Honor 5X - nadšenie na prvom rande, vytriezvenie na druhom

Recenzia 5,5'' dual SIM androidu s kovovou konštrukciou, priemerným výkonom a slabším fotoaparátom. Poteší viacfunkčná čítačka a slušná výdrž.

Honor len nedávno oslávil druhé narodeniny, no za ten čas si našiel dostatok zákazníkov, ktorí pri modeloch výrobcu oceňujú pekný dizajn a výborný pomer ceny a výkonu. Práve dizajn a kovová konštrukcia posúva tieto telefóny aspoň vizuálne o triedu vyššie. No nezaostáva ani vnútorná výbava a páči sa nám aj používateľská nadstavba EMUI, ktorá ponúka množstvo nastavení, vylepšení a doplnkových funkcií.

ikona

Základné info: Honor 5XAndroid s hliníkovou konštrukciou, 5,5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom, LTE, OS Android 5.1, čítačkou odtlačkov prstov a 3 000 mAh batériou.

Posledným modelom, ktorý prišiel do redakcie, je Honor 5X v efektnej zlatej farbe. Opäť sa tu stretávame s kovovou konštrukciou, s jemne skosenými bočnými stenami, čo pridáva telefónu na elegancii. V hornej a dolnej časti nájdeme farebne prispôsobené plastové pásky, ktoré však nijak nerušia. Zadná stena má jemne brúsený povrch a pomáha udržať telefón bez nepekných odtlačkov. Zato na displeji si ich užijete. Vzadu ešte nájdeme logo výrobcu, snímač odtlačkov prstov a objektív fotoaparátu s kovovým lemom vystupujúcim nad povrch spolu s prisvetľovacou diódou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Čítačka odtlačkov prstov umiestnená na zadnej strane mi vôbec neprekáža, naopak, pri uchopení telefónu do jednej ruky mi ukazovák padol vždy presne na miesto, kde bol snímač. Rýchlosť a presnosť musím pochváliť, pri Honore 7 som nebola s rozpoznávaním odtlačkov úplne spokojná, no tu je všetko v poriadku. Tak ako sme už pri čítačke od Honoru alebo Huawei zvyknutí, má nielen bezpečnostnú funkciu, ale poslúži aj na prijatie hovoru, snímanie fotografií, potiahnutím po ploche snímača zhora nadol sa stiahne informačná lišta, dvojitým poklepaním z nej vymažete oznámenia. Šikovné a návykové. Uložiť si môžete maximálne päť odtlačkov.

Tlačidlá ovládania hlasitosti a vypínač v pravej stene sú ľahko nahmatateľné aj v úplnej tme. Ľavá strana ukrýva dva sloty, ku ktorým sa dostanete len použitím ostrého špicatého predmetu. Poteší, že jeden je pre dve SIM karty (nano a micro) a druhý pre microSD kartu. Neprídete tak pri použití pamäťovej karty o dual SIM funkciu. V nastaveniach si zvolíte, ktorá SIM karta bude primárna na hovory, SMS-ky a dáta. Obidva sloty podporujú aj LTE siete (samozrejme nie naraz), takže je jedno, do ktorého z nich vložíte kartu s dátovým paušálom. Pre každú SIM si nastavíte rôzne zvonenie.

Na dolnej strane nájdeme okrem microUSB konektora bez funkcie OTG aj dve mriežky, ktoré sa tvária ako reproduktory, no zvuk vychádza len z jedného. Druhý je na okrasu. Kvalitou reprodukcie sa radí k priemeru, hlasitosť je ale dostatočná. Výhodou umiestnenia v spodnej stene je, že ak pri počúvaní hudby alebo rádia položíte telefón napríklad na posteľ, zvuk vychádzajúci z reproduktora sa nestlmí. Audio jack je umiestnený tradične v hornej stene.

Predná strana patrí 5,5-palcovému IPS displeji s jemným Full HD rozlíšením 1 080 x 1 920 bodov, ktorý má od výroby nalepenú ochrannú fóliu. To je fajn, no je veľmi výrazná a výrez okolo horného reproduktora, prednej kamery a senzorov nevyzerá pekne a ruší. Škoda, že Honor radšej nepoužil ochranné sklíčko Gorilla Glass. Vo výreze sa totiž začali po čase zdržiavať drobné nečistoty. Senzor jasu fungoval veľmi dobre, a tak sme ani za slnečného dňa nemali problém s čitateľnosťou displeja. Čomu zrejme napomáhala aj nami kritizovaná fólia, ktorá eliminovala odlesky na displeji. Poteší aj informačná LED dióda.

Ovládacie tlačidlá sú len virtuálne, pod displejom je tak zbytočne nevyužitý priestor. Na druhej strane môžete meniť ich usporiadanie a dokonca si pridať aj štvrté, takže si všetko prispôsobíte svojim potrebám a zvyklostiam.

Výkon má na starosti osemjadový procesor Qualcomm Snapdragon 615 a 2 GB operačná pamäť RAM, a treba priznať, že nebol vždy úplne presvedčivý. Honor 7, čo som testovala pred pár mesiacmi s vlastným procesorom HiSilicon Kirin 935 mal tiež svoje "muchy", ale občasné zaváhania či pomalšie reakcie neboli tak citeľné ako pri Honor 5X. Aj keď nešlo o nič tragické, len som občas čakala na reakciu o niečo dlhšie, než bolo pre mňa prijateľné. Skrátka, nie je to žiadny rýchlik, ale bežnému používateľovi, pre ktorého pár zaváhaní systému nie je prekážkou, bude určite vyhovovať. Možno som len "rozmaznaná" z výkonnejších modelov, ktoré sa mi poslednú dobu dostali pod ruku. Treba mať na pamäti aj cenovku telefónu, ktorá sa aktuálne pohybuje okolo 259 eur, a vtedy mu mierne zaváhania odpustíte.

Zrýchliť telefón alebo vyčistiť úložisko od nepotrebných súborov môžete cez aplikáciu Správca telefónu, ktorý vám pomáha udržať telefón v dobrej kondícii. Spravovať tu môžete aj filter obťažovaní, prenos dát, či úsporu energie. Na zaplnenú pamäť vás upozorní aj oznam v informačnej lište.

Vnútorný 16 GB priestor ponúka reálne 10 GB voľného priestoru, preto určite uvítate slot na microSD kartu, ktorý dokáže pracovať s kartou do veľkosti 128 GB. Operačný systém Android 5.1.1 Lollipop je doplnený o používateľské prostredie EMUI 3.1, ktoré mám rada a vyhovuje mi. Zo zablokovanej obrazovky si po rozsvietení displeja môžete vysunúť spodnú lištu so skratkami k štyrom aplikáciám. Ja som najčastejšie využívala svietidlo.

Nadstavba EMUI nemá klasické menu, ale všetky aplikácie sa nachádzajú na domácich obrazovkách. Tematicky podobné aplikácie odporúčam zoskupiť do priečinkov, ľahšie sa tak budete v množstve softvéru orientovať. Pridávanie aplikácií do priečinka je veľmi jednoduché, stačí použiť tlačidlo plus, vyberiete čo potrebujete a hotovo.

K dispozícii máte množstvo nastavení a usporiadania obrazoviek, na výber je niekoľko animácií pri prechode medzi nimi, vyberiete si veľkosť mriežky rozloženia ikon na 4 x 4 alebo 4 x 5 , či sa majú sami usporiadať na ploche po odinštalovaní aplikácie, alebo či chcete rotovať medzi obrazovkami. Výsuvná lišta obsahuje ikony pre rýchly prístup k deviatim vybraným funkciám. Tak ako to poznáme z iných modelov čínskeho výrobcu, upozornenia sú usporiadané chronologicky podľa času doručenia.

Informačná lišta zobrazuje čas, intenzitu signálu, stav batérie v percentách, názvy sieťových operátorov a keď si to v menu aktivujete, aj rýchlosť siete. V nastaveniach nájdete položku Centrum upozornení, tu si nastavíte, ktoré oznámenia chcete v lište vidieť, prípadne či sa majú zobraziť aj na zamknutej obrazovke. Po pripojení slúchadiel sa vám pod lištou zobrazia aj aplikácie, ktoré by ste mohli so slúchadlami použiť.

Nastavenia sú rozdelené na Všeobecné a Všetko. V tých všeobecných nájdete len základné možnosti, druhá karta ponúka podrobné nastavenia. Odporúčam prejsť si každú položku pozorne, kliknúť na každú možnosť, niektoré zaujímavé nastavenia sú ukryté až hlbšie v menu možností. Výrobca tu pripravil naozaj širokú paletu rôznych nastavení a doplnkových funkcií, ktoré vám uľahčia používanie telefónu. Tie nájdete napríklad v časti Inteligentná pomoc.

Ukrýva možnosti stíšiť zvonenie preklopením telefónu displejom nadol, zdvihnutím znížiť hlasitosť, priložením k uchu prijať hovor a podobne. Nájdete tu prispôsobenie kombinácií ovládacích tlačidiel, Režim rukavice, aj usnadnenie používania telefónu jednou rukou. Posunutím prsta po virtuálnej navigačnej lište doľava alebo doprava zmenšíte usporiadanie obrazovky na jednu zo strán. V každom telefóne používam aj Režim Nerušiť. Nechcem, aby ma v noci budili nevyžiadané telefonáty alebo notifikácie o doručenej pošte. Môžete si však, samozrejme, vybrať kontakty, ktoré sa vám dovolajú vždy.

Honor 5X je dual SIM telefón, nie však aktívny, to znamená, že keď na jednej karte prebieha hovor, druhá sa javí ako nedostupná. V zozname hovorov vidíte, z ktorej karty alebo na ktorú SIM bol uskutočnený hovor, pri SMS správach sa informáciu o tom, na ktorej karte prebiehala komunikácia, dozviete až po rozkliknutí konverzácie. Číselník sa zobrazuje na obrazovke spolu s denníkom posledných hovorov. To sa z niektorých androidov vytráca. Aj v nastaveniach hovorov nájdete množstvo možností a prispôsobení. Pokiaľ vás niektoré čísla obťažujú, pridáte ich na filter blokovaných hovorov.

Používateľskú nadstavbu EMUI mám rada aj kvôli podrobnej správe internetového pripojenia a zobrazovania aktuálnej dátovej spotreby v informačnej lište. Toto oceňujem hlavne pri ceste do zahraničia, kde si množstvo vyčerpaných roamingových dát strážim. V menu si nastavím objem predplatených dát, skontrolujem povolené aplikácie, ktoré sa môžu pripájať k mobilnej sieti a ktoré len k Wi-Fi a v lište som hneď informovaná o množstve prenesených dát a zostávajúcom objeme. V časti Správa dátovej prevádzky vidím, ktoré aplikácie spotrebovali aké množstvo dát, či cez operátora alebo Wi-Fi. Všetko mám pod kontrolou.

Problémom však bolo samotné Wi-Fi pripojenie, konkrétne opájanie sa od Wi-Fi siete. Aj keď som mala nastavené, že má byť Wi-Fi pripojené vždy a za každých okolností, bežne sa mi stávalo, že som našla telefón bez dátového pripojenia, Wi-Fi oznamovalo, že pripojenie je deaktivované a musela som sa ručne opäť pripojiť. Jeden čas bolo všetko v poriadku, no po pár dňoch sa problém začal opakovať. Rovnaký problém zaznamenal aj kolega Richard, no neprišli sme na to, čo ho mohlo spôsobovať. Možno mal problém len tento jeden, nami testovaný kus, na internete som žiadne sťažnosti na odpájanie od Wi-Fi siete nenašla.

GPS naopak funguje bez problémov, rýchlo a presne, dlho netrvá ani studený štart. Konektivitu zabezpečuje, okrem už spomínaného LTE (aj všetky európske verzia) a Wi-Fi, aj HSPA+ s prenosovou rýchlosťou maximálne 42 Mbps, Bluetooth vo verzii 4.1 a microUSB konektor, pripomínam, že bez OTG funkcie. Zamrzí a možno aj prekvapí absencia NFC.

Zadný fotoaparát s 13-mgapixelovým snímačom, automatickým zaostrovaním a prisvetľovacou diódou patrí k priemeru, výslednej kvalite snímok nepomohla ani výrobcom udávaná sveteľnosť f/2.0. Fotografie za denného svetla sú na displeji telefónu dobré, no už pri prezeraní v počítači vidno, že sa jeho kvalita nedá porovnávať s 13 Mpix snímačom napríklad v Huawei G8, ktorý som testovala naposledy, takže aj tu platí, nepozerajte sa pri výbere telefónu len na počet pixelov. Nie sú až tak dôležité. Snímky zhotovené za zhoršených sveteľných podmienok sú plné šumu a neostrostí. Predná 5-megapixelová kamera ma nesklamala, nemala som ani veľké očakávania. Na bežné autoportréty a zdieľanie na sociálne siete stačí.

Pri snímaní fotografií môžete využiť niektorý z režimov: Dobré jedlo, Časozberné snímanie, Panoráma, Zaostrenie na všetko, Najlepšia fotografia, Spomalenie, Vodotlač, Zvuková poznámka a nechýba ani režim skrášlenia. Neprežeňte to, pri nastavenom najvyššom stupni vyzerá človek neprirodzene. HDR sa tu nachádza tiež, no výsledný efekt ma neuspokojil, a tak som ho vôbec nepoužívala. Pri nastavenom maximálnom rozlíšení sa fotí len do formátu 4:3, kto chce obľúbenejší formát 16:9, musí sa uspokojiť s 8-megapixelovým rozlíšením. V nastaveniach fotoaparátu nájdete množstvo doplnkových funkcií, na snímanie môžete použiť ako hardvérovú spúšť tlačidlo hlasitosti. Alebo ovládať fotoaparát aj hlasom.

V Galérii nájdete usporiadanie podľa albumov, alebo všetky fotografie a videá zoradené chronologicky spolu. Na karte Albumy je obsah rozdelený na Fotografie, Videá, Snímky obrazovky, Odporúčané snímky a Odomknutie časopisu. Videá zhotovíte maximálne vo Full HD rozlíšení a počas nahrávania môžete snímať aj fotografie. Automatické preostrovanie vo videu nefunguje, na zaostrenie musíte ťuknúť na displej, čo v prípade, že máte voľnú iba jednu ruku, komplikuje nahrávanie. Balancovanie telefónu v jednej ruke počas záznamu videa a skúšanie zaostriť ťuknutím palca na displej nie je vôbec komfortné.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 62 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 150 MB / min.)

Z multimediálnych aplikácií nájdeme Prehrávač hudby, Videá a nechýba ani FM rádio bez RDS, a RT (Radio Text). Často počúvané stanice si môžete uložiť na kartu Obľúbené, ich meno sa v zozname neobjaví, len frekvencia, a tak si musíte zapamätať, aká frekvencia patrí ktorej stanici. Poteší však automatické časovanie, ktoré má nielen rádio, ale aj Hudobný prehrávač. Tu nájdete aj šikovnú funkciu, ktorá umožní nastaviť si minimálnu dĺžku prehrávanej hudby, takže ak sa vo vašej knižnici nachádzajú nejaké ukážky, zvonenia a iné krátke záznamy, prehrávač ich bude ignorovať.

O výdrž sa stará 3 000 mAh batéria a postačí na dva dni menej náročného používania. Pri nadmernej záťaži nezabudnite doma externú nabíjačku, ja som ju však používala iba málokedy. Aj pri bežnom používaní, stále zapnutých dátach, Wi-Fi, synchronizácii, množstve telefonátov a čítaní správ cez deň na internete som mala večer ešte 20 % kapacity. Cez víkend mi stačilo nabíjať každý druhý deň. V menu nájdete aj Správcu spotreby, kde si v prípade potreby vyberiete jeden z úsporných režimov, pozriete si, ktorá aplikácia spotrebováva najviac energie (na to vás upozorní telefón aj oznámením v informačnej lište) a nastavíte si tu takzvané chránené aplikácie. To sú také, ktoré majú dovolené bežať na pozadí aj pri vypnutej obrazovke.

Výhody:

+ kovová konštrukcia s matnou zadnou stenou

+ pekný Full HD displej

+ viacfunkčná čítačka odtlačkov

+ široké možnosti nastavení

+ samostatný slot na dve SIM karty a SD kartu

+ dobrá výdrž

+ FM rádio (aj keď bez RDS a RT)

Nevýhody:

- občas pomalšie reakcie

- nepekná fólia na displeji

- slabý fotoaparát, hlavne pri horšom svetle

- nespoľahlivé Wi-Fi pripojenie (možno vada kusu)

- absencia NFC a USB OTG

Orientačná cena: 259 €

Na jeden záber: Honor 5X

Záver:

Honor 5X má dobrú cenovku, ktorá by mohla osloviť menej náročného používateľa a mladšie ročníky. Odpustíte mu aj občasné zaváhania a kto málo fotí, tak mu nebude vadiť ani priemerný fotoaparát. Na momentky stačí. Veľkou devízou tohto modelu je kvalitná kovová konštrukcia, vďaka ktorej vyzerá na prvý pohľad, ako by patril o kategóriu vyššie. Pochváliť musím aj samostatný slot na dve SIM karty a microSD kartu, neprídete tak jej použitím o dual SIM funkciu. Výborná je aj výdrž na jedno nabitie, ktorú si viete vylepšiť pomocou Správcu napájania. Oceňujem viacfunkčnú čítačku prstov, je naozaj návyková a jej funkcie mi pri inej značke chýbajú. Je vidieť, že sa to dá robiť aj inak a čítačka nemusí slúžiť len ako bezpečnostný prvok. Nestabilné Wi-Fi pripojenie nechcem veľmi kritizovať, je možné, že sme dostali na test vadný kus a iné telefóny s tým nemusia mať problém.

Honor 5X je dobrý telefón, konkurencia je však veľká, a to aj vo vlastných radoch, preto to môže mať na trhu ťažké. Ja sama by som si radšej priplatila a kúpila Honor 7, pretože fotoaparát ma tu mierne sklamal a občas využijem aj NFC. Kto chce ušetriť približne sto eur a nevadia mu vymenované nevýhody tohto modelu, tomu kúpu odporučím. Získa telefón s pekným dizajnom, kvalitnou konštrukciou a systémom plný rôznych nastavení a šikovných funkcií.

foto s HDR

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 11.03.2016 - 13:19

Recenzia za jedna. Fon za 3. vraj Best mid-end 2016. Síce Snapdragon 615 nebol nikdy trhač BenchMark testov. Ale začínam silne pochybovať o tomto čipsete. 8 z desiatich mobilov má s týmto SoC problémy. snáď iba Moto X Play sa tým vysporiadala..

ondrakomous11.03.2016 - 13:45 Trvalý odkaz

jo, souhlas, asi dobrej midrange, ale prece jen se vic klanim k xiaomi redmi3.

gsmarena11.03.2016 - 13:54 Trvalý odkaz

ked uz tak redmi note 3 pro ,ale tu treba pockat na cz/sk rom ktora je uz na svete len ju tam chlapci z miui.cz musia este dostat

ondrakomous11.03.2016 - 13:57 Trvalý odkaz

ne, ne, redmi ma kareckovy vzor na zadnim krytu a je lehci a mensi, note uz je zbytecne prerostly, ale to se da rict i o tomto honoru. navic redmi 3 ma v battery testu na gsm arena 107hodin a to pomalu absolutni rekord.

Nightmare11.03.2016 - 14:12 Trvalý odkaz

velmi nechvalia RedMi 3

Celá diskusia 22 príspevkov