Lenovo Vibe S1 - experiment s dvojicou predných fotoaparátov

Recenzia 5'' dual SIM androidu s 13 Mpix hlavným a dvojicou predných fotoaparátov, Full HD displejom, 3 GB RAM a 2 420 mAh batériou.

Lenovo je na našom trhu veľmi aktívne. Jeho smartfóny väčšinou charakterizuje priaznivá cena, výborná výbava a jedny z najväčších batérií, ktoré zaručujú dlhú výdrž na jedno nabitie. Lenovo Vibe S1 nie je výnimkou.

Príslušenstvo navyše vždy poteší, a tak v krabici so zariadením nájdete aj číry plastový kryt s výrezmi na objektív fotoaparátu a dvojicu bočných tlačidiel (reguláciu hlasitosti a vypínač). Nechýba ani fólia chrániaca 5-palcový Full HD (IPS) displej a slúchadlá.

ikona

Základé info: Lenovo Vibe S1Smartfón so štýlovým dizajnom s kombináciou skla a kovového rámu prináša duálny predný fotoaparát s dvomi kamerami: hlavnou 8 MPix a sekundárnou 2 Mpix. Pteší aj 5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix zadným fotoaparátom a LTE.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Vibe S1 stále pôsobí pomerne skladným dojmom a to aj vďaka perfektnému zaoblenému sklu na chrbte, ktoré presne padne do ruky. To ladí s poctivým a odolným hliníkovým rámom. Mám iba dve výhrady: jednu k nepodsvieteným tlačidlám pod displejom, ktoré v bielom variante nie sú vždy dobre viditeľné a druhú k viklajúcemu sa vypínaču. A toto nie je prvé Lenovo, na ktorom po zatrasení vypínač hrká. Vibe Z2 na tom bolo podobne.

Pozorovacie uhly displeja nepatria k úplnej špičke, no bohate to vynahradí možnosť softvérového doladenia bieleho bodu do studenších alebo teplejších odtieňov v menu. Upraviť možno aj sýtosť farieb, no len v úzkom rozmedzí. Rozlíšenie a farebné podanie samozrejme postačia úplne každému.

Používateľa privíta starší Android 5.0 s grafickou nadstavbou od výrobcu. Z uzamykacej obrazovky sa môžete dostať priamo k fotoaparátu alebo aplikácii pre telefonovanie. Zvyšok obsadia veľké hodiny, dátum a maximálne trojica kariet so zmeškanými upozorneniami. Zvyšok sa vždy zbalí, rovnako nelogicky ako na zvyšných androidoch.

Klasická notifikačná lišta, ktorú vyrolujete od horného okraja naopak ponúka výborný nápad v podobe Denníka upozornení. Tlačidlo vľavo dole zobrazí chronologicky zoradené aj tie notifikácie, ktoré ste už zmazali. Ďalšie gesto z rovnakého smeru ukáže naozaj bohatú ponuku rýchlych prepínačov pre Wi-Fi, baterku, GPS alebo úsporné režimy. Môže ich byť až 15, spolu s posuvníkom pre reguláciu podsvietenia.

Novinkou je takzvaná správa Otvorenej a Bezpečnej zóny. V zásade sa jedná o dva rozličné režimy, medzi ktorými prepínate jedným z rýchlych prepínačov. Jedná sa akoby o dva používateľské účty, z ktorých jeden môže zobrazovať všetky notifikácie na uzamykacej obrazovke alebo nevyžadovať PIN pre odblokovanie a druhý môže naopak, stritkne chrániť vaše súkromie. Oba sú úplne nezávislé, takže ak napr. nainštalujete Facebook alebo sa prihlásite do Gmailu na jednom, v druhej zóne to budete musieť zopakovať. Využitie dvoch nezávislých domácich obrazoviek nechám na vás. Aby toho nebolo málo, Lenovo Vibe S1 zvládne aj viac používateľských kont. To je však už v podstate to isté. Pri prepínaní medzi zónami však nezadávate žiadne heslo a je oveľa rýchlejšie.

Všetky nainštalované aplikácie končia priamo na domácej obrazovke s widgetmi, androiďácky "App Drawer" tu nenájdeme. Popritom platí, že Lenovo je, bohužiaľ, rekordérom v počte zbytočných ikon a vopred nainštalovaného balastu. Z neho som využíval iba Kalkulačku, Budík, FM rádio (bez RDS) a Záznamník zvuku. Vibe S1 dokáže čisto nahrávať aj obe strany všetkých telefonických hovorov. Samozrejme, automaticky.

V nastaveniach nájdeme aj počítadlo prenesených dát, aktivovanie ukazovateľa prenosových rýchlostí a superpraktický náhľad na udalosti z kalendára v notifikačnej lište. Poteší aj rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním alebo "poťahaním" prsta (zľava doprava a naspäť) pri dolnom okraji, kedy sa telefón hneď aj odblokuje.

Hardvérová výbava je viac než dostatočná, smartfón dostal procesor MediaTek MT6752 a grafický čip Mali-T760. K tomu si prirátajte 3 GB RAM a 32-gigabajtové vnútorné úložisko. Teda, pre používateľa je k dispozícii po nainštalovaní základných aplikácií iba 20-23 GB. Systém je totiž poriadne nenažraný. Pomôcť si však môžete MicroSD kartou. Na tú však budete musieť zabudnúť v prípade, že Vibe S1 chcete používať ako dual SIM. Obe SIM zvládnu LTE siete, samozrejme, dáta však vždy povolíte iba jednej z nich.

Na papieri by mohol zaujať aj 13 Mpix fotoaparát, ktorý spustíte aj dvojitým stlačením bočných tlačidiel hlasitosti. Maximálne rozlíšenie je dostupné iba v klasickom formáte 4:3. Odporúčam aktivovať si výbornú pomôcku v podobe Trojosového vyrovnania, ktoré na displej premieta dáta s pohybových senzorov a pomôže vám tak cvaknúť rovný horizont pri expozícii.

Ponuka špeciálnych režimov je chudobná, najdeme tu iba Super panorámu. To je jej názov, jedná sa o klasické spojenie viacerých kontinuálnych záberov tak, ako to ponúka snáď už každý smartfón na svete. Potešilo ma aj vyvedenie HDR priamo na samostatné tlačidlo.

V peknom počasí výsledné snímky potešia vernými farbami a dostatočnou ostrosťou. HDR je možno až priveľmi agresívne. Niekomu sa to však môže páčiť, hoci zachytená realita zostane niekde inde. Nočné zábery a snímky z tmavých interiérov sú naopak veľkým sklamaním, boli neostré a k čipu sa nedostalo takmer žiadne svetlo. Clonové číslo objektívu f/2.2 už dnes nie je žiadna sláva. Aj Full HD video dokáže tento výrobca snímať lepšie, v iných modeloch. Preostrovanie bude potrebovať vaše pokyny dotykmi priamo na displej.

Detailný pohľad na prednú stranu odhalí aj najväčšiu zaujímavosť tohoto smartfónu - dvojicu predných fotoaparátov. Ten väčší má 8-magapixelové rozlíšenie a robí veľmi pekné snímky, len musíte vypnúť funkciu softvérového vyhladzovania pleti, ktorá iba deformuje farby a detaily. Dokáže tiež nahrávať Full HD video.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 78 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 130 MB / min.)

Druhú šošovku, za ktorou je umiestnený podporný 2 Mpix čip, aktivujete stlačením príslušného tlačidla zobrazujúceho dvojicu objektívov. Na kvalite snímok sa nič nezmení, fotografie v tomto režime však budete môcť v systémovej Galérii dodatočne upravovať.

Druhý objektív pomôže softvéru odfiltrovať vašu tvár od pozadia. To potom môžete rozmazať špeciálnymi efektami (to mi ešte dáva zmysel), alebo dokonca vašu tvár vložiť do inej fotografie alebo niektorého z pripravených pozadí. Nevyužité okraje displeja môžu poslúžiť ako prisvetlenie nahrádzajúce LED blesk.

Lenovo Vibe S1 poháňa 2 420 mAh batéria, ktorá pri priemernom používaní vydrží približne deň a pol. Príjemné je rýchle nabíjanie pribaleným 1,5 A adaptérom, ktoré trvá približne 1 h 45 min. Už na polovičnú hlasitosť poriadne kričí aj hlasitý reproduktor, hoci jeho kvalita mohla byť oveľa vyššia. Pohľad na spodnú stranu môže mýliť, zvuk sa však bude šíriť iba z jedného z otvorov.

Výhody:

+ zaoblený sklenený chrbát

+ zaujímavé funkcie predného fotoaparátu s dvomi objektívmi

+ rýchle nabíjanie

+ Full HD displej

+ dual SIM

+ kryt a fólia v balení

Nevýhody:

- nepresvedčivé snímky v noci

- nepodsvietené tlačidlá pod displejom

- množstvo zbytočného softvéru

- hlasný, ale menej kvalitný reproduktor

Orientačná cena: 299 € (mobilonline.sk)

Záver

Lenovo stavilo na kvalitné spracovanie (až na malé detaily) a dostatočný výkon. Vibe S1 tak nesklame a aj napriek o niečo menšej batérii než sme v jeho súčasných modeloch zvyknutí, vydrží bez problémov celý deň.

Potenciálnych záujemcov poteší pribalený ochranný kryt i fólia, sklamú snáď len nepodsvietené tlačidlá pod displejom a fotoaparát, ktorý príliš nezvláda nočné zábery. Experiment v podobe duálneho predného fotoaparátu môže priniesť zaujímavé efekty ktoré zabavia na pár desiatok minút, no pozornosť selfie maniakov skôr strhne 8 Mpix rozlíšenie hlavného čipu. Sekundárnu prednú kameru by som pri rozhodovaní o kúpe vôbec nezvažoval. Podobné výsledky isto ponúkne aj množstvo softvéru v obchode Google Play.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Jaro 25.08.2016 - 11:32

Mohli by ste pri testovaniach vyskúšať aj komunikaciu s pc,napr.Mobiledit nefuguje komunikácia cez usb,PC suite atď. Jaro

Celá diskusia 1 príspevok