HTC HD mini

RECENZIA smartfónu Dotykový mobil s OS Windows Mobile, 5 Mpix fotoaparátom s AF, HSPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Windows Mobile 6.5.3 + HTC Sense,

procesor: 600 MHz, Qualcomm MSM7227

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 104 x 58 x 12 mm,

hmotnosť: 110 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 65 536 farieb, 320 x 480 b., 45 x 67 mm, uhlopriečka 3,2'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, autofókus, záznam videí (640 x 480 b.),

pamäť: 384 MB RAM + 512 MB ROM + microSDHC,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač / editor dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: 1 200 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 350 h pohotovosti / 8 h videa / 12 h hudby,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

HTC po vyše roku-a-pol prichádza so zmenšenou verziou modelu Touch HD. Novinka s názvom HD mini neprináša žiadne podstatné zmeny, samozrejme, okrem menších rozmerov.

telefónu nijako nevybočuje zo štandardov. Opäť ide o tradičný obdĺžnikový tvar so zaoblenými rohmi. Tento dizajn mi však vyhovuje, telefón sa drží pohodlne a vo vrecku nohavíc či saka zase nevytŕča. Prednej strane dominuje displej ideálnych rozmerov, pod ktorým nájdete päticu . Kiežby však boli hardvérové. Dotykové sa ovládajú nepohodlne a často sa mi stalo, že som ich nechtiac stlačil. Nad displejom je nenápadne ukrytá kamera pre videohovory a LED dióda, ktorá signalizuje stav nabíjania. Pravá strana je bez akýchkoľvek prvkov. Celú zadnú aj bočné strany tvorí odnímateľný pogumovaný kryt, ktorý sa odníma dosť ťažko, ale drží pevne. Zaujímavosťou je žlté zafarbenie vnútra telefónu. Nepáčili sa mi odhalené skrutky telefónu, kolega Rišo mal zase opačný názor. Je to vec vkusu. V hornej časti zadného krytu je umiestnený objektív päťmegapixelového fotoaparátu s mriežkou reproduktora. Slot na microSD a SIM kartu sa nachádza pod krytom. Pre výmenu pamäťovej karty nie je nutné vyberať batériu. Na ľavej strane nájdete už tradične spojené tlačidlo ovládania hlasitosti. Horná strana ukrýva 3,5 mm jack a vypínacie tlačidlo (slúži aj na uzamknutie displeja). Spodná strana obsahuje microUSB konektor, ktorý nie je krytý. Konštrukcia telefónu je pevná, nedôverujem však kvalite zadného krytu. Po niekoľkých odňatiach začal byť mierne uvoľnený. Pri správnom používaní a zriedkavej výmene pamäťovej karty pod ním sa však môže tento typ riešenia zadného krytu osvedčiť ako jeden z pevnejších.

"Konštrukcia telefónu je pevná, no nedôverujeme kvalite zadného krytu."

Hlavným ovládacím prvkom je kapacitný dotykový

. Na prítomnosť stylusu teda zabudnite. Displej používa rozlíšenie 320 x 480 bodov (HVGA) na 3,2-palcovej uhlopriečke. Viditeľnosť na priamom slnku je slabá. V nastaveniach displeja môžete meniť iba hodnotu jasu. Tú môže riadiť aj automatický senzor.

HTC HD mini využíva operačný systém Windows Mobile spolu s nadstavbou HTC Sense. Vďaka nej je telefón jednoduchšie ovládateľný a v 90 % prípadoch si poradíte aj bez stylusu. Reakcie sú miestami pomalšie. HD mini je však podstatne rýchlejší než Samsungy radu Omnia, no oproti HD2 s výkonnejším procesorom zase mierne zaostáva.

"Viditeľnosť na priamom slnku je slabá."

Vďaka HTC Sense máte na domácej obrazovke všetky potrebné funkcie. Pohotovostný režim tak tvorí základná obrazovka s aktuálnym počasím, kalendárom, budíkom a niekoľkými prispôsobiteľnými odkazmi na aplikácie, kontakty alebo záložky. Aplikácie, ktoré sú prepojené s domácou obrazovkou prostredníctvom HTC Sense:

- kontakty (ponúkne miesto na 15 obľubených kontaktov),

- správy (náhľady prijatých SMS a MMS),

- pošta (prehľad prijatých e-mailov),

- internet (vyhľadávač so zástupcom internetového prehliadača a desiatimi záložkami),

- kalendár (náhľad budúcich udalostí),

- akcie (prehľad akcií na medzinárodnej burze),

- fotografie a videá (zoznam snímok a videí),

- hudba (hudobný prehrávač),

- počasie (aktuálne počasie + predpoveď počasia),

- twitter (twitter klient),

- footprints (zoznam zaujímavých miest v okolí s komentárom a fotografiami),

- nastavenia (prístup k nastaveniam celého telefónu).

"Vďaka nadstavbe HTC Sense máte na domácej obrazovke všetky potrebné funkcie."

Fotoaparát opäť nesklamal. Fotografovanie je vďaka automatickému zaostrovaniu pohodlné, zaostrovanie dotykom obrazovky na vybraný objekt (touch-focus) však chýba. Chýbalo mi aj hardvérové tlačidlo na fotografovanie. Zaostrenie bolo rýchle a problém nerobilo ani plynulé presúvanie objektívu. Nastavenia majú široké možnosti prispôsobenia. Okrem klasiky ako vyváženie bielej, jas, ISO a samospúšť, nájdete v možnostiach nastavenia aj kvalitu fotografií, farebný efekt či zvuk uzávierky. HTC HD mini zvláda aj VGA video vo formáte MPEG4. Nastaviť si môžete vyváženie bielej, jas, veľkosť rozlíšenia, limit či farebný efekt. Škoda, že chýba LED blesk. Pri videu taktiež funguje automatické ostrenie. Počas nahrávania však fotoaparát už nezaostruje.

"Fotoaparát ponúka široké možnosti prispôsobenia."

je na štýl iPhone. Jednotlivé súbory sú zobrazené ako miniatúry. Ich načítavanie je plynulé. Prezeranie fotografií a videí musím pochváliť, reakcie sú rýchle, multitouch približovanie tiež. Galéria je jednoducho zvládnutá na jednotku, vytknúť jej musíme iba absenciu automatického otáčania snímok.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2 MB, MPEG4; obraz: 352 x 288 b., 15 fps, 687 kbps; zvuk: AAC, 32 kbps; celkovo: 5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

funguje na domácej obrazovke. Pri prehrávaní zobrazuje obal albumu, informácie o skladbe a tri tlačidlá na ovládanie. Medzi jednotlivými skladbami vyhľadávate posunom obalu albumu, prípadne tlačidlom na pretáčanie skladieb. Ani v hudobnom prehrávači bohužiaľ nefunguje akcelerometer, a tak si v HD mini narozdiel od HD2 nemôžete listovať medzi albumami. Prehľadný zoznam skladieb nájdete v hudobnej knižnici, ktorá triedi hudbu podľa viacerých faktorov. Možnosti hudobného prehrávača extra nevynikajú. V ponuke nájdete možnosť aktivovať si zosilňovač zvuku. Hudobnú výbavu dopĺňa FM rádio s RDS a funkciou sleep či aplikácia MP3 Trimmer, ktorá slúži na strihanie skladieb.

Navigovať sa môžete nechať pomocou dvoch aplikácií - Google Maps a CoPilot. Pri rýchlom vyhľadávaní polohy odporúčam nenáročné Google Maps. Lokalizovanie vašej polohy je pri aktívnom AGPS skutočne rýchle. Nepochopiteľne opäť nemôžete využiť akcelerometer a tak si mapy môžete prezerať len v režime na výšku. Pri serióznom navigovaní, najmä mimo Slovenska, odporúčam zakúpiť kvalitnú navigačnú aplikáciu. Výber je našťastie bohatý.

"Pri navigovaní nemožno využiť automatické otáčanie displeja akcelerometrom."

Základom hlasovej komunikácie je výborná aplikácia "Ľudia". Združuje telefónny zoznam (pozostáva z kontaktov, obľúbených a skupín) a zoznam hovorov. Aplikácia je prepojená aj s Facebookom. Automaticky sa tak ku kontaktom pridajú aktuálne fotografie a statusy z Facebooku. Po otvorení kontaktu máte k dispozícii prehľad o e-mailovej, textovej a kompletnej hlasovej komunikácii.

je možné aj z pohotovostnej obrazovky napísaním mena prostredníctvom klávesnice. Zoznam hovorov je taktiež výborne prepracovaný. Pri telefonovaní nechýba ani známy spôsob aktivovania hlasitého handsfree, kedy stačí telefón otočiť displejom nadol. Profily sú prítomné iba tri - hlasitý, tichý a vibračný. Ich časovanie chýba. Automatická aktivácia tichého režimu je možná len cez udalosť v kalendári.

"Nechýba inteligentné vytáčanie z domácej obrazovky."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textová komunikácia je v HTC HD mini zobrazená vo forme konverzácií. Aplikácia správy je prepojená aj s domácou obrazovkou, kde si môžete listovať medzi náhľadmi posledných prijatých správ. Pri zadávaní textu môžete využiť dva druhy klávesnice - klasickú QWERTY na

a na displeja. Pri písaní vám bude pomáhať aj automatické dopĺňanie či navrhovanie slov. Nechýba odpočítavanie znakov a výpisy o doručení.

"Textová komunikácia je v HTC HD mini zobrazená vo forme konverzácií."

nepostihli žiadne zmeny. Pracuje s viacerými kontami súčasne, podporuje IMAP aj POP3 protokol, MS Exchange, no stále chýba podpora Push mailu. Kontrola schránok tak zostáva na pravidelnom intervale (od 5 minút). Samozrejmosťou je taktiež podpora práce s dokumentami. Prepojenie s HTC Sense zasa umožňuje rýchly prehľad o prijatých správach a rýchly výber konta.

"Opäť absentuje podpora Push mailu."

V oblasti prenosu dát nájdete klasiku. Čaká na vás plná podpora dát zahŕňajúca GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA. Určite nikoho neprekvapí prítomnosť Wi-Fi. Potešila však možnosť vytvoriť z mobilu

bez doinštalovania externej aplikácie. O lokálne pripojenie sa stará Bluetooth a pribalený microUSB kábel, ktorým batériu zároveň môžete dobíjať. Internetové prehliadače máte k dispozícii tradične dva. Prvým je Internet Explorer, ktorý som osobne používal veľmi sporadicky. Na surfovanie je vhodnejšia predinštalovaná Opera. Tej nechýba podpora multitouch zoomovania či práca s viacerými oknami naraz. Opera sa mi navyše zdala byť rýchlejšia a samozrejme, funkčne nabitejšia.

"HD mini ponúka možnosť vytvoriť z telefónu Wi-Fi router."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Ranné vstávanie vám spríjemní trojica plne nastaviteľných budíkov s možnosťou opakovania. Kalendár ponúka mesačný náhľad už prostredníctvom záložky cez HTC Sense prostredie. V dennom prehľade sa vám zároveň zobrazí aj animácia počasia. To však platí len pre nasledujúcich päť dní. Pri vytváraní nových udalostí sa už stretnete so štandardným prostredím Windowsu, nechýba opakovanie, výber typu udalosti a upozornenie. Medzi ďalšie funkcie patria samozrejme poznámky, úlohy a jednoduchá kalkulačka s veľkými tlačidlami. V telefóne nájdete aj tieto aplikácie:

- ActiveSync,

- Vyhľadávač,

- Hlasový záznamník,

- JBlend,

- WorldCard Mobile,

- Adobe Reader LE,

- YouTube,

- Office Mobile,

- Facebook,

- Opera Mobile,

- Google Maps,

- CoPilot.

Výdrž 1 200 mAh batérie je priemerná. Pri bežnej záťaži telefónu môžete počítať s jedným, až maximálne s dvomi dňami. Časté využívanie multimediálnych funkcií či používanie telefónu ako Wi-Fi routra môže skrátiť životnosť batérie aj pod 24 hodín.

Výhody:

- nadstavba HTC Sense,

- dizajn a rozmery,

- možnosť použiť mobil ako Wi-Fi router,

- tisíce aplikácií pre Windows Mobile.

Nevýhody:

- slabá viditeľnosť displeja na slnku,

- pekné, ale nepraktické dotykové tlačidlá,

- nemožnosť využiť akcelerometer vo viacerých aplikáciách,

- pamäťová karta pod ťažko odnímateľným krytom.

Orientačná cena: 379 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC HD mini je zaujímavým a dizajnovo vydareným prístrojom. Taktiež nepatrím medzi fanúšikov operačného systému Windows Mobile 6.5.x a očakávam skôr Windows Phone 7 Series, no nadstavba HTC Sense dokáže so starším operačným systémom urobiť divy. Páčili sa mi rozmery telefónu a funkčná výbava, ktorá sa zmestila do tohto smartfónu. Ak by som si však mal vyberať medzi HD mini a HD2, vybral by som si kvôli rýchlosti väčšie zariadenie. Škoda, že HD mini neobsahuje rovnaký gigahertzový procesor. Bol by určite jedným z TOP telefónov na trhu.

Druhý názor

Richard Hombauer: HTC HD mini je veľmi sympatický mobil. Neholdujem zariadeniam s Windows Mobile, ale HTC Sense spravilo z HD mini veľmi použiteľný nástroj. Rýchly prístup k predpovedi počasia, e-mailom, kalendáru... A čo vám nestačí, môžete si doinštalovať. Windows Mobile má dnes jednu podstatnú výhodu - tisícky dostupných aplikácií po celom internete. Problémom je samotný Market place - obchod s aplikáciami, ktorý je nedostatočne zásobený užitočnými programami. App store od Applu či market od Androidu sú oveľa ďalej. A ľudí prestáva baviť hľadať po internete aplikácie, ktoré na inom mobile môže nájsť prakticky priamo z daného prístroja. Hardvéru vyčítam prílišnú orientáciu na dizajn, s čím súvisí absencia spúšte fotoaparátu, horšie prístupná pamäťová karta či výhradne dotykové tlačidlá. HD mini je sympaťák, ktorý smartfón posúva skôr do "trendy" kategórie.

Produktová stránka: HTC HD mini/a>

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s Windows mobile

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 01.06.2010 - 20:17

smile: celkom pekny fon kebi bola este nejaka priajtelna cena nan a bol aj dotovani tak by mohol mat uspech ale je to clekom fain vibaveny fon :-D

anonymous16.02.2010 - 16:37 Trvalý odkaz

Lubo_GP: má kapacitný displej?

anonymous16.02.2010 - 18:15 Trvalý odkaz

jalko: skoda ze je tak tlsty

anonymous16.02.2010 - 18:17 Trvalý odkaz

mirec: preco win mobile 5

Celá diskusia 47 príspevkov