Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) - pre deti aj trpezlivých cestovateľov

Recenzia pogumovaného 7'' tabletu s Androidom a nadstavbou TouchWiz. Poteší cenovkou a LTE verziou, sklame slabými parametrami.

Minuloročné tablety od Samsungu zaujali na prvý pohľad najmä displejom s pomerom strán 4:3. Podľa Samsungu sa však takéto riešenie netešilo veľkej obľube, a tak sa opäť rozhodli pre zaužívaný štandard s pomerom strán 16:9. Tohtoročnou lastovičkou v portfóliu tabletov značky Samsung sa stal cenovo dostupný Galaxy Tab A 7.0 (2016). Pri súčasných uhlopriečkach smartfónov by sa mohlo zdať, že malé tablety už nemusia nájsť uplatnenie v praxi. Po niekoľkých dňoch som však sám na sebe spozoroval, že na prezeranie webu som oveľa radšej používal tento tablet, než iba o 1,3-palca menší tabletofón.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Tab A (2016) Wi-Fi (SM-T280) a LTE (SM-T285)Cenovo dostupný sedempalcový tablet s HD displejom, 8 GB pamäťou, 5 Mpix fotoaparátom s AF, OS Android 5.1 a 4 000 mAh batériou. V predaji bude aj LTE verzia.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

To, že ide o novinku pre rok 2016, by ste na prvý pohľad len veľmi ťažko odhalili. Galaxy Tab A 7.0 (2016) si zachováva zaužívaný dizajn a nešokuje ani prevedením. Nie je najtenší a ani z kovu, no to vôbec neprekáža. Vďaka väčšej hrúbke, oblým hranám a pogumovanému povrchu na zadnej stene sa s tabletom veľmi dobre manipuluje. Pokojne ho môžete dať do rúk aj vašim najmenším. Tablet pôsobí pevným dojmom a ani pri vynaložení väčšej sily sa v ruke neohýba.

Zadná stena našej čiernej verzie si rada pritiahla viacero odtlačkov, preto by som zrejme uvažoval o bielom prevedení. S odtlačkami na prednej stene sa však musíte zmieriť pri oboch verziách.

Umiestnenie ovládacích prvkov nabáda k používaniu na výšku, no v mojich rukách sa väčšinou ocitol v polohe naležato. Pod displejom nájdeme známe fyzické tlačidlo, ktoré poslúži aj na rozsvietenie zhasnutého displeja. Čítačka odtlačkov prstov by bola pri tejto cenovke luxus, preto ma jej absencia vôbec neprekvapila.

Naľavo a napravo od hardvérového tlačidlá nájdeme zaužívanú dvojicu softvérových. Chýbajúce podsvietenie by som ešte ako-tak strávil, ale ak výrobca zabudne aj na vibračnú odozvu, v noci máte pri stláčaní tlačidiel o zábavu postarané. A to aj na tak malej ploche.

Umiestneniu tlačidla napájania a hlasitosti do hornej časti pravej bočnej steny nemám čo vyčítať. V jednej ruke na ne nedočiahnem, ale to pri tablete neriešim. V protiľahlej stene nájdeme slot na microSD kartu a na našej LTE verzii aj slot pre microSIM kartu. Pri LTE verzii tak nie ste obmedzení iba na Wi-Fi a pokojne na nej môžete byť online aj cez dáta operátora. Nie je to iba o surfovaní. Slúchadlo nad displejom premení malý tablet aj na prerastený telefón. Na časté telefonovanie to zrejme nebude, ale v určitých situáciách sa zíde. Kvalita hovoru je veľmi dobrá. Obe strany sa počuli čisto a zreteľne.

Na notifikačnú diódu sa akosi zabudlo. Vedľa slúchadla tak nájdeme iba predný fotoaparát. Chýba aj senzor priblíženia a senzor automatickej regulácie jasu.

Obsadenie slotu pre microSD kartu bude zrejme nevyhnutné. Interný priestor totiž ponúkne podpriemerných 8 GB, pričom používateľovi je v skutočnosti k dispozícii iba 4,78 GB. Na microSD kartu môžete premiestniť aj aplikácie, no zázraky nečakajte. Napríklad premiestnenie aplikácie Facebook s veľkosťou 226 MB znamenalo premiestnenie iba 47 MB. Zvyšné megabajty ostali v internom úložisku.

MicroUSB hľadajte netradične v hornej stene. Okrem prenosu údajov, a samozrejme nabíjania, ho môžete využiť aj na pripojenie externých zariadení cez redukciu USB OTG. S USB kľúčom si poradil bez problémov, s externých harddiskom však už nie.

Sedempalcový IPS displej dostal HD rozlíšenie s hodnotami 1 280 x 800 bodov. Pri danej veľkosti a cene som tu vyššie rozlíšenie ani nečakal. Rozmaznané oko si raster všimne, no na bežné používanie úplne postačí. Farbám nemám čo vyčítať a pri používaní vonku si môžete pomôcť špeciálnym režimom, ktorý zvýši jas ešte viac, než dovolí samotná lišta prispôsobenia. Aj v tomto prípade ale treba rátať s odleskmi na displeji a nie najkomfortnejším používaním. Displej sa oveľa lepšie cíti v interiéri.

Dobré pozorovacie uhly umožnia pohodlné sledovanie obsahu aj vo väčšom rodinnom kruhu. A pokojne aj v dvoch aplikáciách naraz. Známa funkcia neobišla ani Galaxy Tab A 7.0 (2016) a vyvoláte ju v zozname naposledy spustených aplikácií.

O výkon sa stará čipset SC7731 od nie veľmi známej spoločnosti Spreadtrum. Tak či tak, výkonom neohúri. V AnTuTu dosiahol necelých 26-tisíc bodov. Pri pokuse o nainštalovanie hry náročnejšej na grafiku som stroskotal na upozornení o nedostatočnej voľnej kapacite úložiska, a tak som to radšej vzdal. Za podpriemernú možno označiť aj operačnú pamäť RAM s kapacitou 1,5 GB. Pomalšie hardvérové parametre som pocítil. Či už pri pomalších reakciách v prostredí alebo prezeraní webu na viacerých otvorených oknách.

Galaxy Tab A 7.0 (2016) ponúkne už odtučnené prostredie TouchWiz, no na staršom Androide vo verzii 5.1. V porovnaní so smartfónovou verziou prostredia je tu pridaná podpora otáčania pri uchytení tabletu v ľubovoľnom smere. Niektoré veci naopak ubudli. Napríklad možnosť úpravy vzhľadu prostredníctvom tém.

Vo výsuvnej lište nájdeme bohatú nádielku skratiek a horný riadok dokáže zobraziť aj stav batérie v percentách. Počet domácich obrazoviek je možné meniť a v ponuke widgetov nájdete aj pár zaujímavých od výrobcu. Mne sa páčil widget kalendára s mesačným prehľadom a widget počasia.

Pomocou ikony menu v spodnej časti sa dostávam do samostatnej ponuky aplikácií. Tie je možné presúvať alebo začleniť do priečinkov. Pomocou tlačidla A-Z viete nainštalované aplikácie abecedne zoradiť, no každá ďalšia nainštalovaná aplikácia sa zaradí automaticky nakoniec, a tak je potrebné tlačidlo opäť použiť.

Po vložení SIM karty sa môžete s okolitým svetom spojiť okrem hovorov aj prostredníctvom SMS správ. Písanie na softvérovej klávesnici je na veľkej obrazovke pohodlné. Klávesnicu pochválim za samostatný riadok s číslami a ďalšie dva režimy, ktoré umožnia klávesnicu rozdeliť na dve polovice pre lepšie písanie naležato alebo jej zmenšenú podobu presunúť do ľubovoľnej časti displeja.

Pevná a pocitovo odolná konštrukcia dáva zelenú aj používaniu tabletu deťmi. Pre ne si výrobca pripravil špeciálne prispôsobený Detský režim, ktorý zmení klasické prostredie na nepoznanie. Nesie sa v duchu zvieratiek a základná ponuka aplikácií sa sústreďuje najmä na audiovizuálne upútanie dieťaťa. Napríklad snímanie fotografií, prehrávanie zvukov a pod. Okrem toho mu zo špeciálnej ponuky môžete stiahnuť ďalšie tituly. Ja som vyskúšal niekoľko hier s motívom Lego. Detský režim je chránený PIN kódom. Bez neho ho dieťa nevie opustiť a rovnako tak nevie ani nakupovať aplikácie, či volať ľubovoľným kontaktom. Tie mu viete nadefinovať, a pokojne k ním môžete pridať aj niektoré vaše aplikácie, napríklad Spotify. Dobu hrania je možné ohraničiť a sledovať v nastaveniach, kam sa opäť dostane iba rodič prostredníctvom PIN kódu.

S chýbajúcou ikonou hudobného prehrávača od Samsungu sme sa stretli už aj pri niektorých predošlých modeloch. Stačilo však navštíviť obchod Google Play a prehrávač dodatočne nainštalovať. Galaxy Tab A 7.0 (2016) ale prekvapil upozornením, že zariadenie nie je kompatibilné s touto verziou a aplikácia je navrhnutá iba pre telefóny. Preto musíte siahnuť po inom prehrávači z Google Play, prípadne si vystačiť s už nainštalovaným prehrávačom od Googlu. Samsung sa neblysol ani po hardvérovej stránke. Jeden reproduktor umiestnený na zadnej stene kvalitou neohúri. Audio výbavu tak zachraňuje aspoň prítomné FM rádio, ktoré zobrazí názov stanice (RDS), názov skladby (RT) a vaše obľúbené vysielanie si môžete pokojne aj nahrať.

Zadný fotoaparát sa na tabletoch používa výrazne menej než na smartfónoch, a možno aj preto sa naň výrobcovia až tak nesústredia. Ten v Galaxy Tab A 7.0 (2016) neprekvapí, ale pri danej cene mu nemáme čo vyčítať. Maximálne, päťmegapixlové rozlíšenie si užijete pri snímaní s pomerom strán 4:3. Počas používania sme spozorovali problémy so zaostrovaním, kedy zaostrenie dotykom sem-tam nespolúchalo. Pri snímaní blízkych objektov je lepšie zavítať do ponuky režimov a siahnuť po makre. Tam nájdete aj profesionálny režim, no jeho využitie v tomto tablete je otázne.

Batéria s kapacitou 4 000 mAh pri striedmejšom používaní udržala tablet pri živote tri až štyri dni. Všetko to záležalo od intenzity používania. Po dvoch hodinách zapnutého displeja bol stav batérie tesne pod hodnotou 60 %, teda plná kapacita by mala ponúknuť približne štyri až päť hodín nepretržitého používania. Samozrejme, všetko to záleží od konkrétnej aktivity. Sledovanie filmov si zvyčajne uchmatne menej energie než prezeranie webu.

Výhody:

+ konštrukcia zvládne aj drsnejšie zaobchádzanie

+ LTE - dáta, hovory, SMS správy

+ podpora pripojenia zariadení cez USB OTG

+ detský režim

Nevýhody:

- tlačidlá pod displejom bez podsvietenia a vibračnej odozvy

- chýba automatická regulácia jasu

- malá interná pamäť

- pomalšie reakcie

Orientačná cena:

Wi-Fi verzia 143,93 € (mobilonline.sk)

LTE verzia približne 209 €

Na jeden záber: Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016)

Záver:

Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) neprináša nič prevratné. Skôr chce s dobrou cenovkou zapadnúť medzi cenovo najdostupnejšie tablety, kde bude ťažiť najmä z mena. Nie je najtenší, ale to vôbec nevadí. Pogumovaná konštrukcia spolu s detským režimom ponúka ideálne podmienky na používanie v detských rukách. A presne tie by som označil ako cieľovku. Sedempalcový tablet je pre ne dostatočne veľký a bohatý multimediálny obsah ich zabaví na hodiny. Starší sa zasa potešia dostupnej LTE verzii, z ktorej si aj zavolajú, odošlú e-mail cez dáta operátora, prípadne pošlú SMS správu. Nižšia cenovka sa odzrkadlila na hardvérovej výbave, z ktorej zamrzí najmä menšia interná pamäť, menšia RAM a s ňou spojené pomalšie reakcie. Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) určite nepostaví masy na nohy, no svoju cieľovku si nájde.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu