Samsung Shark III (Samsung S3550)

PRVÝ KONTAKT s low-endom Slajder s 2 Mpix fotoaparátom, EDGE, FM rádiom s RDS a podporou sociálnych sietí.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 96 x 46 x 14 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 129 mm,

hmotnosť: 79 gramov (zistená: 80 g),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 30 x 40 mm, uhlopriečka 51 mm (2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 45 MB + microSDHC (do 8 GB), 1 000 kontaktov, 500 SMS správ,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB konektor), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS a RT), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: 800 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 430 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, RSS, 3,5 mm jack, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, potrebné dokumenty,

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung už začiatkom roka predstavil sériu telefónov s označením Shark. Posledný, v poradí tretí model, je jednoduchý low-end so základnou funkčnou výbavou.

Dizajn telefónu sa nesie v tradičnom štýle s novými samsungovskými prvkami. Tým mám na mysli hlavné ovládacie tlačidlo v tvare diamantu, ktoré sa objavuje najmä v posledných modeloch. Svojim dizajnom Samsung S3550 jasne dáva najavo, do ktorej triedy patrí. Predná strana pôsobí lacne, svedčí o tom aj malý dvojpalcový displej či vyhotovenie ovládacích tlačidiel. Pravá strana netradične obsahuje krytý microUSB konektor a spúšť fotoaparátu. Zaujímavým dizajnovým prvkom je zadný kryt, ktorý svojim vyhotovením imituje kov. Napriek tomu, že ide o tenký kúsok plastu, výrobcu chválim za tento dizajnérsky kúsok. Mne sa vzhľad zadného krytu páčil. V hornej časti nájdeme opäť päťuholník mierne podobný tvaru diamantu, ktorý ukrýva objektív dvojmegapixelového fotoaparátu a mriežku reproduktora. Nemenej zaujímavou je i ľavá strana, ktorá obsahuje spojené tlačidlo ovládania hlasitosti a otvor pre pútko. Konštrukčne sa Samsung S3550 vydaril. Telefón ani pri silnejšom uchopení nevŕzga. Zadný kryt drží pevne, dokonca aj vysúvací mechanizmus musím pochváliť.

"Zaujímavý je zadný kryt, ktorý imituje kov."

Klávesnica Samsungu S3550 sa vydarila. Alfanumerická časť klávesnice je výborná, SMS-ky sa na nej píšu veľmi dobre. Ovládacie prvky na hornom ramene sú dostatočne veľké a taktiež veľmi dobre ovládateľné. Jedinou nevýhodou môže byť nemožnosť priradiť ovládacím smerovým tlačidlám vlastné funkcie.

Displej telefónu používa uhlopriečku o veľkosti 2 palce (51 mm). Na takto malom displeji vyzerá rozlíšenie QVGA veľmi dobre. Preto S3550 za použité parametre displeja chválim, jeho zobrazovanie je čisté a jemné. Každý kto už mal v rukách niekedy Samsung vie, že v nastaveniach nájde široké možnosti prispôsobenia displeja. Tieto možnosti mi chýbajú na telefónoch ostatných značiek. Samsung ponúka možnosti, ako editovanie a vytváranie vlastných tém priamo v mobile, možnosť vybrať si systémové písmo, nastaviť jas či dobu podsvietenia displeja. S displejom sa v Samsungoch môžete naozaj vyhrať podľa uváženia. Novinka navyše ponúka už aj aktívny pohotovostný režim, čo ma milo prekvapilo. Funguje na rovnakom princípe ako v Nokiách. Na domácu obrazovku si tak môžete umiestniť skratky k aplikáciám, kontaktom či aktívny kalendár a hodiny. Menu telefónu je štandardné, ponúka rozdelenie ikon v 3 x 4 riadkoch. Po zhasnutí displeja sa zobrazovanie údajov vypne, stlačením ľubovoľného tlačidla sa displej na moment rozsvieti, aby ste si mohli pozrieť čas.

"Prekvapením bol aktívny pohotovostný režim."

Dvojmegapixelový fotoaparát robí fotografie priemernej kvality. Za dobrých svetelných podmienok sú použiteľné aj na monitore počítača. Pri šere sú fotografie zašumené aj pri použití nočného režimu, keďže LED blesk sa v telefóne nenachádza. Fotografovanie prebieha automaticky na šírku. Fotoaparát ponúka okrem klasického záberu jednej fotografie aj možnosť zachytenia viacerých snímok a mozaikový záber. Ostatné nastavenia sú pomerne bohaté, nechýba výber rozlíšenia, časovač, farebné efekty či vyváženie bielej. Režim kamery ponúka na výber iba jedno základné rozlíšenie, nastavenia sú totožné.

"Nastavenia dvojmegapixelového fotoaparátu sú skutočne široké."

Prezeranie obrázkov je už známym problémom Samsungov. Načítanie miniatúr a otváranie väčších fotografií trvá dlho, našťastie však prehliadač v S3550 zvládne celoobrazovkový režim. Pre lepšie overenie kvality fotografií nechýba funkcia zoom. Prehrávanie videa už tradične funguje v režime na šírku.

Prehrávač hudby v Samsungu S3550 je nadštandardný. Dokáže roztriediť hudbu podľa interpretov, žánrov, albumov, skladateľov a podcastov. Užívateľsky a automaticky vytvorené playlisty sú samozrejme podporované. Pri prehrávaní ponúka hodnotenie skladby a zobrazenie obrázku albumu (pokiaľ sa nachádza v priečinku). V nastaveniach si môžete vybrať jeden z pripravených ekvalizérov. Prítomné je aj prehrávanie na pozadí či automatické vypnutie prehrávača po určitom čase (30, 60, 120 minút). Fanúšikov hudby poteší aj funkcia rozpoznávania hudby. V ponuke menu nájdete taktiež FM rádio s RDS a funkciou Radio Text. Program rádia si môžete aj nahrávať. Páčila sa mi prítomnosť funkcie pripomienkovania programu či automatického vypnutia rádia.

"FM rádio podporuje nielen RDS, ale aj Radio Text."

Pamäť telefónu dosahuje kapacitu 45 MB, pričom dostupných je okolo 30 MB. Stav voľnej pamäte zistíte v nastaveniach. Priestor na ukladanie súborov rozšírite pamäťovými kartami microSD až do výšky 8 GB. Karta sa vkladá pod zadný kryt, pričom je nutné vybrať aj batériu.

Pohodlie ovládania a telefonovania je zabezpečené vysúvacou konštrukciou telefónu. Kvalita hovoru je na vysokej úrovni, reproduktor slúchadla je dostatočne hlasný. Volajúceho preto neprepočujete ani v hlučnejších miestach. Samsung Shark III podporuje aj hlasné handsfree, ktoré pred zapnutím treba potvrdiť. Kapacita telefónneho zoznamu je 1 000 viacpoložkových kontaktov. Vyhľadávanie kontaktov v zozname prebieha pomocou postupného zadávania znakov, pričom nevynecháva ani priezviská. Telefónne zoznamy zo SIM a pamäte telefónu môžu byť oddelené alebo zobrazené spolu. Chýba inteligentné vytáčanie, telefón rozpoznáva iba číselnú zhodu kontaktu s vyťukaným číslom. Prítomnosť profilov nikoho neprekvapí, pripravených je celkom deväť, pričom každý si môžete ľubovoľne upraviť. Špeciálnou funkciou Samsungov je falošný hovor, kedy po stlačení a podržaní ovládacieho tlačidla nadol sa hovor aktivuje a do pár sekúnd telefón "zavolá" ako prichádzajúci hovor. Užitočná funkcia, pokiaľ chcete odniekadiaľ odísť a nikoho neuraziť. Do mikrofónu môžete nahrať vlastný zvuk, ktorý sa vám pri hovore prehrá v reproduktore.

"Špeciálnou funkciou Samsungov je falošný hovor."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor SMS a MMS správ je spoločný. Pri editovaní sa odpočítava z 1 836 znakov a telefón zobrazuje aj koľkú správu práve píšete. Po vložení multimediálneho obsahu sa správa automaticky zmení na MMS. Text môžete v rámci správy kopírovať a vkladať. Do pamäte uložíte až 500 SMS správ, pamäť pre MMS je zdieľaná. V nastaveniach sa dá (de)aktivovať ukladanie odoslaných správ, výpisy o doručení a opakované upozorňovanie na prijatú správu (2, 5, 10 minút).

"Do pamäte uložíte až 500 SMS správ."

Jednoduchý e-mailový klient zvláda pravidelné sťahovanie e-mailov od tridsiatich minút. Páči sa mi možnosť blokovania e-mailových adries od nežiadúcich ľudí. Do správy môžete vkladať okrem multimedálneho obsahu aj text z kalendára, úloh a poznámok. Nastavenia umožňujú voliť či sa má klient sťahovať celé správy alebo len hlavičky. Prispôsobiť si môžete aj veľkosť sťahovanej správy (100/300 kB).

Na globálny prenos dát si budete musieť vystačiť maximálne s podporou EDGE. Zabudovaný internetový prehliadač si bez problémov poradil aj s titulkou Fony.sk. Pri prezeraní môžete využiť vyhľadávač textu. V nastaveniach si môžete prepnúť prispôsobenie zobrazenia stránky či orientáciu obrazovky na výšku alebo na šírku. Na prácu s viacerými oknami môžete zabudnúť. Ak však po nej túžite, stiahnuť si môžete Operu Mini 5. Osobne si však myslím, že na bežné wapovanie a príležitostné prezeranie jednoduchších webových stránok kombinácia EDGE-u a zabudovaného prehliadača bohate postačí. Lokálne prenosy zabezpečí microUSB konektor, prípadne Bluetooth.

Budíkov je pripravených viacero. Funguje aj opakované budenie a automatické zapnutie telefónu (pri nastavenom budíku vypnutého telefónu). Na každé budenie si môžete nastaviť dni, tón aj hlasitosť vyzváňania. Samsung S3550 vás rádiom zobudiť nedokáže. Jednoduchý, no výborný kalendár s mesačným náhľadom ponúka pamäť na 500 záznamov. Nechýba mu praktická lišta s aktuálnymi dennými záznamami. Okrem kalendára môžete využiť na zaznamenávanie údajov a plánovanie aj diktafón či poznámky a úlohy, do ktorých si uložíte po 100 záznamov. O organizáciu času sa postará aj funkcia svetový čas, stopky a časovač. Kalkulačka s prevodníkom rôznych fizikálnych veličín a mien zasa preráta všetko, na čo vám nestačí hlava.

"Kalendáru nechýba lišta s aktuálnymi dennými záznamami."

Podpora Java aplikácií Samsungu S3550 nechýba, v menu nájdete päť pripravených demoverzií známych hier. Pre ich plnú funkčnosť si ich treba zakúpiť. Minimalizácia, ani multitasking nie sú v tomto modeli prítomné.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž 800 mAh batéria je dostatočná, telefón som pri bežnom používaní nabíjal každý tretí, až štvrtý deň. Pri nenáročnom používateľovi si trúfam odhadnúť výdrž aj na celých päť dní.

Výhody:

- výborná klávesnica,

- aktívny pohotovostný režim,

- hudobný prehrávač so širokými možnosťami,

Nevýhody:

- slabá viditeľnosť na slnku,

- slabý pozorovací uhol,

- microSD pod batériou.

Orientačná cena: ??? €

Záver

Samsung S3550, alebo aj Shark III, je zaujímavým low-endom. Dizajnovo príliš nezaujme, no mňa prekvapil práve rôznymi drobnosťami, ktoré mi chýbajú u iných vybavenejších mobilov. Spomeniem napríklad aktívny pohotovostný režim, za ktorý Samsung chválim. Taktiež si ma získal prepracovaný hudobný prehrávač či kalendár. Shark III je jednoducho šikovný model, a ak sa bude predávať za cenu okolo 60-70 €, tak bude určite jasná voľba pre viacerých nenáročných používateľov. Samsung sa snaží konkurovať najmä low-endom od Nokie. Za hlavného konkurenta by som označil nemenej zaujímavú Nokiu 7020.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

anonymous16.01.2010 - 20:40 Trvalý odkaz

Ashlee: Ako si na to prisiel? Ved je to typicky samsung,nic extra prevratne...tiez ho mat nemusim, no hnusne to urcite nie je. To uz naozaj musis prispiet za kazdu cenu?

anonymous17.01.2010 - 14:43 Trvalý odkaz

Se_Ha: nahodou ja by som si aj kupil. vidim ho ako sikovny slider na zakladne pausaly za 1€

anonymous01.07.2010 - 18:52 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: ZÁKLADNÉ INFO práve aktualizované na PRVÝ KONTAKT.

anonymous01.07.2010 - 20:23 Trvalý odkaz

Bra?o: Celkom pekný mobil. Myslím si že má takver všetky funkcie ktoré bežný uživatel potrebuje.

Celá diskusia 15 príspevkov