Samsung Shark II (Samsung S5550)

RECENZIA mid-endu Slajder s 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, UMTS, HSDPA a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 102 x 49 x 15 mm,

dĺžka otvoreného telefónu: 139 mm,

hmotnosť: 99 gramov (zistená: 101 g)

displej: aktívny, AMOLED 262 144 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 2,2'',

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (320 x 240 b., 30 fps),

pamäť: 125 MB + microSDHC (do 8 GB), 1 000 kontaktov, 500 SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (Samsung konektor), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP, rozpoznávanie hudby (Find Music),

ostatné 1: Java, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov,

batéria: 960 mAh, AB463651BU,

výdrž: do 5 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: 0,598 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, minimalizácia Java aplikácií, multitasking, GPS, akcelerometer.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

Prostredný z nového radu Shark je na prvý pohľad šikovný slajder so zaujímavou funkčnou výbavou, ktorý si však kazí meno niekoľkými zásadnými chybami.

Samsungu S5550 mi príde, napriek jeho výbave, príliš lacný. Svedčí o tom aj matné vyhotovenie plastov krytu. Nedajte sa zmýliť lesklou striebornou zadnou stenou, nejde totiž o kov. Ani konštrukcia telefónu nie je najpevnejšia, pri silnejšom uchopení sa ozýva z krytov vŕzganie. Dobre spracovaný je vysúvací mechanizmus. Prednej strane dominuje 2,2-palcový displej, pod ktorým sa nachádza ovládacia časť klávesnice. V hornej časti sa nenápadne ukrýva kamera na videohovory. Pravá strana obsahuje spúšť fotoaparátu a krytý samsungovský konektor. Nerozumiem kroku, prečo Samsung do nižších modelov radu Shark umiestnil microUSB konektor a do vyššieho sa rozhodol vložiť vlastný, starý a nepraktický konektor. V jeho hornej časti je uložený objektív päťmegapixelového fotoaparátu, povedľa ktorého leží LED blesk a mriežka zadného reproduktora. Na ľavej strane nájdete spojené tlačidlo ovládania hlasitosti a zbytočne veľký otvor na pútko.

"Nedajte sa zmýliť vyhotovením zadného krytu, nejde o kov."

Dizajn

sa nesie v štýle nových Samsungov. Používa klasické rozloženie ovládacích tlačidiel, pričom stredové tlačidlo svojim tvarom pripomína diamant. Jednotlivé tlačidlá sú dostatočne veľké a majú dobrý odpor. Písanie na klávesnici je pohodlné a tiché, za čo S5550-ku chválim.

sa svojimi parametrami radí k priemeru. Rozlíšenie 240 x 320 bodov na 56 milimetrovej uhlopriečke dnes ničím nezaujme, no ani nesklame. Klasickým problémom Samsungov je slabá viditeľnosť na priamom slnku, S5550 nie je výnimkou. Škoda, že Samsung v tomto modeli zabudol na aktívny pohotovostný režim, na ktorý som si začal pomaly zvykať. Vystačiť si tak budete musieť iba s obyčajnými tapetami a prispôsobiteľným panelom skratiek. Menu je tradičné, používa maticu ikon v rozložení 3 x 4. Nastavenia displeja sú už tradične na výbornej úrovni. Čakajú na vás tri témy s možnosťou vytvorenia nových, prispôsobiteľný , možnosť zmeniť typ vytáčacieho displeja, jas či čas podsvietenia.

"Samsungu S5550 chýba aktívny pohotovostný režim, vystačiť si budete musieť s panelom skratiek."

Päťmegapixelový

s autofókusom robí fotografie priemernej kvality. Pri dobrých svetelných podmienkach sú fotografie použiteľné aj na tlač menších rozmerov, no pri šere či úplnej tme je vidno výrazný šum. Pomôcť si môžete aktivovaním LED blesku. Fotografovanie je riešené na šírku, takže nie je treba nastavovať pomer strán hľadáčika ako pri ostatných bežných Samsungoch. Fotoaparát ponúka mnoho možností nastavení. Medzi nimi nechýba fotografovanie viacerých záberov po sebe, nastavenie rozlíšenia, vyváženie bielej, ISO, farebné efekty scénické režimy či nastavenia kvality výslednej fotografie. Zvuk spúšte sa dá vypnúť. Výborné sú aj klávesové skratky, ktoré pomôžu pri rýchlej zmene nastavení fotoaparátu. Samsung S5550 nahráva aj video v QVGA rozlíšení. V manažéri súborov dokážete obrázky aj video na šírku displeja. Pri prehrávaní stačí stlačiť mriežku.

"Fotoaparát ponúka široké možnosti prispôsobenia."

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,4 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 30 fps, 793 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 6 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

v Samsungoch je už tradične výborný. Hudbu vám prehľadne roztriedi podľa údajov zo skladieb. Pri prehrávaní si môžete tradične vybrať z pripravených ekvalizérov, vizualizácií či iných nastavení. Prehrávanie na pozadí je podporované, no pozor na mierne spomalené reakcie telefónu pri hrajúcej hudbe. Chýbala mi možnosť automatického vypnutia prehrávača. Hlasitosť reproduktoru pri prehrávaní je dostatočná, no počul som už aj kvalitnejšiu reprodukciu v Samsungoch. Veľkým nedostatkom je prítomnosť samsungovského konektora, kvôli ktorému budete odkázaný len na menej kvalitné dodávané stereo slúchadlá. Naopak, pochváliť musím prítomnosť aplikácie na rozpoznávanie hudby.

"Veľkým nedostatkom je prítomnosť samsungovského konektora."

V menu sa nachádza aj

, ktorému však netradične chýba RDS. Skladby či rozhovory z FM rádia si môžete do telefónu aj nahrávať. Pokiaľ by sa stalo, že si neviete spomenúť na názov aktuálne hranej skladby, využiť môžete pomôcku Find Music na rozpoznávanie hudby.

Pamäť telefónu ponúkne dostatok miesta. Po prepočítaní telefón hlási dostupných okolo 110 MB. Základnú pamäť môžete rozšíriť pamäťovou kartou microSD, ktorá môže mať kapacitu až 8 GB. Nevýhodou je, že pamäťová karta sa vkladá pod batériu. Samsung už tradične obmedzil aj pamäť pre SMS správy a kalendár. Uložiť si môžete 500 SMS správ a z každej kategórie (výročie, schôdzka, deň voľna, a pod.) po 100 záznamov.

Telefonovanie je vďaka slide konštrukcii a hlasnému reproduktoru pohodlné. Jednotlivé kontakty na SIM karte či v telefóne si môžete nechať zobraziť oddelene alebo spoločne. Vyhľadávanie prebieha postupným zadávaním znakov. Chýba inteligentné vytáčanie z domácej obrazovky. Pamäť pojme 1 000 viacpoložkových kontaktov. K záznamom môžete priradiť rôzne čísla, e-mailovú adresu či poznámku.

môžete kopírovať, presúvať medzi pamäťami alebo posielať cez Bluetooth. V ponuke už tradične nájdete aj funkciu falošného hovoru. Samsungu nechýbajú ani profily, ktoré si môžete plne prispôsobiť. V pamäti je pripravených šesť bez možnosti časovania. V nastaveniach profilov sa mi páči najmä funkcia opakovaného upozornenia na zmeškanú SMS.

Funkciu falošného hovoru môžete aktivovať v pohotovostnom stave šípkou dole. Po jej stlačení a potvrdení vám za pár sekúnd mobil zavolá, na displeji zobrazí čas hovoru a dokonca v slúchadle prehrá vami nahratú sekvenciu...napríklad vami nahovorené slová.

"V ponuke nájdete aj falošný hovor."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

a schránka prijatých správ sú pre textové a multimediálne správy jednotné. Tvorba správ je skutočne jednoduchá. Pre zmenu na multimediálnu správu stačí pridať akýkoľvek súbor, predmet alebo zmeniť správu manuálne. Okrem súborov z pamäťovej karty môžete vkladať do správ aj záznamy z kalendára. Pri písaní správ si môžete pomôcť aj slovníkom T9.

Jednoduchý e-mailový klient ponúka bohaté možnosti prispôsobenia. S nastavením účtu vám pomôže sprievodca. Klient môže automaticky prijímať správy každých 30 minút. Prijať môžete len hlavičku alebo celý mail. Výhodou je aj prítomný blacklist, teda zoznam blokovaných adries a predmetov. Zabudovaný e-mailový klient poslúži cieľovej skupine na jednoduché prezeranie či odosielanie elektronickej pošty bez väčších problémov. Samsung S5550 obsahuje aj prehliadač dokumentov, vďaka ktorému si budete môcť prezreť aj prílohy e-mailov.

"Vďaka prehliadaču dokumentov si telefón poradí aj s prílohami e-mailov."

Zabudovaný

si poradí s jednoduchšími webstránkami. Nedokáže pracovať s viacerými oknami naraz ani zobraziť stránky na šírku displeja. Na prenos dát môžete využiť okrem EDGE aj UMTS s nadstavbou HSDPA (do 3,6 Mbps). Pri takto obmedzenom prehliadači je však HSDPA zbytočné. Problém čiastočne vyrieši doinštalovanie Opery Mini 5. Na lokálne prenosy poslúži Bluetooth. Škoda absencie microUSB konektora.

"Na prenos dát môžete využiť UMTS a HSDPA."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

V menu organizéra nájdete kalendár, ktorý používa mesačný náhľad bez informačného riadku. Ten má kapacitu na 500 (5 x 100) rôznych záznamov. Okrem

vám váš čas pomôžu organizovať aj úlohy a poznámky s kapacitou po 100 záznamov. Z ďalšej ponuky menujem klasické funkcie ako budík (s veľmi podrobnými nastaveniami), stopky, časovač, diktafón, kalkulačka, svetový čas či prevody.

V ponuke Java aplikácií tentoraz nenájdete žiadne hry. Samsung do ponuky zaradil len multi-instant messenger Palringo a populárne Google Maps, ktoré však využijete len na približné zistenie polohy.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž 960 mAh batérie bola úctyhodná. Pri bežnom používaní Samsung S5550 vydržal tri až štyri dni na jedno nabitie.

Výhody:

- fotoaparát s LED bleskom a autofókusom,

- podpora HSDPA,

- prehliadač dokumentov,

- falošný hovor,

- Find Music (rozpoznávanie hudby),

Nevýhody:

- slabá viditeľnosť displeja na priamom slnku,

- Samsung konektor,

- FM rádio bez RDS,

- microSD karta sa vkladá pod batériu.

Orientačná cena: 155 € (epicentrum.sk)

Záver

Medzi prednosti Samsungu S5550 patrí 5-megapixelový fotoaparát s LED bleskom a autofókusom, FM rádio a podpora sietí tretej generácie spolu s HSDPA. Škoda však malého 2,2-palcového displeja, ktorý mohol byť kľudne i väčší. Nepotešil ma ani Samsung konektor. Na jeho mieste by som ocenil kombináciu microUSB a 3,5 mm jacku. Takto S5550-ka ničím extra nevyniká a tak sa zrejme ani nestane bestsellerom. Konkurenciu vidím v hudobnej Nokii X3, ktorá sa mi javí zaujímavejšia.

Druhý názor

Richard Hombauer: Samsung S5550 Shark je klasický kórejský slajder so slušnou funkčnou výbavou. Sklamaním pre mňa boli pomalé reakcie, nízka kvalita fotografií 5 Mpix fotoaparátu či absencia univerzálnych konektorov. Shark II pre mňa nie je ničím výnimočný, nezaujal ma ani dizajnom. Ak by som ho však mal používať, určite by som hneď na domácu obrazovku nastavil lištu skratiek s Inteligentným vyhľadávaním, ktoré slúži na rýchle vyhľadávanie kontaktov, súborov, správ či udalostí v kalendári. Šikovné. Podpora komunitných portálov je len súbor záložiek internetového prehliadača smerujúcich na upravené weby Facebooku, YouTube a podobne. Samsung je aktuálne silný v hudbe (FM rádio s nahrávaním, rozpoznávanie pesničiek a podobne), no stráca na absencii 3,5 mm konektora.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.05.2010 - 22:35

hellwet159: ja som si myslel ze Shark III bude najlepsi ale jak vidim II je najlepsi :D ale inac ta dvojka nevipada zle naopak je docelkom slusne vybavena aj dizajnovo

anonymous15.01.2010 - 19:49 Trvalý odkaz

smile: no mne sa toto moc nepaci fiha pride mi to ako najlacnejsi mobil od samsungu teda mislim disainovo ale vibaveni je clkeom slusne lol

anonymous19.05.2010 - 22:36 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: ZÁKLADNÉ INFO práve aktualizované na RECENZIU. Diskusia premazaná.

anonymous19.05.2010 - 22:40 Trvalý odkaz

patkan: daju tam 5 megapixlovy fotak a video iba 320x240 :( a pritom je to cele iba o nastaveni firmwaru ...

anonymous20.05.2010 - 12:50 Trvalý odkaz

crucifix: hrozny, priam katastrofalny dizajn...

Celá diskusia 8 príspevkov