekoľkých pokusoch stále trochu rozmazaná. Manuálny režim som navštevoval iba sporadicky, najmä ak som chcel mať pod kontrolou režim HDR a nezverovať ho do rúk automatiky.

Kvalitu fotografií hodnotím ako priemernú. Farbám nemám až tak čo vytknúť, no s ostrosťou to bolo poslabšie. Už pri priblížení na obrazovke telefónu je vidieť, že okraje fotografie sú rozmazané. To by som pri telefóne s takouto cenovkou nečakal. Rovnako tak ma nedojali ani fotografie zhotovené v noci. Fotoaparát je podľa mňa priemerný, pri pohľade na cenovku skôr podpriemerný.

Pre video je pripravený samostatný režim. Nahrávať môžete maximálne vo Full HD rozlíšení pri 30 alebo 60 fps. Už z predošlých modelov sme zvyknutí, že nahrávanie v 4K rozlíšení treba hľadať medzi špeciálnymi režimami, no u Xperie X prekvapujúco chýba. Opäť sa budem opakovať a poviem, že pri telefóne s touto cenovkou by som to nečakal. Kvalita Full HD videa je vzhľadom na nastavenú cenovku priemerná. Určite by som ocenil viac ostrosti a detailov.

Dvojciferné rozlíšenie doprial výrobca aj prednému fotoaparátu. Ten dokáže snímať trinásťmegapixlové fotografie pri pomere strán 4:3. Počas dňa je kvalita veľmi slušná a nenechá sa zahanbiť aj pri slabšom osvetlení. Hneď na začiatku však odporúčam zavítať do jej nastavení a vypnúť funkciu automatického vyhladzovania tváre.

Po približne dvoch týždňoch používania hodnotím výdrž batérie 2 620 mAh pozitívne. Dva dni sa mi nepodarilo dosiahnuť, no aj ten najnáročnejší deň zvládla ľavou zadnou. Večer som mal približne ešte 40 % kapacity. Ponúkne teda slušnú, jeden a pol dňovú výdrž. V nastaveniach samozrejme nesmú chýbať ani šetriace režimy Stamina. Tie vám pri menej náročnom používaní výdrž predĺžia a hranicu dvoch dní dosiahnete bez problémov.

Výhody:

+ svižné prostredie

+ rýchla čítačka odtlačkov prstov

+ slušný predný fotoaparát

+ nadpriemerná výdrž

Nevýhody:

- uvádzacia cena

- chýba odolnosť voči vode a prachu

- "iba" Full HD rozlíšenie displeja

- chýba podpora nahrávania 4K videí

- čítačka odtlačkov je rýchla, no má ešte softvérové chyby

- podpriemerné stereo reproduktory

Orientačná cena: približne 569 eur mobilonline.sk

Záver

Ťažko sa mi hodnotí smartfón vyššej strednej triedy s cenovkou high-endu, ktorá je v súčasnosti veľmi podobná Xperii Z5. Novinke určite treba dopriať trochu času a nechať jej cenu dozrieť. Inak naozaj neviem, prečo by som si mal namiesto Z5-ky kúpiť práve novú Xperiu X. Ponúkne slabšie parametre (aj keď stále dostačujúce) bez odolnosti voči vode a prachu. Ak nechám na chvíľu cenu bokom, pred sebou mám elegantný smartfón vyššej strednej triedy so slušným parametrami, veľmi rýchlou čítačkou odtlačkov, aj keď v tomto rannom štádiu predaja ešte trochu náladovou, a prvotriednymi reakciami prostredia. Z pozitív ešte vyzdvihnem dobrú výdrž a slušný predný fotoaparát. Ten vzadu považujem skôr za priemerný. Xperia X vykročila odvážnym krokom a ja len dúfam, že sa obzrie, čo sa deje okolo.

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia X (+ videá z mobilu).

Diskusia k článku:

Tomas 07.06.2016 - 08:20

Neviem neviem. Asi by som radsej vzal P9 za tu cenu...

Roman07.06.2016 - 14:51 Trvalý odkaz

To si robíte srandu ten telefón nie je hodný ani nejakých 450 a nie tú cenu čo tam svieti absolútne nemá čo ponúknuť akože nemám nič proti sony ale takýmto tempom dohnajú HTC raz dva .... foťák slabota, vodeodolnosť žiadna, CPU priemerný (mne osobne by stačil) vie mi niekto vysvetliť prečo taká cena ? :D

matoe07.06.2016 - 17:18 Trvalý odkaz

pripomina to A9 veru. priemer za premiovu cenu.

Nightmare07.06.2016 - 20:34 Trvalý odkaz

no CPU az taky priemerny by som nebral 650/652 su z jednych najnovsich nie?skore davaju tiez dobre

Celá diskusia 11 príspevkov