HTC Desire 728G - stereo repro a priveľa odvahy

Recenzia dual SIM androidu s 5,5'' HD displejom a kvalitnou konštrukciou. Zamrzí absencia LTE, malá pamäť a málo výrazné stereo reproduktory.

Výrobca telefónov HTC sa každým novým modelom snaží presvedčiť, že má na trhu stále svoje miesto. Skúša to aj dnes testovaným modelom. Jeho hlavnými zbraňami sú stereo reproduktory a tradičná vyladená nadstavba HTC Sense. Na silnú konkurenciu to nemusí stačiť.

ikona

Základné info: HTC Desire 728G Dual SIMDual SIM android strednej triedy s 5,5'' HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom, stereo reproduktormi a 2 800 mAh batériou.

HTC Desire 728G nie je žiadny drobček. S uhlopriečkou displeja 5,5'' a poriadnym dodatočným priestorom nad a pod displejom patrí rozhodne medzi väčšie telefóny. Rozmery prístroja sú 158 x 78 x 8 mm, hmotnosť telefónu dosahuje hodnotu 153 gramov. Ide o plnohodnotný dual SIM (formát kariet je nanoSIM), pričom v telefóne sa nachádza samostatný vstup pre microSD karty do teoretickej kapacity 2 TB. Interná pamäť telefónu dosahuje hodnotu 8 GB, RAM pamäť má hodnotu 1,5 GB. Kapacita batérie je 2 800 mAh a nie je používateľsky vymeniteľná. Hneď v úvode uvediem, že telefón prekvapivo nepodporuje LTE, čím mnohým ušetrím čítanie.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Predná sklenená strana telefónu sa nesie v duchu dnešných štandardných čiernych dotykových placiek, a nebyť strieborného loga HTC v spodnej časti, ťažko by ste telefón na prvý pohľad správne identifikovali. Nenápadný dizajn ešte nemusí znamenať hneď zlý alebo škaredý vzhľad. Práve naopak. Vyznavači decentných smartfónov budú potešení. Nad rozmerným 5,5-palcovým displejom nájdeme (v poradí zľava) optiku 5 Mpix fotoaparátu, mriežku slúchadla a zároveň aj mriežku hlasného reproduktora, potrebné senzory a notifikačnú viacfarebnú LED diódu. Pod displejom je spomínané logo HTC, pod ktorým sa nachádza druhý reproduktor pre dosiahnutie stereo efektu napríklad pri hlasnom počúvaní hudby. Ovládacie tlačidlá Androidu sú súčasťou displeja a môžete si ich detailne prispôsobiť. Celá predná sklenená časť je ako keby vsadená do rámu telefónu, ktorý na krajoch vystupuje o desatinu milimetra nad povrch skla.

Otočením telefónu sa dostávame k zadnej časti telefónu, ktorá je tvorená pogumovaným plastovým krytom. Ten je k telefónu osadený napevno a nie je používateľsky odnímateľný. Optika zadného 13-megapixelového fotoaparátu sa usídlila v hornej ľavej časti, pod ktorou nájdeme prisvetľovaciu LED diódu. Sklíčko optiky fotoaparátu obklopuje hrubý ochranný rámik, ktorý jemne vystupuje nad ostatný povrch telefónu. Na zadnej strane okrem druhého mikrofónu nájdeme ešte veľké, ale nenápadné logo HTC. Celý telefón je po hranách obohnaný šedým metalickým pásom. Z diaľky by ste mu verili kovové materiálové prevedenie, pri pohľade z blízka odhalíte, že ide o plast.

Ak budete hľadať vstup pre SIM a SD karty, je potrebné sa pozrieť na ľavý bok telefónu. Vstupy sú chránené dlhým úzkym pásikom plastového krytu, ktorého farebný tón je mierne odlišný od zvyšnej šedej. Kryt je našťastie z jednej strany prichytený pevne k telefónu, a preto ani po odňatí nedôjde k jeho strate. Pod krytom nájdete až tri vstupy. Prvé dva sú venované nanoSIM kartám, zvyšný tretí využijete pre microSD kartu. NanoSIM karty sa vkladajú do malých šedých zásuviek v telefóne. Dajte si pozor, pretože zásuvky idú do telefónu vložiť aj opačne (konektormi naruby) a telefón vám vyhlási, že SIM karta je nedostupná. HTC mohlo vkladanie SIM kariet konštrukčne vyriešiť tak, aby bolo jednoznačné a nedochádzalo k zbytočným omylom.

Pravý bok telefónu obsahuje ovládanie hlasitosti a uzamykacie tlačidlo. Ich pozícia nie je úplne ideálna. Najmä ovládanie hlasitosti je na môj vkus posunuté príliš vysoko a ovládanie palcom si vyžaduje prehmat. Uzamykacie tlačidlo má až príliš tuhý chod, vo vrecku nohavíc ho omylom nestlačíte.

Klasický vstup USB konektora spolu s primárnym mikrofónom sa nachádza na spodnej hrane telefónu. Zvyšná horná hrana v sebe nesie 3,5 mm vstup pre slúchadlá.

Telefón ako celok je po konštrukčnej stránke spracovaný veľmi dobre. Pôsobí solídnym a decentným dojmom. Ani pri silnejšom stlačení sa neozývajú žiadne nežiadúce pazvuky. Chybičkou krásy je zadný kryt, konkrétne miesto nad logom HTC. Poklepaním na miesto prstom počujete dutý zvuk a stlačením je možné vidieť, ako sa kryt jemne prehýba. Zadný pogumovaný kryt je okrem iného magnetom odtlačkov prstov, hoci je v matnom prevedení. Na trhu existuje okrem čiernej verzie aj biela, ktorá bude z pohľadu odtlačkov prstov lepšou voľbou. Pogumovanie prináša aj pozitívnu vlastnosť v podobe zvýšenej adhézie a telefón sa vám tak ľahko nevyšmykne z rúk, alebo nespadne z podložky. Jeho odolnosť na rôzne škrabance alebo ryhy po dlhšom čase používania je otázna. Už viete, že zadný kryt je osadený napevno, respektíve nie je používateľsky vymeniteľný. Pri troche snahy a dlhších nechtoch sa vám ale môže podariť dostať necht pod plastový kryt a trochu ho odchýliť, takže miesto pre špekulantov a prach tu je.

HTC rozhodlo osadiť do modelu Desire 728G tzv. Super LCD2 displej typu IPS len s HD rozlíšením. Celkový pohľad na displej je uspokojivý, hoci pri jeho bližšom pozorovaní budete vidieť jednotlivé pixely. Pre bežné použitie vám rozlíšenie bude postačovať. Navyše, podanie farieb je reálne, nedochádza k vyblednutiu. K zhoršeniu viditeľnosti dochádza až pri pootočení displeja do strán, kedy sa znižuje najmä jeho jas do takej miery, že na displeji nebudete takmer nič vidieť. Toto skreslenie nastáva až pri otočení o 85 stupňov a viac v horizontálnom smere. Rozhodnutie osadiť displej s HD rozlíšením je trochu v rozpore s poslaním tohto telefónu. Predné stereo reproduktory (o ktorých si povieme neskôr) predurčujú telefón k pozeraniu videí, čomu by sa viac hodilo Full HD rozlíšenie.

Spokojný som bol s podsvietením displeja a aj s prácou senzoru pre automatickú reguláciu jasu. Čitateľnosť displeja mi nerobila problém za žiadnych okolností, okrem spomínaného skreslenia pri otočení telefónu. Ovládanie intenzity jasu displeja nie je možné priamo z hornej notifikačnej roletky, je nutné ísť do nastavení.

V telefóne nájdete pomerne novú verziu Androidu 5.1, ktorá je prekrytá nadstavbou HTC Sense 7.0. Ako každá správna nadstavba, aj HTC Sense prináša do telefónu zopár svojich osobitých riešení, ktoré sú viac, a niekedy menej, užitočné. Poďme si niektoré spomenúť.

Hlavným znakom HTC Sense je prítomnosť funkcie BlinkFeed. Ide o súhrn noviniek z vami zvolených sociálnych sietí a internetových zdrojov na jednom mieste, konkrétne na úplne prvej domácej obrazovke. Rolovať medzi novinkami môžete pozdĺžnym posunom prsta. Obsah si zvolíte v nastaveniach priamo v BlinkFeed. Zo sociálnych sietí sa vám môžu zobrazovať novinky zo zdrojov ako Facebook, Flickr, Foursquare, Google+, Instagram, Kalendár, Kid Mode, Linkedin,Tumblr a Twitter. Internetové zdroje sú delené podľa regiónu (Slovensko je na výber) a BlinkFeed vám tak automaticky ponúkne klasické zdroje. Svoj vlastný obsah si môžete ľubovoľne pridať. Napríklad aj novinky zo zdroja Fony.sk. Môžete si zvoliť, či sa majú novinky aktualizovať len cez Wi-Fi, alebo aj mobilné dáta. Nepáči sa mi, že veľkosť ikon, v ktorých sa zobrazujú jednotlivé novinky na ploche, sa nedá meniť. Ikony sú na môj vkus príliš veľké. K BlinkFeedu záverom dodám, že pokiaľ sa vám celá táto vychytávka nepáči, môžete si ju jednoducho odstrániť. Stačí zoštipnúť dva prsty na hlavnej obrazovke a zobrazí sa vám náhľad vašich domovských obrazoviek. Prvú “blinkfeedovskú” presuniete do koša a je hotovo.

Stiahnutím hornej lišty sa dostávame ku skratkám a notifikačnému centru zároveň. Obsah skratiek a ich poradie si môžete ľubovoľne meniť. Pre tento účel je priamo v hornej lište vpravo venovaná malá ikona s notesom a perom. Pozor, maximálny počet skratiek v lište môže byť 12. Páči sa mi, že takmer každá skratka má pod sebou tri bodky, cez ktoré sa dostanete priamo do príslušného nastavenia funkcie, ktorú skratka reprezentuje.

Nemusíte sa tak preklikávať do hlbokého menu napríklad pre šetrič energie. Stačí stlačiť na tri bodky pri skratke so šetričom a hneď ste v príslušnom nastavení. Veľmi šikovné. Horná roletka obsahuje aj tlačidlo pre okamžitý vstup do hlavných nastavení, na druhej strane neobsahuje nastavenie úrovne jasu.

Potešia vás nastavenia ovládacích prvkov na opačnej strane displeja, a teda ovládacích tlačidiel Androidu. Poradie trojice tlačidiel spať, domov a multitasking je možné ľubovoľne meniť, môžete k nim dokonca pridať aj štvrté tlačidlo. Na výber máte tlačidlo vypnutia obrazovky, automatické otáčanie obrazovky, stiahnutie hornej notifikačnej lišty alebo tlačidlo pre skrytie spodného navigačného panelu s ovládacími tlačidlami.

Prispôsobenie notifikácii je možné v hlavnom menu v sekcii “Zvuk a upozornenie”. Tu si môžete zvoliť pre každú aplikáciu zvlášť, či chcete dostávať od konkrétnej aplikácie upozornenia, alebo ich chcete blokovať. Môžete nastaviť konkrétne aplikácie aj ako prioritné a tým sa vám bude zobrazovať upozornenie danej aplikácie vždy na vrchu zoznamu upozornení. Nastavením priority pre konkrétne aplikácie si zároveň zabezpečíte oznámenie upozornení aj v režime “Nevyrušovať”. Tento režim si môžete zapnúť stlačením tlačidla ovládania hlasitosti, kedy sa vám na obrazovke zobrazí malé menu s úrovňou hlasitosti spolu s prepínaním režimu “Nevyrušovať”, ktorého časový interval trvania si môžete zvoliť od 15 minút do 8 hodín.

V sekcii “Zvuk a upozornenie” nájdete taktiež ovládanie notifikačnej LED diódy. Blikanie diódy je možné zapnúť pre zmeškaný hovor, hlasovú schránku, správy, kalendár, e-mail a pre budíky. V praxi to znamená, že dióda bliká zeleným svetlom pre všetky upozornenia vrátane správ z Whatsappu a Facebooku. Nastavenie farebnej odlišnosti pre jednotlivé upozornenia chýba. Na červeno dióda bliká len pri slabej batérii, pri nabíjaní svieti na oranžovo. Okrem využitia LED diódy pre upozornenia nájdete v rovnakých nastaveniach aj možnosť aktivácie upozornenia bleskom. Hoci som mal túto možnosť zaškrtnutú, blesk ostal pri akejkoľvek notifikácii bez akcie.

Podržaním prsta na domácej obrazovke sa dostávate do hlavných nastavení pre vnútorný vzhľad telefónu. Na výber máte rôzne motívy, tapety, ikony, písma a zvuky. Motívy si dokonca môžete vytvárať vlastné, ale musíte byť prihlásení do konta HTC. Niektoré nadstavby umožňujú aj zmenu matice ikon domácej obrazovky, HTC Sense medzi ne nepatrí. Nič vám nebráni stiahnuť si launcher tretej strany, ktorý zmenu rozloženia podporuje.

Z ponuky widgetov (miniaplikácií) ma zaujali dve. Prvou je tzv. Domáca stránka HTC Sense. Ide o widget v ktorom máte zobrazené vaše aplikácie v závislosti od režimu, ktorý vám práve vyhovuje. Zvolíte si napríklad režim “Pracovisko” a na obrazovke sa vám zobrazia aplikácie súvisiace s prácou, ako napr. E-mail, Office, Kalkulačka a iné. Po prepnutí na režim “Doma” sa aplikácie zmenia napríklad na Facebook, YouTube a podobne. Výber aplikácii v danom režime si môžete meniť, widget je plne prispôsobiteľný. Zaujímavosťou widgetu je, že zmena režimu (a teda aj obsahu aplikácií na domácej ploche) môže prebehnúť automaticky na základe vami definovanej Wi-Fi, alebo zistenej polohy.

Druhým zaujímavým widgetom je Google Sound Search. Ide o obdobu aplikácie Shazam (alebo SoundHound), čiže aplikácie, ktorá vám pri hranej skladbe v éteri zistí, o akú skladbu ide a kto je interpretom.

Správne si zvoliť štvoricu aplikácii v pevnom spodnom riadku bude dôležitejšie, než kedykoľvek predtým. Tieto aplikácie sa vám totiž budú zobrazovať aj na uzamknutej obrazovke a posunutím prsta pri odomykaní obrazovky po jednej z nich, vám telefón danú aplikáciu aj hneď otvorí. Ďalšou vychytávkou uzamykacej obrazovky je informácia o čase, kedy zapadá slnko.

Nadstavba HTC Sense obsahuje zložku so všetkými aplikáciami a vyhla sa tak trendu iných výrobcov, v prípade ktorých máte všetky aplikácie na ploche. Po vstupe do zoznamu všetkých aplikácii sa mi páči priame tlačidlo pre vstup do obchodu Google Play, ktoré sa nachádza v hornej lište hneď vedľa tlačidla lupy pre vyhľadávanie aplikácii. Aplikácie si môžete zoradiť abecedne alebo podľa dátumu inštalácie. Zaujímavosťou je voľba matice rozloženia ikon 3 x 4 alebo 4 x 5. Podobnú voľbu rozloženia ikon už bohužiaľ nemáte pre aplikácie umiestnené na domácich obrazovkách. Telefón vám dokonca ponúka možnosť skryť vami zvolené aplikácie v zozname. Ikona aplikácie sa v zozname síce nebude nachádzať, ale ak ste si ju predtým pridali na domácu obrazovku, tam ju budete vidieť stále.

Poteší, že HTC na rozdiel od množstva iných výrobcov nepridáva do svojich telefónov zástup vopred nainštalovaných aplikácii. Systém je tak čistý. Takmer. V telefóne nájdete aplikácie ako Kalkulačka, Hlasový záznamník, Počasie, Kid Mode, Správy a počasie, Polaris Office 5, FM rádio a plnú nálož Google aplikácií. Kid Mode (detský režim) je len skratkou do Google Play, odkiaľ si nainštalujete aplikáciu s rôznymi hrami pre deti. Vyžaduje si vytvorenie konta a telefón bol pri tomto režime značne spomalený. Taký Acer Liquid Z630 ponúka oveľa zaujímavejší a prepracovanejší detský režim.

Negatívne hodnotím absenciu režimu ovládania jednou rukou. Displej o uhlopriečke 5,5 palca bude pre väčšinu používateľov pohodlne ovládateľný skôr dvomi rukami a HTC v tomto prípade zabudlo svojim zákazníkom ovládanie trochu zjednodušiť. K dispozícii totiž nemáte ani žiadne gestá. Jedným z najobľúbenejších je dvojité poklopanie po displeji pre jeho odomknutie, prípadne zamknutie. Nič také v telefóne nenájdete.

Nemyslelo sa ani na správcu celého zariadenia. Veľmi som si obľúbil mať kontrolu nad tým, ktorá aplikácia mi môže bežať na pozadí, prípadne ktorej aplikácii môžem udeliť práva na využívanie polohy a podobne. HTC vám túto moc nedáva. Škoda. V čom vám HTC život zjednoduší, je prechod z vášho pôvodného telefónu na HTC. V nastaveniach nájdete položku “Získať obsah z iného zariadenia”, kde budete mať následne na výber prenos z telefónu HTC so systémom Android, prenos z iného telefónu s Androidom, poslednou možnosťou je iPhone. Pre úspešný prenos údajov z pôvodného telefónu je potrebné stiahnuť z Google Play aplikáciu pod názvom “HTC nástroj na prenos”. Celý proces následne prebieha prostredníctvom zdieľanej Wi-Fi. Ak prechádzate z telefónu iPhone, prenos sa deje prostredníctvom zálohy z iCloud alebo iTunes.

O chod celého telefónu sa stará 64-bitový osemjadrový procesor MediaTek MT6753 taktovaný na frekvenciu 1,3 GHz, ktorému sekunduje 1,5 GB RAM. Vnútorná pamäť dosahuje hodnotu žalostných 8 GB, z ktorých je vám k dispozícii voľných len 3,8 GB a to ešte v telefóne nemám nič nainštalované. Po nainštalovaní niekoľkých aplikácií a zhotovení pár fotografií vám neostane ani 1 GB voľného miesta. Osadiť do 300-eurového telefónu pamäť s 8 GB kapacitou je šibeničným riešením. Pozitívnou správou je, že niektoré aplikácie môžete presúvať na SD kartu a presun skutočne funguje. Maximálna veľkosť SD karty, s ktorou bude zariadenie spolupracovať, môže byť podľa výrobcu až 2 TB. Keby vás zaujímalo, prečo HTC vybralo telefónu zložité označenie Desire 728G, tak vedzte, že to má svoj význam. Na trhu totiž existuje aj verzia bez písmena “G”, čiže HTC Desire 728, ktorá má plné 2 GB RAM a 16 GB vnútornej pamäte. Mimo tohto rozdielu by podľa domácich oficiálnych stránok výrobcu mali byť obidva modely rovnaké. Keď sa ale pozriete na stránky výrobcu mimo regiónu CZ/SK, nájdete na nich 16 GB vnútornej pamäte aj pre verziu Desire 728G. Neviem, či ide o chybu, alebo o odlišnosť v špecifikáciách v závislosti od trhu, v každom prípade 16 GB vnútornej pamäte by mala byť samozrejmosťou pre všetky trhy. Zdá sa, že HTC vyhodnotilo 8 GB internej pamäte pre náš trh ako dostačujúcu hodnotu. Škoda.

Nemožno povedať, že telefón je pomalý. Na pokyny reaguje vo väčšine prípadov okamžite a svižne, bez zásekov. Animácie sú plynulé. Pri 18 otvorených aplikáciách naraz dochádza k spomaleniu systému, ktoré sa dá spozorovať pri prepínaní medzi jednotlivými aplikáciami cez multitasking. Občas dochádza k opätovnému načítaniu aplikácie. Hoci drvivú väčšinu úkonov zvládne telefón bez spomalenia, je nutné povedať, že v danej cenovej kategórii sú k dispozícii rýchlejšie telefóny.

Pokiaľ vás zaujímajú výsledky benchmark testov, sklamem vás, žiadne nemám. Antutu aj Geekbench 3 z neznámeho dôvodu vyhlásili na konci testu chybu aj pri opakovanom teste, možno je to opäť dôsledok preprodukčnej vzorky.

Nepozoroval som žiadne extrémne pocitové zvýšenie teploty počas rôznych režimov používania, okrem navigovania pri zapnutom GPS module. Po takmer štyroch hodinách nepretržitého navigovania bol telefón na zadnej strane teplý, ale nie horúci.

Každodenná práca s telefónom bola pre mňa na uspokojivej úrovni, vo väčšine prípadov som nemal pocit, že na telefón čakám, ale úplne bez zásekov to nebolo. Je pravda, že som si musel dávať pozor na počet otvorených aplikácii a mazal som ich častejšie, než v prípade konkurencie. Raz sa mi stalo, že telefón mal problémy s otvorením vloženého videa v článku. Video sa síce spustilo, ale od toho momentu celý telefón začal byť spomalený aj v iných aplikáciách. Zrejme sa niekde zacyklil, musel som vymazať všetky aplikácie bežiace na pozadí. Stalo sa to len raz a stále treba mať na pamäti, že ide o nefinálnu vzorku. Finálna verzia softvéru môže byť vyladená k dokonalosti.

Dual SIM manažment je oproti dnešnému štandardu trochu okresaný. Ponúka možnosť voľby dátového toku na konkrétnu SIM kartu, a to je všetko. Priradenie primárnej karty pre hovor alebo SMS chýba. Farebné rozlíšenie SIM kariet je pevne dané. Prvá SIM karta je označená modrou farbou, druhá zelenou. S týmito farbami sa musíte zmieriť, nemáte možnosť zmeny. HTC myslelo aj pre sluchovo postihnutých. V nastaveniach Veľmi pekné možnosti filtrovania ponúka denník hovorov. Môžete si vyfiltrovať hovory len z jednej SIM alebo z druhej SIM, ďalej prichádzajúce hovory, odchádzajúce, zmeškané a podobne. Filtrovanie kontaktov je taktiež na veľmi dobrej úrovni. Je len na vás, z ktorých SIM kariet si necháte zobraziť kontakty, alebo si ich necháte spárovať cez cloud. Blokovanie kontaktov je k dispozícii, avšak automatické nahrávanie hovorov absentuje.

Kvalita hovoru je dobrá, očakával by som vyššiu úroveň maximálnej hlasitosti v slúchadle. Telefón na to potenciál má. V rušnom prostredí som mal problémy s porozumením druhej strany. Také Lenovo P1 mi poskytlo dostatočnú hlasitosť pri telefonovaní dokonca aj na výrobnej linke. V nastaveniach hovorov nájdete pre každú SIM kartu zvlášť možnosť zaškrtnúť si optimalizáciu používania telefónu pre sluchovo postihnutých. Neviem, či to v praxi má znamenať zvýšenie maximálnej hlasitosti, subjektívne som spozoroval lepšiu kvalitu hovoru v slúchadle. Aktívny dual SIM však tento model neponúka. Keď na jednej SIM karte prebieha hovor, druhá sa tvári ako nedostupná.

Telefón nepodporuje pásma LTE, čo je pre mňa veľkým prekvapením a zároveň tento fakt môže byť pre niekoho rozhodujúci pri výbere. SAR hodnota pre oblasť hlavy dosahuje podľa dostupných dokumentov hodnotu 0,81 W/kg.

Pre skúšku fungovania GPS som použil navigáciu Sygic a jej výsledky sú zmiešané. Prvý fix nastal do niekoľkých sekúnd, čo hodnotím pozitívne. Skúšaná trasa mala dĺžku 500 km zo Slovenska do Poľska, väčšinou diaľnica. Signál GPS mi vypadol počas cesty dvakrát, ale opäť naskočil. Tretíkrát mi vypadol 15 km pred dosiahnutím cieľa, čo bolo veľmi nepríjemné, lebo som už nemohol nikde zastať a čakať, kým sa navigácia opäť chytí. Bohužiaľ, už nenaskočila a hoci som sa nepohyboval medzi budovami, navigácia bez GPS ostala až do konca cesty slepá.

Pri ceste naspäť som použil navigáciu HERE a situácia bola bez chyby. Neviem, či je to vec navigácii, alebo išlo o ojedinelé výpadky.

Mnohí z vás si už v popise produktu všimli prítomnosť dvoch stereo reproduktorov na prednej strane telefónu. Telefón je vybavený systémom HTC BoomSound s certifikátom Dolby Audio a ide o hlavnú zbraň, ktorou bude HTC oslovovať potenciálnych zákazníkov. Pomocou reproduktorov by malo byť prehrávanie hudby a videí cez hlasné reproduktory príjemným zážitkom, a nie len okrajovou nutnosťou vo výnimočných prípadoch. Môžem potvrdiť, že zvukový výstup z reproduktorov je naozaj kvalitný a čistý. Počas prehrávania videa alebo hudby cez hlasné reproduktory si môžete v nastaveniach voliť režim “kino” alebo “hudba”. Režimy je možné prepínať aj v hornej roletke, keďže toto nastavenie sa automaticky spustí s prehrávaním média. No ani stereo reproduktory u HTC už nie sú to, čo bývalo. Napríklad také Lenovo je oveľa ďalej. Ku kvalitnému posluchu cez reproduktory mi chýbala vyššia hlasitosť. Maximálna hlasitosť bola totiž príliš nízka. Manželkin Allview X2 Soul Pro s jedným DTS mono reproduktorom dokáže vyprodukovať oveľa hlasnejší výstup.

S úrovňou hlasitosti sa viažu aj notifikácie, ktoré sú tiché a môžete ich ľahko prepočuť. Pokiaľ budete počúvať hudbu cez slúchadlá, problém s hlasitosťou mať nebudete a všetko je v najlepšom poriadku. Zvuk v slúchadlách je hlasný a kvalitný. Pri posluchu cez slúchadlá sa vám v hlavnom menu odomkne možnosť pre voľbu typu slúchadiel, konkrétne Štupľové slúchadlá HTC, HTC do uší, alebo HTC Pro Studio, kde je jasne počuť navýšenie basovej zložky. Pri počúvaní hudby som používal slúchadlá Plantronics spojené s telefónom cez Bluetooth. Pozor, pri spojení cez Bluetooth nebudete môcť využívať a adaptovať funkciu HTC BoomSound s Dolby Audio. Táto funkcia bude aktívna len po pripojení káblových slúchadiel.

Pre účel prehrávania hudby máte v telefóne k dispozícii dve aplikácie. Prvou je obligátna aplikácia od Google Hudba Play. Tou druhou je hudobný prehrávač s jednoduchým názvom Hudba. Ten ponúka filtrovanie skladieb podľa interpreta, albumov a naposledy prehrávaných skladieb. Priamo v aplikácii si môžete vytvárať vlastné playlisty. Aplikácia vám umožňuje aj automatickú aktualizáciu obalov albumov, fotky interpretov a texty piesní. Trochu som bol prekvapený z absencie akéhokoľvek ekvalizéra.

Vstavané FM rádio ponúka automatické vyhľadávanie lokálnych staníc. V zozname vyhľadaných bohužiaľ nebudete vidieť názvy staníc, len frekvencie. Pokiaľ si ale vyberiete svoju frekvenciu a začne sa prehrávanie konkrétnej frekvencie na celej obrazovke, stačí ťuknúť prstom na jej stred a názov stanice sa vám zobrazí. Telefón nepodporuje NFC a bohužiaľ ani USB OTG.

Zadný fotoaparát so svetelnosťou f/2.2 ponúka rozlíšenie 13 Mpix, a to aj pri pomere strán 16:9. Optickú stabilizáciu nečakajte. Nastavenia vám umožňujú voľbu ukladania snímok aj na SD kartu, vypnutie zvuku uzávierky nastavenie spúšte cez ovládanie hlasitosti, samospúšť, alebo tzv. úroveň mejkapu pre vyhladenie prípadných nedokonalostí. Neodhalil som význam funkcie tzv. úroveň kontroly. Jej nastavenie spočíva v časoch od 5 do 10 sekúnd alebo neobmedzene.

Priamo na displeji počas snímania máte k dispozícii ovládacie prvky pre ISO (od 200 do 1600), vyváženie bielej a hodnotu expozície. Pomerne nelogicky sú v telefóne rozdelené režimy snímania do dvoch skupín. Prvá skupina režimov je k dispozícii hneď na displeji pri fotografovaní, konkrétne ide o Nočný režim, HDR, Portrét, Krajina, Text a Makro. Druhú skupinu režimov vyvoláte špeciálnym tlačidlom hneď pod softvérovou spúšťou, alebo posunutím prsta nahor alebo nadol priamo po obrazovke, kde nájdete režimy Panoráma a Autoportrét. Prečo HTC oddelilo tieto režimy od ostatných, mi ostáva záhadou.

Výsledné fotografie sú dobré, zamrzí slabý dynamický rozsah. Potešila ma vysoká úroveň zachytených detailov a makro, ktoré som si otestoval pri fotení vo výrobe lisovaných dielov. Požiadavku zachytiť ostré hrany dielov splnil telefón k plnej spokojnosti. Zaostrovanie je pomerne rýchle a telefón v drvivej väčšine “pochopí”, na čo chcete zaostriť. Úroveň šumu rastie priamo úmerne so zhoršenými svetelnými podmienkami, avšak na moje potešenie nedosahuje neúnosnú mieru. Aj za veľmi slabých svetelných podmienok sú fotky stále použiteľné. Zlepšiť situáciu sa môžete pokúsiť voľbou nočného režimu, veľký rozdiel som vo výsledku medzi automatickým a nočným režimom nevidel.

Predný 5 Mpix fotoaparát so svetelnosťou F/2.8 ponúka priamo na displeji nastavenia hodnoty expozície, vyváženia bielej a samospúšte. Z režimov je k dispozícii HDR. Výsledky predného fotoaparátu sú podľa môjho vkusu priemernej kvality a nevyhýbajú sa štandardu 5-megapixelových selfie kamier.

Maximálna kvalita natáčaného videa zadnej kamery je Full HD. Z dostupných režimov je k dispozícii zrýchlené video v maximálnej kvalite HD, alebo spomalené video, u ktorého rozlíšenie klesá automaticky na 768 x 432 pri pomere strán 16:9. Počas natáčania videa môžete robiť snímky, máte k tomu venované zvlášť softvérové tlačidlo spúšte. Dĺžku nasnímaného videa si môžete upravovať priamo v galérii. Stačí na súbore podržať prst a vyroluje sa vám dlhý zoznam akcii, z ktorých jednou je úprava videa. Rovnakou cestou si môžete upraviť aj fotografie. Úpravy spočívajú v orezaní, otáčaní fotografie, pridávaní rôznych rámov a v kreslení priamo do fotografie.

Podľa údajov výrobcu by telefón mal obsahovať batériu s kapacitou 2 800 mAh. Tento údaj si nevieme fyzicky overiť, ale vieme si overiť počínanie batérie v praxi. Viedla si dobre, hoci by ste to na prvý pohľad na papierový údaj nepovedali. Bežne mi telefón dokázal bez problémov vydržať dva dni prevádzky na jedno nabitie. Moje používanie zahŕňa dve aktívne SIM karty, nonstop pripojenie k dátam, synchronizácia dvoch e-mailových účtov, Facebook, Whatsapp, prezeranie internetu a denné telefonovanie o dĺžke do 30 minút. Pre veľmi náročných používateľov by batéria mala poskytnúť energiu na jeden celý deň. Pozitívny dojem umocnil aj výsledok batérie počas navigovania. So stále zapnutou obrazovkou telefón stratil 40 % batérie počas 3,5 hodiny nepretržitého navigovania.

Ďalším z porovnávacích testov je prehrávanie videa na YouTube pri maximálnom jase cez Wi-Fi pripojenie. Telefón stratil 12 % batérie. Pre porovnanie, pri rovnakom teste ubudlo z batérie Xiaomi Redmi Note 2 15 %, Lenova P1 7 % a z Asusu Zenfone Selfie 8 %. Súhrnom možno povedať, že 2 800 mAh batéria je plne postačujúca.

Energiu môžete ušetriť cez Extrémny režim úspory energie, ktorý nájdete v nastaveniach v sekcii napájanie, a ktorého aktiváciou sa vám zmení kompletný vzhľad vášho telefónu. Hlavná obrazovka bude obsahovať hodiny, dátum, a päticu nasledovných aplikácii: telefón, správy, email, kalendár, kalkulačka a tlačidlo pre ukončenie úsporného režimu. Ich pozícia a samotný obsah sú nemenné. Môžete si všimnúť, že režim úspory energie automaticky neznamená odpojenie od dátového toku. Tu si musíte dávať malý pozor. Pri úspornom režime nemôžete stiahnuť hornú lištu a zapnúť mobilné dáta, ani inak sa dostať do nastavení. Zapnutie dát musí prebehnúť ešte pred prechodom do úsporného režimu.

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia

+ dobrý fotoaparát

+ výdrž na jedno nabitie

+ vyladený systém

Nevýhody:

- absencia LTE

- len HD rozlíšenie displeja

- malá vnútorná pamäť

- vysoká cena

- chýba USB OTG

Orientačná cena: 320 €

Záver

Počas posledných dní používania HTC Desire 728G som si sám kládol otázku, komu by som tento telefón odporučil. Svoje prednosti má v oblasti kvalitnej konštrukcie, slušného zadného fotoaparátu, podpory dvoch SIM kariet a SD karty, ale najmä v predných stereo reproduktoroch. Zrádza ho absencia LTE, len HD rozlíšenie displeja, malá vnútorná pamäť a najmä cena. Overené obchody ho ponúkajú v súčasnej dobe za cenu 318 až 330 €. Konkurentov na poli 5,5-palcových telefónov je veľmi veľa. Ak sa zameriame na kvalitnejší zvukový výstup, máme tu napríklad Lenovo A7010 s Full HD displejom, snímačom odtlačkov prstov, a s cenou o 60 € nižšou. Mimo podmienky stereo reproduktorov nájdeme na trhu konkurentov s cenovkou pod 300 € ako Xiaomi Redmi Note 3, Lenovo Vibe P1 alebo Honor 4X, ktorý je až o 120 € lacnejší a podporuje LTE pásma. Preto HTC Desire 728G bude voľbou pre užšiu skupinu ľudí, ktorí si potrpia hlavne na kvalitu zvukového výstupu a sú ochotní si za tento element priplatiť nemalú sumu. Pokiaľ nepotrebujete mať pri sebe miniatúrne domáce kino, na trhu nájdete telefóny s oveľa lepším pomerom ceny k výkonu.

foto s HDR

panorama

Diskusia k článku:

landov 31.01.2016 - 13:23

Kdeze je to HTC, ktore kedysi bolo priekopníkom. Co a tyka tohto modelu, posudte sami a hadajte ktory mam doma :-) http://www.devicespecifications.com/en/comparison/6d4861784

Slavo31.01.2016 - 17:44 Trvalý odkaz

je este aj klasicka 728, ta ma aspon 2 gb ram http://www.gsmarena.com/htc_desire_728_dual_sim-7753.php teda G model je slabsi. inak je aj full hd verzia pod nazvom 828 http://www.gsmarena.com/htc_desire_828_dual_sim-7731.php ale jednak su to dost drahe fony(na svoju triedu co ponukaju a postavenie) a navyse slabucky mediatek htc z biedy nevytrhne, prave naopak.. starsia 820ka,prip 826 boli na tom lepsie urcite.. ak chcete lepsiu strednu triedu od htc, davam skor do pozornosti modely desire 820s a E9s, no zohnat ich bude kus problem,kedze to su modely urcene skor pre indicky trh a aziu :)

Borland31.01.2016 - 19:25 Trvalý odkaz

Ano, o tej klasickej tiez pisem v clanku. Ked, tak urcite radsej tu. Len neviem, ako je to s dostupnostou u nas.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne01.02.2016 - 11:16 Trvalý odkaz

Zaujimave, o tomto HTC som nikdy nic nepocul.
Zrejme kvoli absencii LTE...

Ale recenzia fakt slusna. Palec hore.

Celá diskusia 4 príspevky