Porovnanie fotoaparátov: HTC 10 vs. Samsung Galaxy S7

Súboj 12 Mpix fotoaparátov v top androidoch je tu! Vyhrá čerstvá novinka alebo osvedčený súper?

Nedávno sme proti sebe postavili fotoaparáty Huaweiu P9 a iPhonu SE, v marci sme zase porovnali iPhone 6S a Galaxy S7. Môžeme tak povedať, že 12-megapixelové snímače a nová optika sa opäť posunuli vpred a pred pár rokmi sa nám o takýchto fotografiách z mobilov ani nesnívalo.

To však neznamená, že všetky nové smartfóny fotia rovnako. Každý z nás máme iné priority, a preto naše podrobné porovnania fotoaparátov v mobilných telefónoch vždy obsahujú množstvo fotografií. Aby sme mohli vylúčiť ľudský faktor, každý záber robíme aspoň dvakrát, používame automatiku aj HDR, občas záber ručne mierne pre- alebo podexponujeme (ak to aparát jednoducho umožňuje).

Manuálnym režimom sa väčšinou vyhýbame, na tie aj tak nik z nás nemá v bežnom živote čas. Ale napríklad posledná večerná snímka pri porovnaní HTC 10 a Galaxy S7 vznikla práve na statíve. Žiaľ, HTC vám dovolí snímať maximálne dve sekundy, Samsung desať. A to je v noci veľký rozdiel.

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že HTC 10 fotí lepšie. Snímky sú menej presaturované, pekné výsledky dosahuje aj predná kamera so zaostrovaním a optickou stabilizáciou. Lenže Samsung vyniká rýchlym spúšťaním aplikácie, podstatne krajším displejom (ako hľadáčikom) najmä počas slnečných dní a manuálnym režimom. Dôležité je tiež povedať, že som snímky ukázal "náhodnej okoloidúcej" a tá za krajšie označila aj tie zábery Samsungu, ktoré by som ja vyhodnotil ako trochu menej detailné a zbytočne presýtené. Takže Samsung veľmi dobre vie, čo robí. Ľuďom sa to páči.

Rozlíšenie, ohnisková vzdialenosť a pomer strán

Oba fotoaparáty ponúkajú 12 Mpix s pomerom strán 4:3. Ak chcete snímať 16:9, pripravte sa na orez (9 Mpix). HTC 10 používa ohniskovú vzdialenosť 4,58 mm, Samsung 4,2 mm. V oboch prípadoch ide o ekvivalentných 26 mm po prepočte na kinofilm, ale z rovnakého rohu miestnosti má HTC o trochu väčší záber. Rozdiel je malý, ale na dvoch rovnakých fotografiách viditeľný. Preto by som čakal, že sa tu prejaví aj väčšia súdkovitosť. Tú však vidno skôr na záberoch zo Samsungu. Pevnú clonu na mobiloch zatiaľ meniť nedokážeme, a tak sa na HTC musíte uspokojiť s F1.8 a na Galaxy S7 s F1.7. V praxi nejde o veľký rozdiel.

Predné fotoaparáty vytvárajú 5 Mpix snímky s úplne rovnakým rozlíšením. Samsungová so sveteľnosťou F1.7 je zaostrená na nekonečno, vaša hlava pri autoportrétoch bude ako-tak ostrá, až keď úplne natiahnete ruku. Má to svoje výhody aj nedostatky. HTC 10 ponúka zaostrovanie, uzamknutie expozície a jej doladenie, a dokonca tiež optickú stabilizáciu aj na prednej kamere. Jej svetelnosť je F1.8 a vďaka spomínaným možnostiam dokáže zaostriť buď na vás, alebo na zámok za vami. V oboch prípadoch sa zdá byť ohnisková vzdialenosť predných objektívov podobná (HTC ekv. 21 mm, Samsung nevieme presne), ale s rovnako natiahnutou rukou má predná kamera Galaxy S7 o trošku väčší záber.

Pohodlie držania

Samsung Galaxy S7 je aj v lacnom priesvitnom obale stále menší než HTC 10. A to mi je sympatické. HTC zas vyniká tlačidlami hlasitosti napravo spolu s vypínačom, takže pri fotení na ležato ho môžete pohodlne položiť na rovnú podložku a prstami len podopierať. Pri večerných záberoch bez statívu to občas oceníte.

Objektív fotoaparátu HTC 10 zo zadnej steny vytŕča o čosi viac. V puzdre však bude pekne zarovnaný a ľahko sa bude dať čistiť. Bez puzdra je zas menej rušivý a na poškodenia menej náchylný objektív Samsungu, ktorý zo zadnej steny takmer nevystupuje.

Pri fotografovaní s HTC 10 ma telefón takmer vždy upozorňuje, že prstom prekrývam laserové zaostrovanie. Poriadne to otravuje. Výrobca ho mal umiestniť inam.

Rýchly štart

Na Samsungu stlačím dvakrát hlavné tlačidlo pod displejom, a či mám zhasnutý displej, alebo píšem práve správu, fotoaparát sa takmer okamžite spustí. HTC nič také neponúka. Dvojitý ťah prsta nadol po zhasnutom displeji síce spustí fotoaparát, ale občas mu to trvalo niekoľko sekúnd. HTC 10 však vyniká tým, že po priložení prsta na čítačku pod displejom sa obrazovka automaticky rozsvieti aj odblokuje. Za zlomok sekundy tak vidíte domácu obrazovku, odkiaľ fotoaparát spustíte veľmi rýchlo.

Prostredie fotoaparátu

Na predný fotoaparát oba prístroje prepínajú pomocou tlačidla napravo pod virtuálnou spúšťou. Tak to má byť. HDR sa na oboch zapína / vypína dotykom príslušného prvku v ľavej lište. Opäť presne tak, ako je to rozumné a rýchle. Ľavá lišta s nástrojmi na Samsungu sa mi páči viac, ale na HTC 10 mi ani veľmi nechýba. Oba prístroje totiž dokážu dotykom zaostriť na označený objekt následne ťahom prsta expozíciu upraviť. A oba ponúkajú uzamknutie expozície a zaostrenia podržaním prsta. HTC 10 navyše aj na prednej kamere, čím dobehlo iPhone (alebo skôr iOS), ktorý to doteraz dokázal asi ako jediný.

Na záznam videa musíte na HTC 10 najprv prepnúť, Samsung nahrávanie spustí hneď po stlačení spúšte. HTC má 4K video obmedzené len na 6 minút, Samsung ho dokáže nahrávať dlhšie. A navyše ponúka aj záznam Full HD so 60 snímkami za sekundu, čo HTC chýba. A to je veľká škoda. Samsung dokáže vytvárať aj vertikálnu panorámu (na výšku), HTC nie. Samsung vynikal aj manuálnym režimom s dĺžkou expozície 1/24000 - 10 sekúnd, HTC ju ale po jednej z aktualizácií predĺžilo na 1/8000 - 16 s.

Objektív, ostrosť, makro

Samsung sa dokáže k objektu priblížiť viac, no takýto makro záber trpí súdkovitosťou, ostrosťou len v strede snímky a použijete ho len výnimočne. Prekvapilo ma však, že pri ručnej regulácii zaostrenia sa na displeji zobrazí zväčšený stred snímky a ostrenie je tak oveľa presnejšie. Ešte viac ma však prekvapilo, že aj keď som sa ku sedmokráske priblížil es-sedmičkou viac, nakoniec bol rovnaký (t.j. menší) výrez zo snímky vytvorenej na HTC 10 detailnejší.

Po niekoľkých pokusoch môžem povedať, že trochu presnejšie a rýchlejšie zaostruje Galaxy S7. Ale rozdiel je to minimálny.

Čitateľnosť na slnku

Displej Samsungu je v slnečnom exteriéri podstatne, ale skutočne podstatne lepšie čitateľný, farebnejší a na dovolenke by som chcel radšej držať v ruke ten. Pri pohľade zboku dokonca displej HTC 10 červenie, nepomôže mu ani úprava teploty farieb v nastaveniach prístroja. Škoda.

Kvalita snímok

Pri bežných fotografiách sa mi viac páčia výsledky HTC. Sekera, odrážadlo, kvet ruže - všetko plná automatika bez zásahu. Aj snímky z prednej kamery HTC sú ostrejšie a lepšie. Farebné podanie je pri HTC reálnejšie. Lenže ľudia chcú pekné farby, tak im ich Samsung prináša pekne na podnose. So statívom sa na dovolenie tiež radšej pohrám s es-sedmičkou. Kvalitu snímok teda môžete posúdiť aj sami, ja si vyberať radšej nechcem.

HDR

Samsung zvláda HDR lepšie. Ale už štandardné snímky bez spájania dvoch záberov (pod- a preexponovaného) majú prekvapivo slušný dynamický rozsah v oboch prípadoch.

Večerné zábery a blesk

Ukážky takýchto snímok nájdete nižšie. Mne sa viac páči bleskom osvetlená snímka HTC, bez blesku je na tom oveľa lepšie 10-sekundová expozícia paneláku zo Samsungu než dvojsekundový pokus z HTC. Samozrejme, s použitím statívu.

Stabilizácia

Najmä vo videu vidieť, že oba prístroje zvládajú stabilizáciu na výbornú. O trochu viac ma presvedčilo HTC, ktoré ponúka (trochu zbytočnú) optickú stabilizáciu aj na prednej kamere.

Záznam videa

S obomi je radosť natáčať 4K video, no Samsung ho neobmedzuje na 6 minút a ponúka navyše Full HD 60 fps, čo je vysoko návykový režim záznamu. HTC zase ponúka plynulé a pohodlné orezávanie záznamu videa, ktorému sa vyrovná jedine orez na iPhone.

Ak vám teda ide o záznam prednou kamerou napríklad do blogu / vlogu, tak HTC 10 vám ponúkne opticky stabilizovaný záznam Full HD videa so zaostrovaním, úpravou expozície a po podržaní prsta aj uzamknutím zaostrenia aj expozície. A keďže to dokáže snáď už len iOS, a iPhone nahráva len HD video, je HTC v tomto smere pre vlogerov unikátne zariadenie. K tomu pridajte ešte ľahké orezanie videa na začiatku a konci, a práve držíte asi najlepší mobil na vlogovanie na trhu.

Úložisko

Oba podporujú aj vkladanie microSD kariet, takže v tomto smere ide o vyrovnaných súperov. Samsung však ponúka väčšie možnosti Galérie, keďže HTC galériu úplne vyhodilo a ponechalo len Google aplikáciu Fotky. A tá nám v redakcii vôbec nevyhovuje.

Záver

Toto je veľmi ťažký súboj. HTC 10 ponúka úžasný hardvér, ale softvér potrebuje ešte doladiť. A je možné, že po jednej akualizácii bude tento fotomobil najlepší na trhu. Ale prečo neponúka záznam Full HD 60 fps, je mi záhadou. Tak isto ma mrzí horšia čitateľnosť displeja na slnku a jeho červený nádych pri pohľade zo strany. Chýba mi tu aj samsungové rýchle spúšťanie fotoaparátu dvojitým stlačením hlavného tlačidla. Skrátka, každý ma svoje prednosti a nedostatky.

Jednoznačne však platí, že porovnanie jednotlivých záberov je zaujímavé. Na výrezoch môžete vidieť rôzne vysporadúvanie sa s vyvážením bielej farby, detailmi či kompresiou. Viac sa mi páčia prirodzené a teplejšie zábery z HTC. Ale po komplexnom posúdení situácie by som si vybral Galaxy S7. Pre rýchle spúšťanie fotoaparátu, pre výrazne lepšiu čitateľnosť displeja na slnku, pre menšie rozmery, lepšiu dostupnosť puzdier (najmä pri fotografovaní v prírode), pre QHD video prednou kamerou a praktickejšie prostredie. Snáď mi odpustíte.

DETAILY (100 % výrezy)

Tip pre počítače: Obrázky odporúčame zväčšiť (klikom na obrázok). Kliknutím kolieskom myši sa obrázok otvorí v novej karte internetového prehliadača, pravým tlačidlom myši môžete zase snímky uložiť do počítača.

Tip pre smartfóny a tablety: Na jemných dotykových displejoch môžete snímky priamo v článku priblížiť a detaily porovnať bez klikania na obrázky.

FOTOGALÉRIA (pôvodné zábery)

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, otvorenie obrázkov kliknutím prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia.

HTC 10

Samsung Galaxy S7

HTC 10

Samsung Galaxy S7

HTC 10

Samsung Galaxy S7

HTC 10

Samsung Galaxy S7

HTC 10

Samsung Galaxy S7

HTC 10

Samsung Galaxy S7

HTC 10

Samsung Galaxy S7

HTC 10

Samsung Galaxy S7

HTC 10

Samsung Galaxy S7

HTC 10

Samsung Galaxy S7

HTC 10

Samsung Galaxy S7

HTC 10

Samsung Galaxy S7

Diskusia k článku:

Peter Čapkovič 24.05.2016 - 21:42

Heh Vináren (stará) fotene v Seredi v zámockom parku... Inak mne osobne sa viac pačia foto z S7 o tých nočných ani nehovoriac...

Tomas24.05.2016 - 21:48 Trvalý odkaz

Ten nočný záber v podaní HTC... katastrofa. Inak asi 50:50 u mňa. HTC 10 by som celkovo charakterizoval ako "dobrý" telefón. Dobrý dizajn, dobrá konštrukcia, displej, zvuk, kamera, softver atď. Vsadili na istotu a to sa im aj podarilo, spravili dobrý smartfon. Ale akosi mi u neho chýba niečo naviac, ten jeden extra krok. LG ma širokouhlú sekundárnu kameru (a moduly), Samsung je vodeodolný, Motorola "nerozbitná"... Ale určite by som tento fon zvažoval, ak by som teraz kupoval mobil.

Scotty24.05.2016 - 21:50 Trvalý odkaz

aj mne sa páčia viac fotky z s7 a to som fanušík htc...tá posledná nočná fotka budovy z HTC je nepoužitelná . ale aj tak treba povedať že htc dalo progress kedže zatial vo všetkých vlajkových lodiach od HTC boli foťáky slabou stránkou HTC.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease24.05.2016 - 22:04 Trvalý odkaz

Dobrá práca HTC. Samsung viac "žehlí" a farbičkuje, preto sa mnohým bude páčiť viac. Povedia, HTC je zašumené. Je to vidieť na tom budíku (v prospech Samsungu), no diaľkové ovládače sú naopak výrazne v prospech HTC.

Tomas24.05.2016 - 22:07 Trvalý odkaz

Samsung je prilis vyfarbeny, ale HTC sa mi zda zas prilis vyblednute. Nieco medzi tym by som bral.

Celá diskusia 31 príspevkov