Samsung Galaxy A5 2016 - viac stability, menej výstrelkov

Recenzia 5,2'' štýlového androidu s pekným Full HD displejom, dostatočným výkonom, kvalitným fotoaparátom a slušnou výdržou batérie.

Stratégia Samsungu sa pred časom začala výrazne meniť. V ponuke obchodov by sme už pod týmto logom nemali nachádzať množstvá chaoticky značených modelov, keďže všetko dostalo svoju logiku. Trieda "A" (teda modely A3, A5 a A7) tu dokonca bola už vlani, preto tento rok všetkým trom modelom do názvu pribudla len číslovka 2016.

Galaxy A5 a Galaxy A5 2016 sa však už na prvý pohľad poriadne líšia. Jednoliatu kovovú konštrukciu nahradil sklenený chrbát a aj lacnejší model tak teraz na prvý pohľad vyzerá skoro presne ako drahšia S6-tka. To vrátane masívneho rámu a vystupujúceho objektívu, ktorého okraje budú zrejme náchylné na poškriabanie. Pri každom pohybe po stole je totiž počuť ako sa šúcha o podložku.

ikona

Samsung Galaxy A5 (2016) A510FŠtýlový android strednej triedy s konštrukciou z kovu a skla, 5,2'' Full HD displejom a osemjadrovým procesorom láka na 13 Mpix fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu a čítačku odtlačkov prstov.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Smartfón sa však drží veľmi dobre aj vďaka správne tvarovaným prechodom skla do rámu a skutočne minimálnym okrajom Full HD (1 080 x 1 920 b.) AMOLED displeja. Len pre zaujímavosť, celá predná strana je širšia len o jediný milimeter, no tentoraz sa do nej podarilo osadiť rovno 5,2-palcový displej (+0,2” oproti vlaňajšej A5). Farby a pozorovacie uhly sú typicky výborné, s niekoľkými nadefinovanými farebnými profilmi podľa vášho vkusu. Pri AMOLED displejoch vždy rád používam čiernu tapetu na domácej obrazovke, pri ktorej body okolo ikon vôbec nesvietia a okrem zaujímavého vzhľadu tak šetrím i batériu. Na ploche odľahčenej grafickej nadstavby TouchWiz to funguje aj tu, na uzamykacej obrazovke už nie - tu je totiž cez vašu tapetu vždy "priesvitná" vrstva so zmeškanými udalosťami.

Odľahčovanie TouchWizu sa nepochopiteľne dotklo aj nastavení klasických dotykových tlačidiel pre krok späť a vyvolanie multitaskingu. Kamsi sa vytratila možnosť ich vibračnej odozvy po stlačení prstom. Rovnako tak už v systéme nemožno nastaviť, aby sa ich podsvietenie zhasínalo až po vypnutí displeja, nie hneď po niekoľkých sekundách od posledného dotyku. Tu som si však pomohol aplikáciou Galaxy Button Lights z obchodu Play a voľbou "Always on".

V strede nemôže chýbať návykové hardvérové tlačidlo Domov, tentoraz skombinované s čítačkou odtlačkov prstov. Zaujímavé je, že väčšina mojich kolegov je čítačkami od Samsungu nadšených, u mňa však bola miera chýb a neúspešných odomknutí veľmi vysoká, možno okolo 10-15 %. Dokonca som sa v priebehu testovania pokúsil všetky (maximálne) tri prsty zosnímať nanovo a dôkladnejšie, no aj tak by sa mi žiadalo väčšej plochy snímača. Samsungu Galaxy A5, na rozdiel od iPhonu, ako záloha nestačí jednoduchý štvormiestny PIN, v prípade zlyhania som tak musel vyťukávať dlhočizný kód z písmen, čísel i nealfanumerických znakov. Poriadna otrava.

To sú však len drobnosti, inak som si v grafickej nadstavbe užíval rýchle skratky pre Wi-Fi, zmenu zvukových profilov či rýchlu aktiváciu svietidla v notifikačnej lište. Okrem manuálneho nastavovania intenzity podsvietenia a korekcie toho automatického tu môžem mäť aj skratku k S Finderu alebo zdieľaniu na externé obrazovky. Mimochodom, rýchlosť - aktivácia fotoaparátu dvojitým stlačením stredového tlačidla je neuveriteľne návyková a spúšťanie patrí k najrýchlejším vôbec.

Stále mierne detsky vyzerajúce témy TouchWizu meniace niektoré ikony stiahnutých aplikácií nemusia sadnúť každému, funkčne je však premyslené takmer všetko, od rýchleho poslania SMS či vytočenia kontaktu v denníkoch hovorov (podľa toho, na ktorú stranu posuniete prst) až po klávesnicu so samostatnou bodkou a riadkom pre čísla. Až deväť vlastných Rýchlych skratiek môžem mať aj hneď v úvode systémových nastavení, hoci po úvodnom nastavení smartfónu, jeho zvonení a ostatných položiek sem už zavítam len málokedy.

V menu nechýba detailný ekvalizér, položka pre Zrýchlenie sťahovania (na tú pozor v roamingu, smartfón pri veľkých súboroch využíva naraz aj Wi-Fi aj LTE dáta) alebo mierne diskutabilná položka pre automatické reštartovanie smartfónu v nastavených časoch. Vraj kvôli optimalizácii výkonu. Starších ľudí zas poteší jednoduchý režim.

Všetko toto zhltlo z 16 GB vnútorného úložiska niečo cez 5 gigabajtov, po prvom zapnutí tak používateľovi zostane niečo cez desať. Či je to dosť alebo nie, to sa musí rozhodnúť už každý sám. Pripravený však bude aj slot na microSD kartu. Galaxy A5 nedostatkom výkonu rozhodne netrpí, 2 GB RAM zvládala takmer všetko, čo som od smartfónu chcel. Niekedy bol problém len s prehrávaním videa zaznamenaného priamo smartfónom. Tu však išlo skôr o softvérové nedostatky natívneho prehrávača.

Veľkým lákadlom bude fotoaparát, ktorý okrem bleskového štartu ponúkne aj poriadne parametre. Maximálnych 13 megapixelov pri formáte 4:3 až tak neohúri, no optická stabilizácia a svetelnosť objektívu f/1.9 áno. Kým za svetla sú výsledky Galaxy A3 veľmi podobné (snímač má rovnaké parametre, no nedisponuje stabilizáciou), v noci a v tmavých miestnostiach sa nedajú porovnávať. Mrzelo ma iba HDR skryté až medzi ostatné režimy (Profesionálny s ručným nastavením ISO a WB, Panorámu a Sériové snímanie). V nočnom režime som veľké rozdiely nezaznamenal, skôr ma zaujala možnosť dodatočne stiahnuť režim Animovaný Gif, ktorým sa zo série snímok automaticky vytvorí vtipný pohyblivý obrázok.

Ako vidno na priložených snímkach na konci článku, fotoaparát ma nesklamal za žiadnych okolností. Pri Full HD videu zaznamenávanom hlavným fotoaparátom ma zamrzelo chýbajúce automatické zaostrovanie priebežne počas nahrávania. Každé ostrenie si vyžadovalo môj dotyk prsta na obrazovku. Položka, ktorá by to menila v nastaveniach chýba. Na opačnej strane nájdete 5 Mpix predný fotoaparát s dostatočne širokým objektívom.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 48 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 126 MB / min.)

Samsung sa poučil a v menu s aplikáciami, ktoré možno zoradiť aj podľa abecedy, už nenájdeme veľa zbytočností navyše. Možno len odkazy na balík Office od Microsoftu, ten si to však vynahradí 100 GB navyše zadarmo v cloude OneDrive po prvom prihlásení cez akékoľvek zariadenie od tohto výrobcu. Zvládne aj automatickú zálohu fotografií a videí. Samozrejme nechýba (okrem Chromu) ani prehliadač internetu od Samsungu, prehrávač hudby, budík, kalkulačka či FM rádio s RDS a funkciou zobrazenia názvu prehrávanej skladby RT.. Okrem obchodu Google Play je tu navyše aj obchod Galaxy Apps. Ten som použil iba na stiahnutie spomínaných dodatočných režimov fotoaparátu a nadstavby pre ovládanie v aute.

Sklamať nemôže ani 2 900 mAh batéria, ktorá ma vždy bezproblémov dostala cez jeden deň výdrže, obyčajne s 30-40 % rezervy na konci dňa. Ešte oveľa viac som si ale pochvaľoval bleskové nabíjanie. Pri použiú pribalenej nabíjačky s 1,55 A výstupom sa medzi notifikáciami zobrazí informácia o podpore rýchleho nabíjania. Úplne vyšťavený smartfón sa tak na 100 % nabije po približne 1 hod a 45 min. Nenahraditeľné je aj krátke 30 min pripojenie vybitého smartfónu - kým sa oblečiete a nachystáte na odchod z domu, bude v ňom dostatok energie na celý večer i privolanie taxíku v noci.

K úplnej spokojnosti by som potreboval len lepšie pribalené slúchadlá (in-eary od Samsungu mi vôbec nevyhovujú, no to je vec vkusu), no mono reproduktor v spodnom okraji hrá dostatočne hlasno a jeho kvalita určite neurazí.

Výhody:

+ bleskové nabíjanie

+ výdrž na jedno nabitie

+ fotoaparát s optickou stabilizáciou

+ vzhľad, zaoblený sklenený chrbát

+ čítačka odtlačkov prstov v stredovom tlačidle

Nevýhody:

- v mojom prípade viacero neúspešných odomknutí čítačkou

- chýbajúce automatické zaostrovanie pri videu

- chýbajúce nastavenia podsvietenia a vibračná odozva tlačidiel

Orientačná cena: 383 € (mobilonline.sk)

Záver

Samsung Galaxy A5 je výborný smartfón s veľkým Full HD displejom, ktorý je po roku zabalený v ešte lákavejšom sklenenom tele. Ponúka dostatok výkonu, čítačku odtlačkov a konečne už aj skutočne odladenú grafickú nadstavbu TouchWiz. Tradične silnou stránkou všetkých Samsungov je kvalitný fotoaparát, v tomto prípade doplnený aj optickou stabilizáciou, no a do veľkého tela sa dostala aj veľká batéria s podporou rýchleho nabíjania. To všetko za menej než štyri stovky?

Na konci testovania som sa nutne musel pýtať, prečo by som mal doplácať za drahšiu S6-tku či inú vlajkovú loď a neuspokojil sa aj s Galaxy A5. K maximálnej výbave mi chýbali iba skutočné drobnosti, napríklad absencia automatického zaostrovania pri videu, odolnosť voči vode či bezdrôtové nabíjanie alebo stereoreproduktory.

foto s HDR

foto s HDR

foto s bleskom

Diskusia k článku:

gsmarena 17.02.2016 - 00:57

paradny midend fon.ked este klesne cena(momentalne nieco cez 350e) a stlaci sa pod 300e(resp kolo 250e) bude to kupa roka. zatial je best midend fon xiaomi redmi note 3 pro.(ovsem tu je zas velke minus prakticky nulovy servis u nas a azda naj problem je stale neodomknuty bootloader -vraj prelozena oficial CZ/SK rom pre tento fon uz je oficialne na stole-co som sa najnovsie dozvedel z fora miui.cz len ju tam nevedia ako dat..)

Nightmare17.02.2016 - 07:17 Trvalý odkaz

trocha doplatim a mam S6 32GB

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn17.02.2016 - 12:46 Trvalý odkaz

Naco rovnaky dizajn ako v S-kobej rade? A-cko sa odlisovalo kovovou konstrukciou a teraz to bude na jedno kopyto. Pritazlivy dizajn ktory sa bude balit do puzdier, good job:D

oliver9919.02.2016 - 22:57 Trvalý odkaz

V konkurencnych testoch obcas pisu o mrznuti a samovolnych restartoch, u vas islo vsetko ako vinko?

gsmarena19.02.2016 - 23:21 Trvalý odkaz

praveze neslo, vid risovu videorecenziu ked mu zamrzol fotak a nesiel zapnut, ci nefunkcne usb OTG co bol max. trapas :D takze nie je vsetko zlato co sa blysti.. resp papierove parametre este nemusia znamenat aj bezproblemovy chod..

Celá diskusia 10 príspevkov