Nokia 6303i classic

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Mobil s 3 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, 3,5 mm jackom, FM rádiom s RDS a podporou EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40 6th Edition,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 109 x 46 x 12 mm,

hmotnosť: 96 gramov (zistená: 95 gramov),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix, duálny LED blesk, full focus, záznam videí (320 x 240 b., 8 fps),

pamäť: 55 MB + 2 GB microSDHC (do 8 GB), 2 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

ostatné 2: FOTA, Ovi Maps, 8 hier,

batéria: BL-5CT, 1 050 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru / 500 h pohotovosti / 30 h prehrávania hudby,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

UMTS, HSDPA, HSUPA, RSS, xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka AC-8, kábel CA-101, headset WH-102, 2 GB microSD karta, dokumenty

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 6303i classic je novinkou, ktorá mala byť vylepšením úspešného modelu 6303 classic. Zámerne píšem v minulom čase, nakoľko sa o "nástupcovi" nedá v žiadnom prípade hovoriť ako o vylepšenom modeli.

Držím pred sebou klasickú verziu a akože-vylepšenú "íčkovú". Čo sa týka dizajnu, žiadny rozdiel na prvý pohľad nebadám. Opäť sa jedná o telefón klasickej konštrukcie s výbavou typického mid-endu. Vyhotovenie je kvalitné, čo zabezpečuje najmä kombinácia plastu a kovu. Kolega Boris chválil v recenzii staršieho modelu najmä jednoduchosť a striedmosť telefónu. Nokia teda, aspoň čo sa týka dizajnu a ovládania, nemala čo vylepšovať.

V oblasti písania opäť nenastala žiadna zmena. Jedinou nevýhodou v prípade Nokie 6303i classic je príliš dlhý interval blikania pri aktívnom svetelnom upozorňovaní. Na zmeškaný hovor a prijatú SMS telefón vizuálne upozorňuje blikaním stredového tlačidla v približne 5-sekundovom intervale, čo je ľahko prehliadnuteľné.

Displej ostal rovnaký. Používa rozlíšenie 240 x 320 bodov na 2,2-palcovej uhlopriečke. Viditeľnosť na priamom slnku je už tradične výborná. Zmena nastala v použitom operačnom systéme. Staršiu verziu Series 40 nahradila nová, s názvom 6th Edition. Reakcie sú o niečo rýchlejšie, no väčší efekt pre užívateľa má pozmenená grafika. Už na prvý pohľad sme si všimli zmenený pohotovostný režim domácej obrazovky či farebne odlíšenú spodnú lištu. Hodiny na displeji používajú veľké písmo, zväčšenia sa dočkal aj indikátor stavu batérie a signálu. Menu telefónu používa rozmernejšie ikony, jeho možnosti sa však nezmenili. Ikony si môžete ľubovoľne usporiadať a meniť ich rozloženie. Zmenila sa ponuka jednotlivých položiek. Kalendár sa osamostatnil, zvyšok organizačných funkcií nájdete pod aplikáciami. Zmizla ikona, ktorá združovala multimediálne funkcie. Tie taktiež nájdete pod ikonou aplikácie. Pribudol odkaz na Ovi Store a s ním aj podpora tohto online obchodu.

Jednou z najhlavnejších negatívnych zmien sa dočkal fotoaparát. V novej verzii 6303i classic nepochopiteľne chýba autofókus, teda automatické zaostrovanie. Utrpela tým kvalita fotografií aj ponuka nastavení. S novou Nokiou si tak už neodfotografujete žiaden čitateľný záber blízkeho objektu. V ponuke nastavení chýba aj nočný režim, no pribudli aspoň dva farebné efekty. Tie by som však kľudne oželel. Okrem fotoaparátu sa znížila aj kvalita nahrávaného videa. Pôvodná verzia dokázala točiť videá vo VGA rozlíšení. Nástupca si poradí s maximálnym rozlíšením iba 320 x 240 bodov, a to iba pri ôsmich obrázkoch za sekundu.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,6 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 8 fps, 391 kbps; zvuk: AMR, 13 kbps; celkovo: 3 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Hudobný prehrávač ostal bezo zmien. Počítajte s klasickými možnosťami ako správa hudobnej knižnice, triedenie skladieb, podpora playlistov či ekvalizér. Pochváliť musím aj prítomnosť 3,5 mm jacku, vďaka ktorému si budete môcť pripojiť akékoľvek slúchadlá. V ponuke hudobných funkcií nechýba ani FM rádio s podporou RDS.

Vnútorná pamäť bola zväčšená z pôvodných 32 MB na 62 MB, pričom má používateľ k dispozícii až 55 MB voľného priestoru. Pamäť môžete opäť rozšíriť microSD kartou, tentoraz však až 8 gigbajatovou. V základnom balení sa nachádza karta s kapacitou 2 GB a predinštalovanou aplikáciou Ovi Maps.

Čo sa týka telefonovania, ponúka Nokia 6303 classic tradičnú ponuku funkcií. Telefónny zoznam pojme až 2 000 viacpoložkových kontaktov. Vyhľadávanie postupným písaním je samozrejmosťou. Nechýbajú ani profily, ktoré si môžete načasovať.

Inováciou prešiel aj editor správ. Pri písaní textovej či multimediálnej správy sa otvorí pole, ktoré v pravom hornom rohu zobrazuje odpočet znakov. Multimediálne súbory sa vkladajú cez možnosti Voľby -> vložiť objekt, kde si následne vyberiete typ vloženého súboru. Po dopísaní a potvrdení výber príjemcov obsahuje položky: kontakty, obľúbený, nedávno použité, denník, skupina kontaktov, číslo alebo e-mail.

Nokia 6303i classic dostala nového e-mailového klienta. Stretnúť ste sa s ním mohli už v modeli X3, preto si opis aplikácie požičiam zo staršej recenzie. Pri prvom spustení služby máte na výber z niekoľkých kont, ktorým stačí pridať adresu a heslo, nastavenie prebehne okamžite a automaticky. Klient umožňuje prácu s viacerými kontami, no nie však naraz. Nevýhodou je, že aplikácia neponúka neustále online pripojenie a tým pádom aj push notifikáciu. Nedá sa nastaviť ani vlastný čas automatickej kontroly mailov. Pri každej manuálnej kontrole správ je nutné prihlásiť sa k svojmu kontu nanovo.

Nokia 6303i classic podporuje prenos dát cez GPRS a EDGE. Na vymoženosti ako siete tretej generácie či Wi-Fi môžete zabudnúť. Prehliadač ostal rovnaký, odporúčame preto nainštalovať najnovšiu verziu Opery Mini (mini.opera.com).

Okrem pozmeneného rozloženia organizačných funkcií v menu sme sa nedočkali žiadnej softvérovej zmeny kalendáru či budíku. Všetky aplikácie majú rovnaké možnosti, kalendár zobrazuje udalosti v dennom, týždennom či mesačnom náhľade. Nechýba ani informačná lišta s aktuálnymi záznamami. Kalendár je skrátka na výbornej úrovni. Budenie je ponúknuté len jedno, nastaviť mu však môžete opakovanie, odklad i tón zvonenia.

V ponuke Java aplikácií nájdete osem plných verzií výborných hier ako: Block'd, Bounce Tales, Brain Champ., City Bloxx, Diamond Rush, Highroller Casino, Rally Stars a Sudoku.

Výdrž 1 050 mAh batérie sa osvedčila už v klasickej verzii. Pri bežnej záťaži nenáročného užívateľa batéria vydrží na jedno nabitie pokojne aj štyri dni. Ak ste však aktívnejší používateľ mobilov, počúvate hudbu, surfujete po internete či hráte hry, dočkáte sa zhruba polovičnej výdrže.

Výhody:

- cena,

- nová verzia systému,

- väčšia pamäť + podpora väčších pamäťových kariet.

Nevýhody:

- chýbajúci autofókus,

- horší záznam video,

- e-mailový klient nezvláda automatickú kontrolu.

Orientačná cena: okolo 110 €

Záver

Nokii sa reparát v podobe íčkovej verzie akosi nevydaril. Chýbajúci autofókus, slabšie video či e-mailový klient bez podpory automatickej aktualizácie môže zachrániť snáď iba nižšia cena. Komu však tieto funkcie nebudú chýbať, je novinka 6303i za cenu okolo 100 - 110 € pomerne dobrá kúpa. Možno by som sa však ohliadol po inom modeli, prípadne kúpil staršiu, no vybavenejšiu 6303 classic.

Druhý názor

Richard Hombauer: Čo k novej verzii Nokie 6303 dodať? Aj mne niekedy chýba fotoaparát bez zaostrovania, ktorý reaguje na snímanie momentiek rýchlejšie než aparát s autofókusom. Ale niekedy sa zase bez zaostrovania nezaobídem...napríklad pri snímaní cestovného poriadku či rôznych dokumentov. Autofókus v mobiloch jednoducho od čias K750-ky považujem za malý zázrak. Celkovo Nokiu 6303 hodnotím ako veľmi vydarený model a vo vianočnej akcii mobilného operátora som jej ani ja sám nedodolal. Niekto holduje lacným dotykovým telefónom, ja sa radšej prikloním ku klasike s univerzálnymi konektormi a jednoduchým ovládaním. Nokia 6303 je solídnym nástupcom 6300-ky, a tak musím jedným dychom dodať, že tie jej "íčkové" vylepšenia mi stále nejdú do hlavy...

Produktová stránka: Nokia 6303i classic

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 29.03.2010 - 17:58

peter: Nechapem co znamena full focus prvy krat to pocujem

anonymous04.02.2010 - 18:13 Trvalý odkaz

:D: Ja zase nechapem vyznam tohto "vylepseneho" modelu. No co uz.

anonymous04.02.2010 - 19:21 Trvalý odkaz

smile: full focus to je ze ma pevne ulozeni cip na fotenie takze nema autofocus ale je to nejako vilepsene takze budu ostre aj predmety bilzsie ako jednen meter asi 50 cm :-D ale pride mi to blbost mohli tam dat radsej autofocus

anonymous04.02.2010 - 19:51 Trvalý odkaz

prison break: bude sa aj predavat na pogramoch fix???? v t mobaloch

anonymous04.02.2010 - 23:22 Trvalý odkaz

mental.disease: zanamena to proste ze nema auto focus. asi to lepsie znie ako fix focus. nic lepsie nezaostruje. ma to aj E52 a je to jedna katastrofa. odfotit text je takmer nemozne

Celá diskusia 26 príspevkov