Huawei Mate 8 – jedna vlajková loď nestačí

Recenzia dual SIM tabletofónu s kvalitnou konštrukciou, 6'' Full HD displejom a výbornou výdržou. Nepoteší hmotnosťou ani fotoaparátom.

Huawei chce vo svojej novej vlakovej lodi Mate 8 nadviazať na úspechy modelu Mate 7. Telefón som mal možnosť dva týždne testovať a úprimne som sa na neho tešil. Očakávania boli vysoké, Huawei sa časom prepracoval medzi lídrov na trhu a Mate 8 mieri na tie najvyššie priečky.

ikona

Základné info: Huawei Mate 8Tabletofón s kovovým telom, 6-palcovým Full HD displejom, novým procesorom HiSilicon Kirin 950, dostatkom RAM pamäte, 16 Mpix fotoaparátom s OIS, Androidom 6.0 Marshmallow a 4 000 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Balenie

Po obdržaní Mate 8 som bol prekvapený, aké zaujímavé a bohaté je jeho balenie. Krabica je v matnej čiernej farbe s textúrou, na efekt veľmi zaujímavá, v reále však hotový magnet na odtlačky. Po jej otvorení nájdeme na vrchu telefón a nápis Huawei Design, čím chce zrejme Huawei prízvukovať, že Mate je prémiové zariadenie. Hlbšie v balení sa nachádza samostatne uložená nabíjačka s podporou Huawei Quick Charge (pozor, nie Qualcomm quick charge!) s výstupmi 5V / 2 A alebo 9V / 2 A, slúchadlá, microUSB kábel o dĺžke iba 1 m, ktorý sa navyše skrúca, spinku na otvorenie SIM zásuvky, ochranný plastový kryt na telefón a obálku s rýchlymi inštrukciami. Balenie je na dnešné pomery neobyčajne bohaté, priložené slúchadlá by som nevyužil, používam vlastné, kvalitnejšie, ale určite sa nájdu používatelia, ktorí ich v balení ocenia. Napríklad na počúvanie FM rádia cestou do práce alebo do školy.

Dizajn a spracovanie

Mate 7 zožal slávu za kvalitné spracovanie a história sa opakuje aj pri Mate 8. Kovové telo je prepracované do detailu, prechod na prednú sklenenú časť je plynulý a nereže do ruky a dizajnových vychytávok je tu hneď niekoľko.

Šesťpalcový displej je pokrytý ochranným sklom Gorilla Glass 4 a na rohoch zaoblený s tzv. 2.5D efektom, čo zabezpečuje už spomínané presné prepojenie s kovovou časťou. Rámčeky pod a nad displejom sú malé, pomer displeja k telu je výborných 78 %. Na spodnom rámčeku nájdeme iba logo výrobcu, namiesto ktorého tu mohli byť kapacitné ovládacie tlačidlá a kľudne aj home button.

Nad displej výrobca umiestnil notifikačnú diódu, reproduktor, predný fotoaparát a snímač priblíženia aj okolitého svetla. Okolo displeja je 2 mm čierny rámček. Ten na testovanej Space Gray verzii splýva, pri iných farebných variantoch však bude jasne viditeľný. Zaujímavým detailom na prednej strane je vzor kruhov na oboch rámčekoch.

Na pravej stane nájdeme tlačidlo napájania, ktoré má tiež textúru zhodnú s oblasťou nad a pod displejom. Nad ním je umiestnené tlačidlo ovládania hlasitosti. Vľavo sa nachádza zásuvka pre SIM a microSD, v hornej časti je 3,5 mm port pre slúchadlá a mikrofón. Spodná časť je symetricky veľmi zaujímavá. V strede sa nachádza microUSB konektor a po jeho stranách mriežky a skrutky. Bohužiaľ, reproduktor chráni len pravá mriežka, vľavo nájdeme mikrofón.

Zadná časť je mierne zakrivená, telefón sa tak lepšie drží v ruke. Fotoaparát zo zadnej steny mierne vystupuje. Antény sú ukryté v tenkých pruhoch hore aj dole, majú jemne odlišný odtieň, lícujú však perfektne. Hmotnosť 185 g patrí medzi tie vyššie hodnoty, no vzhľadom na rozmery a použité materiály je adekvátna. Telefón rozhodne nepôsobí ako ťažké zariadenie.

Huawei si dal na Mate 8 veľmi záležať a je to vidieť. Telefón sa však pri položení zadnou stranou na rovný povrch kýve kvôli vystupujúcemu fotoaparátu a zaoblenej zadnej časti, snímač odtlačkov prstov by som ja osobne radšej premiestnil pod displej.

Hardvér a výkon

V útrobách Mate 8 nájdeme procesor SoC Kirin 950, ktorý si Huawei vyrobil 16 nm FinFET procesom vo vlastnej fabrike. Vďaka štyrom jadrám Cortex-A72 (2,3 GHz) a štyrom Cortex-A53 (1,8 GHz) má výkonu na rozdávanie. Grafický procesor už tak oslnivý nie je, jedná sa o 4-jadrové Mali-T880. V benchmarkoch je práve GPU slabinou tohto SoC, v reálnom používaní to však problém nepredstavuje. Uvádzam výsledky najznámejších benchmarkov, ktoré sú Antutu - 90278 a Geekbench – singlecore 1874, multicore 6268. Otestované boli aj hry ako Real Racing 3 a Modern Combat 5. Mate 8 zvládol tieto hry bez problémov, a čo je tiež podstatné, pri hraní sa nezahrieval. Vzhľadom na tento fakt a prítomnosť veľkej batérie a displeja je Mate 8 ideálny zariadením na hranie hier.

Zip súbor o veľkosti 520 MB bol do telefónu prenesený z PC za 20 s – 26 MB/s a jeho rozbalenie telefónu trvalo 36 sekúnd. Androbench nameral rýchlosť 269 MB/s pri sekvenčnom čítaní a iba 69 MB/s pri zápise. Tu môžeme jasne vidieť, že eMMC nemôže konkurovať technológii UFS 2.0 ktorá má v tomto teste dvojnásobné skóre. Veľkú pochvalu si výrobca zaslúži za termálne riešenie v Mate 8, telefón sa pri najnáročnejšom používaní či benchmarkoch výrazne nezohrieval a to ani pri rýchlom nabíjaní. Pre zaujímavosť uvediem, že pri benchmarkoch sa teplota zariadenia zvýšila len o 1 až 2 °C.

Medzi hardvérovú výbavu patrí aj snímač odtlačkov prstov umiestnený na zadnej strane. Práve jeho poloha kazí dojem z používania, pretože nie vždy sa podarí prst správne umiestniť na snímač a ten ho nerozpozná. Ak sa však prst umiestni správne, úspešnosť snímania je výborná. Po odomknutí pri zhasnutej obrazovke sa dostanete priamo na domácu obrazovku, nie je tak nutné telefón pred snímaním prebudiť.

Reproduktor sa nachádza vpravo od microUSB portu a jeho hlasitosť je dostatočná. Telefón je bohatý aj na rôzne senzory, nechýba akcelerometer, gyroskop, kompas, či barometer. Zaujímavosťou je sekundárny procesor i5, ktorý má na starosti rozoznanie reči, zníženie spotreby pri lokalizácií a vždy zapnuté senzory akým je napríklad krokomer, ktorý funguje prekvapivo dobre. Hlavný procesor sa nemusí zaoberať týmito úlohami, a tým sa znižuje spotreba energie.

Displej

Šesťpalcový Full HD IPS-NEO LCD. Na prvý pohľad to neznie možno lákavo. Mate 8 je vlajková loď, preto absencia QHD rozlíšenia sa môže zdať ako kľúčová. Opak je však pravdou. Displej je adekvátnej kvality, Full HD rozlíšenie dostačujúce, raster nie je viditeľný. Pozorovacie uhly sú výborné a čo musím rozhodne vyzdvihnúť je automatická regulácia jasu. Displej dokáže veľmi rýchlo reagovať na okolité svetlo, takže je vždy dobre čitateľný. Čitateľnosť na priamom slnku bola tiež bezproblémová, no maximálny jas by mohol byť o niečo vyšší.

Softvérová výbava zahŕňa aj množstvo nastavení pre displej. Nastaviť môžete teplotu farby, a to nielen z vopred nastavených možností teplé a studené, ale aj ľubovoľný odtieň z RGB spektra. Ďalej tu nájdeme voľbu veľkosti písma a zaujímavý je režim zobrazenia. Tým dokážete zmeniť DPI zariadenia, čo má za následok zväčšenie alebo zmenšenie všetkých prvkov systému, vrátane ikon, notifikačnej lišty atď.

Aj napriek tomuto nastaveniu som však mal pocit, že priestor na displeji je nevyužitý a zmestilo by sa naň oveľa viac obsahu. Najviac je tento problém vidieť na domácej obrazovke, kde maximálne rozloženie ikon je 5 x 5 (čo je ale bežné aj pri iných výrobcoch), a v notifikačnej lište pri rýchlych nastaveniach. Medzi rýchlymi nastaveniami sa dá rolovať, no stále je ich zobrazených iba deväť, vrátane odkazu pre nastavenia.

Huawei do Mate 8 pridal aj funkciu režim v rukaviciach, ovládania jednou rukou a ovládania pomocou hánok. Posledná spomínaná funkcia zahŕňa kreslenie vzorcov alebo klepanie po displeji pomocou kĺbu vášho prsta. Nakresliť môžete písmená c, e, m, w, a priradiť k nim ľubovoľnú aplikáciu nainštalovanú v telefóne. Pomocou dvojitého ťuknutia jednou hánkou vytvoríte snímku obrazovky alebo môžete označiť ľubovoľnú oblasť. Dvojitým ťuknutím dvomi hánkami spustíte nahrávanie videoklipu a nakreslením S rolovaciu snímku obrazovky, takto môžete napríklad zosnímať celú web stránku.

A na záver je tu ešte horizontálna čiara cez obrazovku, ktorá spustí režim dvoch okien. Koncept tejto funkcionality je určite originálny, avšak prevedenie a následná využitelnosť je otázna. Na vykonanie spomenutých gest je potrebné vynaložiť prekvapivú silu a aj rýchle prevedenie. To má žiaľ za následok len ojedinelé rozpoznanie prevedeného gesta.

Konektivita

Jedna zo silných stránok telefónu je podpora všetkých LTE sietí, Wi-Fi 2.4 GHz/5 GHz a/b/g/n/ac s Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.2 a BLE. Ďalej v telefóne nájdeme aj GPS/A-GPS/Glonass/BDS a NFC. Osobne som ocenil možnosť prenosu údajov zo starého zariadenia cez NFC, no pri snahe o prečítanie NFC karty telefón nereagoval. Od 5 GHz Wi-Fi ac som očakával väčšie rýchlosti, nie iba 170 Mbps upload a 120 Mpbs download. Prekvapením je prítomnosť FM rádia, ktoré sa z telefónov skoro vytratilo, Mate 8 ho však má. Konektivite ťažko niečo vytknúť, k dokonalosti chýba infraport na ovládanie domácej elektroniky a nami testovaný model NXT-L09 má hybridný slot s podporou iba jednej SIM karty. Pokiaľ potrebujete dual SIM siahnite po modeli NXT-L29. MicroUSB port podporuje aj OTG funkciu, pripojenie USB kľúča bolo bezproblémové.

Softvér

V Mate 8 nájdeme Android 6.0 s nadstavbou EMUI vo verzii 4.0, a mám z nej zmiešané pocity. Niektoré prvky sú originálne, graficky dobre spracované, iné akoby nedotiahnuté do konca. Začneme však pekne po poriadku. Po zapnutí obrazovky nájdeme na lockscreene pozadie, ktoré si môžete nastaviť, taktiež je možné zapnúť automatické menenie obrázkov. Potiahnutím prsta z dolnej časti sa zobrazia 4 ikonky s rýchlymi funkciami: nahrávanie zvuku, kalkulačka, svetlo a fotoaparát. Ten sa dá spustiť aj potiahnutím prsta nahor z ľavého dolného rohu. Pokiaľ máte telefón zaheslovaný, na zamknutej obrazovke sa nedostanete do notifikačnej lišty ani k rýchlym nastaveniam. Notifikácie sa zobrazujú klasicky uprostred obrazovky a upozorní vás na ne viacfarebná dióda. Žiaľ nie je možné nastaviť vlastné farby tejto diódy.

Domáca obrazovka ponúka množstvo nastavení, medzi ktorými sú: voľba motívu, počet aplikácií na ploche, animácie prechodov a miniaplikácie - widgety. Taktiež sú podporované gestá ako potiahnutie zhora nadol – vyhľadávanie aplikácii, kontaktov alebo správ. Gesto zoštipnutie zobrazí obrazovky a ich nastavenia. Notifikačnú lištu som už kritizoval v časti displej a je naozaj škoda, že výrobca neumožňuje zobrazenie väčšieho počtu odkazov a rýchlych nastavení. Čo sa však dá nastaviť, sú dva režimy ovládania notifikačnej lišty. Prvý vám zobrazí odkazy, ak nemáte upozornenia, druhý zobrazuje upozornenia a odkazy na základe toho, z ktorého rohu ste notifikačnú lištu stiahli, či z pravého – odkazy, alebo ľavého – upozornenia.

V ponuke aplikácií nájdeme rôzne zaujímavé vopred nainštalované aplikácie. Nachádza sa tu správca súborov, zdravie, správca telefónu alebo zrkadlo. Mne osobne sa veľmi páči správca telefónu, kde môžete spravovať systém, prenosy dát, upozornenia, batériu alebo aj zamknúť jednotlivé aplikácie heslom, aj odtlačkom prsta. V prenosoch dát si pozriete spotrebu jednotlivých aplikácii podľa časových období a taktiež je možne pre každú aplikáciu povoliť alebo zakázať prístup k Wi-Fi a mobilným dátam samostatne. Správca batérie monitoruje spotrebu a aplikáciám je možné nastaviť aj ochranu pred vypnutím pri zhasnutej obrazovke.

V nastaveniach sú zaujímavé funkcie. Nájdeme tu tzv. Link+ ktoré pozostáva z Wi-Fi+ umožňujúce prepínanie medzi Wi-Fi a mobilnými sieťami, Signál+ slúži na zlepšenie pripojenia k mobilným sietiam v oblastiach so slabým pripojením, alebo vo vlaku. Nastaviť môžete jednoduchý režim domácej obrazovky iba so základnými funkciami. Navigačný panel ponúka 4 možnosti usporiadania ikon ovládania a na ovládanie si môžete zapnúť plávajúce tlačidlo.

Zaujímavý prvkom sú pohybové gestá, ktoré prinášajú funkcie ako je prijatie hovoru, ovládanie hlasitosti a budíkov, a ich rôzne obmeny. Hlasové ovládanie nie je dostupné v slovenčine. V rozšírených nastaveniach nájdeme povolenia aplikácií.

Mate 8 ponúka aj režimu dvoch aplikácii, bohužiaľ však podporuje iba osem vstavaných aplikácii, dokonca nie je podporovaný ani prehliadač.

Fotoaparát

Hlavný snímač má rozlíšenie 16 Mpix, clonu f/2.0, optickú stabilizáciu (OIS) a dvojtónový LED blesk. Videá dokáže nahrávať iba vo Full HD rozlíšení s 60 fps, 4K rozlíšenie chýba. Poteší spomalené video (720p @ 120 fps), zaostrovanie PDAF+CAF a prítomné je aj HDR. Prostredie fotoaparátu je intuitívne a graficky jednoduché. Na výber je osem filtov, päť režimov snímania, špeciálne efekty i časozberné video.

Voliť medzi nim sa dá stlačením názvu alebo posunutím prsta na obrazovke. Vpravo hore sú nastavenia a ďalšie režimy snímania: panoráma, super noc, HDR, profesionálny, zaostrenie na všetko, vodotlač, spomalenie, zvuková poznámka a opätovná úprava dokumentov. V nastaveniach okrem rozlíšenia, GPS značky a miesta na uloženie – interná pamäť alebo karta SD, nájdeme aj sledovanie objektu, ovládanie zvukom alebo úpravu obrázka, kde sa dá nastaviť sýtosť, kontrast a jas. Predný fotoaparát má rozlíšenie osem megapixelov, clonu f/2.4 a zvládne nahrávať Full HD video.

Papierové špecifikácie a prostredie fotoaparátu sú výborné, aký je však reálny výsledok? Bohužiaľ nie zrovna najlepší, fotky sú pri priblížení neostré a okraje objektov rozmazané. HDR zlyháva na plnej čiare, fotky iba zosvetlí. Vo fotkách je veľa šumu, pri slabom svetle ani nehovoriac. Chyba môže byť pri softvérovom spracovaní fotky, a tak by sa možno dala odstrániť aktualizáciou. Zatiaľ je fotoaparát veľkou slabinou Mate 8. Skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei Mate 8 (+ videá z mobilu).

Výdrž

Výdrž na jedno nabitie je fenomenálna a rozhodne je jednou z najzaujímavejších vlastností telefónu. Napriek veľkému displeju, konektivite a výkonu, ktorý telefón ponúka, je výdrž naozaj úžasná. Dovolím si tvrdiť, že Mate 8 vydrží dva dni náročného používania. Sám som sa o tom presvedčil, celková doba zapnutia displeja za dva dni bola 9 hodín 49 minút. A to som telefón rozhodne nešetril. 10-hodinová výdrž je úplne reálna, stačí nepozerať Youtube dlhé hodiny ako to bolo v mojom prípade.

Ako je na tom nabíjanie? Pretože Huawei nepoužíva Qualcomm čipset, nemôže byť reč o Qualcomm quick charge. 4000 mAh batéria sa napriek tomu nabíja pomerne rýchlo, zaznamenal som tieto hodnoty:

Nabíjanie začalo s 2 % kapacity:

- 5 min 8%

- 10 min 14%

- 15 min 20%

- 30 min 38%

- 60 min 75%

- 131 min 100%

Telefón sa pri nabíjaní zohrial iba minimálne, čo pokladám za veľmi pozitívne. Najteplejší bol po hodine nabíjania, v hornej časti, avšak bez problémov udržateľný v ruke a oveľa chladnejší než iné telefóny.

Výhody:

+ dizajn a spracovanie

+ dvojdňová výdrž

+ výkonný hardvér

+ kvalitný displej s výbornou reguláciou jasu

+ plná konektivita

+ dual SIM verzia

+ FM rádio

+ bohaté balenie

Nevýhody:

- menej kvalitné fotografie

-chýba infračervený port

- chýba zvýšená odolnosť

- režim dvoch obrazoviek nie je dotiahnutý

- nízky počet rýchlych nastavení v notifikačnej lište

Orientačná cena: približne 599 eur (mobilonline.sk)

Záver

Mate 8 je zaujímavá vlajková loď, ktorá si rozhodne zaslúži uznanie za špičkovú konštrukciu, výbornú konektivitu a výkonný HW. Telefón zvládne dva dni náročného používania, čo ocení naozaj každý.Výhrady mám však mám k používateľskej nadstavbe. Sklamaním je najmä režim dvoch obrazoviek a ovládanie kĺbami prstovi, ktoré nie vždy fungovalo. Fotoaparát je pre vlajkovú loď jedným z pilierov úspechu, no tu je skôr sklamaním. Huawei je opäť o krôčik bližšie ku konkurencii a už len málo chýba, aby sa stal lídrom na trhu. Mate 8 je toho dôkazom.

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei Mate 8 (+ videá z mobilu).

Diskusia k článku:

Pern1k 05.06.2016 - 14:32

Ja neviem zastavil sa vyvoj, alebo co sa deje na trhu so smartfonmi? Mam Lenovo vibe z2 pro, 6 palcov, QHD, 3GB ram, spickovy 16 mpx fotoaparat, kupoval som ho pred rokom a pol za 360 eur. Tu je nova vlajkova lod Huawei, horsie vybavena a 560 eur?

Peter Čapkovič16.06.2016 - 09:43 Trvalý odkaz

A ked dopadne ešte aj s aktualizaciami ako Mate 7, ktorý stale beží na 4.4 a od oktobra minuleho roka slubuju 5.0, a 6.0 v nedojhladne nie je žiaden dovod na kupu...

Celá diskusia 2 príspevky