Motorola HS850

Recenzia Bluetooth príslušenstva Dvojtýždňové skúsenosti so zaujímavým handsfree za zaujímavú cenu.

Motorola HS850, tzv. Paladin II, je najlepšie aktuálne Bluetooth handsfree od Motoroly. Vyznačuje sa jedným vynikajúcim riešením, ktoré prevzalo od svojho predchodcu Paladin I (Motorola HS810). Ide o zatváracie rameno s mikrofónom, ktoré súčasne slúži ako vypínač.

Základná charakteristika:

rozmery: 50 x 30 x 20 mm,

hmotnosť: 20 gramov,

Bluetooth 1.1/1.2,

kompatibilita s každým telefónom s Bluetooth,

výdrž do 8 h hovoru/200 h pohotovosti,

bežne vydrží až jeden mesiac.

Balenie:

handsfree, nabíjačka, adaptér pre druhý typ zásuvky, návod.

Motorola HS850 detail Motorola HS850 detail

Motorola HS850 je jedno z najlepších Bluetooth handsfree, aké som mal kedy možnosť používať. Kvalita zvuku je špičková, druhá strana v žiadnom z prípadov nepoznala použitie handsfree. Hmotnosť 20 gramov je z môjho pohľadu hraničná, kedy hodnotím handsfree ešte ako ľahké. Keďže Bluetooth handsfree používam skutočne zriedkavo (používam káblové stereo handsfree), som v tomto smere aj pomerne náročný. Nasadenie HS850 som však po pár dňoch zvládal tak, ako sa patrí. Stále však na uchu nesedelo tak pevne, ako high-end handsfree iných značiek. Na uskutočnenie niekoľkominútového hovoru alebo na cestu autom z Bratislavy do Trnavy je však ako stvorené. Obavy som mal skôr pri práci nad umývadlom, kedy by pád z ucha skončil pre slúchadlo tragicky.

Motorola HS850 detail Motorola HS850 detail

Dôležité je podotknúť, že handsfree sa nenosí na uchu neustále. Na HS850 nájdete praktický otvor pre pútko. Vypnuté handsfree tak môžete nosiť na krku, a počas vyzváňania fónu postačí len odklopiť rameno a slúchadlo nasadiť na ucho. Tento proces trvá len pár sekúnd. Nasádzanie je jendnduché aj vďaka výklopnému držiaku na ucho. Po asi 3 sekundách sa pripojí handsfree k poslednému pripojenému fónu a nastane aj spojenie hovoru. HS850 si pamätá až 8 mobilných zariadení, po pripojení deviateho sa najstaršie z jeho pamäte vymaže.

Motorola HS850 detail Motorola HS850 detail

Štandard Bluetooth 1.2 zabezpečuje zlepšenú kvalitu spojenia, nižšiu energetickú náročnosť a rýchlejšie spojenie s druhým zariadením.

Pred prvým použitím je dôležité 2-hodinové nabitie slúchadla. Potom stačí podržať hlavné tlačidlo tak dlho, až ostane rozsiahla okolitá plocha vďaka intenzívnej dióde rozsvietená namodro, a následne je nutné odklopenie ramena s mikrofónom. Vtedy nastáva párovanie a vy Bluetooth slúchadlo vyhľadáte pomocou svojho mobilu. Zadáte 0000 a párovanie je ukončené.

Motorola HS850 detail Motorola HS850 detail

Použitie na ľavom uchu je možné vďaka odnímateľnému držiaku na ucho, ktorý sa jednoducho otočí a nasadí naspäť.

Výdrž slúchadla hodnotiť nebudem, keďže za dva týždne nebolo možné batériu "vyšťaviť". Vďaka vypínaniu v zavretom stave dosahuje výdrž slúchadla rekordné hodnoty. V tomto prípade neobstoja ani reči "Nokiákov", že si nemôžu kúpiť handsfree s inou nabíjačkou než od Nokie. Už áno, pretože toto im vydrží oveľa dlhšie než je zvykom. Samozrejme, doba pohotovosti klesá aj počtom a dĺžkou hovorov, avšak 8 hodín hovoru nenazbierate za dva dni.

Motorola HS850 detail Motorola HS850 detail

Modrá intenzívna dióda signalizuje niekoľko stavov:

- v zavretom stave sa rozsvieti podržaním hlavného tlačidla kvôli párovaniu,

- svieti aj počas nabíjania (po nabití zhasne),

- 10 zablikaní ukončí párovanie,

- 3-sekundový interval - pohotovostný režim,

- 8-sekundový interval - hovor.

Po pár minútach nečinnosti (v otvorenom stave) dióda zhasne. Po zaklopení ramenia tiež.

Motorola HS850 detail Motorola HS850 detail

Hlavné tlačidlo pre prijatie a ukončenie hovoru je ľahko nahmatateľné. Vďaka veľkej ploche za ním sa ľahko naučíte, ako toto tlačidlo nestlačiť pri manipulácii so slúchadlom. Po krátkom stlačení hlavného tlačidla môžete vysloviť hlasový príkaz. Podržaním tlačidla opakujete vytočenie posledného volaného kontaktu. Počas hovoru podržaním tlačidla prepínate medzi viacerými telefonujúcimi.

Slúchadlo okrem hlavného tlačidla obsahuje aj dve malé tlačidlá pre reguláciu hlasitosti. Ich umiestnenie je celkom šikovné. Po dosiahnutí maximálnej alebo minimálnej úrovne sa ozve zvukový signál v slúchadle. Zaujímavá je možnosť ich nastavenia. Podržaním hlavného tlačidla v zavretom stave sa rozsvieti dióda. Ak vtedy stlačíte jendo z dvoch bočných tlačidiel, toto bude použité pre zvyšovanie hlasitosti.

Opakované pípanie každých 20 s indikuje vybitú batériu. Ja som sa ho však nedočkal.

Ak sa slúchadlo dostane do veľkej vzdialenosti od spojeného mobilu, snaží sa tento stále vyhľadávať. HS850 podporuje profily Handsfree aj Headset.

Cena: Roden s.r.o. 2 733 Sk s DPH.

Motorola HS850 detail

Motorola HS850 patrí medzi špičkové Bluetooth handsfree. Je ľahké, výborne reprodukuje prebiehajúci hovor a druhá strana sa určite na kvalitu hovoru tiež nebude sťažovať. Maximálna hlasitosť je dostatočná. Veľká dióda pomáha pri práci so zariadením a ľahko nahmatateľné tlačidlo pre prijatie/ukončenie hovoru je tiež veľmi dôležité. Jediná vec mohla byť zvládnutá lepšie - držanie na uchu. Nezaslúži si kritiku, ale k dokonalosti Motorole HS850 ešte pár krôčikov chýba. Najväčšou výhodou Paladin II je však zatvárací mechanizmus, ktorý zabezpečí výdrž slúchadla na hrnaici niekoľkých týždňov.

Slúchadlo bolo úspešne testované s Motorolou C390, Nokiou 6681, Sony Ericssonom K750.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.07.2005 - 02:00

kuko: Testoval som mladsieho brata, teda momentalne testujem. Ten mladsi brat je H700. Parovanie bezproblemov, s k750 aj k700, musim este podotknut, ze mi chyba miesto pre upevnenie putka a preberanie hovoru nie je az tak rychle, stopol som to medzi 6-8 sekundami od uchopenia sluchadla, a to je dost... ono sa hned aj zapne, ale mobil prehodi profil handsfree az za 2-3 sekundy, to je moc. Inak super, ale za tu cenu su aj lepsie... mne na uchu drzi super, lepsie drzi ale model H605, ale sa zas tazko nasadzkuje.. ale zas netrzi do ksichtu... stoji za uvahuMozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

anonymous07.03.2008 - 01:02 Trvalý odkaz

pstruh: neviece ci funguje tento headset aj pre spojenie notebooku a volanie cez skype ?

anonymous17.06.2008 - 20:36 Trvalý odkaz

viktor: funguje perfektne aj s notebookom . a aj na skype .. pravidelne pouzivam ..

Celá diskusia 3 príspevky