Garmin-Asus Nüvifone M10

RECENZIA smartfónu Navigačný mobil s OS Windows Mobile, 5 Mpix fotoaparátom, podporou HSDPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Windows Mobile 6.5.3,

procesor: Qualcomm MSM 7227, 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 116 x 58 x 14 mm,

hmotnosť: 138 gramov (zistená: 144 g),

displej: aktívny, dotykový (rezistívny), TFT 65 536 farieb, 480 x 800 b., 45 x 75 mm, uhlopriečka 89 mm (3,5''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, záznam videí (800 x 480 b., 24 fps),

pamäť: 512 MB RAM + 512 MB ROM + 4 GB + microSDHC,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: 1 500 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HSUPA, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, držiak do auta, nabíjačka do auta, kábel, dokumenty

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

nového Garmin-Asusu M10 pripomína iPhone. Čierne prevedenie so striebornym lemom po obvode telefónu zmiatlo na prvý pohľad viacero laikov. Ja však dizajn M10-ky napriek zjavnému kopírovaniu chválim. Po konštrukčnej stránke sa novinka taktiež podarila. Plasty sú pevné a pôsobia na mňa kvalitným dojmom. Telefón pri uchopení nevŕzga a nepraská. Páčilo sa mi matné vyhotovenie krytov, vďaka čomu telefón nemusíte neustále utierať. Garmin-Asus M10 je však pomerne ťažký kúsok, takmer 140 gramov je vo vrecku saka či nohavíc poriadne cítiť. Vrátim sa však ešte k dizajnu. Prednej strane dominuje veľký dotykový displej s uhlopriečkou 3,5''. Pod ním sa nachádzajú tri dotykové tlačidlá - dve na ovládanie hovoru a prostredné na vstup do menu. V spodnom rohu pravej strany je zasunutý teleskopický stylus, v balení nájdete náhradný. Pre väčšinu činností je však zbytočný, ovládanie je totiž prispôsobené dotyku prsta. V hornej časti pravej steny sa nachádza spojené tlačidlo na ovládanie hlasitosti. Celú zadnú stranu tvorí odnímateľný kryt. Ten je vyrobený z pogumovaného plastu, čo by malo zabezpečiť protišmykovosť telefónu. V hornej časti zadnej strany je umiestnený objektív fotoaparátu, vedľa ktorého sa nachádza mriežka reproduktoru. Ľavá strana patrí konektorom, nájdete tam microUSB a konektor pre aktívny držiak do auta. Horná strana obsahuje 3,5 mm jack a vypínacie tlačidlo.

"Garmin-Asus M10 je so svojimi 140 gramami ťažký kúsok."

Hlavným ovládacím prvkom telefónu je dotykový rezistívny (tlakový)

s trojicou softvérových tlačidiel. Každý fanúšik Windowsu v mobiloch vie, že viacero programovateľných tlačidiel je len výhodou a kvôli ich absencii si M10 zaslúži mínusové body. Displej používa jemné rozlíšenie 480 x 800 bodov, ktoré si môžete vychutnať na 89 mm uhlopriečke. Čitateľnosť na priamom slnku nepatrí medzi najlepšie, no počas testovania som s tým nemal výraznejšie problémy. Operačný systém použitý v M10-ke je Windows Mobile 6.5.3. Telefón nebude možné upgradovať na novú verziu Windows Phone 7 Series. Výrobca pozmenil . Tá pozostáva z dvoch častí, na ktorých je 9 ikon v rozložení 3 x 3. Zástupcov si môžete rôzne popresúvať či povymieňať. Nechýba ani rýchly prístup k navigácií (Vyhledat), mape (Zobrazit mapu) a telefónnemu zoznamu, ktorý zabezpečuje trojica stálych ikon v samostatnej časti displeja. Takéto rozloženie domácej obrazovky mi vyhovovalo oveľa viac než pôvodné windowsové (ktoré si však v menu môžete zvoliť). Menu telefónu používa klasické rozloženie položiek v troch stĺpcoch. Jednotlivé položky môžete taktiež presúvať.

"Ovládanie je plne prispôsobené dotyku prsta, stylus budete nútení vyťahovať len občas."

Fotografie z päťmegapixelového

sú priemernej kvality. Svoj názor si môžete vytvoriť aj z našej galérie. Fotoaparátu chýba autofókus aj LED blesk. Fotografuje sa štandardne na šírku displeja, chýbalo mi tlačidlo spúšte. Pokiaľ chcete odfotografovať snímku, musíte ťuknúť na virtuálne tlačidlo spúšte na displeji. To je menej šikovné ako snímanie hardvérovým tlačidlom. Nastavenia sú pomerne bohaté, prispôsobiť si môžete vyváženie bielej, farebné efekty, veľkosť snímky či zvuk uzávierky, ktorý je možné aj vypnúť. Možnosti prispôsobenia videa sú rovnaké. Garmin-Asus M10 dokáže nahrávať video v maximálnom rozlíšení 800 x 480 bodov.

"Chýbalo mi hardvérové tlačidlo spúšte fotoaparátu, zaostrovanie aj blesk."

O prezeranie obrázkov a videí sa stará

médií. Tá prehľadne delí snímky podľa vytvorených albumov či dátumu. Fotografie sú zobrazené v miniatúrach, ich načítavanie je rýchle. Pri prezeraní na celej obrazovke je posun medzi fotografiami bleskový. Príjemne ma prekvapilo aj plynulé približovanie pomocou softvérových tlačidiel. S fotografiami v telefóne nemôžete pracovať, pre ich úpravu je nutné doinštalovať externú aplikáciu.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,2 MB, MPEG4; obraz: 800 x 480 b., 20 fps, 911 kbps; zvuk: AAC, 37 kbps; celkovo: 7 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby je už tradične na výbornej úrovni. Ovládanie je plne prispôsobené pre dotyk prsta, takže stylus nebude nutné vyťahovať. Nechýba kompletná správa hudobnej knižnice, zoradenie podľa interpretov, albumov, žánrov a skladateľov. Samozrejmosťou je aj vytváranie playlistov, opakovanie či náhodný výber. Výber, nastavenie ekvalizéra, SRS či WoW efekty známe zo Samsungov žiaľ chýbajú. Kvalita zvuku cez dodávané slúchadlá je dobrá, priemernému poslucháčovi hudby postačí. Fanúšikov hudby poteší aj 3,5 mm jack, no zároveň sklame absencia FM rádia.

"M10-ke chýba ekvalizér aj FM rádio, poteší prítomnosť 3,5 mm jacku."

Garmin-Asus M10 je predovšetkým navigačné zariadenie, ktoré si svoju úlohu plní naozaj výborne. Je to prakticky navigácia Garmin v mobilnom telefóne, trebárs značky Asus. Priznám sa, že testovanie navigácií nie je mojou silnou stránkou a sám využívam túto vymoženosť len s jedným typom softvéru. Garmin-Asus pripravil do svojho telefónu mapy až 43 európskych krajín, no ich neskoršia aktualizácia bude už spoplatnená. Výhodou novinky je možnosť zakúpiť si telefón samostatne alebo s navigačným

do auta. V prípade plnej výbavy si k cene prístroja doplatíte 35 €. funguje v telefóne aj bez vloženej SIM karty, no nie je možné spustiť len samotnú navigačnú aplikáciu. Hoci výrobca tvrdí, že GPS prijímač v M10-ke je silnejší než v klasických mobilných telefónoch, vyhľadávanie polohy bolo v mojom prípade pomalšie, niekedy som si počkal aj viac než 5 minút. Pri vloženej SIM karte sa poloha vďaka A-GPS vyhľadá ihneď. Páči sa mi, že telefón automaticky prepína medzi denným a nočným režimom (svetlá / tmavá téma). Oceňujem aj šetrenie batérie v prípade navigovania s cieľom, kedy telefón stiahne jas na nízku hodnotu, a pred upozornením či zmenou smeru jazdy opäť rozsvieti displej, aby ste na mapu videli. Prekvapilo ma aj veľké množstvo POI (pPoints of interest - tzv. databáza záujmových bodov). Navigácii nerobili problémy ani pomerne nové oblasti a značky. Páčilo sa mi upozorňovanie na prekročenie rýchlosti zvýraznením aktuálnej rýchlosti červenou farbou (pri jazde pod maximálnou rýchlosťou je údaj zobrazený čiernou). Garmin-Asus M10, narozdiel od staršej G60-ky, už na Slovensku používa štandardnú 50-ku v meste, takže problémy s výpočtom času príchodu alebo s upozorneniami na prekročenie rýchlosti odpadli. Jedinou výraznou nevýhodou môže byť hlasové navigovanie v českom jazyku a spomínané spoplatnenie aktualizácií máp.

"Garmin-Asus pripravil do svojho telefónu mapy až 43 európskych krajín, no ich neskoršia aktualizácia bude už spoplatnená."

V základnom balení M10-ky nenájdete pamäťovú kartu. Vystačiť si budete musieť s kombináciou 512 MB ROM + 512 MB RAM + 4 GB úložného priestoru pre multimediálne súbory. Menej náročnému užívateľovi toľko pamäte bohate postačí, pre audio a videofilov je v zálohe pripravený slot pre microSDHC kartu s maximálnou kapacitou do 16 GB. Ten sa nachádza pod batériou.

Základom hlasovej komunikácie je výborný telefónny zoznam. Množstvo uložených záznamov obmedzené nie je, jednotlivé kontakty sú výborne detailné.

je možné aj z pohotovostnej obrazovky, teda, až po zobrazení klávesnice stlačení tlačidla hovoru. Zadávaním čísla sa zároveň prehľadávajú uložené záznamy. Zoznam hovorov je taktiež výborne prepracovaný. Displej je počas hovoru uzamknutý, a tak sa nemusíte báť nechcených dotykov. Nechýbajú ani profily, prítomné v nastaveniach zvuku. Celkovo sú pripravené iba štyri - normálny, schôdzka, tichý a automatický. Ich časovanie nie je možné.

"Nechýba inteligentné vyhľadávanie kontaktov."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textovú

zabezpečujú okrem e-mailu aj SMS-ky a MMS-ky. Spoločný editor aj schránka majú prostredie rovnaké ako v iných zariadeniach Windows Phone. Prijaté správy sú zobrazované v konverzáciách. Pri písaní správ môžete využiť iba jeden druh klávesnice, a to QWERTY - či už v režime na výšku alebo šírku displeja. Jednotlivé tlačidlá sú dostatočne veľké a s písaním nebudú mať problém ani používatelia s väčšími prstami. Nastavenia sú jednoduché, umožňujú aktiváciu doručeniek. Pamäť pre správy je zdieľaná, nedostatku miesta sa teda nemusíte báť.

"Pri písaní správ môžete využiť iba jeden druh klávesnice, a to QWERTY."

nepostihli žiadne výrazné zmeny. Reakcie aplikácie sú rýchle. Klient dokáže pracovať s viacerými kontami naraz, podporuje IMAP, POP3 aj Microsoft Exchange. Chýba podpora Push mailu, no čiastočne to môžete vyriešiť nastavením automatického sťahovania správ každých 5 minút. Nastavenia sú bohaté, umožňujú nastaviť počet stiahnutých správ, maximálnu veľkosť či formu mailu. Nechýba ani podpora Office dokumentov.

Internetový

v telefóne je zastúpený novým Internet Explorerom. Prehliadanie webu je pohodlné, páčilo sa mi plynulé približovanie stránok. Pri pohybe po stránke vám napomáha navigačná minimapa. Škoda absencie práce s viacerými oknami naraz. Internet Exploreru však nechýbajú funkcie ako označovanie a kopírovanie textu či automatická zmena orientácie displeja pomocou akcelerometra. O rýchlosť prezerania sa stará celá škála technológií. K dispozícii máte EDGE, UMTS, HSDPA do 7,2 Mbps či Wi-Fi. O lokálne pripojenia sa postará Bluetooth a microUSB konektor. S dodávaným USB káblom môžete telefón aj nabíjať. V ponuke internetových funkcií nechýba ani zdieľanie internetu, či už cez Bluetooth, USB alebo Wi-Fi. Na fanúšikov sociálnych sietí čaká výborný Facebook klient.

"V ponuke nechýba ani aplikácia na zdieľanie internetu cez Wi-Fi."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

O včasné ranné vstávanie sa postará aplikácia hodiny. Tá združuje stopky, časovač odpočítavania, svetový čas a budík. Budení môže byť viacero. Každému alarmu nastavíte okrem času aj vyzváňací tón, opakovanie a odklad.

zobrazuje udalosti v dennom náhľade, ponúknutý je však aj týždenný, mesačný a dokonca aj ročný. Pri vytváraní nových udalostí sa kalendár neprispôsobuje aktuálnemu času, ale štandardne nastaví čas pripomienky na 12:00. Zobrazovanie udalostí si môžete filtrovať podľa kategórií. Páčila sa mi možnosť nastaviť kalendár na päť alebo sedemdenný. Medzi ďalšie organizačné funkcie patria poznámky, úlohy a jednoduchá kalkulačka. Samozrejme, nechýba podpora čítania a editácie rôznych typov dokumentov, o čo sa stará Office Mobile a Adobe Reader.

Keďže Garmin-Asus M10 je smartfón s operačným systémom, v ponuke nechýba ani podpora multitaskingu. O správu spustených aplikácií sa stará jednoduchý a prehľadný správca úloh. Podržaním Windows tlačidla aktivujete grafického 3D správcu úloh. Mne však viac vyhovoval ten pôvodný. V menu nájdete aj niekoľko zaujímavých aplikácií, ktoré som doposiaľ nespomínal. Ide o:

- Marketplace - slúži na prístup do obchodu s aplikáciami (je potrebné mať vytvorené konto Windows Live),

- Messenger - mobilná verzia klasického Windows Messengeru,

- Solitaire - kartová hra,

- Newstation - RSS čítačka,

- Prevodník mien - aplikácia, ktorá sa pripája k internetu a prepočíta akúkoľvek menu podľa aktuálneho kurzu,

- Počasie - predpoveď počasia na najbližšie dni,

- YouTube - klient pre prehrávanie videí z YouTube.com,

- Záloha - aplikácia slúžiaca na zálohu dát na pamäťovú kartu,

- Zip - slúži na rozbaľovanie ZIPov.

Výdrž 1 500 mAh batérie ma príjemne prekvapila, s občasným používaním navigácie a pravidelnej kontroly e-mailov mi Garmin-Asus M10 vydržal vždy minimálne dva dni.

Výhody:

- nová domáca obrazovka,

- navigačný softvér,

- zdieľanie internetu cez Wi-Fi,

Nevýhody:

- chýbajúci AF a LED blesk,

- spoplatnená aktualizácia máp,

- absencia FM rádia.

Orientačná cena: 365 € (bez príslušenstva) / 400 € (s príslušenstvom)

Záver

Garmin-Asus M10 ma ako navigačný smartfón presvedčil. Voči operačnému systému som bol spočiatku skeptický, no jeho základná verzia (bez nadstavby) bežala počas celej doby testovania plynule. Ako laikovi v navigáciách ma taktiež presvedčil aj softvér. Jeho funkcie sa mi páčili, len škoda tej platenej aktualizácii máp. Garmin-Asus M10 sa navyše začne predávať za pomerne priaznivú cenu. Za 365 € dostanete spojenie dobrého navigačného softvéru, výhody operačného systému a pomerne bohatú funkčnú výbavu.

Druhý názor

Richard Hombauer: Garmin-Asus nüvifone M10 je zaujímavý prístroj. Jednoznačne musím skritizovať nedostatok rôznych programovateľných tlačidiel po bokoch aj zbytočný experiment s dotykovými tlačidlami pod displejom. Hmotnosť prístroja mohla byť tiež nižšia. Ak chcete Windows Phone s dobrým fotoaparátom, pozrite sa do dielní Samsungu alebo Sony Ericssonu. Ale teraz k pozitívam - hlavne navigácii. Tá je klasická, garminovská, s novými mapovými podkladmi. Chýbalo mi pohodlnejšie plánovanie trás aj jednoduchá zmena cieľa označením bodu na mape s vyhľadaným cieľom (adresou). Osobne stále preferujem Navigon v iPhone (a už aj v Androide), hoci sa všeobecne jedná o drahšie riešenie a GPS prijímač konkurentov je slabší. Rýchle odoslanie mojej polohy e-mailom je len čerešničkou na torte. Veľkú pochvalu si zaslúži zdieľanie internetového pripojenia cez Wi-Fi. M10 sa tak premenil na Wi-Fi hotspot. Cesta, akou sa Garmin s Asusom vybrali nie je zlá, M10 je podstatne ďalej než modely M20 a G60, ale ešte to chce nejaké to vylepšenie. Najmä v grafike máp a jednoduchšej zmene cieľa označením bodu na mape.

Produktová stránka: Garmin-Asus nüvifone M10

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s Windows mobile

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.04.2010 - 00:16

ja som si nedavno kupil jeden gamin http://www.mp3.sk/garmin-edge-800-sk-topo-navigacia-na-bicykel-p-108655.html na bicykel, geniálny, môžem každému odporučit.

anonymous16.02.2010 - 14:30 Trvalý odkaz

mental.diseae: s takmer full výbavou.

anonymous08.04.2010 - 00:17 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: ZÁKLADNÉ INFO práve aktualizované na RECENZIU.

anonymous08.04.2010 - 00:30 Trvalý odkaz

Luriel: Ou chyby?ka tento smartfon ma odkedy hmotnost 144milimetrov? Opravit! :-D

*vdaka, opravene - redakcia*

anonymous08.04.2010 - 10:54 Trvalý odkaz

Dumbo: Ako to, ze to ma Javu, ked je to Windows Mobile. Ved Windows Mobile podporu Javy nikdy nemal.. Alebo to boli len smartfony HTC..? Mozno som laik (co urcite som) ale to som milo prekvapeny ze je tu Java.

Celá diskusia 14 príspevkov