Lenovo Vibe P1m - nie je Lenovo ako Lenovo

Recenzia 5'' dual SIM androidu s veľkou 4 000 mAh batériou, 2 GB RAM a 8 Mpix fotoaparátom. Zamrzí však niekoľko príliš jednoduchých riešení v systéme.

Veľké Lenovo Vibe P1 vo mne zanechalo veľmi dobrý dojem. Malo dobrý Full HD displej, výkonný hardvér, obrovskú 5 000 mAh batériu a okrem drobných zaváhaní s čítačkou odtlačkov prstov či vyššou hmotnosťou, som mu nemal čo vyčítať. Vibe P1m by teda malo byť rovnako výborné, len v kompaktnejšom balení, nie?

ikona

Základné info: Lenovo Vibe P1mSmartfón odolný proti ostriekaniu vodou so silnou 4 000 mAh batériou, 5'' HD displejom, štvorjadrovým procesorom, 8 Mpix fotoaparátom, podporou LTE, USB OTG, OS Android 5.1 a dostupnou cenovkou.

Bohužiaľ, zmien a toho, čo chýba alebo vyzerá úplne inak, je dosť. Niektoré sú úplne logické - päťpalcový displej dostal iba HD rozlíšenie 720 x 1 280 bodov (P1 má Full HD, 5,5”), čo papierovo nepôsobí ideálne, ale v praxi je tento panel lacnejší a stále ponúka obstojné pozorovacie uhly a výborné farby. Chápem aj absenciu čítačky odtlačkov a tým aj hardvérového tlačidla domov, no slabučké podsvietenie senzorových tlačidiel pod displejom a takmer neviditeľná informačná dióda mi už začínajú vadiť.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Hliníkovú unibody konštrukciu nahradil klasický mäkký zadný kryt, ktorý sedí perfektne a P1m sa vďaka nemu pohodlne drží. Prečo však dve žlté nálepky zakazujú vyberanie batérie, ak k nej mám teoreticky plný prístup? Obsluhovať tak môžem len slot na microSD kartu a dve micro SIM.

Po vzore P1-ky tu zostal hardvérový prepínač ultra šetriaceho režimu. Jeho prepínanie vyžaduje väčšiu silu, nechtom namiesto bruškom palca. To je vlastne fajn, na rozdiel od prepínača vibračného režimu v iPhonoch ho používate len zriedka, a aspoň nehrozí náhodná aktivácia obmedzeného režimu. Stále si však myslím, že je takéto prepínanie režimov spotreby úplne zbytočné a rýchle ovládanie tichého režimu by dávalo stopercentne väčší zmysel.

Až na drobnosti je teda zvonku všetko fajn, no sklamanie prišlo po odblokovaní displeja. Android 5.1 tu vyzerá inak, klasické menu s aplikáciami z P1 v menšom modeli opäť chýba a ja opäť musím vytvárať priečinok, kam skryjem všetok ten balast. V jeho objeme Lenovo bezpečne prebralo štafetu po Samsungu a ponúka ho suverénne najviac s pomedzi všetkých výrobcov. Predinštalovaný Twitter, Skype, UC Browser, WPS Office či CamScanner síce môžete odinštalovať, no so systémovým Lenovo Companion, Poznámkami či SHAREit a SYNCit nepohnete. Sú užitočné, ale nie každý ich potrebuje.

Niektoré veci, ktoré boli štandardom, už nemôžem vôbec nastaviť. Napríklad 14 rýchlych prepínačov v notifikačnej lište nepreusporiadam, ani neskryjem. Aktivácia Wi-Fi, baterky či letového režimu je šikovná, no hlúpostí v podobe softvérového tlačidla pre vypínanie telefónu(?), vytvorenie screenshotu či prepínania uložených APN(???) by som sa rád zbavil. Prečo sú tu vždy všetky?

Absolútnym vrcholom je zoznam kontaktov, kde nie je možné nastaviť radenie mien podľa priezviska. V ponuke Zoradiť kontakty sú len možnosti Spojiť duplicitné kontakty a Odstrániť kontakt. Mať pod sebou všetky Barbory s rozdielnym priezviskom odmietam, preto by som určite siahol po alternatíve z Google Play.

Aplikácia Telefónu je pritom inak šikovná, posledné hovory i kontakty sú v samostatných kartách a každá SIM dostala samostatné tlačidlo pre vytáčanie aj s názvom operátora. V SMS-kách zas môžete vyhľadávať fulltextovo a obe SIM zvládnu LTE dáta (nie naraz, samozrejme) i rozdielne zvonenia pre prichádzajúce hovory.

Blokovacia obrazovka ponúka karty s notifikáciami i rýchly prístup k fotoaparátu a nešťastnej aplikácii pre telefonovanie. Postačí gesto v správnom rohu obrazovky.

Nastavenia telefónu ukrývajú aj podrobné nastavenia teploty displeja, kontrastu a saturácie farieb, stačí hľadať položku MiraVision. Nechýba ani plánovanie zapnutie a vypnutie smartfónu v nastavených časoch, ale napríklad prebudenie dvojitým zaťukaním by ste hľadali márne.

P1m však zostáva dostatočne svižná, štvorjadrovému MediaTeku MT6735 totiž sekundujú 2 GB operačnej pamäte a grafický čip Mali-T720. Pracovať sa dá aj s 16 GB vnútorným úložiskom, z ktorého po prvom zapnutí zostane voľných približne 9,75 GB.

Aj menší model disponuje možnosťou nahrávania telefonátov, budete ho však musieť spúšťať vždy ručne, až po vytočení čísla a spojení s druhou stranou. Obe je však počuť dostatočne hlasno. Škoda, že pribalené slúchadlá nevyzerajú aspoň o niečo hodnotnejšie. Ich zvuk je priemerný, nie je to žiadna katastrofa. Vďaka mikrofónu poslúžia na telefonovanie alebo počúvanie FM rádia, ktoré v P1m dokáže čítať aj RDS a RT dáta. Pri pohľade na dvojicu otvorov na spodnej strane telefónu sa však nedajte zmýliť, reproduktor je skrytý iba za jednou sériou štrbín. Hrá priemerne.

Konkurenciu nepredčí ani fotoaparát. Naznačuje to už jeho 8 Mpix snímač. Potešil by ma väčší dynamický rozsah výsledných fotografií, aspoň pokým neaktivujem HDR režim, ktorý pomáha skutočne účinne. Pri nahrávaní videa nechýba pauza a telefón preostruje skutočne bleskovo, maximálne rozlíšenie na úrovni 720p sa však dnes už príliš nenosí. Podobne je na tom predná kamera, ktorá ponúkne možnosť zrkadlového otočenia obrazu a 5-megapixelové statické snímky, no videozáznam si bude musieť vystačiť s podpriemerným VGA rozlíśením.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 78 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 91 MB / min.)

Špičková je výdrž na jedno nabitie. Lenovu sa do Vibe P1m podarilo vtesnať 4 000 mAh batériu a tentokrát to nie je poznať ani na vyššej hmotnosti zariadenia. Pri veľmi striedmom používaní mi po jednom celom dni zostávalo okolo 70 % batérie, no aj pri bežnom sa môžete dostať až na úroveň dvoch dní.

Prepínaču Inteligentnej úspore energie v systémových nastaveniach nerozumiem, nespozoroval som žiadnu zmenu. Mechanický prepínač na boku však už aktivuje ultra šetriaci čiernobiely režim. Telefón sa klasicky odpojí od všetkých sietí (okrem GSM pre obe SIM karty), no pomocou samostatných tlačidiel môžete znova zapnúť Wi-Fi i mobilné dáta. V tomto režime bude naďalej k dispozícií telefón, SMS-ky, kalkulačka i prehrávanie hudby, zaujme však šiesty, prázdny slot. Tam možno pridať ešte šiestu aplikáciu, Facebook alebo prehliadač Chrome. V šetriacom režime s maximálnou výdržou tak síce nespravíte žiadnu fotografiu, ale pripojíte sa na internet alebo najpopulárnejšiu sociálnu sieť. "Alebo" pritom píšem zámerne, do posledného slotu totiž pridáte len jednu z dvoch možností. Ak chcete využívať obe, treba predchádzajúcu ikonu vymazať. So zvyšnými piatimi totiž nepohnete, čo je ďalší do série nelogických prvkov P1m.

V krabici poteší rýchla 2 A nabíjačka, fólia na displej i mäkká vanička v podobe ochranného krytu, do ktorej sa P1m vkladá. Web výrobcu hovorí aj o vrstve odolnej voči fŕkancom a napríklad rozliatej káve. Pôjde však o len nejaký trik, ktorý si rozhodne nepleťte s vodeodolnosťou alebo nebodaj možnosťou prežiť ponorenie do vody.

Výhody:

+ nahrávanie hovorov

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ účinné HDR

+ FM rádio s RDS aj RT

+ tri tlačidlá pod displejom (aj Možnosti)

Nevýhody:

- nevymeniteľná batéria

- slabšie podsvietenie tlačidiel pod displejom

- nemožnosť zoradiť kontakty podľa priezviska

- nahrávanie len HD videa

- množstvo otravných skratiek v notifikačnej lište

Orientačná cena: 185 € (mobilonline.sk)

Na jeden záber: Lenovo Vibe P1m

Záver

Lenovo Vibe P1m je úplne iný smartfón než "veľká" P1. Päťpalcovému modelu by skôr sedel úplne iný názov. Má priemerný fotoaparát aj hardvér, no dostal dual SIM funkcionalitu, 2 GB RAM a slušné vnútorné uložisko s podporou microSD karty. Všetkému navyše kraľuje nadpriemerná 4 000 mAh batéria, čo je stále parádny balík za menej než dve stovky eur.

P1m však zhadzuje na kolená softvér - grafická nadstavba Vibe UI nepochopiteľne neprináša prvky, na ktoré sme zvyknutí z iných modelov toho istého výrobcu. Naopak, množstvo skratiek v notifikačnej lište, ktoré nemožno upraviť, je otravné a nad absenciou zoradenia kontaktov podľa priezviska zostáva vyslovene rozum stáť.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Borland 22.01.2016 - 13:19

Plne suhlasim. Lenovo P1 je niekde uplne inde oproti P1m. Pokazili to.

Nightmare22.01.2016 - 16:21 Trvalý odkaz

P1m je odlahcena verzia P1 :) podla mna je P1 lepsie na tom

Nightmare22.01.2016 - 19:18 Trvalý odkaz

tak rada P je skor zamerana na Vydrz P1 je uz o co si aj krajsia od P1m...

Slavo22.01.2016 - 19:58 Trvalý odkaz

ked chces vykon aj dizajn, ber vibe S1 alebo drahsi vibe X3(v druhom pripade aj vykon aj vydrz je vyborne sklbena spolu so slusnou vybavou) dufam ze obe spominane lenova budu uz aj tu coskoro zrecenzovane.(aj spolu s X3 lite/A7010)

Celá diskusia 15 príspevkov