Sony Ericsson Xperia X10 mini

RECENZIA smartfónuSmartfón s OS Android, 5 Mpix fotoaparátom s AF, HSPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 1.6,

procesor: 600 MHz, Qualcomm MSM7227,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 83 x 50 x 16 mm,

hmotnosť: 88 gramov (zistená: 88 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 39 x 52 mm, uhlopriečka 2,55'', aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b.),

pamäť: 160 MB + 2 GB microSD (do 16 GB),

správy: SMS (slovenský slovník Zi), MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2.0 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi (802.11b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, Sony Ericsson Timescape,

ostatné 2: GPS, akcelerometer,

batéria: 950 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 350 h pohotovosti,

SAR: 1,17 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, RSS, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, USB nabíjačka, USB->microUSB kábel, stereo slúchadlá, 2 GB microSD karta, dokumenty,

Sony Ericsson už dávnejšie predstavil miniaturizovanú verziu vlajkovej lode Xperia X10. Tohto sympatického drobca sme sa konečne dočkali a mne robilo radosť testovať tento zaujímavý kúsok.

sa verzia mini od svojej staršej a väčšej sestry takmer nelíši. Samozrejme, rozmermi sú úplne odlišné, no rozloženie prvkov a dizajn všetkých strán ostal nezmenený. Prednú stranu teda opäť tvorí dotykový displej a trojica hardvérových tlačidiel. Nad displejom taktiež nájdete aj skrytú LED diódu, ktorá blikaním signalizuje zmeškanú udalosť či priebeh nabíjania. Na pravej strane sa nachádza tradičná dvojica tlačidiel na ovládanie hlasitosti a, na moje prekvapenie, spúšť fotoaparátu. Jej prítomnosť v androidových telefónoch je skôr raritou. Zadnú stranu tvorí odnímateľný pogumovaný kryt. Okrem základného čierneho pribalil Sony Ericsson do základného balenia ešte ďalšie . Tešiť sa tak môžete na biely, strieborný, ružový, červený a zlato-zelený kryt. V hornej časti zadnej steny je uložený objektív päťmegapixelového fotoaparátu spolu s LED bleskom a mriežkou reproduktora. Mimochodom, ten hrá skutočne nahlas. Ľavá strana ostala holá a bez akýchkoľvek prvkov. Systémové, ako napríklad microUSB konektor a 3,5 mm jack nájdete v spodnej stene.

"Sony Ericsson pridal do základného balenia šesť farebných krytov."

Hardvérová časť

je opäť tvorená trojicou tlačidiel umiestnených pod displejom. Ľavé, s označením štyroch štvorcov, slúži na vyvolanie pomocného menu, prostredným sa vrátite na domácu obrazovku (dlhším podržaním zobrazí naposledy spustené aplikácie) a pravým sa vrátite o úroveň vyššie. Na písanie správ môžete využiť iba klasickú alfanumerickú softvérovú klávesnicu, aj to len na výšku. Poteší slovenský slovník Zi (Sony Ericsson už istý čas nepoužíva T9). Posunom prsta do strany prepínate medzi režimami ABC / 123 / symboly.

"Na písanie správ môžete využiť iba klasickú alfanumerickú klávesnicu, aj to len na výšku."

Hlavným ovládacím prvkom je kapacitný dotykový

. Používa QVGA rozlíšenie na dva-a-pol-palcovej uhlopriečke. Displej Xperie X10 mini nepatrí medzi najjemnejšie, no na prezeranie fotografií či textu bohate postačuje. Viditeľnosť na priamom slnku je horšia, zabudnite na klasické displeje Sony Ericssonov. Škoda. Reakcie na dotyk sú rýchle, svižnosť zabezpečuje kombinácia 600 MHz procesora a malého displeja s nižším rozlíšením.

"Viditeľnosť displeja na slnku je horšia, zabudnite na klasické displeje Sony Ericssonov."

Operačný systém použitý v Xperii X10 mini je Android 1.6 upravený pre používanie na malom displeji. Na

si môžete uložiť po jednom widgete na každú stránku. Každý ďalší aktivovaný widget sa zobrazí na samostatnej vedľajšej obrazovke. Nechýba ani Facebook klient či populárna funkcia Timescape, ktorá graficky zobrazuje históriu všetkých posledných udalostí (prijaté správy, facebook a podobne). Šikovná aplikácia, ktorú Sony Ericsson použil už v modeli X10. V rohoch domácej obrazovky sa nachádzajú zástupcovia najpoužívanejších funkcií. Na jeden dotyk tak máte k dispozícii hudobný prehrávač, SMS správy, kontakty a vytáčanie. Klávesnica (vytáčanie) nevyhľadáva v kontaktoch, s tým sa stretnete napríklad u konkurencie od HTC. Menu telefónu je taktiež prispôsobené veľkosti displeja. Ikony sú uložené v matici 3 x 3 a rozdelené na štyri obrazovky. S funkciou prispôsobenia poradia ikon sa v Androidových telefónoch stretávame snáď po prvý raz. Alebo nie? Pomôžte nám nájsť odpoveď v diskusii pod článkom. Odomykanie displeja je tiež nové - tentoraz stačí dvakrát po sebe stlačiť tlačidlo "menu". Kolega Rišo, ktorého stále trápi odomykanie displeja na HTC Desire jedine vypínacím tlačidlom v hornej stene toto nemal radšej ani vidieť. Ostatné možnosti systému sú zhodné s pôvodnou neupravenou formou. Sony Ericsson Xperia X10 mini, rovnako ako pôvodná Xperia X10, funguje aj bez vloženej SIM karty. Maličkosť, ktorá niekedy poteší.

"Operačný systém Android je upravený pre používanie na malom displeji."

Do malého tela novinky sa zmestil aj päťmegapixelový fotoaparát so zaostrovaním. Využiteľnosť fotoaparátu zvyšuje aj prítomný LED blesk, ktorý dokonca pri makro záberoch snímku nepresvetľuje. Kvalitu výsledných fotografií si môžete overiť v našej galérii. Nastavenia fotoaparátu, narozdiel od bohatých v Xperii X10, chýbajú. Vybrať si môžete len režim snímania (automatika, makro, šero, šport) či aktivovať LED blesk. Vďaka zabudovanému GPS modulu môžete využiť aj geotagging. Ten je štandardne vypnutý. Mini verzia dokáže nahrávať aj VGA video. Nastavenia videa taktiež chýbajú. Prispôsobíte si len limit dĺžky (pre MMS a neobmedzený). Pri nahrávaní videa môžete využiť aj LED blesk.

"Nastavenia fotoaparátu, narozdiel od bohatých v Xperii X10, chýbajú."

Prezeranie snímok a videí už nezabezpečuje aplikácia Mediascape. V Xperii X10 mini na to slúži

. V ňom sú všetky súbory zobrazené ako miniatúry a zoradené podľa dátumu. Automatické otáčanie obrazovky zabezpečuje akcelerometer. Prezeranie snímok je plynulé. Multitouch zoomovanie chýba, funguje len dvojité poklopkanie po displeji.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 7,4 MB, 3GPP; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 2102 kbps; zvuk: AMR-NB, 12 kbps; celkovo: 15 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Jednotlivé skladby vám

zobrazí abecedne zoradené a rozdelené podľa interpretov. Nechýbajú ani zoznamy skladieb - novo pridané, najprehrávanejšie a nikdy neprehrané. Pri prehrávaní hudby sú zobrazené informácie o skladbe, obal albumu a trojica tlačidiel na ovládanie prehrávača. Fungujú aj pri zablokovanom displeji - klasika Android. V rohoch na vás opäť čakajú dve softvérové tlačidlá s rýchlym prístupom do knižnice a k informáciám o aktuálne prehrávanej skladbe. Nastavenia opäť úplne chýbajú, takže na prispôsobenie ekvalizéra zabudnite. Situáciu čiastočne rieši prítomnosť 3,5 mm jacku a kvalitných slúchadiel v balení. Takmer neuveriteľná je intenzita hlasnej reprodukcie hudby. Z malého drobca sa rýchlo stane prehrávač hudby rovnajúci sa hlasitosťou mnohým lepším notebookom. Chválime prítomnosť FM rádia s RDS, ktoré sa v Xperii X10 nenachádzalo.

"Tlačidlá ovládania hlasitosti fungujú aj pri zablokovanom displeji."

Navigáciu v Sony Ericssone Xperia X10 mini zastupujú dve aplikácie, a síce tradičné Google Maps a Wisepilot. Obidve aplikácie fungujú online, to znamená, že pre svoje fungovanie potrebujú neustále pripojenie k internetu. Wisepilot je výborná navigácia, ale po uplynutí skúšobnej lehoty vyžaduje kúpu licencie, takže platíte nielen za prenesené dáta, ale aj samotnú aplikáciu. Odporúčam preto radšej kúpu offline navigácie, napríklad Sygic či Navigon. Navigon na X10 mini funguje celkom dobre. Na rýchle zistenie polohy či navigovanie na kratšie trasy po Slovensku poslúžia aj Google mapy. Vyhľadávanie GPS polohy je rýchle.

Vnútorná pamäť telefónu má kapacitu 160 MB. Tú môžete rozšíriť microSDHC kartou s kapacitou až do 16 GB. V základnom balení nájdete v telefóne už vloženú dvojgigabajtovú kartu, bez SD adaptéra. Pre jej výmenu nie je nutné vypínať telefón.

Jediný prístup ku

zabezpečuje skratka na domácej obrazovke. Po zadaní prihlasovacích údajov ku Google účtu sa kontakty samé zosynchronizovali a stiahli fotografie z Gtalku. Mená sú zoradené abecedne. Vyhľadávať medzi nimi môžete posunom prsta či postupným zadávaním znakov. K telefónnemu zoznamu prislúcha aj sekcia obľúbené, kde si môžete naukladať najpoužívanejšie kontakty. Používa rozloženie 3 x 3 ikony. Pamäť pre kontakty je prakticky neobmedzená a závisí len od voľnej pamäte telefónu.

Pri vytáčaní telefónneho čísla chýba inteligentné vyhľadávanie. Telefón nenájde dokonca ani číselnú zhodu. Sony Ericssonu Xperia X10 mini chýbajú aj profily. Prítomný je iba tichý režim, ktorý si však nenačasujete.

"Pri vytáčaní telefónneho čísla chýba inteligentné vyhľadávanie."

SMS a MMS správy majú v Androide spoločný editor aj priečinok prijatých správ. Tie sa zobrazujú vo forme konverzácií. K správam sa dostanete len cez domácu obrazovku. Ako som už spomínal vyššie, pri písaní využijete len klasickú alfanumerickú virtuálnu klávesnicu. Pre zmenu z textovej na multimediálnu správu stačí pridať akýkoľvek multimediálny súbor, predmet chýba. Nastavenia umožňujú aktivovať doručenky a tón upozornenia.

"Prijaté SMS správy sa zobrazujú v konverzáciách."

Zabudovaný

dokáže pracovať s viacerými kontami. Klient je rýchly, v spojení s HSDPA je práca s e-mailami blesková. Páčilo sa mi zobrazovanie miniatúr fotografií pri Google kontaktoch. Xperia X10 mini si neporadí s dokumentami. Pre ich čítanie je nutné doinštalovať externú aplikáciu.

"Xperia X10 mini si neporadí s dokumentami."

v Androidoch je už tradične výborný. Pri zadávaní adresy online vyhľadáva zhody v názvoch domén. Poradí si s prácou s viacerými oknami naraz, za čo si zaslúži pochvalu. Pri prehliadaní nie je možné využiť multitouch. Prehliadač si poradil ako s webovými, tak aj s wapovými stránkami. Flash podporovaný nie je. Možnosti prispôsobenia webového prehliadača úplne chýbajú. Pre náročnejších odporúčame tiež stiahnuť Operu Mini. V Markete je dostupná bezplatne. Na prenos dát môžete využiť všetky dostupné technológie, od zastaralého GPRS až po HSPA. Fanúšikovia bezplatného prístupu na internet isto ocenia zabudované Wi-Fi. Na spojenie s počítačom či iným blízkym zariadením poslúži microUSB konektor alebo Bluetooth.

"Internetový prehliadač si poradí s prácou s viacerými oknami naraz."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Zabudovanému

chýba lišta s aktuálnymi dennými udalosťami. V nastaveniach možno zvoliť vlastný tón upozornenia. Pozor, ten pri upozornení zazvoní iba raz a nie opakovane! Akékoľvek ďalšie nastavenia chýbajú! Pri zadaní Google konta sa údaje z kalendára automaticky synchronizujú s vaším Google Calendarom. Tlačidlo späť už kalendár nevypne, ale vráti vás o úroveň vyššie. Budíkov si môžete vytvoriť viacero. Pri aktivovaní budenia telefón nezobrazí informáciu, koľko času ostáva do zobudenia. Z ostatnej funkčnej výbavy nájdete v ponuke aj kalkulačku s pohodlným ovládaním, vedecké funkcie a pamäťové možnosti jej, žiaľ, chýbajú. Prítomná je aj sada Google aplikácií (Gmail, Gmaps, Gtalk), YouTube, Facebook klient, prístup k Marketu a dve jednoduché hry.

"Upozornenie kalendára zazvoní iba raz a nie opakovane."

Nakoľko je Sony Ericsson Xperia X10 mini telefón s operačným systémom, nechýba mu v ponuke funkcií aj možnosť minimalizovania aplikácií a podpora multitaskingu. Pre správu a najmä ukončovanie procesov je nutné doinštalovať externú aplikáciu.

Zabudovaná (nedá sa vyberať) 950 mAh pri aktívnom využívaní vydrží jeden-a-pol až takmer dva dni na jedno nabitie. Záleží od frekvencie využívania internetových služieb.

Výhody:

- kompaktnosť a nízka hmotnosť,

- 6 farebných krytov v balení (testovacej vzorky),

- Timescape,

- hlasný reproduktor,

- 3,5 mm jack,

- FM rádio s RDS,

Nevýhody:

- zabudovaná batéria,

- horšia viditeľnosť displeja,

- slabé rozlíšenie displeja,

- chýbajúce nastavenia vo viacerých aplikáciách,

- absencia inteligentného vytáčania.

Orientačná cena: 299 € (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson Xperia X10 mini ma prekvapil. Nielen svojimi drobnými rozmermi, ale i funkčnou výbavou. Za pomerne sympatickú cenu ponúka všetko potrebné, čo mladý človek od telefónu potrebuje - Wi-Fi, 3G, operačný systém, hudobný prehrávač, dobrý fotoaparát a 3,5 mm jack pre pripojenie vlastných slúchadiel. A to všetko v mimoriadne kompaktných rozmeroch! Nová miniaturizovaná Xperia má preto tendenciu stať sa hitom tohto leta. V redakcii sme sa však zhodli na tom, že by sme radšej počkali na verziu mini pro s harvérovou klávesnicou.

Druhý názor

Richard Hombauer: Sony Ericsson Xperia X10 mini bolo na MWC v Barcelone spolu s X10 mini pro pre mňa prekvapením výstavy. Verzia s klávesnicou je o 32 gramov ťažšia, o 1, 2 a 7 mm väčšia, a pritom ponúka rovnako malý displej. Dušoval som sa, že si počkám na "pro", ale tých 32 gramov nebude málo. X10 mini s klávesnicou má aj presunuté konektory. Skrátka, nie je také jednoznačné, ktorá iks-desiatka z tejto krpatej dvojice je lepšia. Každopádne, dokiaľ "mini" nemáte v rukách, nerobte závery týkajúce sa jej veľkosti. Je to neuveriteľný drobec. Prekvapením je spúšť pomerne kvalitného fotoaparátu, ktorá nie je na Androidoch ani zďaleka typická. Sklamaním sú často ochudobnené prispôsobenia jednotlivých aplikácií. Hoci na X10 mini nestiahnete z Marketu úplne všetky aplikácie dostupné napríklad pre HTC Desire, nakoniec som do nej dostal všetko, čo potrebujem. Calendar Pad s podrobným mesačným náhľadom, multi-messenger eBuddy, GPS aplikáciu Runner... A to, že si ikony menu môžem usporiadať, ako len ja chcem, úplne potlačilo moju kritiku voči obmedzenej domácej obrazovke. Na X10 mini mi teraz prakticky chýba len inteligentné rýchle vyhľadávanie kontaktov priamo z domácej obrazovky. To môže byť výsadou klávesnicovej verzie. Ale inak pred Xperiou X10 mini skladám klobúk. Toto sa Sony Ericssonu podarilo.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.05.2010 - 11:18

ahoj potreboval by som odblokovať mobil.(20x nesprávne nakreslený vzor)pýta to kontrolnú otázku tú tiež neviem.

anonymous14.02.2010 - 21:53 Trvalý odkaz

Rast0: Najprv som myslel, ze ste dali 2x tu istu novinku (podla foto)...Velky vyznam v tejto verzii nevidim.

anonymous14.02.2010 - 22:16 Trvalý odkaz

toso0077: radšej s qwery klávesnicou... otázna je cena ak ju nepremrštia vysoko, tak u mna je jasná kúpa

anonymous14.02.2010 - 23:46 Trvalý odkaz

People: pecka! Uplne genialny pristroj. Maly dotykac s wifi a gps a ako bonus micro usb a 3,5mm jack. Tak toto budem nosit vo vrecku nohavic a iPad budem mat v batohu. Displej je kapacitny s multitouchom?

Celá diskusia 1795 príspevkov