Nokia C5

RECENZIA smartfónuMobil s OS Symbian, 3 Mpix fotoaparátom, LED bleskom, podporou HSDPA, HSUPA, GPS, 3,5 mm jackom a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian S60 3rd Edition, Feature Pack 02,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 112 x 46 x 12 mm,

hmotnosť: 89 gramov (zistená: 90 g),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 56 mm (2,2''), 33 x 44 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix, LED blesk, záznam videí (640 x 480 b., 15 fps),

pamäť: 70 MB + 2 GB microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, stereo reproduktory,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, FOTA,

batéria: BL-5CT, 1050 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru / 600 h pohotovosti / 5 h videa / 34 h hudby,

SAR: 1,34 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

RSS, akcelerometer, xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, Wi-Fi,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

Nokia C5 je prvým zástupcom radu Cseries na našom trhu. V sympatickom tele ponúka zaujímavú funkčnú výbavu, ktorá sa snaží osloviť väčšinu.

novej Nokie C5 sa nesie v tradičnom duchu. Klasická konštrukcia so zaoblenými hranami nič nepokazí. Telo novinky je tvorené plastom, zadný kryt batérie je kovový. Pri silnejšom uchopení plasty mierne vŕzgajú. Obávam sa, že konštrukcia nebude silnou stránkou C5-ky. Prednú stranu telefónu tvorí primerane veľký displej, nad ktorým sa nachádza kamera pre videohovory. Na pravej strane nájdete už tradične tlačidlá na ovládanie hlasitosti a priblíženia. V spodnej časti mi chýbala spúšť fotoaparátu, nahradil ju krytý slot pre microSD kartu. Na zadnej strane sa vyníma objektív trojmegapixelového fotoaparátu, vedľa ktorého sa nachádza LED blesk. V spodnej časti zadnej steny môžete nájsť mriežku dvoch reproduktorov. Spodná časť ľavej strany ukrýva logicky umiestnený otvor na pútko. Zaujímavou je aj horná strana, ktorá obsahuje trojicu konektorov - microUSB, 3,5 mm jack a otvor pre tenkú nabíjačku.

telefónu sa Nokii vydarila. Jednotlivé tlačidlá sú dostatočne veľké. Rozloženie tlačidiel je tradičné - čaká na vás ovládací štvorec s potvrdzovacím stredom, tlačidlá na ovládanie hovoru, dve kontextové tlačidlá, home (domček) a "céčko". Alfanumerickú časť chválim za ideálnu veľkosť, nízku hlučnosť a dobrý odpor. Písanie na klávesnici je jednoducho vynikajúce.

"Klávesnica je najväčšou pýchou Nokie C5."

Nokie C5 patrí k štandardom. Uhlopriečka o veľkosti 56 milimetrov ničím neprekvapí. Nokia mohla použiť aspoň 2,4-palcový displej. Viditeľnosť na priamom slnku je dobrá, C5-ke ale vyčítam menší pozorovací uhol. Operačný systém použitý v telefóne je starý známy - Symbian S60 3rd edition s Feature Pack 2. Jeho možnosti sú väčšine známe. Komu náhodou nie, tomu pripomenieme aktívny pohotovostný režim s viacerými možnosťami zobrazenia. Nechýba prepojenie s kalendárom, hudobným prehrávačom či e-mailovým klientom. Menu je plne prispôsobiteľné. Okrem tvorby priečinkov môžete jednotlivé aplikácie presúvať či meniť vzhľad usporiadania. K dispozícii sú štyri možnosti, a to ikony, zoznam, podkova, véčko. Nastavenia displeja umožňujú meniť jas, čas podsvietenia či veľkosť písma.

"Displeju Nokie C5 výčitam menší pozorovací uhol."

sa nedočkal žiadnych výrazných zmien. Jeho kvalita je porovnateľná skôr s kvalitou fotoaparátov v Eseries. Pri fotografovaní mi chýbalo samostatné tlačidlo spúšte. Pri nočnom fotografovaní poteší LED blesk. Naopak, sklame absencia zaostrovania. Fotoaparát ponúka maximálne rozlíšenie 3 megapixely s možnosťou nahrávania VGA videa. V menu fotoaparátu si môžete vybrať jeden z niekoľkých pripravených scénických režimov. Chýbajú širšie možnosti prispôsobenia ako vyváženie bielej či farebné efekty, poteší však jednoduchá tvorba panorámy. Pri fotoaparáte môžete využiť aj GPS modul na zapisovanie súradníc do fotografie. Nokia C5 dokáže nahrávať video vo VGA rozlíšení. Nastavenia sú bohatšie než pri fotoaparáte. Prispôsobiť si môžete aj spomínané vyváženie bielej či farebný tón.

"Chýbalo mi tlačidlo spúšte."

vám zoradí snímky podľa kategórií: nasnímané, mesiace, albumy, zdieľanie online. V kategórií "nasnímané" nájdete všetky odfotografované snímky. Tie sú v galérii zoradené podľa dátumu v ovále miniatúr. So súbormi je možné pracovať. Okrem kopírovania a presúvania ich môžete aj radiť do albumov či odosielať a zdieľať cez internet.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 3,6 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480b., 15 fps, 1994 kbps; zvuk: AAC, 96 kbps; celkovo: 15 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

patrí k tým lepším. Jeho možnosti budú viacerým známe. Triedenie hudby a playlistov patrí už medzi štandard každého prehrávača. Nastavenia umožňujú aktivovať náhodný výber, opakovanie, rozšírené stereo, prispôsobiť si ekvalizér či aktivovať zosilňovač basov. Prehrávanie hudby funguje aj na pozadí a je prepojené s aktívnym pohotovostným režimom. Hlasitosť stereo reproduktorov je výborná, telefón by ste nemali prepočuť ani v hlasnejšom prostredí. Reproduktor je žiaľ, umiestnený v zadnej stene, a tak pri položení napríklad na posteľ zvuky výrazne stlmíte. Kvalita prídavných slúchadiel je priemerná, no väčšine užívateľov to postačí. Komu nie, ten si vďaka 3,5 mm jacku pripojí vlastné slúchadlá. Jednoduché FM rádio dokáže reprodukovať hudbu pomerne nahlas. Pri počúvaní zobrazuje aj názov naladenej stanice (RDS). Chýba funkcia internetové rádio.

"Na počúvanie hudby môžete využiť zabudované stereo reproduktory."

Prítomnosť GPS prijímača som spomenul už v sekcií venovanej fotografovaniu. Pri vyhľadávaní polohy vám napomáha aj dátová sieť. Spustenie aplikácie

a vyhľadanie satelitov je tak otázkou niekoľkých sekúnd. Navigovanie je napriek malému displeju pohodlné. Pomáhať vám bude aj hlasový doprovod v slovenčine. Vďaka novej aplikácii Own Voice for Ovi Maps si môžete nahrať dokonca aj vlastné pokyny. Prekvapením bola výdrž batérie počas navigácie. Pri downloade máp z internetu po troch hodinách navigovania klesla kapacita batérie asi o tretinu. Malý displej a silná batéria majú aj svoje prednosti. Ak by som využíval mapy stiahnuté cez Map Loader priamo na kartu a úplne zrušil pripojenie k internetu, mala by byť výdrž mobilu ešte dlhšia.

"Prekvapením bola výdrž batérie počas navigácie."

Pamäť telefónu je 70 MB. O ďalší úložný priestor sa stará dodávaná microSD karta s kapacitou 2 GB. Pokiaľ by vám nestačilo ani toľko, máte možnosť si rozšíriť pamäť až do 16 GB.

Telefonovanie s Nokiou C5 je pohodlné. Kvalita reproduktoru je výborná, nemám mu čo vytknúť. Telefónny zoznam ponúka bohatú ponuku možností. Označovanie, kopírovanie, upravovanie, zálohovanie, to všetko bez problémov C5-ka dokáže. Kapacita telefónneho zoznamu závisí len od voľnej pamäte telefónu. Zálohovanie funguje obojstranne - z telefónu na pamäťovú kartu aj opačne. Nechýba ani

mien priamo z domácej obrazovky. Ak toto nevyužívate, mali by ste sa to čo najskôr naučiť a už nikdy nebudete musieť vstupovať do telefónneho zoznamu.

"Nechýba ani inteligentné hľadanie mien priamo z domácej obrazovky."

Profily nájdete štandardne v ovládacom paneli. Pripravených je celkom šesť s možnosťou vytvorenia vlastných. Výhodou je aj ich časovanie, ktoré chválime.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

Textové či multimediálne správy tvoríte v spoločnom editore. Pri písaní správ vám môže pomáhať aj slovník T9 s dopĺňaním slov. Pri pridaní predmetu správy či vložení akéhokoľvek objektu sa správa automaticky zmení na multimediálnu. Pamäť správ je opäť obmedzená len voľnou pamäťou telefónu. Výpisy o doručení pri SMS aj MMS sú samozrejmosťou.

V Nokii C5 sa opäť stretávame s

-om. Po jednoduchom (viac-menej automatickom) úvodnom nastavení e-mailu vás nasmeruje do schránky. Pri prvom spustení a správnom nastavení poteší automatické stiahnutie e-mailov. Vo všeobecných nastaveniach volíte vzhľad a možnosti prepojenia s domácou obrazovkou, v nastaveniach schránky zasa kompletné nastavenia s možnosťou čo a kedy synchronizovať. Preberať môžete hlavičky, kompletné správy s prílohami alebo správy menšie ako vami zadaný počet kilobajtov. Nokia Messaging taktiež umožňuje nastaviť vlastný počet prijatých správ. V sekcii na určenie času synchronizácie nájdete možnosť vybrať si dni a čas aktívneho spojenia so schránkou. Pravidelná kontrola môže byť manuálna alebo automatická, tá začína na piatich minútach a končí pri kontrole každých 24 hodín.

"V Nokii C5 sa opäť stretávame s Nokia Messaging-om."

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

sa nedočkal žiadnych vylepšení. Problémy má stále s nemožnosťou otvárania viacerých okien naraz. Prezeranie stránok uľahčuje navigačná minimapa či ukladanie navštívených stránok do histórie. V nastaveniach si môžete navoliť vlastné skratky k tlačidlám. Plná konektivita zabezpečuje pohodlné prezeranie webu nielen na displeji mobilu ale aj po pripojení k počítaču. Na globálne pripojenie môžete využiť technológie EDGE, UMTS, HSDPA ale aj HSUPA. Wi-Fi bohužiaľ chýba. Lokálne sa telefón dokáže s iným zariadením pripojiť cez microUSB kábel či Bluetooth. V balení však USB kábel chýba.

"Na pripojenie k internetu môžete využiť technológie UMTS, HSDPA a HSUPA."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Jednoduchému budíku môžete nastaviť vlastný čas, názov, melódiu a opakovanie. Budíkov môže byť samozrejme aj viacero. Budenie rádiom opäť nie je podporované.

v smartfónoch je vždy zvládnutý výborne. Aplikácia v Nokii C5 využíva štandardne mesačný náhľad s popisom aktuálnych udalostí v spodnom riadku. V mobilnej pracovni nájdete aj aplikáciu Quickoffice, ktorá dokáže otvárať rôzne typy dokumentov. Pre ich editáciu je nutné zakúpiť licenciu. Prevody, slovník, Zip, prehliadač PDF dokumentov či poznámky patria už medzi štandardnú výbavu.

"V mobilnej pracovni nájdete aj prehliadač dokumentov."

V telefóne taktiež nájdete aj ponuku aplikácií ako Hľadanie, Ovi Store, Files on Ovi, Facebook klient, hru Brain Challenge a Bounce Tales. Nakoľko telefón beží na operačnom systéme Symbian, minimalizácia a spúšťanie viacerých aplikácií je v C5-ke samozrejmosťou.

Výdrž novej Nokie C5 musíme pochváliť. Batéria s kapacitou 1 050 mAh udrží telefón pri aktívnom používaní pokojne aj tri dni. Takisto musíme pochváliť výdrž batérie aj pri navigovaní.

Výhody:

- kapacita batérie a výdrž,

- navigácia,

- inteligentné vytáčanie,

- podpora HSPA,

- pohodlná klávesnica,

Nevýhody:

- absencia Wi-Fi,

- chýbajúce zaostrovanie,

- chýbajúca spúšť fotoaparátu,

- menší pozorovací uhol displeja.

Orientačná cena: 152 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia C5 sa pýši podporou HSDPA, HSUPA, GPS či trojmegapixelovým fotoaparátom s bleskom. Vo výbave ďalej nájdete aj operačný systém Symbian s najnovším Feature Packom 2, FM rádio s RDS či 3,5 mm jack. Telefónu vyčítame menší displej, absenciu Wi-Fi či full focus pri fotoaparáte.

Druhý názor

Richard Hombauer: Nokia C5 je veľmi sympatický telefón. Po sérii "dotykáčov" ju považujem za príjemné spestrenie. Menší, ale stále dostatočný displej s výbornou čitateľnosťou na slnku, výborná klávesnica, silná batéria a spoľahlivý operačný systém. K tomu navigácia Ovi Maps zadarmo. Mapy vami vybraných krajín si stiahnete cez Map Loader a môžete využívať zabudované GPS koľko len chcete. Výdrž pri navigovaní je až niekoľkonásobne vyššia než na veľkých dotykových smartfónoch. Najzásadnejšou nevýhodou je absencia Wi-Fi. V takom prípade siahnite radšej po Nokii E52. C5 nabijete aj tenkou Nokia nabíjačkou, aj univerzálnou microUSB. To je obrovská výhoda tohto modelu. Kalendár Symbianu aj v najnovšej verzii "huláka" každé dve minúty, no ak ho počas tej hodiny otravného pripomínania náhodou prepočujete, telefón vás nijako neupozorní na zmeškanú pripomienku udalosti. Menším sklamaním je tiež absencia zaostrovania fotoaparátu. Za asi 150 eur však aj napriek tomu dostanete vydarený smartfón s navigáciou. A to je veľmi dobrá ponuka.

Produktová stránka: Nokia C5

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty so Symbian S60, S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.05.2010 - 23:13

Ahoj, neviete náhodou ako si nastavím budík? Ďakujem

anonymous02.03.2010 - 11:50 Trvalý odkaz

Dumbo: Nevyzera zle. Dalsia seria lacnych Symbianov. Dost pripomina Nokiu 6730 classic.

anonymous02.03.2010 - 12:05 Trvalý odkaz

rob: jj nokia vytla?a s40 z telefonov ?o je super

anonymous02.03.2010 - 12:06 Trvalý odkaz

rob: on má xenón???

anonymous02.03.2010 - 12:07 Trvalý odkaz

Fizzy: Ak bude mat telo ako E51 ci 6300 tak ma aku taku sancu. Skoda slabsej baterky. ALe klavesnica vyzera dobre.

Celá diskusia 201 príspevkov