Samsung C6112 Duos

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endom Vysúvací mobil s 2 Mpix fotoaparátom, podporou 2 SIM, EDGE a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 106 x 50 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 138 mm,

hmotnosť: 112 gramov (zistená: 112 g),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 2,4'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 30 MB MB + microSDHC (do 8 GB), 1 000 kontaktov, 300 SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Samsung konektor), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: 960 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru / 380 h pohotovosti

SAR: 0,447 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung C6112 Duos je ďalším telefónom s podporou dual SIM technológie - to znamená, že súčasne pracuje s dvomi SIM kartami. Môžete tak prijímať hovory aj správy na dvoch telefónnych číslach a súčasne z oboch čísiel telefonovať bez vypínania či reštartovania telefónu.

Nový

Samsungu C6112 Duos na mňa pôsobil pomerne lacným dojmom. Neskôr som sa však presvedčil, že ide o kvalitne spracovaný telefón, ktorého kryty držia pevne a nevŕzgajú ani pri silnejšom uchopení. Vysúvací mechanizmus je taktiež, už tradične, výbornej kvality. Novinka pôsobí na prvý pohľad mohutne, čo spôsobuje najmä hrúbka (16 mm) telefónu. Hmotnosť je naopak nižšia než som čakal. Prednej strane dominuje 2,4-palcový displej, ktorý dopĺňa štvorica tlačidiel a ovládací štvorec. Na pravej strane sa nachádza krytý samsungovský konektor a tlačidlo na manuálne prepínanie SIM kariet. To slúži na výber SIM karty, z ktorej budete práve telefonovať či odosielať správu. Na zadnej strane sa vyníma objektív dvojmegapixelového fotoaparátu, vedľa ktorého je umiestnená aj mriežka reproduktoru. Na ľavej strane sa v hornej časti nachádzajú tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Horná i dolná strana ostala bez akýchkoľvek prvkov, spodná je obdarená zaujímavou kresbou.

"Telefón na mňa pôsobil lacným dojmom, napriek tomu ide o kvalitne spracovaný kúsok."

telefónu ma mierne sklamala, najmä kvôli hlučným prejavom oboch jej častí. Podsvietenie tej hornej úplne chýba. Samotné písanie na nej je však pohodlné, len by sa zišlo lepšie hmatové odlíšenie jednotlivých tlačidiel. Nevýhodou sú tiež pomalšie reakcie telefónu pri zadávaní znakov, a nielen pri ňom. Celkovo patrí C6112 Duos k pomalým telefónom.

"Podsvietenie hornej časti klávesnice úplne chýba."

Za použitie 2,4-palcového

s rozlíšením 240 x 320 bodov Samsung chválime. Na displeji je tak dosť miesta na zobrazenie všetkých potrebných údajov. Ako vždy, aj modelu C6112 Duos vyčítame slabú viditeľnosť displeja na slnku či rovnako slabý pozorovací uhol. Príjemne ma zase prekvapila prítomnosť , ktorý sa zrejme bude objavovať už vo všetkých novších Samsungoch. Takto mám priamo z domácej obrazovky prístup k obľúbeným kontaktom s priradenou ľubovoľnou fotografiou či jednoduchou ikonou, ako aj prehľad o nasledujúcich udalostiach v kalendári. Menu je tradičné, používa rozloženie 3 x 4 ikony. Nastavenia displeja sú mimoriadne široké. Za možnosti prispôsobenia musím Samsung vychváliť. Začnem tapetami. Každej SIM karte totiž môžete nastaviť vlastnú tapetu, a tak budú už v pohotovostnom režime ľahko rozpoznateľné. Okrem toho na vás čakajú tri témy s možnosťou vytvorenia ďalších nových. Aktívny pohotovostný režim môže byť v podobe kombinácie panelu skratiek, kontaktov a hodín alebo len ako samostatný kalendár či hodiny. Zmeniť si môžete aj systémové písmo, na výber máte štyri typy a tri veľkosti. Farbu a veľkosť môžete zmeniť aj vytáčaciemu displeju. Na záver na vás čaká ešte možnosť prispôsobiť si jas či dobu podsvietenia.

"Prekvapila ma prítomnosť aktívneho pohotovostného režimu."

Dvojmegapixelový

svojou kvalitou príliš nezaujme, hoci na momentky do telefónu či na web však postačí. Fotografovanie prebieha iba v režime na výšku. Odporúčame v nastaveniach ihneď zmeniť pomer strán hľadáčika na štandardný, ináč na displeji uvidíte iba výrez z budúcej fotografie. Prispôsobiť si môžete vyváženie bielej, expozíciu, veľkosť fotografie či farebný efekt. Prekvapilo ma, že výsledné fotografie majú pomerne malú veľkosť. Jedna dvojmegapiexelová snímka zaberie v pamäti okolo 300 - 400 kB. Video používa rozlíšenie 176 x 144 bodov a je skôr akýmsi doplnkom. Takéto rozmery totiž nie sú vhodné už ani na displeje mobilných telefónov. Na prezeranie fotografií a videí slúži správca súborov. Ten umožňuje prehliadanie multimediálnych súborov aj na šírku displeja.

"Fotografovanie prebieha iba v režime na výšku."

v novom Duose sa dočkal menších zmien - samozrejme k lepšiemu. Aplikácia triedi hudbu podľa albumov, intepretov, žánrov, podcastov a vytvára playlisty s najčastejšie a naposledy prehrávanými skladbami. Počas prehrávania je okrem údajov o skladbe zobrazený aj obal albumu. Skladby môžete aj hodnotiť. Nechýba niekoľko prednastavených typov ekvalizéru či vizualizácií. Hudobných fanúšikov poteší aj aplikácia na rozpoznávanie hudby. Pri spustenom hudobnom prehrávači na pozadí sú badateľné pomalšie reakcie telefónu. Hudobnú výbavu dopĺňa jednoduché FM rádio s pripomienkovaním programov a automatickým zapnutím / vypnutím. C6112 Duos chýba 3,5 mm konektor, pre pripojenie lepších slúchadiel musíte zakúpiť značkovú alebo neznačkovú redukciu.

"Hudobných fanúšikov poteší aplikácia na rozpoznávanie hudby."

Vnútorná pamäť dosahuje 30 MB. Rozšíriť ju môžete o ďalších 8 GB prostredníctvom microSDHC karty. Pamäť nie je zdieľaná, do telefónu si uložíte 300 SMS, 1 000 viacpoložkových kontaktov, 100 úloh a 100 poznámok.

Prácu s dvomi SIM kartami zvláda Samsung C6112 Duos výborne. Na pravej strane telefónu sa nachádza tlačidlo na rýchle prepnutie SIM kariet. V manažérovi kariet môžete jednu, či obe (de)aktivovať, vybrať im ikonu a pomenovať ich. Manažér sa automaticky spúšťa pri rozpoznaní novej SIM. Pri zmene predvolenej SIM karty nie je nutný reštart telefónu. Pri hovore sa zobrazuje spolu s číslom volajúceho aj informácia o SIM karte, z ktorej je (alebo na ktorú je) uskutočňovaný hovor. Ako som už spomínal vyššie, telefónny zoznam pojme 1 000 viacpoložkových

. Zobraziť môžete kontakty z telefónu a SIM kariet zvlášť alebo spolu. Profily vám umožnia nastaviť vyzváňací tón, tón SMS a ostatné upozornenia v jednom profile na každú SIM zvlášť. V nastaveniach nájdete aj možnosť načasovať si prioritu kariet. Počas pracovnej doby tak môže byť prioritná SIM číslo 1 a po skončení telefón automaticky prepne na SIM číslo 2. Chválim aj prepracovaný denník hovorov, ktorý prehľadne počíta aj SMS.

"Nechýba časovanie priority SIM kariet."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Jednoduchý

SMS a MMS je jednotný. Pri písaní odrátava z 1 836 znakov a zároveň počíta na koľko SMS vás daný text vyjde. Pri vložení multimediálneho súboru sa správa automaticky zmení na MMS. Výpisy o doručení a možnosť uloženia odoslaných správ nájdete v nastaveniach. Do pamäte telefónu uložíte 300 SMS správ. Multimediálne správy sa ukladajú do zdieľanej pamäte. V ponuke je aj jednoduchý s automatickým sťahovaním pošty každých 30 minút. Prispôsobiť si môžete obmedzenie veľkosti stiahnutých e-mailov a či má klient sťahovať iba hlavičky alebo celé správy.

Pred spustením

vás telefón vyzve na výber SIM karty, z ktorej sa budete pripájať na internet. Zabudovaný prehliadač postačí na prezeranie wapu či jednoduchších webstránok. Na pripojenie k internetu môžete využiť GPRS alebo EDGE. Lokálne spojenie zabezpečí Bluetooth.

Z organizačných funkcií spomeniem budík s nastaviteľným časom budenia, melódiou, hlasitosťou, dňami budenia a časom odkladu. Okrem budíka ponúka Samsung C6112 Duos aj štandardný balík organizačných funkcií ako

(s náhľadom aktuálnych denných udalostí pri mesačnom zobrazení), poznámky, úlohy, svetový čas, kalkulačka a prevodník. V menu aplikácií nájdete, ako vždy, balík užitočných funkcií - diktafón, časovač, stopky, jednoduchý editor obrázkov a niekoľko demoverzií java hier. Ich minimalizácia nie je možná.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 5 zo stránky http://mini.opera.com.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Samsung C6112 Duos mi na jedno nabitie vydržal tri dni. Používal som ho s dvomi aktívnymi SIM kartami na bežné funkcie ako telefonovanie, SMS a občasné wapovanie.

Výhody:

- široké možnosti nastavenia displeja,

- aktívny pohotovostný režim,

- časovanie SIM kariet,

- priaznivá cena.

Nevýhody:

- samsungový konektor,

- hlučná klávesnica,

- slabé video,

- zlá viditeľnosť displeja na slnku.

Orientačná cena: 135,90 € (epicentrum.sk)

Záver

Čo dodať k Samsungu C6112 Duos. Kúpiť? Pri rozhodovaní by som sa skôr naklonil k odpovedi nie. Vadili mi pomalé reakcie, hlučná klávesnica či nudný dizajn telefónu. Odporúčam radšej doplatiť 30-35 €, za ktoré dostanete lepší fotoaparát, väčší a dotykový displej či mnoho iných drobností, ktoré ponúka model B5722 Duos.

Druhý názor

Richard Hombauer: Z Dual SIM telefónov ma doteraz najviac zaujal dotykový Samsung B5722 Duos. Ten ponúka inteligentné hľadanie kontaktov, lepší fotoaparát aj displej. Dotykové ovládanie však nie je každému po chuti, a tak bude mnohých zaujímať práve C6112. Na tom mi prekážal samsungový konektor, pomalé reakcie a rozmery rovnajúce sa dvom tenkým telefónom typu Samsung M3510 Beat. Asi by som radšej volil dva takéto prístroje (trebárs dve Nokie 5310 XpressMusic) s celkovo lepšou výdržou, pohodlným ovládaním, vedomím, že sa mi naraz nikdy nevybijú a hlavne s dokonalým prehľadom, z akej SIM karty volám. Neraz sa mi totiž stalo, že som na Dual SIM telefóne omylom volal z inej SIM, lebo sa na displeji nedostatočne zobrazilo upozornenie o prepnutí, resp. aktivite danej SIM. A keď je to nutné, zoberiem si so sebou len jeden tenký mobil s dôležitejšou SIM kartou, ktorý vo vrecku zaberie podstatne menej miesta než dvojnásobne veľký C6112 Duos. Ten bol teda pre mňa skôr sklamaním. D880 Duos by si už konečne zaslúžil dobrého nástupcu s vylepšenou výdržou a hlavne univerzálnymi konektormi.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.05.2010 - 11:30

Michal Krajcir: ZÁKLADNÉ INFO práve aktualizované na PRVÝ KONTAKT.

anonymous06.10.2010 - 11:48 Trvalý odkaz

lubboz: Ke? mám v telefóne 2 sim karty od rôznych operátorov - prijímanie prebieha zárove? na oboch? Resp. ?i treba ma? niektorú aktívnu, alebo sa dovolám na obe, ke? vo svojom telefóne vyberiem jedno z telefónnych ?ísel..

anonymous18.10.2010 - 16:45 Trvalý odkaz

katarina: obidve karty funguju naraz, takze sa da dovolat na obidve.
ja pouzivam len telefonovanie a sms a obcas fotak a vydrzi mi 9 dni, takze uplna spokojnost :-)

anonymous29.11.2010 - 22:44 Trvalý odkaz

Peter: Nabitie batérie cez USB kábel dá batérii výdrž 7÷8 dní pri strednej zá?aži telefónu. Nabíja?ka akoby batériu nenabila úplne, hoci sa tak tvári.

anonymous04.01.2011 - 12:24 Trvalý odkaz

danyel: Zdravim ako sa da nabit mobil-bateria cez kabel?diky danyel

Celá diskusia 6 príspevkov