Práca vs. štýl: Samsung Galaxy Note 4 vs. Galaxy S6 edge+

Kúpiť si posledný top model so zahnutým displejom alebo uprednostniť viac než rok starý, no stále výborný telefón s dotykovým perom?

Porovnanie najvybavenejšieho modelu od Samsungu s predošlým znamenalo ešte donedávna porovnať aktuálny model Galaxy Note s jeho predchodcom. Predstavenie očakávaného Galaxy Note 5 však so sebou prinieslo aj tŕpke prekvapenie. Predaj na európskom trhu v roku 2015 sa neplánoval. A tak som sa ako spokojný používateľ modelu Galaxy Note 4 rozhodol, že ho skúsim porovnať s tým najlepším od Samsungu pre rok 2015, teda s modelom Galaxy S6 edge+.

Zabudnem po pár týždňoch na výborné dotykové pero S Pen a budem si radšej užívať krásny dizajn s displejom zaobleným na oboch stranách? Dá sa ešte tak kvalitný fotoaparát v Note 4 vylepšiť? A ako to je s novým TouchWizom v S6 edge+? To je len niekoľko otázok, na ktoré som sa snažil nájsť odpoveď.

ikona

Recenzia: Samsung Galaxy S6 edge+ - sklamanie sa nekonáRecenzia špičkového tabletofónu s krásnym 5,7'' QHD displejom zahnutým po obidvoch stranách, plnou dátovou výbavou a 16 Mpix fotoaparátom s OIS.

Po prvom zapnutí S6 edge+ a prejdením si klasického úvodu vypĺňania Google účtu, pripojenia k Wi-Fi sieti a ďalších nevyhnutných vecí som následne ihneď zavítal do menu a spustil šikovnú aplikáciu Smart Switch od Samsungu. Táto aplikácia mi umožnila preniesť z Note 4 všetko podstatné. Z S6 edge+ sa tak v priebehu pár minút stal plnohodnotný telefón pripravený na okamžité používanie. Preniesol som si denník hovorov, kontakty, SMS správy a dokonca aj nainštalované aplikácie z obchodu Google Play. Jednoduchá aplikácia si poradí taktiež s importom dát z vášho iPhonu alebo smartfónu značky Blackberry.

Začnem už tradične dizajnom a konštrukciou. Hodnotiť vzhľad telefónu je podľa mňa dosť subjektívne, no za seba môžem povedať, že rad edge ponúka jeden z najkrajších dizajnov medzi smartfónmi. Note 4 sa mi taktiež veľmi páči, ale vedľa S6 edge+ už vyzerá predsa len trochu konzervatívnejšie. S6 edge+ upúta v prvom momente a počet otázok typu "to je ten so zahnutým displejom?" jasne prevládal nad otázkou "to je ten s perom?". S6 edge+ sa môže pochváliť aj hodnotnejšou konštrukciou. Odolné sklá na oboch stranách a tenký kovový lem vyzerajú výborne. Lenže okrem zvedavých pohľadov konštrukcia rada zachytí aj množstvo odtlačkov. V tomto má navrch Note 4. Kvalita prevedenia je u oboch špičková, všetko do seba dobre zapadá a nič nevŕzga.

Unibody prevedenie S6 edge+ je mimoriadne pevné, no v type konštrukcie u mňa jasne vyhráva Note 4. Jeho konštrukcia je taktiež pevná, navyše tu dostávam bonus v podobe odnímateľného zadného krytu, prístupu k vymeniteľnej batérii a slotom pre microSIM a microSD karty. Pri problémoch s poškriabaným sklom a batériou na S6 edge+ vám pomôže iba servis. Obom modelom by som určite doprial zvýšenú odolnosť voči vode. V zimných mesiacoch sa mi občas stáva, že telefón musím z vrecka vybrať mokrými rukami, a vtedy si pri vyberaní človek musí dávať pozor, ako telefón vyťahuje.

ikona

Samsung Galaxy Note 4 - veľa krokov vpred, ani jeden vzadRecenzia špičkového tabletofónu s 5,7'' QHD displejom, nekompromisným výkonom, výborným 16 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou a vylepšeným perom S Pen.

Rozmerovo sú si oba telefóny veľmi podobné. Na dĺžku sú rovnaké (154 mm), v šírke vyhráva S6 edge+ (76 mm vs 79 mm), a rovnako tak aj v hrúbke (7 mm vs 9 mm). Čo sa týka manipulácie a istoty pri držaní, vyhráva u mňa Note 4, a to aj napriek širšiemu telu. Širšie, ale so zaoblenou zadnou stenou, ktorá oveľa lepšie padne do dlane a obopnutie telefónu prstami je prirodzenejšie. Pri S6 edge+ mi prekáža presne to isté, čo pri testovaní menšieho modelu S6 edge. Kovové okraje režú do ruky a pri prehmatávaní sa bojím najmä šmykľavej zadnej steny. Svoj podiel na neistej manipulácií má aj hmotnosť s hodnotou iba 153 gramov. Niekedy očakávaná nižšia hodnota mi v tomto prípade skôr prekážala. Note 4 je na tom lepšie aj pri dvíhaní telefónu z rovného povrchu, napríklad zo stola. Vďaka zaoblenej zadnej stene sú bočné steny trochu vyššie a zodvihnutie je bezproblémové. Pri S6 edge+ sú úzke hrany takmer pri stole a priestoru na zapretie sa prstami je minimum.

Na bočných stenách je to viac-menej štandard od Samsungu. Tlačidlo napájania napravo, hlasitosť naľavo a microUSB konektor dolu. Obom modelom nechýba podpora funkcie USB OTG. Tvar microUSB v Samsungu je trochu odlišný. U S6 edge+ je vlastne rovnaký ako u iných značiek. Čo to znamená? U niektorých predošlých modelov značky Samsung je spodná časť konektora trochu upravená, vďaka čomu môžete telefón vložiť do starších dokovacích staníc od Samsungu. Note 4 takto už niekoľko rokov odkladám na noc do dokovacej stanice pre Note 2. S6 edge+ tu ale nezaklapne. Je to banalita, ktorú možno ani nebudete riešiť, ale pre niekoho to môže byť cenná informácia. Koniec koncov, e-shopy sú plné rôznych dokovacích staníc.

Audio konektor sa v posledných modeloch značky Samsung objavuje už v spodnej stene, na Note 4 je ešte hore. Ťažko hovoriť o preferovanej pozícii. Niekedy ocením, že je dolu a inokedy by som bol zasa radšej, ak by bol hore. Hlasný reproduktor vyhráva u S6 edge+. Má rozumnejšiu polohu, umiestnenie dole namiesto na zadnej stene, a aj kvalitou podania je trochu ďalej. Stále však nejde o žiaden zázrak a možno ho označiť za slušný priemer, možno ľahký nadpriemer. V mono reproduktoroch kraľujú najmä iPhony.

Z hornej steny sa na S6 edge+ vytratil infračervený port na ovládanie techniky v domácnosti. Je to trochu škoda, lebo u menšej S6 edge ho nájdeme. Na Note 4 využívam ovládač iba sporadicky, no som rád, že tam je. Ovládač viem spustiť rýchlo pomocou malej bublinky na zablokovanej obrazovke, a ak je diaľkové od televízora niekde na stole, je to vítaná súčasť telefónu.

Rovnaká technológia, rovnaká uhlopriečka, rovnaké rozlíšenie a výsledok predsa nie je rovnaký. Reč je samozrejme o displeji. V oboch prípadoch sa nás snaží zaujať pekný AMOLED displej s 5,7-palcovou uhlopriečkou a jemným rozlíšením 1 440 x 2 560 bodov. Pozorovacie uhly sú u oboch výborné, no pri podaní farieb, jase, a tým pádom aj čitateľnosti na slnku je na tom S6 edge+ o čosi lepšie. Farby sú jasnejšie, biela má o dosť bližšie k reálnej bielej a maximálny jas je vyšší. To som pocítil pri prezeraní rovnakého obsahu na oboch telefónoch na slnku. S6 edge+ mala navrch. Pri veľmi slnečnom dni Note 4 dokáže vytiahnuť jas ešte o kúsok viac než je maximum v interiéri, no vtedy sa farby na displeji trochu zdeformujú, čo nevyzerá najlepšie. U oboch platí, že prevládajú trochu presaturované farby. Tie si môžete upraviť prostredníctvom režimov v nastaveniach. Oba ponúknu rovnaké profily: adaptívne zobrazenie, AMOLED kino, AMOLED fotografia a základný. Aj ďalšie nastavenia sú veľmi podobné. Note 4 navyše ponúkne ešte režim rukavice.

Na veľké, 5,7-palcové obrazovky som si zvykol. Stále sa však dostanem do situácie, kedy potrebujem dočiahnuť do hornej časti obrazovky a prehmatávanie je riskantne. Vtedy ocením možnosť zmenšenia prostredia, ktoré Samsung doprial obom obrom. V pohodlnosti vyvolania režimu vyhráva S6 edge+ s trojitým stlačením hardvérového tlačidla pod displejom. Je to o čosi pohodlnejšie, než potiahnutie prstom od okraja displeja do stredu a naspäť (Note 4). Možnosťami už ale vyhráva jednoznačne Note 4. Veľkosť zmenšeného prostredia môžem meniť, premiestniť ho do ľubovoľnej časti obrazovky a pod zmenšeným prostredím mám k dispozícii aj softvérové tlačidlá spod displeja a tlačidlá hlasitosti.

Ak by ste sa náhodou rozhodovali medzi touto dvojicou, je potrebné si zodpovedať jednu z najdôležitejších otázok. Chcem tabletofón so zahnutým displejom, ktorý upúta nejedného okoloidúceho, alebo hľadám tabletofón s dotykovým perom, ktoré mi uľahčí prácu? Asi po troch týždňoch porovnávania je moja odpoveď jasná. Beriem tabletofón s dotykovým perom. O jeho možnostiach a funkciách sa tu nebudem rozpisovať. Je toho naozaj dosť. Pero na Note 4 používam veľmi často. Ako ovládací prvok namiesto palca všade v prostredí, na lepšie kopírovanie textu a najmä na zapisovanie množstva poznámok z testovania ostatných telefónov. Nie je pre mňa nič pohodlnejšie, než vytiahnuť pero z konštrukcie a hneď začať písať prirodzene, namiesto ťukania do softvérovej klávesnice.

Zahnutý displej v S6 edge som označil skôr za imidžový doplnok než funkčnú výbavu a pri S6 edge+ som si to iba potvrdil. Nočné hodiny, ktoré nenápadné zobrazia čas na boku telefónu? Super, ale maximálne počas dvanástich hodín v jednom dni. Rýchly prístup k obľúbeným skratkám aplikácií a kontaktom? Možno to využijete, no u mňa bol počet potiahnutí od okraja rozhodne menší než vytiahnutie pera z Note 4. Zobrazeniu rôznych správ na zahnutej časti displeja som taktiež neprišiel na chuť. Vyvolanie tohto režimu je podľa mňa dosť nepohodlné a asistencia druhej ruky takmer nevyhnutná. Inak, rátajte s tým, že pri potiahnutí od okraja do stredu a naspäť bude spolu s prstom lietať zároveň telefón po stole. Na zahnutom displeji by som rád videl zmeškané notifikácie, z ktorých by som vyčítal viac než z farby notifikačnej diódy nad displejom, no nie je tomu tak. Škoda. U mňa preto stále platí, že je to dizajnový skvost, ale bez funkčného využitia. Pero alebo zahnutý displej? Za mňa jednoznačne pero.

Oba modely sa môžu pochváliť čítačkou odtlačkov prstov pod displejom. Šikovnou čítačkou sa však už môže pochváliť iba S6 edge+. Tá v Note 4 pochádza ešte z doby, kedy Samsung s čítačkami začínal, čo je cítiť. Namiesto priloženia je nutné po čítačke potiahnuť a ako som sa počas niekoľkých mesiacoch mohol presvedčiť, nefunguje to veľmi dobre. Čítačka je dosť citlivá na priloženie pod iným uhlom. Namiesto nej tak na zabezpečenie používam iné riešenie. S6 edge+ je na tom o poznanie lepšie. Prst môžem priložiť v ľubovoľnom smere a rozpoznanie je veľmi rýchle. Do Note 4 je možné si uložiť tri odtlačky, do S6 edge+ štyri.

Výkonný hardvér nájdeme u oboch, a tak nevidím dôvod rozpisovať sa o podrobných špecifikáciách. Vyše roka starý Note 4 ma stále výkonu na rozdávanie a hravo zvládne aj náročné grafické operácie. Pri oboch telefónoch ma potešilo zistenie, že sa výrazne neprehrievajú. Čo sa týka ukladacieho priestoru, tak tu rozhodne vyhráva Note 4 so slotom pre microSD karty. Základná 32 GB verzia S6 edge+ nemusí stačiť každému.

V Galaxy Note 4 aj Galaxy S6 edge+ mi bežal Android vo verzii 5.1.1. Rozdiel bol vo verzii prostredia TouchWiz. S6 edge+ už ponúkne vynovený TouchWiz, pre ktorý je príznačné najmä osekanie prostredia o rôzne zbytočné aplikácie, funkcie a podobne. V čom sa mi nový TouchWiz viac pozdáva? Hneď na domácich obrazovkách vítam možnosť zmeniť si veľkosť mriežky. Tá v Note 4 ponúkne iba zobrazenie 4 x 4, čo pri 5,7-palcovej uhlopriečke nie je bohviečo. Widgetov sa tu automaticky zmestí menej a sú zbytočne veľké. Aj preto na Note 4 radšej používam launcher Nova. S6 edge+ mi umožní vybrať si z mriežok 4 x 4, 4 x 5 a 5 x 5. Ja som, pochopiteľne, využíval tú najväčšiu. Obe prostredia ponúkajú funkciu zobrazenia dvoch okien a na oboch telefónoch som ju párkrát použil. Na Note 4 o čosi častejšie, keďže s dotykovým perom sa pri tomto zobrazení pracuje lepšie.

Vítanou novinkou vo vynovenom TouchWize je možnosť prispôsobenia si prostredia pomocou tém. V obchode ich nájdete hneď niekoľko. Ja som si obľúbil tému pripomínajúcu čistý Android 6.0. V prostredí sa okrem ikon a pozadia zmení napríklad aj farebné prevedenie výsuvnej lišty.

O chod zariadenia sa u Note 4 stará RAM s kapacitou 3 GB, u S6 edge+ sú to 4 GB. Veľký rozdiel som nepocítil. Medzi najčastejšie používanými aplikáciami som sa prepínal bez opätovného načítavania. V plynulosti prostredia má trochu navrch S6 edge+. Pohyby sú rýchlejšie a napríklad aj rozsvietenie zablokovanej obrazovky je o čosi rýchlejšie.

Z multimediálnej výbavy chýba obom FM rádio. Niekto si povie, že je to zbytočnosť, no stále sa nájdu momenty, kedy by sa naozaj zišlo. Audio výbavu tak zastupuje prepracovaný hudobný prehrávač s bohatými prispôsobeniami zvuku. Namiesto vstavaného prehrávača videí som používal u oboch radšej vydarený MX Player.

Senzor tepu umiestnený na zadných stranách oboch smartfónov slúžil v mojom prípade skôr na spestrenie večera s kamošmi pri pive. Oveľa radšej som používal funkciu krokomera, ktorú nájdete tiež v aplikácii S Health.

Starší Note 4 patrí aj dnes medzi fotografickú špičku medzi smartfónmi. Presvedčil som sa o tom pri snímaní množstva fotografií pomocou oboch telefónov. Oba ponúknu fotoaparáty so šestnásťmegapixlovým rozlíšením a optickou stabilizáciou obrazu. Počas dňa zhotovíte obomi krásne fotografie s verne zachytenými farbami a množstvom detailov. Nesmiem zabudnúť ani na vydarené HDR, ktoré Samsung skrátka vie. Zvedavý som bol však najmä na porovnanie kvality snímania v noci. Ani tu Note 4 nesklamal a statočne sekundoval S6 edge+. Snímky sú veľmi slušnej kvality s akceptovateľnou dávkou šumu. Rovnako tak musím vyzdvihnúť snímanie blízkych objektov v noci za asistencie blesku. Fotoaparáty si výborne poradili s blízkymi objektmi a blesk ich neprepálil. Kvalita videí je u oboch na vysokej úrovni. Poradia si s nahrávaním v 4K rozlíšení, no ja som radšej používal Full HD rozlíšenie.

Veľké plus dávam modelu S6 edge+ za funkciu rýchleho spustenia fotoaparátu dvojitým stlačením tlačidla pod displejom. Ide o veľmi návykovú funkciu, ktorú by som určite ocenil aj na Note 4. Poteší aj to, že viem snímať bez potreby odblokovania telefónu. Vtedy sa však pochopiteľne z fotoaparátu neviem dostať priamo do galérie.

Prostredia fotoaparátov sa trochu líšia, pričom každé má svoje plusy aj mínusy. To v Note 4 pochválim za lepší prístup k rôznym nastaveniam (v S6 edge+ je zmena rozlíšenia trochu hlbšie v nastaveniach), prostredie v S6 edge+ zasa ponúkne bohatšiu nádielku režimov. Spomeniem napríklad možnosť streamovania live videa. Jeden nedostatok majú spoločný. U tak kvalitných fotoaparátov by som rád privítal možnosť nastavenia dĺžky uzávierky, najmä kvôli snímaniu nočných fotografií.

Čo sa týka výdrže, ani jeden z dvojice porovnávaných telefónov nedosahuje oslnivé výsledky a nabíjal som ich každý deň. To mi ale absolútne neprekážalo, keďže oba modely ponúkajú mimoriadne návykovú a užitočnú funkciu rýchleho nabíjania. Treba mať však na pamäti, že budete potrebovať špeciálnu nabíjačku s podporou fast charging. Rýchle nabíjanie funguje na jednotku. Doba plného nabitia oboch telefónov bola takmer rovnaká a pohybovala sa od 1:25 – 1:30, čo je slušný výkon. Ak nepotrebujete nabiť telefón úplne nadoraz, stačí desať – pätnásťminútový pobyt. Ja som takto zvykol nabíjať pri odchode z práce a nabitá kapacita plne postačila do príchodu domov. S6 edge+ sa ešte môže pochváliť vstavaným bezdrôtovým nabíjaním, k Note 4 je potrebné dokúpiť špeciálny kryt. Ide o pohodlný spôsob nabíjania, no ja som mu akosi neprišiel na chuť. Radšej mám telefón na nabíjačke, kedy s ním môžem aj pohodlne manipulovať, prípadne volať. Note 4 zasa vyniká možnosťou jednoduchej výmeny batérie. To sa zíde, ak máte v pláne kúpiť si ďalšiu batériu, pomocou ktorej viete napríklad na výlete dodať telefónu novú dávku energie behom pár sekúnd.

V čom vynikajú oba:

- výkon a výbava

- výborný fotoaparát

- rýchle nabíjanie (fast charging)

V čom vyniká S6 edge+:

- originálny dizajn

- krajší displej

- lepšia čítačka odtlačkov prstov

- spustenie fotoaparátu tlačidlom pod displejom (maličkosť, ale návykové)

- odtučnené, svižnejšie a prepracovanejšie prostredie (nastavenie mriežky)

- vstavaná podpora bezdrôtového nabíjania

V čom vyniká Note 4:

- pero S pen

- odnímateľný zadný kryt, vyberateľná batéria

- slot na microSD kartu

- infračervený port

- dotykové pero

Záver:

Imidžovka alebo pracovný nástroj? Ja sa prikláňam k možnosti číslo dva. Note 4 nemá tak kvalitnú čítačku odtlačkov prstov, občas sa dostavia pomalšie reakcie systému, displej stráca na podaní farieb, no stále je tu pero S Pen, ktoré u mňa všetky nedostatky vyváži. Zároveň oceňujem odnímateľný zadný kryt, či podporu microSD kariet. Ak hľadáte krásny a hodnotný stroj a nepotrebujete pero, odpoveď je jasná. S6 edge+ sa vydarila. Určite ide o jeden z najkrajších telefónov súčasnosti.

Diskusia k článku:

Peter Fejfar 08.02.2016 - 13:41

Veľmi pekné porovnanie, ale objektívnejšie by bolo, ak by tieto zariadenia porovnával niekto, kto predtým žiadny z nich nepoužíval. Predchádzajúce používanie Note 4 a v ňom vytvorené návyky takéto porovnávanie dosť subjektívne znehodnocuje.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne08.02.2016 - 15:39 Trvalý odkaz

Na druhej strane, ak by ich porovnaval niekto kto ziaden z nich nepouzival, mohlo by mu mnoho funkcii ujst. Pri recenzentoch tazko najdes redaktora, alebo kohokolvek, kto nejaky mobil nejaky cas nepouzival :)

Celá diskusia 2 príspevky