Lenovo A7010 (Vibe X3 Lite) - rozumne odľahčená X3-ka

Recenzia dual SIM androidu s pekným 5,5'' Full HD displejom, dostatočným výkonom, čítačkou odtlačkov a výbornými stereo reproduktormi.

Po príjemne strávených týždňoch s vydareným modelom Vibe X3 som SIM kartu hneď presunul do jeho slabšie vybavenej dvojičky s príznačným podnázvom Vibe X3 Lite. V obchodoch ho hľadajte aj ako Lenovo A7010. Počas testovania som mal stále poruke aj vybavenejší model, s ktorým som ho častokrát porovnával. Viem, že ide o parametrovo a cenovo odlišné modely, no zvedavosť je v tomto prípade naozaj namieste.

Lite verzia totiž ponúkne rovnaký dizajn, displej s rovnakými parametrami, stereo reproduktory a o čosi slabšiu hardvérovú výbavu, ktorú ale môže pokojne vykompenzovať približne o dvesto eur nižšia cenovka. V nasledujúcich riadkoch sa preto na tento model budem občas snažiť pozerať z dvoch uhlov. Ako na dobre vybavený smartfón nižšej strednej triedy, no zároveň aj ako na konkurenta lepšie vybaveného súrodenca.

ikona

Základné info: Lenovo A7010 (Vibe X3 Lite)Cenovo dostupný android strednej triedy s 5,5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, čítačkou odtlačkov, 13 Mpix fotoaparátom, LTE, NFC a 3 300 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Balenie A7010 prichádza taktiež s ochranným krytom a fóliou na displej. Prevedenie ochranného krytu sa mi páči o čosi viac než u modelu Vibe X3. Najmä kvôli otvorom pre tlačidlá, vďaka ktorým je ich stláčanie o poznanie pohodlnejšie. Po krátkej dobe kryt nakoniec odkladám a telefón používam bez neho. Nechcel som si kaziť dobrý dojem z vydareného dizajnu. Prvé rozdiely v porovnaní s drahším modelom je vidieť a cítiť už pri prvom kontakte. Kov po stranách vystriedal obyčajný plast. Dojmu z telefónu ani pevnosti to nakoniec neublížilo, a tak nemám dôvod takéto riešenie kritizovať. Plast nepôsobí lacno a myslím si, že aj čo-to vydrží. Aj pri A7010 som si pochvaľoval zaoblenú zadnú časť, ktorá dobre padne do dlane, i jej nešmykľavý povrch. Použitie plastu sa nakoniec odzrkadlilo aj na hmotnosti.

Zmenou prešla zadná stena. Presnejšie jej konštrukcia. A7010 poteší odnímateľným zadným krytom. Úsmev na tvári však rýchlo mizne. Z akéhosi dôvodu sa na odnímateľnej batérii nachádza bezpečnostná páska s upozornením "Don’t remove". Dá sa teda predpokladať, že jej odňatie bude zrejme považované za porušenie záručných podmienok.

Nad nešťastnou batériou pochválim dvojicu slotov pre microSIM karty a slot pre microSD kartu. Lenovo a podpora dvoch SIM kariet tvoria tandem už nejaký ten piatok a nám sa to páči. A7010 má v porovnaní s Vibe X3 plus v tom, že sloty pre SIM karty sú samostatné. Vloženie druhej SIM do Vibe X3 zabralo miesto microSD karte. Aj tu však platí, že nejde o plnohodnotný dual SIM a počas hovoru na jednej z kariet je tá druhá automaticky neaktívna. Oba sloty podporujú siete 4G, súčasne môže byť aktívny iba jeden z nich. V navolenom režime je to tá SIM karta, ktorú si zvolíte ako primárnu pre dáta. Už tradične môžete v správcovi kariet nastaviť SIM aj pre hovory a SMS, prípadne zvoliť možnosť vždy sa pýtať.

Okrem slotu na microSD kartu doprial výrobca modelu A7010 aj internú pamäť s veľmi slušnou hodnotou 32 GB. V skutočnosti je používateľovi dostupných 24,9 GB, čo je stále hodnota, ktorá sa v tejto cenovej relácií často nevidí. Ďalšie plus pre Vibe X3 Lite.

V nádielke príjemných prekvapení pokračujeme ďalej. Napriek tomu, že ide o slabšie vybavený model, Lenovo aj A7010 doprialo čítačku odtlačkov prstov. Pridať si môžete maximálne dva odtlačky, čo pri tejto polohe rovno nabáda na pridanie oboch ukazovákov. Stačí jemné priloženie v ľubovoľnom smere a telefón je hneď odblokovaný. Snímanie je rýchle a presné. Počas celej doby testovania fungovala čítačka spoľahlivo.

Z hornej steny sa vytratil infračervený port na ovládanie domácej techniky. Nevadí. Ľavá stena ostala prázdna, a v tej pravej nájdeme tlačidlo napájania a tlačidlo hlasitosti. Oproti Vibe X3 sa mi viac pozdáva ich vystupovanie z tela, a tým pádom aj lepšie nahmatanie. Sú osadené trochu vyššie než na Vibe X3, no pri troche šikovnosti ich obslúžite aj bez komplikovaného prehmatávania.

MicroUSB konektor umiestnený v spodnej stene je otočený užšou častou nahor, teda tak ako to máme radi, a poteší aj podporou pripojenia externých zariadení cez redukciu USB OTG. Podarilo sa mi pripojiť USB kľúč, myš a klávesnicu. S externým harddiskom so súborovým systémom NTFS si neporadil ani Vibe X3, a tak ma to pri A7010 vôbec neprekvapilo.

Po čítačke odtlačkov prstov prichádza ďalší tromf, ktorý zamieša kartami v nižšej strednej triede. Na prednej stene si nejde nevšimnúť dvojicu mriežok nad a pod displejom ukrývajúcu stereo reproduktory. Z pohľadu porovnania s ostatnými konkurentmi je verdikt viac-menej istý. Stereo reproduktory vystrelia model A7010 medzi najzaujímavejšie hudobné smartfóny tejto triedy. V kvalite zvuku na drahší model trochu stráca, no stále ide o kvalitný zážitok. A7010 dokonca zahanbilo aj HTC One M9 so stereo reproduktormi Boomsound. Na strane softvéru mohlo Lenovo pokojne vynechať technológiu Dolby Atmos, veľký rozdiel som nepocítil, a skôr sa zamerať na hudobný prehrávač. Ten tu totiž nenájdeme. V základnej nádielke je iba Hudba Play od Googlu. Lenovo v audio výbave nakoniec predsalen aj prekvapilo. A7010 ponúkne FM rádio, ktoré mu môže drahší model iba závidieť. Nejde o prepracované rádio, chýba mu aj zobrazenie názvu stanice a skladby, no sme radi, že je.

Lenovo pri modeli A7010 prekvapilo a doprialo mu displej s rovnakými parametrami ako pri Vibe X3. Tešiť sa tak môžete na veľký, 5,5-palcový displej s jemným Full HD rozlíšením, ktorý bude vaše oči rozmaznávať na každom kroku. Parametre oboch displejov sú rovnaké, no pri priamom porovnaní si rozdiel všimnete okamžite. Displej na drahšom Vibe X3 je o kúsok krajší. Najmä čo sa týka podania farieb. A7010 stráca pri zobrazení bielej, je skôr žltá, a aj pri ostatných farbách. Opäť však ide o menší nedostatok, ktorý si všimnete iba pri priamom porovnaní. Farby si môžete prispôsobiť pomocou niektorého z režimov v nastaveniach. Okrem nich tu nájdeme aj režim zvýšenia citlivosti, ktorý sa zíde pri ovládaní displeja v rukaviciach a režim Noc. Ten zníži jas na príjemnú hodnotu a práca s telefónom v noci je pohodlnejšia. Nezabudlo sa ani na rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním a na zmenšenie veľkosti prostredia pomocou gesta. Nakreslením písmena C na okraji displeja sa celé prostredie zmenší na veľkosť, ktorú pohodlne ovládnete aj jednou rukou. Veľkosť zmenšeného prostredia si viete prispôsobiť.

Pod displejom nás čaká rovnaké nepríjemné prekvapenie ako u drahšieho modelu. Aj tu Lenovo zabudlo na podsvietenie trojice tlačidiel. Situáciu sa tak snaží zachrániť aspoň vibračná odozva. Nad displejom poteší viacfarebná notifikačná dióda. Tá vo Vibe X3 svieti iba nabielo. A nezabudlo sa ani na automatickú reguláciu jasu.

Pri tejto cenovo dostupnejšej verzii sa Lenovo rozhodlo použiť chipset od MediaTeku. Konkrétne ide o MediaTek MT6753 s osemjadrovým procesorom taktovaným na 1,5 GHz a grafickým procesorom Mali-T720. Na bežné úkony bohato postačí a počas dňa so mnou stíhal držať krok. Problém nastáva až pri graficky náročnejších aplikáciách, napríklad hrách. Pri titule Asphalt 8 sa chipset poriadne natrápil. Hranie sprevádzalo výrazne sekanie a po pár minútach som ju radšej vypol. S najnovším Need for Speed to už bolo lepšie. Tak či tak, bežné používanie chipset zvládne. V teste AnTuTu dosiahol 36 970 bodov, čo je približne o 20 000 menej než sme namerali pri vybavenejšom bračekovi.

Menšie zaváhania sa týkali aj bežného používania. Párkrát sa mi stalo, že sa určitý obsah, napríklad nastavenia, načítaval o čosi dlhšie, prípadne prepínanie medzi aplikáciami trvalo trochu dlhšie. Vzhľadom k cene však nejde o nič tragické a ak telefón nebudete trápiť tak ako ja, možno to ani nepostriehnete. O chod aplikácii sa stará operačná RAM pamäť s kapacitou 2GB a voľných bolo zvyčajne 700 – 900 MB. Podobne ako vybavenejší kúsok, aj A7010 prichádza s operačným systémom Android vo verzii 5.1 doplneným o nadstavbu od výrobcu. Prostredie od Lenova je opäť bez samostatnej ponuky aplikácií, a tak v nastaveniach vítam launcher pripomínajúci čistý Android, ktorý už samostatnú ponuku má. Vzhľad oboch prostredí si môžete prispôsobiť prostredníctvom niekoľkých tém.

Užitočnou súčasťou prostredia je výsuvná lišta s množstvom skratiek, z ktorých zaujme svietidlo alebo aktivácia nočného režimu, a posuvná lišta na rýchle prispôsobenie jasu. Počet a rozmiestnenie skratiek si môžete upraviť. Špecialitou v smartfónoch od Lenova je história upozornení zobrazených vo výsuvnej lište.

Trinásťmegapixlový fotoaparát hodnotím ako priemer. Pri dobrých svetelných podmienkach dokáže zhotoviť fotografie slušnej kvality, no aj tak to mohlo byť ešte o kúsok lepšie. S ubúdajúcim svetlom rapídne nastupuje šum a fotografie sú neostré. Prostredie fotoaparátu je ladené do jednoduchosti, čo vítam. V porovnaní s modelom Vibe X3 mi tu ale chýba pár zaujímavých režimov, napríklad pokročilejší režim HDR, režim PRO alebo Rozmazané prostredie.

Vibe X3 Lite ponúkne iba Super panorámu a pár filtrov. Vítam možnosť aktivovania HDR priamo na hlavnej obrazovke prostredia fotoaparátu. Nakoniec som ho používal iba pri snímaní statických objektov, keďže zhotovenie dvoch snímok po sebe trochu trvá a pohybujúci sa ľudia alebo autá sú zachytené aj s ich "duchmi".

Vyberateľná, ale v podstate nevyberateľná batéria ponúka kapacitu 3 300 mAh, čo je o 300 mAh menej než u modelu Vibe X3. Rozdiel bolo trochu cítiť. Vibe X3 mi v priemere vydržal takmer dva celé dni, A7010 o kúsok menej. Jeden náročný deň zvládne ľavou zadnou, no s približne 30 - 40% kapacity som sa neodvážil vstúpiť do nového dňa, a tak som ho preventívne nabíjal každý deň. Výdrž teda hodnotím ako mierny nadpriemer.

Výhody:

+ kvalitné stereo reproduktory

+ čítačka odtlačkov

+ dual SIM

+ Full HD displej

+ 32 GB interný priestor

+ NFC, LTE a podpora USB OTG

+ viacero zaujímavých funkcií v prostredí (zmenšenie, témy...)

+ slušná výdrž

Nevýhody:

- občas pomalšie reakcie

- nepodsvietené tlačidlá pod dislejom

- nevyberateľná batéria

Orientačná cena: približne 259 € (mobilonline.sk)

Na jeden záber: Lenovo A7010 / Vibe X3 Lite

Záver:

Lenovo nám naservírovalo komplexne vybavený smartfón strednej triedy, ktorý rozhodne stojí za to. Konkurentov si môže pokojne hľadať aj medzi drahšími modelmi. Stačí sa len pozrieť na výbavu. Vzadu čítačka odtlačkov prstov, vpredu zasa Full HD displej a stereo reproduktory veľmi slušnej kvality. A v určitých veciach je dokonca ďalej než jeho drahší braček. Tak napríklad, ponúkne dvojicu slotov pre SIM karty a samostatný slot pre microSD kartu, notifikačná dióda je viacfarebná a za zmienku rozhodne stojí aj prítomnosť FM rádia. V tejto cenovej relácii sa ráta aj 32 GB interný priestor. Prostredie od Lenova pochválim za viacero užitočných funkcií a osobne vítam aj možnosť voľby launchera so samostatnou ponukou aplikácií. Jedinou chybičkou krásy boli občasné pomalšie reakcie systému. Tie však môže nadobro zažehnať niektorá z budúcich aktualizácií. Lenovo A7010 je veľmi príjemným spestrením ponuky cenovo dostupných smartfónov.

foto s HDR

foto s HDR

foto s bleskom

foto s bleskom

foto z prednej kamery

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

rtg 07.02.2016 - 15:00

tie ovladacie tlacidla su tak blizko okraju, ze clovek tam nemoze ani uchopit mobil, nie vzdy je to totiz vyhodou tento uzky okraj... apropo, rozmery telefonu uz viete?

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease07.02.2016 - 16:48 Trvalý odkaz

Rozmery sú v základných info (zaokrúhlené na celé mm)
presnejšie 153.6 x 76.5 x 9.2 mm

Ale jo celkom fajn. Najväčšia škoda, že nezostali pri SoC MT6752..

Lenka Ivančíková07.02.2016 - 21:10 Trvalý odkaz

donedavna tam neboli, lebo v case pisania ZI ich vyrobca neuvadzal. :) preto asi ta poznamka. :) Zakladne info doplname neskor, ked sa k clanku vratime, napriklad kvoli prelinkovaniu s recenziou.

gsmarena07.02.2016 - 21:43 Trvalý odkaz

alebo tam mohli dat aspon helio P10 (MT6755) takeho neoficialneho nastupcu 6752, toto co tam je, je vyslovene grc od mediateku ktory ma skoro kazda priemerna cina.. a 6752 ma akurat vibe S1 ktory inak paradne cenovo zletel nadol.. na heureke sa da kupit uz od 250e cize defacto za cenu horsej A7010 ,no S1 zas nema stereo repro..ale zas parametre ma ovela lepsie

Celá diskusia 13 príspevkov