Coolpad Porto - pekný mobil do ruky a diaľkový ovládač v jednom

Recenzia 4,7'' androidu s kvalitnou konštrukciou, infraportom a slušným qHD displejom so zaujímavými gestami. Zamrzí nízka kapacita pamätí.

V ponuke zastúpenej najmä modelmi zabehaných značiek sa občas objaví aj zaujímavá novinka od neznámeho výrobcu. Dva takéto kúsky si pre slovenský trh koncom leta pripravil čínsky výrobca s pomerne ľahko zapamätateľným názvom, ktorý osloví. Smartfóny značky Coolpad od prvého momentu lákajú najmä na priaznivú cenovku a zaujímavý dizajn. Ako sa však neskôr ukázalo, produktové fotografie sa od reality trochu líšia a predná stena s minimálnymi okrajmi okolo displeja je v skutočnosti trochu robustnejšia. Z dvojice modelov Porto a Modena som sa rozhodol otestovať menšie Porto, ktoré má podľa mňa väčšiu šancu zaujať.

ikona

Základné info: Coolpad PortoCenovo dostupný android nižšej strednej triedy so štýlovým vzhľadom, 4,7'' qHD displejom, štvorjadrovým procesorom, 8 Mpix fotoaparátom, infraportom, podporou LTE a 1 800 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prvý a častokrát najhlavnejší dojem robí vzhľad telefónu. V tomto smere sa to Coolpadu naozaj darí. Porto prichádza s tenkou a výborne zloženou unibody konštrukciou, na ktorej pochválim zaoblenú zadnú stenu a hlavne jej povrch. Je príjemný na dotyk, odoláva nečistotám a v ruke sa vôbec nešmýka. Okraje prednej steny obopína plastový lem tváriaci sa ako kov. Ani v tomto prípade mu nemám čo vyčítať. Lem nepôsobí lacným dojmom a telefónu dodáva šmrnc. Celkovo sa mi vzhľad telefónu a jeho spracovanie veľmi pozdáva. Takto kvalitne a dobre vyzerajúci kus techniky častokrát nenájdete ani vo vyšších cenových reláciách.

Je ľahučký a vďaka príjemnej hrúbke od 4,8 mm až po 7,9 mm v najhrubšej časti aj veľmi skladný. Škoda, že výrobca na prednej stene naozaj nepoužil minimálne okraje okolo displeja tak, ako sa to snaží ukázať na produktových fotografiách. Zbytočne veľa miesta nachádzam aj nad a pod displejom. Dolu nájdeme tri veľké piktogramy dotykových tlačidiel. Priestor je zbytočne veľký, no mne skôr prekáža chýbajúce podsvietenie. Uspokojiť sa tak musíte aspoň s vibračnou odozvou. Trafiť sa poslepiačky do pomerne veľkého priestoru dá v tme občas zabrať. Oveľa radšej by som tu videl tlačidlá na displeji.

V pravej stene nájdeme dobre dostupné tlačidlo napájania a tlačidlo hlasitosti. Počas celej doby používania som si však nevedel zvyknúť na to, že tlačidlo napájania je vyššie, a stále som namiesto zablokovania obrazovky upravoval hlasitosť. Odhliadnuc od mojej nemotornosti a očividnej neschopnosti zvyknúť si, musím pochváliť ich dobré vyčnievanie a nahmatanie aj poslepiačky. Ľavá stena ukrýva iba šuplík pre microSIM a microSD kartu. Slot pre microSD kartu určite odporúčam využiť, keďže vnútorné úložisko ponúkne iba papierových 8 GB, z ktorých je pre používateľa dostupných približne 5 GB.

Coolpad Porto príjemne prekvapil infračerveným portom v hornej stene, ku ktorému pribalil aj šikovnú aplikáciu podporujúcu ovládanie rôznej techniky. Od televízorov a prehrávačov až po klimatizácie, DSLR kamery, či ventilátory. Ja som ovládač vyskúšal na televíznom monitore značky Samsung. Nastavenie bolo rýchle a následné používanie bezproblémové.

Dolu nájdeme microUSB konektor otočený širšou stranou nahor. Zvedavý som bol najmä na podporu pripojenia externých zariadení cez redukciu USB OTG. Po pripojení USB kľúča to s telefónom nespravilo nič. USB OTG chýba.

Ak si odmyslím širšie okraje okolo displeja, ktoré sa výrobca na produktových fotografiách snaží šikovné skryť, tak displeju nemám veľmi čo vyčítať. Nemáme tu HD rozlíšenie, no qHD , čo je 540 x 960 bodov, na 4,7-palcovej uhlopriečke mi stačilo. Pri danej cenovke je to ešte ospravedlniteľné. IPS displej ponúka pekné farby, slušné pozorovacie uhly a ani s čitateľnosťou na priamom slnku to nebolo najhoršie. Poteší aj prítomnosť automatickej regulácie jasu.

Zaujímavé funkcie týkajúce sa displeja nájdeme v nastaveniach, v ponuke Inteligentná kontrola. Tu si môžete nastaviť rôzne gestá, napríklad odomknutie displeja potiahnutím nahor, prebudenie obrazovky dvojitým poklepaním alebo spustenie niektorých aplikácií nakreslením určitého písmena na obrazovke. Ja som si nastavil odomknutie telefónu potiahnutím nahor, no po čase som zistil, že rozpoznanie gesta je veľmi citlivé na presný vertikálny pohyb, čo mi občas nevyšlo. Okrem gest displeja je k dispozícii aj pár gest pre tlačidlá pod displejom. Konkrétne pre tlačidlo domov, ktorému môžete priradiť funkciu pri dlhom podržaní alebo dvojitom poklepaní naň. Ja som si tu nastavil rýchle spustenie fotoaparátu.

Na hranie hier je tu dostatok výkonu. Chipset Snapdragon 410 od Qualcommu si poradil aj s najnovším Need for Speed. Občas sa v hre objavilo pár spomalených reakcií, no výrazne mi to neprekážalo. V benchmarku AnTuTu dosiahol Coolpad Porto 21 834 bodov. Kameňom úrazu je operačná pamäť RAM s kapacitou 1 GB. V dnešnej dobre už ide o podpriemernú hodnotu a bolo to cítiť. Pri prepínaní sa medzi niekoľkými spustenými aplikáciami si budete musieť zvyknúť na ich opätovné spúšťanie, napríklad pri Facebooku alebo prehliadači Chrome, a niekoľko zaváhaní sa objavilo aj v samotnom prostredí. Nečakaným pádom aplikácií alebo reštartom systému sa našťastie Coolpad Porto vyhýbal.

V Coolpade Porto nájdeme operačný systém Android vo verzii 5.1.1, nad ktorým beží pomerne jednoduché prostredie od výrobcu, pripomínajúce čistý Android. Vo výsuvnej lište poteší niekoľko skratiek, spomeniem šikovné svietidlo a možnosť rýchleho prispôsobenia jasu. Samotné prostredie tak trochu sklame chýbajúcou samostatnou ponukou aplikácií. Všetko je teda na domácich obrazovkách. Aplikácie sú viac menej základné. Z multimediálnych mi tu chýba nejaký pokročilejší prehrávač. V ponuke je iba Hudba Play. Naopak, na FM rádio sa nezabudlo. Jednoduché, ale je tu. Zo zaujímavých funkcií ponúkne iba časovač vypnutia. Zobrazenie názvu stanice alebo názvu skladby chýba.

Dvojitým poklepaním spúšťam fotoaparát na zadnej stene. Z tela trochu vystupuje, no chráni ho dostatočný lem, pričom samotné sklíčko fotoaparátu je mierne zapustené. Prostredie je dosť jednoduché. K dispozícii máme režim fotoaparátu, videa a profesionálneho režimu. Pri fotoaparáte je k dispozícií aj pár režimov snímania. Ja som najčastejšie využíval HDR, ktoré vôbec nie je zlé. Len si treba zvyknúť, že telefón bude potrebné držať v rovnakej polohe o čosi dlhšie než na iných telefónoch.

K nastaveniam sa dostanete cez nenápadnú trojicu bodiek na boku displeja. Aj z tohto miesta viete zapínať/vypínať režim HDR, ďalej vybrať jeden z filtrov alebo vstúpiť do nastavení. Tu nájdete napríklad možnosť zvýšenia jasu alebo úpravu rozlíšenia. Ja som používal plné, osemmegapixlové rozlíšenie, ktoré sníma pri pomere strán 4:3. Aká je kvalita samotného fotoaparátu? Dieru do sveta určite nespraví, no ako základ na momentky postačí. Na väčšej obrazovke si už pri prezeraní fotografií všímam trochu studené farby a najmä chýbajúce detaily.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 57 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 149 MB / min.)

Záver patrí už tradične pár slovám týkajúcich sa výdrže. V unibody konštrukcii sa schováva batéria s kapacitou 1 800 mAh. Mne Coolpad Porto vydržal v priemere jeden deň. Viac než dňovú hranicu Coolpad Porto v rukách náročnejšieho používateľa zrejme neprekoná, no menej nároční používatelia, ktorí „dátujú“ o čosi menej, sa možno dostanú aj na hodnotu dňa a pol.

Výhody:

+ pekné a kvalitné prevedenie

+ infraport na ovládanie techniky

+ slušný displej

+ gestá (displej a tlačidlo pod ním)

Nevýhody:

- produktové fotografie trochu zavádzajú

- občas pomalšie reakcie a opätovné načítavanie aplikácií pri mulitaskingu

- tlačidlá pod displejom bez podsvietenia

- chýba notifikačná dióda

- malý interný priestor

Orientačná cena: približne 139 €

Záver:

Coolpad Porto zaujme hodnotne pôsobiacou konštrukciou skladných rozmerov, infraportom, ktorý sa v tejto cenovej kategórii len tak nevidí, a slušným displejom so zaujímavými gestami. Zvyškom príliš neprekvapí. Napriek takmer čistému prostrediu som párkrát postrehol pomalšie reakcie, ktoré môže mať na svedomí RAM pamäť s dnes už podpriemernou hodnotou 1 GB. Rovnako tak sa dnes veľmi nenosí ani 8 GB interný priestor. Niektorí konkurenti už aj pri tejto cene ponúkajú kombináciu 16 GB úložiska a 2 GB RAM. Zvyčajne však ide o päťpalcové zariadenia, ktoré nemusia sadnúť každému. Coolpad Porto tak môže ťažiť zo svojich rozmerov.

foto s HDR

foto s HDR

foto s bleskom

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.02.2016 - 21:30

V uvode sa spomina HD displej, v texte uz len qHD...

Lenka Ivančíková18.02.2016 - 00:21 Trvalý odkaz

vdaka, vypadlo pismenko "q". :)

Celá diskusia 2 príspevky