Porovnanie fotoaparátov K750i vs. 6681

Podrobné porovnanie fotoaparátov v mobiloch Dôkladné porovnanie fotoaparátov v mobiloch Sony Ericsson K750i a Nokia 6681.

V porovnaní nájdete dvoch horúcich favoritov tohto obdobia. Nokia 6681 je výborný "múdry fón", Sony Ericsson K750i zase malý zázrak vedy a techniky. O každom už máme množstvo informácií, ja som sa teraz zameral na ich fotoaparáty.

Nečakajte, že v závere vymenujem víťaza. Chcel som len porovnať fotoaparát s auto focusom s najkvalitnejším megapixlom v aktuálnych "múdrych fónoch". A moje zistenia sú celkom prekvapivé.

Nokia 6681

fotka

Aspoň megapixlový fotoaparát je pre mňa už základnou požiadavkou dobrého fotomobilu. V prípade 6681-ky som bol veľmi milo prekvapený kvalitami tohto prvku. Stačí vytiahnuť zablokovaný telefón z vrecka, vysunúť kryt, rýchlo odfotiť snímku alebo nahrať video (stále len 176 x 144 b.), kryt zasunúť a tým aj zablokovať klávesnicu, a telefón odložiť. Konečne poriadny funkčný systém pre snímanie momentiek. Rýchlosť spustenia aparátu je dostatočná, spustenie trvá asi 1 s. Snímky sú veľmi vydarené, aj keď stále nečakajte kvalitu digitálneho fotoaparátu. Pre vyvolanie fotografií s rozmermi 9 x 13 cm úplne postačujú a pri porovnaní s 3 Mpix digitálnym fotoaparátom ma reálne fotky z Nokie 6681 potešili.

Priemerná megapixlová snímka v najvyššej kvalite (inú ani nepoužívam) má veľkosť 300 - 500 kB. V nastaveniach meníte kvalitu (v 3 stupňoch) aj rozlíšenie (VGA alebo 1 280 x 960 b.). Ďalej môžete ovplyvniť zobrazenie snímky po odfotení, meno súboru (dátum alebo text) a pamäť, kam sa budú snímky ukladať. Vedľa objektívu sa nachádza aj pomocná dióda pre použitie v tmavých podmienkach. Jej dosah je do 2 m.

V možnostiach fotoaparátu aj kamery nájdete aktiváciu nočného režimu, nastavenie jasu, kontrastu, vyváženia bielej a farebného tónu. Nastavenie jasu je možné vyvolať aj stlačením klávesovej skratky pod tlačidlom 3, kontrast nájdete pod 6-kou.

Pri snímaní aj zázname videí môžete použiť niekoľkonásobné digitálne priblíženie. Dĺžka videa môže byť krátka (asi 35 s) alebo dlhá (obmedzená veľkosťou pamäte).

Stane sa, že sa kryt objektívu odsunie pri vkladaní telefónu do vrecka či tašky. Ak sa s kamerou nepracuje, po asi minúte od spustenia sa prepne do pohotovostného stavu. Preto sa nemusíte obávať nadmernej spotreby energie pri neopatrnej manipulácii s telefónom. Ja som však každé odsunutie krytu zaregistroval a hneď som ho vždy zasunul do pôvodnej polohy.

Digitálne priblíženie, ktoré prepočítava zmenšeninu do pôvodnej veľkosti je plynulé (na rozdiel od K750i).

Blesk je dostatočný a pomáha aj fotografovaným osobám zistiť, že už boli odfotené. Blesk je dostatočný, jeho účinok je do max. 2 m.

Medzi ďalšími nastaveniami nájdeme aj vyváženie bielej. To som však nikdy nepoužil, keďže uprednostňujem dodatočnú úpravu snímok v PC.

Reakcie fotoaparátu sú veľmi rýchle, opäť v porovnaní s Nokiou 3230 a inými musím pochváliť rýchlejší procesor.

Nokia 6681 detail Sony Ericsson K750i detail Nokia 6681 detail Sony Ericsson K750i detail Nokia 6681 detail Sony Ericsson K750i detail

Vľavo Nokia 6681, vpravo Sony Ericsson K750i (jasný rozdiel).

Obrázky

V galérii som najčastejšie využíval práve prezeranie obrázkov a nafotených snímok. V prípade Series 60 som si už zvykol na používanie číselných skratiek: 5 - priblíženie záberu, 0 - oddialenie, * - full screen, 1 a 3 - otáčanie obrázku. Aj pri prezeraní sú reakcie telefónu pomerne rýchle. Obrázky je možné odosielať cez MMS, e-mail alebo Bluetooth. Nechýba možnosť usporiadať snímky, presúvať ich alebo kopírovať do existujúcich či nových priečinkov. Pri prezeraní snímok vo fulscreen formáte však nie je možné listovanie. Treba sa vždy vrátiť do pôvodného zobrazenia a po preskočení na ďalšiu fotku stlačiť * a 3 pre fullscreen a otočenie.

Nokia 6681 detail Sony Ericsson K750i detail Nokia 6681 detail Sony Ericsson K750i detail

Vľavo Nokia 6681, vpravo Sony Ericsson K750i (v lese a na slnku).

ZHODNOTENIE

Nokia 6681 nepoužíva autofocus, čo zabezpečuje oveľa rýchlejšie reakcie prístroja pri fotení. Aj v šere sa správa podstatne lepšie než porovnávaný model. Pri záberoch menších objektov zo vzdialenosti do 0,5 m v porovnaní s K750i zlyháva.

Video zaznamenáva v kvalite, s akou som ja ako užívateľ zatiaľ spokojný. Samozrejme sa teším na videá s CIF rozlíšením (Samsung E720, Nokia N70, N90 a iné). Pokiaľ som nemal v ruke K750i, nevedel som si fotoaparát Nokie 6681 vynachváliť. Dnes váham...avšak zameranie Nokie 6681 je pochopiteľne iné. Konkrétny záver si teda vytvorí každý sám z vytvorených snímok.

Nokia 6681 detail Sony Ericsson K750i detail Nokia 6681 detail Sony Ericsson K750i detail

Vľavo Nokia 6681, vpravo Sony Ericsson K750i (farebné podanie).

Sony Ericsson K750i

fotka

Fotoaparát je hlavnou devízou Sony Ericssonu K750i. Kvalitné rozlíšenie 2 Mpix neponúka žiaden iný v Európe dostupný prístroj. Spustenie fotoaparátu je možné odsunutím krytu objektívu. Štart trvá asi 2 sekundy, trocha dlhšie než na Nokii 6681, ktorá používa podobný systém. Rýchlosť spustenia fotoaparátu hodnotím kladne. Po zasunutí krytu objektívu sa telefón vráti do pôvodného stavu. Ak bola zamknutá klávesnica, bude aj po tomto úkone. Zaostrenie na stred je cítiť a v úplne tichom prostredí aj počuť. V objektíve sa teda skutočne nachádza nejaký zaostrovací mechanizmus. Ak stlačíte spúšť do polovice, obraz sa zaostrí na objekt v strede. Pri pohybe prístrojom a stálom držaní spúšte sa prispôsobuje len dĺžka expozície resp. clona, zaostrenie ostáva. Jas snímky (clonu, dĺžku expozície) meníte pohybmi joysticku doprava a doľava (+2 až -2 expozičné stupne EV). Túto vymoženosť je nutné využívať najmä pri presvetlených záberoch. Ja som veľmi často upravoval expozíciu na -1 EV, čím som dosiahol síce tmavší záber, no vznikali ostrejšie snímky v miestnostiach, lese a iných priestoroch s nedostatkom svetla.

Nočným snímkom pomáha dvojfázový blesk. V prvej fáze používa len jednu diódu, pri stlačení spúšte sa pridá druhá, ktorá zabezpečí oveľa viac svetla než akýkoľvek konkurent. Nočné snímky teda K750-ka zvláda paradoxne lepšie než snímky v lese. V tmavších podmienkach odporúčam na záznam momentov používať video.

Priblíženie počas snímania je len digitálne, vždy však dôjde ku interpolácii na pôvodný rozmer. Ja som dosť často používal 1,5-násobné priblíženie kvôli odstráneniu mierne zaoblených okrajov. I tak snáď všetky fotky do albumu v počítači zmenšujem na 1024 x 768 b., na ktorých priblíženie (a tým pokles kvality) nie je zreteľné.

Sony Ericsson K750i ponúka tieto rozlíšenia: 1632 x 1244, 640 x 480, 160 x 120 bodov. Pri zmenšení fotky (po jeho potvrdení) do mailu alebo MMS dochádza k prepočítaniu 2 Mpix na VGA.

Počas snímania je možné používať klávesové skratky: 1 - rozlíšenie, 4 - makro, 7 - noc, * - blesk. Všetky sa nachádzajú v jednom rade tlačidiel, čo vítam.

Fotoaparát si pamatá všetky naposledy použité nastavenia, a tak som často, a veľakrát i nechtiac, spúšťal fotoaparát s režimami makro a noc, pričom som chcel fotiť krajinku. V nastaveniach sa nachádza aj množstvo ďalších parametrov: efekty, kvalita (2 stupne, pričom rozdiel je minimálny, pokles veľkosti súboru asi o 1/3), miesto ukladania snímok, vyváženie bielej (podľa mojich skúseností je najlepšie automatické) atď.

2 Mpix fotka v najvyššej kvalite dosahuje veľkosť asi 500 - 600 kB. Aparít ukladá snímky do špeciálnej zložky na pamäťovej karte, a tak ich nájde každý automat pre vyvolanie fotiek.

Medzi kamerou a fotoaparátom prepínate vertikálnym pohybom joysticku. Aj v prípade videa môžete použiť až 4x priblíženie, aktiváciu makra alebo nočného režimu. Ak na začiatku natáčania videa aparát zaostrí na určitú vzdialenosť, táto ostáva zachovaná počas celej dĺžky záznamu. Záznam ikôn na monitore zo vzdialenosti asi 10 cm mi pripadal neskutočne zaujímavý. Video je možné zaznamenávať vo formáte 3GPP a rozlíšeniach 176 x 144 b. alebo 128 x 96 b.,

Ak zapnete pred použitím fotoaparátu tichý režim, vyhnete sa akýmkoľvek zvukom. Pri normálnom režime sa fotoaparát ozve aj pri zaostrení, aj pri odfotení. Pozor, po zvukovej signalizácii ostaňte ešte chvíľu nehybní, keďže fotoaparát reaguje troška oneskorene.

Nokia 6681 detail Sony Ericsson K750i detail Nokia 6681 detail Sony Ericsson K750i detail

Vľavo Nokia 6681, vpravo Sony Ericsson K750i (makro).

Obrázky

Fotky sú uložené v samostatnej zložke správcu súborov. Ak sú ukladané na kartu, nájdete ich v špeciálnej zložke, ktorú rozpozná aj každý automat pre vyvolanie fotiek.

Novinkou je priblíženie prezeraných fotiek. Prekvapením je až 32-násobné zväčšenie každej prezeranej snímky. Pri náhľade vidíte 2 x 2 alebo 3 x 3 miniatúry. Pri horizontálnom prezeraní snímok je možné listovanie medzi nimi, čo je značná výhoda oproti porovnávanej Nokii 6681. Snímky je možné odoslať prostredníctvom e-mailu (možné automatické zmenšenie na VGA rozlíšenie), Bluetooth, IrDA alebo MMS (možné automatické zmenšenie na VGA). Nechýba ani možnosť priradiť akúkoľvek fotku ku kontaktu a z predchodcu je prítomná aj prezentácia (slideshow).

Na úpravu snímok slúži aplikácia FotoDJ, ktorá umožňuje fotku otáčať, vloži do nej klipart, rám, text, efekt a podobne.

Nokia 6681 detail Sony Ericsson K750i detail Nokia 6681 detail Sony Ericsson K750i detail

Vľavo Nokia 6681, vpravo Sony Ericsson K750i (bez komentára).

ZHODNOTENIE

Fotoaparát Sony Ericssonu K750i ma mierne sklamal len v slabších svetelných podmienkach. Blesk je v tme dostatočný. S K750-kou sa budete učiť fotografovať. Treba pri nej viac trpezlivosti, počítať s pomalšími reakciami a dosiahnete nádherné zábery. Je určite nutné zoznámiť sa so všetkými funkciami aparátu. Potom dosiahnete nevídané výsledky. Zábery hovoria za všetko.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.07.2005 - 22:53

TRiF: Krasne vypracovana recenzia. Riso :ok: ,mozem to u tej K750-ky potvrdit.

anonymous08.07.2005 - 14:07 Trvalý odkaz

Fantomas: nesli by sem pridat videa natocene obidvoma telefonmi??

anonymous08.07.2005 - 14:30 Trvalý odkaz

riso: vdaka Trif.
video sa pokusim zohnat.ten fon uz zial nemam. natocil som totiz uplne rovnaku scenu s oboma fonmi a ja sikovny som stiahol z K750 len fotky. video z 6681 mam a ckucim zohnat aj to iste z vratenej K750-ky.
ale jednoducho povedane: rozdiel je tam minimalny, takmer nebadatelny.

anonymous08.07.2005 - 18:06 Trvalý odkaz

bubu: musim uznat, pekna recenzia. len jedna drobnost, ze k750ka pouziva skutocnu optiku (mozno vidiet aj pocut pri praci autofocusu), 6681 ma "staticky" fotak. tam je zaklad rozdielu rychlosti prace, ked zoberieme do uvahy, ze procak by bol rovnaky.

anonymous08.07.2005 - 18:27 Trvalý odkaz

riso: suhlasim, pravdepodobne som to len nenapisal dost jasne. mechaniku v objektive K750i je dokonca pocut a citit. ;) na to som sa aj snazil v celom clanku upozornit: nejde o priamych konkurentov, chcel som poukazat na rozdiely autofocus vs. fixny objektiv (v mobile, ale aj vseobecne). vyhodou fixneho objektivu je rychlost, nevyhodou kvalitne len urcite typy zaberov.

Celá diskusia 14 príspevkov