HTC Legend

RECENZIA smartfónu Nástupca HTC Hero s OS Android, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, HSPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.1 + HTC Sense,

procesor: 600 MHz, Qualcomm MSM7227,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 56 x 112 x 12,

hmotnosť: 126 gramov (zistená: 125 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), AMOLED, 16 777 216 farieb, 320 x 480 b., 45 x 68 mm, uhlopriečka 82 mm (3,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b.),

pamäť: 384 MB RAM + 512 MB ROM + microSDHC,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 , kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi (802.11b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP, FM rádio,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, optické ovládacie tlačidlo,

batéria: BB00100, 1300 mAh, 4,81 Wh (3,7 V),

výdrž: do 7 h hovoru / 440 h pohotovosti,

SAR: 0,645 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna, Android 2.1

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka TC P300, USB kábel, stereo slúchadlá s diaľkovým ovládaním prehrávača, 2 GB microSD, potrebné dokumenty.

HTC Legend, nástupca populárneho androidového modelu Hero, prináša množstvo vylepšení. Medzi tie patrí optické ovládacie tlačidlo, kovový jednoliaty (presnejšie z jedného hliníkového bloku vyrezávaný) kryt, LED blesk fotoaparátu, podpora HSPA či novšia verzia operačného systému s nadstavbou Sense. Legend taktiež ponúkne 3,2-palcový HVGA (polovica VGA) AMOLED displej, päťmegapixelový fotoaparát, FM rádio, podporu GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jack. Na našom trhu sa novinka už nachádza.

Dizajn HTC Legend sa vydaril. Kovový obal z jedného kusu kovu narúšajú len dva čierne plastové prvky v zadnej stene - horný s objektívom fotoaparátu, mriežkou reproduktora a LED bleskom, spodný odnímateľný, s ukrytou anténou a umožňujúci prístup k batérii, pamäťovej karte microSD a SIM karte. Žiaľ, odňatím spodného

sa mobil odpojí od siete a uvoľnením pre prístup k microSD sa uvoľní aj batéria, čím sa Legend vypne. Takže, po výmene pamäťovej karty musíte mobil opäť zapnúť. Ľavá stena obsahuje dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Tú ovládate aj pri zhasnutom (rozumej zablokovanom) displeji. Pravá bočná stena je prázdna. Spúšť fotoaparátu mi tu počas používania Legendu fakt chýbala. V spodnej stene sa nachádza len microUSB konektor. Legend si vyslovene pýta elegantnú stojanovú nabíjačku. Žiaľ, nič také som nenašiel ani v balení, ani na webe. Určite je však Legend adaptér pre kolísku v štýle HTC Magic Desktop Cradle CR G300 len otázkou času. V hornej stene nájdete vpravo umiestnený vypínač a univerzálny 3,5 mm konektor. K Legendu tak pripojíte bez problémov akékoľvek slúchadlá. Vypínač funguje rovnako ako na Windows Phone či iPhone, t.j. na zhasnutie (zablokovanie) a rozsvietenie displeja. Mimochodom, displej po zhasnutí na žiadne iné tlačidlo nereaguje, čo môže aj nemusí byť výhodou. Spracovaniu prístroja niet čo vyčítať, jeden kus kovu je jednoducho jeden kus kovu.

"Spracovaniu prístroja niet čo vyčítať, jeden kus kovu je jednoducho jeden kus kovu."

Pod kapacitným dotykovým displejom sa nachádza štvorica dôležitých

. Stlačením domčeka sa vždy dostanete domov, ďalším stlačením sa zobrazí sedem domácich obrazoviek, na ktorých môžete mať umiestnené ľubovoľné widgety, skratky. K tým sa ešte dostanem. Podržaním domčeka zobrazíte naposledy spustené aplikácie. Pozor, nejedná sa o aktuálne spustené aplikácie na pozadí, len ich chronologické zoradenie. Správcu spustených aplikácií si musíte stiahnuť z Marketu. Tlačidlo MENU slúži všade na vyvolanie možností. Na to si musíte v Androide zvyknúť, no má to svoju veľkú výhodu - pri rôznych fullscreen zobrazeniach (fotky, webové stránky...) jednoducho stlačíte MENU a zobrazí sa ponuka možností. Šípka naspäť vás vráti o krok späť. Na tlačidlá Menu a Späť rád spomínam ešte zo starých Ericssonov. Posledným, unikátnym tlačidlom modelov HTC s Androidom je Lupa - vyhľadávanie. iPhone ponúka túto funkciu (minimálne) po dvoch stlačeniach hlavného tlačidla, Symbian ju má v menu alebo na domácej obrazovke nazvanú ako Vyhľadávanie, Legend ju má pod vlastným tlačidlom. Keď máte otvorený kalendár a stlačíte Lupu, spustí sa vyhľadávanie v kalendári, keď počúvate napríklad FM rádio, lupou spustíte Quick Search Box, teda kompletné vyhľadávanie kontaktov, udalostí, súborov, ale aj údajov v Googli. Je to veľmi návykové a praktické. Pod štvoricou tlačidiel, na tzv. brade, nájdete hlavné potvrdzovacie tlačidlo s optickým joystickom. Zabudnite na trackball, po tomto stačí prejsť prstom a hneď listujete zo strany na stranu, nahor či nadol. Zíde sa to napríklad pri čítaní dlhých dokumentov alebo web stránok. Pravdu povediac, pri dotykovom displeji mi takýto prvok veľmi nechýba, ale niekto na to môže mať iný názor. Skôr by som uvítal priradenie nejakej funkcie (fotoaparátu) podržaniu či dvojitému stlačeniu tohto tlačidla.

"Unikátnym tlačidlom modelov HTC s Androidom, je Lupa."

nemá ohromujúce rozlíšenie, ale to nepovažujem za zásadnú nevýhodu. Nestretol som sa totiž so žiadnou web stránkou, na ktorej by som vyslovene potreboval VGA či WVGA. Menší displej menej spotrebúva energiu a menšie rozlíšenie menej zaťažuje procesor. Logické. Reakcie na dotyk sú veľmi dobré. Nie je to iPhone, ale HTC už chýba len malý krôčik k dokonalosti. Pri písaní na virtuálnej klávesnici som radšej otáčal Legend na ležato. V Markete (online obchode s aplikáciami) nájdete aj rôzne klávesnice s jednoduchým postupom ich aktivácie. Ja som si zvykol na Smart Keyboard, najmä kvôli obrovskému množstvu nastavení a skinov.

Na domácu obrazovku s nadstavbou Sense si veľmi rýchlo zvyknete. Na strednú (

) obrazovku som si umiestnil widget hodiny s počasím, pod neho nasledujúce udalosti v kalendári a vedľa skratky ku priečinkom a najobľúbenejším programom. Na obrazovky vľavo som umiestnil widgety s . Konečne mám jednoduchý a rýchly prehľad o posledných e-mailoch v oboch mojich schránkach. Vpravo som umiestnil Widget s (skupina Priatelia), v ktorom mám najbližších ľudí. Pri nich sa zobrazuje aj počet zmeškaných udalostí s nimi spojenými...zmeškané hovory, prijaté e-maily, odkazy v sociálnych sieťach a podobne. Ešte viac vpravo mám widgety hudobného prehrávača, Google Buzz a , t.j. rýchlu správu Wi-Fi, Bluetooth, GPS, aktualizácií a jasu displeja. Na domácich obrazovkách môžete mať widgety v rôznych podobách, dokonca aj záložky s odkazmi na jednotlivé programy atď. Je to šikovné a návykové. Spodný riadok domácej obrazovky je vždy tvorený šípkou (hlavné menu), vstupom do telefónu a tlačidlom "+" pre pridanie objektu na domácu obrazovku. Stlačením MENU na domácej obrazovke sa dostanete k zmene scény, tapety a nastaveniam. Potiahnutím prsta z hornej časti obrazovky nadol sa zase dostanete k aktuálnym , minimalizovanému FM rádiu, prehrávaču hudby, atď. Práve tieto veci robia Android Androidom a keď si na ne zvyknete, pochopíte, že ostatné OS majú čo dobiehať.

vyčítam najmä absenciu vlastného tlačidla. Po spustení automaticky zaostrí na objekt v strede, dotykom obrazovky môžete zaostrovací bod zmeniť. Je to podobné ako v iPhone 3GS. Výhodou oproti spomínanému modelu je prisvetľovacia dióda. Pri fotografovaní môžete meniť jas, , efekt, výváženie bielej farby, ISO, rozlíšenie, pomer strán, kvalitu, geotagging, vypnúť automatické ostrenie, vložiť čas... Nastavenia si fotoaparát pamätá aj po opätovnom spustení. Zvýšenie kontrastu, ostrosti a saturácie len na polovičnú úroveň je tak výrazné, že ho radšej nepoužívajte. Ak budete mať nutkanie zvyšovať kontrast, nezvyšujte už nasýtenie (skôr ho znížte) a ostrosť radšej nechajte tak. Mne sa najviac páči možnosť nastaviť ISO pevne na hodnotu 100 (maximálnou hodnotou je 800 no už na 400 sa niekedy nedá pozerať) a vypnúť zaostrovanie (pre snímanie momentiek). Listovanie snímkami je rýchle.

Záznam videa je vhodný na prezeranie videí priamo v mobile. Hoci je v nastaveniach možnosť nahrávať do MPEG4, výsledok je v 3GP. Záznam zvuku je slabý, priblíženie je možné použiť len na začiatku videa, podobne ako aj zaostrenie. Video nie je najsilnejšou, no ani najslabšou stránkou Legendu. Sú však na trhu smartfóny s lepším záznamom obrazu a hlavne zvuku. Poteší jednoduchá možnosť odoslania fotky cez Bluetooth, na e-mail, na Facebook, Flickr, Picasa a po inštalácii widgetov či aplikácií aj do Google Buzz, Picasy cez PicSay či WordPressu. Mrzí ma len, že vložením fotky do e-mailu sa táto automaticky nezmenší.

UKÁŽKA VIDEA 01 (súbor 2,5 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 1369 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 10 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA 02 (súbor 1,6 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 1424 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 10 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Jediné, čo môžem vytknúť

je absencia ekvalizéra. Netuším, prečo ho tvorcovia Androidu úplne vynechali. Mám však kvalitné slúchadlá a zvukový výstup Legendu nemôžem označiť za zlý. Prehrávač hudby ponúka inak všetko, čo dotykový prehrávač môže ponúkať. Po zhasnutí displeja a jeho rozsvietení vypínacím tlačidlom sa pre odblokovanie nachádza obálka albumu a tlačidlá vzad / pauza / vpred. Ako som už spomínal, pri zhasnutom displeji funguje aj regulácia hlasitosti. Výhodou Legendu je prítomnosť . Tým sa síce nezobudíte, ale inak funguje tak, ako má. Z nadštandardných funkcií ponúka RDS, podpora RT mu chýba.

GPS využijete s pripravenými Google Maps, ale napríklad už aj s navigáciou Sygic a

. Problém je, že slovenské telefóny s OS Android vidia v Markete len bezplatné navigácie, a tak si ich plné verzie (Navigon je zadarmo na 30 dní) musíte zakúpiť iným spôsobom a nainštalovať z SD karty. GPS využijete aj na geotagging (zápis GPS pozície do fotografie) a geocaching.

"Keďže na už asi rok používam Google Sync na Nokii aj iPhone, prenos kontaktov do Androidu bol pre mňa otázkou pripojenia k internetu (3G, Wi-Fi) a zadania prístupového mena a hesla do služieb Google."

Telefonické funkcie vždy začínajú vyhľadaním kontaktu alebo poslednými hovormi. Odblokujem displej, stlačím virtuálne tlačidlo Telefón v spodnej časti domácej obrazovky a vidím klasickú

, nad ktorou je zoznam posledných hovorov. Klávesnicu môžete ľahko schovať, no tá je potrebná na iný úkon. Podobne, ako keď píšete SMS-ku so slovníkom T9, vyhľadáte kontakt. Stlačím 6-2-6-2 a vyhľadám M-A-M-A, stlačením 7-3-8-3-7 vyhľadám všetkých . Kontakty môžu byť prepojené s online službami ako Facebook, čo sa dnes stáva veľmi populárne. Ku vyhľadávaniu kontaktov (stlačením hardvérového tlačidla Lupa alebo virtuálneho tlačidla Telefón) nemám nijaké výhrady. Ku telefonickým funkciám patria aj profily. Podržaním vypínacieho tlačidla sa objaví okrem možnosti vypnúť mobil aj tichý režim, vibrácie, režim v lietadle a vypnutie dátových prenosov. Posledná možnosť sa hodí najmä v zahraničí, alebo keď prekročíte predplatené dáta vo vašom internetovom balíku od operátora.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync.

SMS a MMS správy majú už tradične jednotný editor. Pridaním objektu sa SMS zmení na MMS, no je možné, že sa tak stane aj spojením štyroch a viacerých SMS správ dokopy. Údajne s tým má problém Sony Ericsson X10 a je možné, že tomu nebude inak ani u Legendu. Majitelia SMS paušálov nech si na to radšej dajú pozor. Písanie správ nemá vážnejší nedostatok, jediným obmedzením

sú rozmery displeja. Desire má pri polohe na ležato asi o centimeter šírky klávesnice viac. Správy fungujú systémom konverzácií. E-mailová komunikácia je na najvyššej úrovni, formou widgetov na domácich obrazovkách môžete mať prehľad o dianí vo viacerých schránkach. Prehliadanie nie je problém, editácia prítomná nie je. Na to treba iný program. Po priblížení dokumentu sa text nanovo zalomí a nemusíte pri jeho čítaní prechádzať zo strany na stranu. Tým sa opäť potvrdzuje, že väčšie rozlíšenie displeja nie je až také nutné.

nemám čo vyčítať. Funguje veľmi dobre. Doplnil som ho však obľúbenou , ktorú používam ešte radšej. Tá zobrazí aj WAP stránky, a keďže cez WAP navštevujem naše diskusné fórum, uprednotňovanie Opery Mini je v mojom prípade pochopiteľné.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

je prepracovaný, synchronizovaný s mnou dlhodobo využívanou službou Google Calendar, a preto spomeniem len jednu výhradu k nemu - absenciu zoznamu udalostí pod mesačným náhľadom. Na iných OS je často využívaný systém, že sa po označení daného dňa zobrazí pod mesačným náhľadom zoznam udalostí v ňom. Budíkov je viac a sú automaticky opakované. Vypnutý (vybitý) mobil vás však nezobudí, v tomto má veľkú výhodu OS Symbian. V nastaveniach budíka nájdete hlasitosť, dobu odkladu a nastavenie správania bočných tlačidiel (napríklad na "pripomenúť znovu").

Ďalšie funkcie:

Akcie - vývoj na akciových trhoch.

Calculator - vedecká kalkulačka s množstvom možností.

Kalkulačka - zabudovaná kalkulačka, ktorej vyčítam absenciu pamäťových funkcií.

Footprints - špeciálna aplikácia pre zaznamenávanie obľúbených miest.

Hlasový záznamník - starý a menej kvalitný formát záznamu AMR.

Mapy - najnovšie Google Maps, s výpočtom trasy, bez navigácie.

Počasie - predpoveď počasia je súčasťou systému, z Marketu si môžete stiahnuť ďalšie typy.

Talk - prístup k službe Gtalk môže bežať aj na pozadí a správy od kamarátov vám môžu zvoniť ako SMS-ky.

Z Marketu som si stiahol:

AccuWeather, Astro (manažer súborov), Google Buzz, Navigon (30-dňová skúšobná verzia), Opera Mini 5, Photoshop Mobile, Run.GPS Trainer, Shazam (rozpoznávanie hudby) a WordPress.

Výdrž Legendu sa mi ťažko hodnotí, ale vybitie za jeden aktívny deň bolo skôr výnimočné. Veľa závisí od využívania displeja, intenzity jeho podsvietenia a podobne. Legend nie je mobil určený na off-line používanie. Dajte si k nemu dátový program, využívajte Google služby, Facebook, navigáciu, internetový prehliadač, zdielanie fotografií...a budete nabíjať mobil každý večer. Už len zohnať nejaký ten nabíjací stojanček...

Výhody:

- kvalita spracovania, kovové jednoliate telo,

- plná funkčná výbava, žiadne zásadné funkčné nedostatky,

- štvorica dôležitých tlačidiel pod displejom,

- významné výhody OS Android 2.1 (mnoho vylepšení oproti 1.x),

- pripomínanie zmeškaných udalostí diódou,

- FM rádio.

Nevýhody:

- lesklý displej,

- nabudúce možno bez "brady" a s dlhším displejom,

- chýba stojan v balení,

- chýba spúšť fotoaparátu,

- chýba ekvalizér hudobného prehrávača.

Orientačná cena: 393 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC Legend sa po hardvérovej stránke vydaril. OS Android 2.1 sa vydaril zase po stránke softvérovej. Legend je teda perfektnou kombináciou štýlového mobilu a nadupaného smartfónu. Najviac mu vyčítam chýbajúcu antireflexnú vrstvu na displeji, na priamom slnku je čitateľnosť údajov extrémne závislá od intenzity podsvietenia. Ak si doma zabudnete nastaviť automatický jas a vyjdete v lete von s podsvietením na minime, budete len hádať, čo na displeji "stláčate". Keby bol Legend rovný, bez brady, a s dlhším displejom, aj by sa na ňom oveľa lepšie písali texty. V tomto smere vyhráva HTC Desire. Každopádne, Legend ma zaujal. A veľmi. Od uvedenia iPhonu sme všetci čakali na významný útok od Symbianu či Microsoftu, až sme sa dočkali silného protiútoku zo strany Googlu a jeho partnerov. V tomto prípade je tým silným partnerom HTC. Treba však dodať, že typickému používateľovi Windows Mobile s dotykovým perom v ruke nebude podobne ako iPhone, ani HTC Legend či Desire pochuti. A ak si na Android brúsi zuby zástanca telefónov s hardvérovou klávesnicou, musí zháňať buď Motorolu Milestone, alebo ďalej čakať. A my ostatní, ktorým sa OS Android páči, si jednoducho musíme vybrať medzi Legendom a Desire. Ale pozor, ani Sony Ericsson nespí. Xperie považujem, rovnako ako HTC-čka, za veľmi silné prekvapenia roku 2010. HTC má navrh s nadstavbou Sense, Sony Ericsson zase stavil na hardvérovú pestrosť. Leto bude ešte horúce.

HTC Legend vs. iPhone 3GS

Ako používateľ iPhonu 3GS viem zhodnotiť výhody HTC Legend. Hneď prvou je základná domáca obrazovka. Tam mám predpoveď počasia, informáciu o zmeškaných udalostiach (aj diódou), prehľad o nasledujúcich udalostiach v kalendári, po stranách som si umiestnil widgety, jednotlivé e-mailové schránky, obľúbené kontakty, atď. Hudobný prehrávač síce nie je lepší, ale FM rádio mi na iPhone občas chýba. Výhodou Legendu sú aj kompaktnejšie rozmery. Keď sa mi mobil občas neplánovane vybije, skôr nájdem microUSB než iPod nabíjačku. Písanie správ je lepšie na iPhone. Za to môže väčší displej, takže ak veľa píšete, zamerajte sa radšej na HTC Desire. Recenziu väčšieho súrodenca Legendu nájdete na Fony.sk už čoskoro. Čitateľnosť displeja iPhonu na slnku je lepšia, má totiž antireflexnú charakteristiku. Legend prebije slnečné lúče len silnejším automatickým jasom, ktorý výrazne vyšťavuje batériu. Fotoaparát HTC Legend obsahuje prisvetľovaciu diódu, v kvalite záznamu videa vyhráva zase iPhone. Jablkový mobil má tiež výhodu v App Store, z ktorého môžem ťahať aj platené aplikácie. Aj riešenie App Storu je trochu lepšie, informácia o novej verzii stiahnutej aplikácie poteší a množstvo programov je tam, pochopiteľne, väčšie. Mimochodom, ani jeden z účastníkov súboja vás po vybití nezobudí. Súboj je to ťažký, ale jedno treba uznať: Legend je výrazne lacnejší.

Produktová stránka: HTC Europe

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

anonymous16.02.2010 - 16:39 Trvalý odkaz

Lubo_GP: pekný dizajn... koové kryty - lahôdka :-)

anonymous16.02.2010 - 17:31 Trvalý odkaz

Ashlee: Ja som najma zvedava na to opticke ovladacie tlacidlo. Ten trackball dost blbne...

anonymous16.02.2010 - 17:32 Trvalý odkaz

Audion: v poslednych dvoch rokoch sa HTC zlepsilo spracovanim produktov o 200% HD2 oproti HD sa neda porovnavat...pekne,HTC bere trh

Celá diskusia 64 príspevkov