Koľko je na Slovensku mobilných operátorov?

Tí skúsenejší zrejme na túto otázku odpovedia bez zaváhania, ale sú ľudia, ktorí si nie sú až takí istí. V reklame je okrem veľkých operátorov aj FunFón, Juro, či Tesco mobile. Tak koľko ich vlastne máme?

Na Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) sa v poslednom období obracajú ľudia s otázkou, koľko je v Slovenskej republike mobilných operátorov. Ako sami uvádzajú, zmiatli ich reklamy v médiách na FunFón, Juro, Tesco mobile a 4ku.

Mobilní, alebo telekomunikační, operátori, ponúkajú okrem služieb pod vlastným názvom aj mobilné služby s marketingovými názvami, ktoré navodzujú dojem, že ide o ďalšieho, iného operátora. Takým príkladom je Orange a jeho FunFón, alebo Telekom a nový Juro. Na stránke FunFónu sa dočítate, že FunFón je obchodné pomenovanie osobitného druhu predplatenej služby Prima, Juro zasa uvádza, že ide o marketingové označenie elektronickej komunikačnej služby poskytovanej prostredníctvom mobilnej siete Telekomu. Takže napriek tomu, že by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o štyroch rôznych operátorov, v skutočnosti sú v tomto prípade len dvaja.

4ku zasa vlastní Swan spolu so Slovenskou poštou. No pridelené frekvencie a vlastnú sieť má len Swan. Aby to nebolo jednoduché, treba rozlišovať aj to, či operátor poskytuje mobilné služby len vo vlastnej sieti alebo tam, kde nemá pokrytie, využíva národný roaming - sieť inej spoločnosti. Takto na Slovensku funguje spomínaná 4ka (Swan) a O2. Obaja si sieť prenajímajú od Telekomu. Regulačný úrad pridelil frekvencie štyrom spoločnostiam: O2, Orangeu, Telekomu a Swanu, ktoré sú registrované ako poskytovatelia služieb (t.j. podľa zákona ako podniky). Označujú sa aj skratkou MNO (mobile network operator), mobilní sieťoví operátori.

Okrem toho vo svete existujú aj MVNO (mobile virtual network operator) - virtuálni operátori. Nevlastnia mobilnú sieť, ale uzatvárajú dohodu s registrovaným poskytovateľom služieb. Tak získajú prístup k sieťovým službám za veľkoobchodné ceny a potom nastavia vlastné maloobchodné ceny, za ktoré predávajú službu zákazníkovi. "Virtuáli" majú svoj vlastný zákaznícky servis, fakturáciu i marketing. Na Slovensku takto funguje Tesco mobile, ktoré má uzatvorenú dohodu s O2. Využíva jeho sieť, no služby ponúka pod vlastným názvom.

Keď si to zhrnieme, máme na Slovensku štyroch mobilných operátorov, ktorí majú pridelené frekvencie a budujú vlastnú sieť. Z toho dvaja (O2 a Swan) navyše využívajú aj národný roaming v miestach, kde nemajú dostatočné vlastné pokrytie. A potom tu máme FunFón a Jura, tí sú vlastne "deťmi" Orangeu a Telekomu, využívajú len vlastnú sieť, no tvária sa ako iný operátor. Tesco mobile je virtuálnym operátorom, vlastnú sieť nemá vôbec, je partnerským produktom spoločností Tesco a O2.

Zdroj: teleoff.gov.sk

Diskusia k článku:

Rastislav.j 21.03.2016 - 18:57

takže ak niečo reklamujete v tescomobile už pošlú papiere z tescomobilu a nie stále z O2?

Erik21.03.2016 - 23:37 Trvalý odkaz

Takže ak má niekto TescoMobile vpustí ho do siete O2 aj Telekom? :D
Má tri v jednom. :D

Bonyek@azet.sk22.03.2016 - 18:28 Trvalý odkaz

"Na Slovensku takto funguje Tesco mobile, ktoré má uzatvorenú dohodu s O2. Využíva jeho sieť"

teda podla toho ho do Telekom nepusti.

Erik23.03.2016 - 10:25 Trvalý odkaz

...no a O2 má zase dohodu s Telekomom. :D A kedže O2 nemá pokryté všetky miesta znamenalo by to že z TescoMobile sa nedovoláš z tých miest? Myslím že by si sa mal dostať z Tesca (cez O2) až na sieť Telekomu inač by to bolo dosť obmedzujúce.

Bonyek@azet.sk24.03.2016 - 11:56 Trvalý odkaz

vsak jasné, preto píšem, ze podla toho, ako to je napisane. ;)

Celá diskusia 5 príspevkov