Lenovo Moto X Play - čistota pol života

Recenzia 5,5” Full HD smartfónu s 2 GB RAM, 21 Mpix fotoaparátom, operačným systémom Android a nadpriemerne veľkou 3 630 mAh batériou.

Ktovie, ako dlho nám ešte spojenie série Moto (pôvodne od americkej Motoroly) a značky Lenovo pôjde do uší o niečo ťažšie. Aj vďaka nemu ale tieto určite smartfóny zamierili na slovenský trh s kompletnou oficiálnou podporou. Teda takmer kompletnou.

Kým napríklad nemecký zákazník si môže svoju Moto X Play vyskladať v interaktívnom rozhraní Moto Maker a na výber dostane z 16 GB alebo 32 GB verzie, čierneho alebo bieleho predného panelu (rovnakú farbu bude mať aj plastový rám okolo zariadenia) alebo trinástich zadných krytov, u nás pravdepodobne budete musieť žiť s vopred namiešanými kombináciami v e-shopoch.

ikona

Základné info: Motorola X Play (XT1562)Cenovo dostupný a dobre vybavený dual SIM tabletofón s 5,5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, OS Android 5.1.1 Lollipop, 21 Mpix fotoaparátom, LTE, NFC a 3 630 mAh batériou.

Ako ste si mohli všimnúť, základné info sme písali ešte o Motorole X Play, ale recenzia sa už týka Lenova Moto X Play. Pre úplnosť, oba názvy sú správne.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

My sme z krabice, ktorá je oveľa viac obyčajná než pri väčšej Moto X Force, vytiahli biely smartfón s dvojicou ďalších zadných krytov. Kým na fotografiách vyzerajú zaujímavo, po skúsenosti naživo odporúčam obzerať sa skôr po čiernej verzii. Sú totiž z lacnejšie pôsobiacich materiálov - kabelka v bielej koži z tržnice bola prvá asociácia v mojej hlave. Reálne balenia ale môžu vyzerať striedmejšie a odhadujem, že v nich ďalšie kryty nebudú.

Predný 5,5-palcový Full HD displej dobre využíva rozmery smartfónu a vďaka zaobleným hranám sa Moto X príjemne drží. Na rozdiel od niektorých vyšších modelov používajúcich AMOLED panely sa tentoraz výrobca použil IPS displej. Ten stále ponúkne výborné farby a pozorovacie uhly, no zobrazenie čiernej nie je až tak kontrastné a batériu pri jej zobrazovaní zaťažuje prakticky úplne rovnako ako pri ostatných farbách.

Takmer čisté prostredie operačného systému ponúka vlastnú čiernu uzamykaciu obrazovku - ešte nad tou priamo v Androide. Na Moto X Force fungovala perfektne, do smartfónu stačilo ťuknúť alebo nad ním prejsť rukou a smartfón sa rozsvietil s náhľadom zmeškaných udalostí. V menšej Moto X Play senzory bohužiaľ nefungujú tak spoľahlivo. Napriek tomu ide o šikovného pomocníka. Obyčajne sa totiž na obrazovku zmestí celý text správy z Messengeru alebo SMS a podľa smeru, do ktorého potiahnete zámok na displeji sa smartfón odblokuje na domácu obrazovku alebo priamo do konkrétnej aplikácie.

Za jej najväčšiu devízu ale považujem, že sa automaticky rozsvieti, ak sa v systéme niečo stane. Na upozornenia, ktoré si prečítam aj bez toho, aby som na stole ležiaci smartfón musel zobrať do ruky, som si zvykol pri iOS a nechápem, že základný Android stále neponúka nič podobné (bez inštalácie pomocníkov z Google Play).

Používateľ zvyknutý na iné androidy bude musieť vyriešiť aj ďalšiu drobnosť. Ikona batérie v základe nezobrazuje informáciu o zostávajúcej energii v percentách a zaškrtávacie políčko s touto funkciou nenájdete ani na obvyklých miestach v nastaveniach. Namiesto toho treba aktivovať skrytý Tuner používateľského rozhrania - ten sa ako ďalšia položka zobrazí po stiahnutí hornej notifikačnej lišty, vytiahnutí rýchlych skratiek aj s posuvníkom pre doladenie automatickej regulácie jasu a dlhom podržaní ikony ozubeného kolieska pre vstup do nastavení systému.

Nechýba ani tradičná uzamykacia obrazovka známa z ostatných smartfónov na tejto platforme. Tá sa objaví vždy po odomknutí vypínačom v pravej strane. Mimochodom, na "obrátené pozície" vypínača a dvojtlačidla regulácie hlasitosti som si zvykal o niečo dlhšie. Vypínač by podľa mňa mal byť bližšie k palcu, veď ho stláčam oveľa častejšie. Naopak to nemá logiku.

Rýchlym potiahnutím uzamykacej obrazovky v tom správnom rohu môžeme aktivovať hlasové vyhľadávanie alebo fotoaparát. K zachytávaniu momentiek sa dostanete aj dvojitým stlačením vypínača pri vypnutom displeji. (tieto nastavenia špecifické pre Motorolu hľadajte v samostatnej aplikácii Moto).

Vyhľadávanie a Asistent Google zasa bude vždy dostupný ako domáca obrazovka úplne vľavo (na podobnom mieste ako BlinkFeed v HTC-čkach alebo Flipboard v niektorých Samsungoch). Aj na Slovensku vie byť užitočný, často si dokáže zapamätať kde parkujete vaše auto alebo upozorňovať na výkyvy počasia v príslušnej lokalite - to všetko bez nastavovania či prispôsobovania používateľom.

Lenovo Moto X Play je vďaka veľmi slušnej hardvérovej výbave príjemným a rýchlym spoločníkom. Osemjadrový Snapdragon 615 dopĺňajú 2 GB operačnej pamäte. V našej menšej 16 GB verzii bolo pre používateľa dostupných približne 10,1 GB.

Ak by to niekomu nestačilo, môže pridať microSD kartu do rovnakého slotu ako dvojicu nanoSIM kariet. Obe SIM karty pritom zvládnu aj rýchle LTE siete. Páčil sa mi aj príjemný detail - ostrý hrot pribaleného pinu nepotrebujete iba na vysunutie zásuvky s kartami z rámu zariadenia, ale aj na uvoľnenie samotnej SIM karty z jej adaptéra. Nehrozí tak, že vám maličký objekt vypadne svojvoľne niekam na zem.

Celá trojica Moto X Force, Style a Play používa papierovo rovnaký 21 Mpix snímač hlavného fotoaparátu s objektívom s clonovým číslom f/2.0. Fotografie z neho sú dostatočne kvalitné a pri dobrom osvetlení sa bude sťažovať iba málokto. Snímky potešia najmä príkladnou vernými farbami a to aj pri použití HDR, ktoré zasahuje veľmi citlivo. Pri snímkach v noci už nájdeme celý rad zaujímavejších smartfónov.

Moto X Play oproti svojim bratom dopláca na slabší čipset, ktorý zvládne záznam videa iba vo Full HD rozlíšení. Automatika pri ňom zaostruje rýchlo a nesklame ani záznam zvuku. Dokonca mám pocit, že mu pomáha digitálna stabilizácia.

Nastavenia fotoaparátu sú naopak pomerne striedme a skryté v koliesku vysúvajúcom sa z ľavého okraja. Aktivujete na ňom HDR, deaktivujete zvuk spúšť, pridáte GPS značku alebo nastavíte rozlíšenie. Poriadny manuálny režim chýba. Zvyknúť si budete musieť na obrátený systém zaostrovania a expozície.

Kým väčšinou sme zvyknutí, že smartfón po ťuknutí na displej na konkrétne miesto zaostrí a stlačenie spúšte fotografiu zachytí, v prípade nových Moto X ťuknutie okamžite aktivuje spúšť. Na zaostrovanie a hranie sa s expozíciou ani nedostanete priestor. Môžete si zapnúť aj tradičný ostriaci kríž (okolo ktorého už môžete regulovať aj +/- expozície), no aj ten je najprv nutné ťahom presunúť na želané miesto a potom snímať kliknutím hocikde inam. Chce to zvyk.

Aj predný fotoaparát by mal byť rovnaký v celej trojici zariadení a s jeho 5-megapixelovými snímkami sme boli spokojný, v Moto X Play ale neponúka predný LED blesk. Oba fotoaparáty dokážu snímať aj spomalené videom, nie však už v plnom Full HD.

V systéme len ťažko nájsť niečo netradičné navyše, prostredie používa aj vzhľad aplikácie Telefónu, klávesnice a SMS správ známe z ostatných "čistých Androidov". Výnimkou je snáď len FM rádio, ktoré okrem RDS a RT (zobrazovania názvu vysielanej piesne) ponúka aj jednu zaujímavosť - spustíte ho aj bez pripojených slúchadiel. V núdzi (ak zostanú doma) sa môže hodiť, no pamätajte, že fungujú ako anténa, takže kvalita príjmu bude značne obmedzená. O reprodukciu sa postará naozaj hlasný mono reproduktor na dolnej strane.

Spojenie Motoroly a Lenova prináša aj črty, ktoré sú spoločné pre obe značky. Napríklad nadpriemerná kapacita batérie pod zadným krytom. Do Moto X Play sa podarilo vtesnať doma nevymeniteľnú jednotku s kapacitou až 3 630 mAh, ktorá tak bežnému používateľovi dopraje aj 2 dni výdrže. Mňa by skôr potešilo rýchle nabíjanie, tak ako ho ponúka napríklad X Force. Pri ňom je vykúpené obrovskou hlavicou nabíjačky v zásuvke, ale tá je väčšinou aj tak niekde pod stolom alebo za gaučom.

Nabíjačka Moto X Play teda nepatrí k najvýkonnejším, no aj tak ponúka niečo navyše - v tomto prípade rovno dva USB výstupy pre pripojenie microUSB kábla. Okrem svojho zariadenia tak nabijete aj ďalší telefón alebo wearable zariadenie.

Výhody:

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ ergonomický tvar, pohodlné držanie v ruke

+ kvalitný fotoaparát i predná kamera

+ rýchly a výkonný HW

+ nabíjačka s dvojicou USB výstupov

Nevýhody:

- lacno vyzerajúci zadný kryt

- netradičné ovládanie fotoaparátu vyžaduje zvyk

- "čistý android" nemusí vyhovovať každému

- chýba ukazovateľ percentuálneho stavu batérie (treba aktivovať Tuner UI)

Orientačná cena: 322 € (mobilonline.sk)

Záver

Moto X Play sa na náš trh dostane v menej atraktívnych farebných variantoch, no stále sa jedná o smartfón s veľkým Full HD displejom, veľmi dobrým fotoaparátom a zaujímavými papierovými parametrami spolu s nadpriemerne veľkou batériou.

Výrobca sa snažil zachovať čisté prostredie operačného systému doplnené prakticky iba o vlastnú uzamykaciu obrazovku. Tá je podarená a praktická, bohužiaľ však nefungovala až tak presvedčivo, ako som bol zvyknutý z drahšieho Moto X Force.

Stále sa však jedná o zaujímavú alternatívu, s logom známeho mena a prijateľnou cenovkou. V sérii Moto X sú navyše na výber aj dva podobne veľké modely s výkonnejším hardvérom.

Videorecenzia:

foto s HDR

foto s HDR

foto s bleskom

foto s HDR

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

fedora 19.05.2016 - 20:31

jeden z naj fonov v midende ,tie foto su nadherne ostre, tazko v tejto cenovej kategorii zozeniete nieco lepsieho.. mozno este vykonnejsi P9 lite ale fotak neviem ci bude mat lepsi a odladenie prostredia detto.. konkurovat mu moze este priblizne rovnako vykonny a aj cenovo zhruba podobny samsung A5(2016) z dalsej konkurencie :lenovo vibe P1 s 3gb ram ci A7010 s 3gb ram, honor 5x s 3gb ram, alcatel idol 3, otazne je ci sa vsetky tieto fony oplati kupovat kedze za tuto cenu cca zhruba tych 300e zozeniete momentalne uz aj LG G4 ktore je zas vykonom niekde celkom inde

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy19.05.2016 - 21:41 Trvalý odkaz

Moto x play samozrejme rýchle nabíjanie podporuje :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne19.05.2016 - 21:49 Trvalý odkaz

Dost vysoka cena za to, co ponuka. Honor 5x je za 259. Ten sa sice aktualizaciam ako Moto asi tesit nebude, no 320+ v kamennych obchodoch je dost.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy19.05.2016 - 21:55 Trvalý odkaz

Co uz, lenovo co nas presviedča ze je to ich telefon nastavilo ceny ako keby bolo leto 2015.

ondrakomous19.05.2016 - 21:57 Trvalý odkaz

fotky jsou hodne dobry na vsech motorolach, potvrzuji to i recenze jinde, motoroly maji strasne pekny barvy na fotkach, uplne prirozeny narozdil od samsungu, honor 5x nema tak dobry dizajn a kvalitni kameru, me ty kryty pripadaji prave nejvic cool, motorola ma jeste vyhodu v cistym androidu, jinak souhlas s tim, ze procenta u baterky jsou fakt nejdulezitejsi vec, taky me to vzdycky stve, ze musim stahovat horni listu, abych zjistil stav baterky.

Celá diskusia 23 príspevkov