Sony Ericsson Vivaz

RECENZIA smartfónuDotykový smartfón s OS Symbian, 8 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, Wi-Fi, HSPA, GPS, DLNA a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Symbian S60 5th edition,

procesor: 720 MHz, ARM Cortex-A8

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 107 x 52 x 13 mm,

hmotnosť: 97 gramov (zistená: 98 g)

displej: aktívny, dotykový (rezistívny), TFT 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., 40 x 70 mm, uhlopriečka 3,2'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 8,1 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b.),

pamäť: RAM 256 MB, 75 MB + 8 GB microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio, A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID), TV-Out,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: 1 200 mAh, EP500,

výdrž: do 5 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: 1,04 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, RSS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, HPM-60J stereo handsfree, 8 GB microSDHC karta, USB kábel, dokumenty

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson Vivaz je novým smartfónom z radu Entertaiment Unlimited. Svojim dizajnom a funkčnou výbavou zaujal veľa fanúšikov mobilných telefónov, ktorí netrpezlivo očakávajú jeho príchod na trh. Na Slovensku sa v predaji objavil minulý týždeň.

Na produktových fotografiách pri predstavení vyzeral Vivaz skutočne zaujímavo. Už vtedy som si povedal, že tento kus sa Sony Ericssonu vydaril. Po rozbalení som sa presvedčil, že je tomu skutočne tak. Jednoduchý minimalistický

celého telefónu sa mi veľmi páčil. Predná strana neobsahuje žiadne zbytočne rušivé prvky, no predsa na nej nájdete všetko potrebné. Okrem veľkého a jemného displeja Sony Ericsson vsadil na prednú stranu aj trojicu hardvérových tlačidiel. Tie majú klasickú funkciu - na ovládanie hovoru a vstup do menu. Tento krok chválim. Po celej pravej stene nájdete fotoaparátu. Dvojité tlačidlo slúži okrem približovania aj na ovládanie hlasitosti. Zadnej strane dominuje s objektívom fotoaparátu a LED bleskom. Mnohých upúta aj dvojica písmen HD, ktorá jasne značí prítomnosť nahrávania videa v HD rozlíšení. Po odňatí zadného krytu sa vám naskytne pohľad na 1 200 mAh batériu a 8 GB microSDHC kartu, ktorá sa nachádza v základnom balení. Ľavá stena obsahuje najväčšie prekvapenie v prípade Sony Ericssonu. Výrobca sa totiž konečne rozhodol nahradiť nepopulárny Fast port univerzálnym microUSB konektorom. Nad ním sa v hornej časti nachádza nenápadne ukrytý 3,5 mm jack. Konštrukčne sa Vivaz taktiež vydaril. Napriek plastovému telu je telefón pevný a pri uchopení nevŕzga. Zaujímavým prvkom, ktorý sa mi na Vivaze páčil, je zaoblená zadná stena a boky s netradičným tmavomodrým sfarbením.

"Výrobca sa konečne rozhodol nahradiť nepopulárny Fast port univerzálnym microUSB konektorom."

ma svojou kvalitou prekvapil. Vysoké rozlíšenie na 3,2-palcovej uhlopriečke vyzerá skutočne výborne. Detaily, ako aj písmo, sú ostré a jemné. Na displeji sa preto výborne čítajú dokumenty a prezerá web. Viditeľnosť na priamom slnku je slabšia, pomôcť by ste si mohli bielou či inou bledou témou. Škoda, že sa Sony Ericsson rozhodol použiť rezistívny a nie kapacitný displej. Napriek tomu je rýchlosť a presnosť reakcií výborná. Stará sa o to aj rýchly 720 MHz procesor. Nastavenia displeja umožňujú meniť jas, veľkosť písma či dĺžku podsvietenia.

"Detaily, ako aj písmo, sú ostré a jemné. Na displeji sa preto výborne čítajú dokumenty a prezerá web."

Operačný systém použitý v Sony Ericssone Vivaz je starý známy dotykový Symbian S60 5th Edition. Jeho možnosti sú viacerým užívateľom známe. Pribudla len

domácej obrazovky od Sony Ericssonu, ktorú ste mohli nájsť aj v Satiu. Tá pozostáva z piatich obrazoviek - obľúbených kontaktov, twitter klienta, základnej informačnej obrazovky, minigalérie a skratiek k aplikáciám. Poradie jednotlivých obrazoviek si môžete nastaviť. pozostáva z matice ikon v rozložení 3 x 4. Zobrazenie môžete z mriežky zmeniť na zoznam. Menu je možné usporiadať a vytvárať v ňom nové priečinky. Čo mi však v Sony Ericssone Vivaz vadilo, bola absencia kinetického skrolovania. Vyhľadávanie v kontaktoch či v zozname menu je možné iba prostredníctvom posuvníka na boku.

"Za vážny nedostatok považujem absenciu kinetického skrolovania."

Fotoaparát je jedným z hlavných ťahákov novinky od Sony Ericssonu. Vivaz obsahuje 8-megapixelový fotoaparát s možnosťou nahrávania HD videa. Kvalitu snímok môžete posúdiť z našej galérie. Fotografovanie prebieha na šírku. Hľadáčik využíva plochu polovice displeja, zvyšok tvoria dva stĺpce so skratkami k rôznym funkciám. Nastavenia umožňujú aktivovať LED blesk, stabilizátor, nastaviť vyváženie bielej, efekty, zvuk uzávierky (dá sa aj vypnúť), automatické otáčanie fotografií či expozíciu. Nechýbajú scénické režimy ani výborné makro. Hlavným trhákom, pre ktorý sa stal Vivaz takým očakávaným, je práve nahrávanie HD videa s automatickým zaostrovaním. A to funguje perfektne! Telefónu nerobí ani prechod z normálneho snímania do makra a opačne. Ukážku si môžete stiahnuť z nasledujúceho linku.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 19 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 25 fps, 7816 kbps; zvuk: AAC, 64 kbps; celkovo: 60 MB / min.))

"Hlavným trhákom, pre ktorý sa stal Vivaz takým očakávaným, je práve nahrávanie HD videa s automatickým zaostrovaním. A to funguje perfektne!"

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Okrem vlastnej témy implementoval Sony Ericsson do svojho telefónu aj

. Práca s fotografiami a videami je rýchla, čo ma príjemne prekvapilo. Galéria dokáže súbory roztriediť podľa dátumu. Prítomná je aj možnosť jednoduchšej úpravy jednotlivých fotografií.

Do galérie spadá aj

. Ten triedi hudbu podľa viacerých faktorov. Počas prehrávania sú zobrazené všetky potrebné informácie o skladbe vrátane obalu albumu. Na ovládanie slúži trojica základných ovládacích tlačidiel doplnená štyrmi skratkami v spodnej časti displeja. Menu nastavení umožňuje skladbu odstrániť, odoslať, nastaviť ako tón zvonenia či pridať do playlistu. Chýbajú akékoľvek nastavenia a prispôsobenia zvuku. Takáto samozrejmosť nesmie chýbať žiadnemu multimediálnemu mobilu. Hĺbky ani výšky si teda nenastavíte, zvuk z dodávaných slúchadiel taktiež nie je prevratný. Za pomerne vysokú cenu prístroja dostanete iba bežný prehrávač bez výnimočných možností. Počas prehrávania a popri zamknutom displeji nefungujú ani ovládacie tlačidlá hlasitosti. Tú si budete môcť meniť až po odomknutí displeja. Skutočne netuším prečo Sony Ericsson implementoval takýto nedotiahnutý hudobný prehrávač do smartfónu s top funkčnou výbavou.

"Chýba akékoľvek prispôsobenie zvuku."

V ponuke hudobných funkcií nechýba

, no opäť nepochopiteľne bez podpory RDS. Výbavu dopĺňa DLNA a aplikácia Track ID, ktorá slúži na rozpoznávanie hudby.

Navigácia GPS je v telefóne zastúpená dvomi

- Google Maps a Wisepilot. Obe využívajú na svoje plnohodnotné fungovanie pripojenie k internetu, takže odporúčam zakúpiť si offline navigáciu, ktorá v dnešnej dobe nestojí až tak veľa. Samozrejme, na Ovi Maps od Nokie, hoci Vivaz používa Symbian, zabudnite. Vyhľadávanie polohy je pomerne rýchle, s navigovaním cez Google Maps som nepostrehol žiadne problémy. Modul GPS môžete využiť aj na geo-tagging, teda označovanie polohy do fotografií.

Pamäť prístroja ponúka 75 MB zabudovanej pamäte, ktorá je doplnená 8 GB microSD kartou v balení. Zameniť ju môžete za (maximálne) 16 GB, čo postačí na ukladanie viacero HD videí (spolu približne 273 minút HD videa). Pozor, u operátorov sa môže obsah balenia zmeniť, tak, ako tomu bolo aj pri mnohých predchádzajúcich modeloch. Pamäť pre SMS správy a e-maily je zdieľaná, a tak sa nemusíte obávať nedostatku pamäte.

V oblasti telefonovania sme sa nedočkali ničoho nového. Nechýba teda synchronizácia, kopírovanie či hromadné mazanie kontaktov. Na

mi prekážala už spomínaná absencia kinetického skrolovania pri vyhľadávaní kontaktu. Nie vždy sa mi totiž podarilo na displeji trafiť prst presne na posuvník. Telefónu chýba aj inteligentné vyhľadávanie kontaktov z pohotovostného displeja. Pri téme domácej obrazovky od Sony Ericssonu mi chýbala aj skratka k telefónnemu zoznamu. Pre plný prístup ku kontaktom som musel zakaždým vojsť do menu a vyhľadať si kontakt tam. Vivazu nechýbajú ani profily s možnosťou časovania. Prekvapilo ma, že načasovať si môžete aj normálny profil.

"Vivazu nechýbajú ani profily s možnosťou časovania."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Prijaté multimediálne a textové správy sa sústreďujú do jednej zložky. Už tradične používajú rovnaký

, ktorý pri pridaní predmetu alebo multimediálneho súboru zmení automaticky formát správy. Na zadávanie znakov môžete využiť až štyri spôsoby. Okrem tradičnej alfanumerickej softvérovej podoby a QWERTY klávesnice na šírku máte k dispozícii aj ručné zadávanie znakov a tzv. mini QWERTY. Tá sa zobrazuje v režime na výšku a jej jednotlivé "klávesy" sú malé. V základom balení sa nachádza aj malý stylus na šnúrke, ktorý si môžete pripevniť k telu (otvor sa nachádza v spodnej stene), a tak sa stáva písanie rukou využiteľnejšie. Podobne, ako v Sony Ericssone Satio, aj tu nájdete textovú komunikáciu vo forme konverzácií.

"V základom balení sa nachádza aj malý stylus na šnúrke, ktorý si môžete pripevniť k telu."

Telefónu nechýba ani tradičný symbianovský

, ktorý ponúka štandardné možnosti. Podporuje protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Schránku môže Vivaz kontrolovať automaticky každých 5 minút. Sťahovanie príloh môžete zakázať, prípadne obmedziť ich veľkosť. Prílohy otvoríte v aplikácií Quickoffice či Adobe PDF. Bohužiaľ nefunguje fullscreenové (na celý displej) čítanie dokumentov ani ich úprava. Hoci sa jedná o telefón s OS Symbian, na Nokia Messaging (aka Nokia E-mail) v telefóne iného výrobcu než Nokia rovno zabudnite.

Zabudovaný

používa domácu stránku od Sony Ericssonu. Vyčítame mu opäť absenciu podpory práce s viacerými oknami či nemožnosť kopírovať text. Telefón si poradí aj s náročnejšími webstránkami, pre pohodlnejšie prezeranie však odporúčam využiť Operu Mobile 10, ktorá ponúka sympatickejšie užívateľské prostredie a viacero funkcií, ktoré práve zabudovanému prehliadaču chýbajú. Na sťahovanie dát môžete využiť viacero technológií, od GPRS až po HSPA. Nechýba ani populárne Wi-Fi. Na lokálny prenos dát môžete využiť Bluetooth alebo microUSB konektor, ktorý slúži aj na nabíjanie.

"Internetový prehliadač stále neponúka jednoduchú prácu s viacerými oknami. "

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

v smartfónoch s operačným systémom Symbian patrí k jedným z najlepších a Vivaz nie je výnimkou. Možnosti prispôsobenia sú široké. Pripomienke môžete nastaviť vlastný tón a odklad pripomínania. Kalendáru nechýba ani spodná lišta, ktorá zobrazuje aktívne udalosti označeného dňa v mesačnom náhľade. Budení môže byť viacero. Jednotlivým budíkom môžete určiť okrem času aj vlastný tón a odklad budenia. Nechýba ani tradičná výbava organizéra ako úlohy, poznámky, jednoduchá kalkulačka, diktafón, stopky, svetový čas, vyhľadávač či prehliadače dokumentov Quickoffice a PDF Reader. V menu organizéra nájdete aj užitočnú aplikáciu na online synchronizáciu kalendára a kontaktov so serverom Sonyericsson.com.

V zložke aplikácií ďalej nájdete aj výborný YouTube či Facebook klient, aplikáciu na publikovanie textov či súborov na web, chat, ako aj diktafón, spomínané FM rádio a aplikáciu Track ID.

Výdrž 1 200 mAh batérie je pomerne slušná. Sony Ericsson Vivaz vydržal na jedno nabitie bežného používania približne dva dni. Pri častom nahrávaní HD videa s podsvietením môže klesnúť výdrž pod 24 hodín.

Výhody:

- kvalitné HD video s automatickým ostrením počas záznamu,

- 8 GB karta microSD v balení,

- veľmi jemný displej,

- časované profily,

- Facebook a Twitter klient.

Nevýhody:

- FM rádio bez RDS,

- slabé nastavenia hudobného prehrávača,

- chýba regulácia hlasitosti pri zablokovanom displeji,

- absencia kinetického skrolovania,

- chýba Facebook na domácej obrazovke.

Orientačná cena:399 € (12 020,27 Sk) (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Vivaz je zaujímavým smartfónom, ktorý sa už objavil aj na našom trhu. V sympatickom zaoblenom tele je ukrytý operačný systém Symbian S60 piatej generácie, 720 MHz procesor a bohatá funkčná výbava. Z nej musím spomenúť prechod z Fast portu na microUSB konektor či prechod z M2 kariet na pamäťové karty microSD. Tiež nie je stále na prístrojoch tejto značky samozrejmosťou prítomnosť 3,5 mm jacku. Hlavným ťahákom však určite bude nahrávanie HD videa s automatickým zaostrovaním, ktoré funguje perfektne. Konkurenciu Vivazu vidím v staršom, no stále výbornom Samsungu i8910 HD.

Druhý názor

Richard Hombauer: Sony Ericsson Vivaz je silne konkurenčný prístroj najmä z dôvodu prelomového zaznamenávania videa so zaostrovaním (preostrovaním) záberu aj počas záznamu. Spolu so Samsungom i8910 HD však strácajú na Nokie hlavne v absencii podpory Nokia messagingu, Ovi Maps a ďalších aplikácií v Ovi Store. Ak vám prednosti Nokií nechýbajú a hľadáte dotykový multimediálny smartfón s OS Symbian s jemným displejom, Vivaz bude určite patriť k favoritom. Hoci za pomerne veľa peňazí. Za technické novinky sa ale platí, a aj keď to nie je veľká zmena, ako správny fanúšik mobilných telefónov predsa musíte svoje polročné Satio vymeniť za niečo lepšie. Alebo nie?

Produktová stránka: Sony Ericsson Vivaz

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Sony Ericsson Vivaz

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Začať diskusiu