Samsung Shark (Samsung S5350)

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Mobil s 3 Mpix fotoaparátom, podporou sociálnych sietí, UMTS, HSDPA a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 115 x 47 x 12 mm,

hmotnosť: 99 gramov (zistená: 92 g)

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 2,2'',

fotoaparát: 3,2 Mpix, záznam videí (320 x 240 b., 15 fps),

pamäť: 100 MB + microSDHC (do 16 GB), 2 000 kontaktov, 500 SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps)

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (redukcia v balení), FM rádio (s RDS a RT), A2DP, rozpoznávanie hudby (Find Music),

ostatné: Java, internetový prehliadač, videohovor,

batéria: 900 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, redukcia na 3,5 mm jack, potrebné dokumenty,

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Úvodný model z radu Shark je telefón, ktorý ponúka výborný pomer cena/výkon. Za cenu okolo 100 € ide o atraktívny telefón s dobrou funkčnou výbavou.

Samsung S5350 Shark je, narozdiel od ostatných modelov tohto radu, telefón klasickej konštrukcie. Dizajn sa nesie v podobnom štýle ako Shark II či Shark III. Opäť sa môžete stretnúť s ovládacím tlačidlom v tvare diamantu či zadným krytom so zaujímavým motívom. Prednej strane dominuje 2,2-palcový displej s klávesnicou. V spodnej časti pravej strany sa nachádza spúšť fotoaparátu. Ovládacie tlačidlá hlasitosti či microUSB konektor nájdete na ľavej strane. Podstatnú časť zadnej časti telefónu tvorí kovový kryt. Páčil sa mi jeho netradičný motív. Zaujímavým prvkom je päťuholník, v ktorého strede je umiestnený objektív fotoaparátu. Konštrukcia Samsungu Shark je pevná, telefón nevŕzga ani nepraská. Potešil ma aj kovový kryt, ktorý zvyšuje odolnosť telefónu.

"Potešil ma kovový kryt, ktorý prispieva k odolnosti telefónu."

Klávesnica telefónu mi vyhovovala. Jednotlivé tlačidlá sa stláčajú dobre, majú ideálnu tuhosť i veľkosť. Problém nebudú mať ani ľudia s väčšími prstami.

Displej telefónu ponúka už štandardné QVGA rozlíšenie. Podanie farieb a jemnosť displeja na uhlopriečke 2,2" je dobrá, displej telefónu však trpí slabým pozorovacím uhlom. Problémom každého Samsungu je aj čitateľnosť na priamom slnku, S5350 nie je výnimkou. Domácej obrazovke chýba aktívny pohotovostný režim. V nastaveniach si však môžete vybrať zaujímavú tapetu "živý svet". Fanúšikovia Samsungu si isto spomenú na tapetu, kde sa podľa aktuálneho času mení deň a noc. Po vstupe do menu si Samsung, už tradične, pamätá posledné navštívené položky v jednotlivých úrovniach. V menu nastavení displeja máte k dispozícií niekoľko možností personalizácie. Na výber máte päť tém s možnosťou vytvoriť nové, možnosť zmeniť písmo vytáčania, jas či dĺžku podsvietenia.

"Domácej obrazovke chýba aktívny pohotovostný režim."

Zabudovaný trojmegapixelový fotoaparát vytvára fotografie podpriemernej kvality. Škoda absencie autofókusu, bez ktorého si už fotenie telefónom neviem predstaviť. Výhodou telefónov bez automatického zaostrovania je však rýchle odfotografovanie, čo sa občas hodí pri momentkách. Fotoaparátu chýba aj akákoľvek náhrada blesku. V noci si môžete pomôcť len nočným režimom. Fotografovanie funguje štandardne na šírku a hľadáčik je roztiahnutý na celý displej. Nastavenia umožňujú meniť vyváženie bielej, farebné efekty či scénické režimy. To isté platí aj pre video, ktoré telefón dokáže nahrávať v maximálnom rozlíšení 320 x 240 bodov. Pri prezeraní obrázkov a videí využijete celý displej, keďže v možnostiach je aj funkcia zoomu a roztiahnutia na celú plochu displeja.

"Trojmegapixelovému fotoaparátu chýba autofókus."

Prehrávač hudby vám hudbu roztriedi podľa interpretov, žánrov, albumov a skladateľov. Podporované sú aj playlisty. Počas prehrávania si môžete zapnúť vizualizáciu, ktorá funguje aj ako grafický ekvalizér. Pri zapnutom prehrávaní na pozadí vám miniaplikácia v pohotovostnom režime zobrazuje názov skladby, obrázok, dĺžku a priebeh prehrávanej skladby. V nastaveniach si môžete zvoliť aj jeden z predvolených ekvalizérov. Samsung do balenia pridal aj redukciu na 3,5 mm jack, takže si môžete pripojiť aj vlastné slúchadlá. Kvalita zvuku cez dodávané slúchadlá je dobrá. Reprodukciou cez externý reproduktor by som Samsung S5350 zaradil medzi stredne hlasné mobily. V menu hudobného prehrávača nájdete aj aplikáciu na rozpoznávanie hudby - Find Music. Nepochopiteľne v zložke aplikácie je umiestnené aj FM rádio s RDS a Radio Textom (zobrazovanie názvu aktuálne hraných skladieb), ktoré hrá aj na pozadí.

"Výborný hudobný prehrávač dopĺňa FM rádio s RDS a Radio Textom."

Vnútorná pamäť telefónu ponúka slušných 100 MB, ktoré su zdieľané pre multimediálny obsah. Správy SMS majú vyhradenú vlastnú pamäť, do ktorej uložíte až 500 správ. Samsung opäť nepochopiteľne obmedzil pamäť organizačných aplikácií. Kalendár umožňuje uložiť iba po 100 záznamov schôdzok, výročí, dôležitých a súkromných záznamov. Aj poznámky a úlohy trpia obmedzením na 100 záznamov.

Telefónny zoznam má kapacitu na 2 000 viacpoložkových mien. Každý kontakt ponúka zopár detailov na uloženie. Chýbala mi možnosť pridať si dátum narodenia kontaktu spojená s uložením do kalendára. Taktiež som nikde nenašiel hromadné označovanie kontaktov. Jednotlivé záznamy si tak pri presune medzi dvoma telefónmi budete musieť kopírovať cez Bluetooth po jednom. Telefón vyhľadá kontakt iba podľa číselnej zhody, ale nechýba ani inteligentné vyhľadávanie "podľa hláskovania". Samotné telefonovanie na Samsungu S5350 je však pohodlné. Hlasitosť počas hovoru je dostatočne silná, a ani v hlučných priestoroch by sa vám nemalo stať, že by ste väčšinu hovoru prepočuli. Počas hovoru môžete s telefónom pracovať, avšak v obmedzenom režime. Funguje iba práca s hovorom, odosielanie SMS správ a práca s telefónnym adresárom. Nechýbajú profily, ktoré si môžete plne prispôsobiť.

"Telefón vyhľadáva kontakty iba podľa číselnej zhody, no nechýba ani inteligentné vyhľadávanie "podľa hláskovania"."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor správ SMS a MMS je jednotný. Po vložení snímky alebo tónu sa správa automaticky prekonvertuje na multimediálnu. Funguje taktiež zmenšovanie snímok pri prekročení hranice limitu pre MMS. V nastaveniach si môžete aktivovať doručenky, ako aj možnosť ukladania odoslaných správ. V profiloch si môžete nastaviť opakovanie pripomínania prijatej správy. Práve takéto nastavenie v každom profile sa mi páčilo - v noci v tichom režime tak napríklad opakované pripomínanie nehrozí. Z telefónu si v prípade núdze pošlete aj e-mail. Automaticky vám vaše správy môže sťahovať každých 30 minút, napríklad iba v domácej sieti. Nastaviť môžete aj limit sťahovania súborov. Praktická funkcia je aj možnosť nastavenia či sa má stiahnuť celá správa alebo len hlavička. Písanie dlhších mailov alebo správ vám isto nebude robiť problém. Klávesy, hoc nemajú žiaden extra výstup, majú dobrý odpor a rýchlu odozvu. Zaujímavou funkciou je aj tzv. blacklist, teda zoznam adries, od ktorých chcete filtrovať správy.

"Samsungu už tradične nechýba ani blacklist, teda zoznam blokovaných adries."

Zabudovaný internetový prehliadač NetFront zobrazuje stránky bez väčších problémov. Umožňuje vyhľadávať text na stránke a zoomovať jej obsah. Páčila sa mi aj možnosť rýchleho uloženia stránky do záložiek pri zadávaní adresy. Načítavanie stránok je vďaka dostupným technológiám rýchle. Využiť môžete 2G (GPRS, EDGE) alebo 3G (UMTS aj HSDPA). Na lokálne spojenia môžete využiť Bluetooth a microUSB konektor. Na Wi-Fi sa zabudlo.

"Pri prezeraní internetu môžete využiť nielen technológiu UMTS, ale aj HSDPA."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Z organizačných funkcií ponúka telefón okrem kalendára s mesačným, týždenným a denným náhľadom aj štandardný balíček pomôcok. Ten obsahuje poznámky, úlohy, svetový čas, kalkulačku a prevodník. Do kalendára si uložíte 400 záznamov. Tie pri mesačnom náhľade nezobrazuje v samostatnej lište. V aplikáciách nájdete ďalšie doplnkové funkcie ako diktafón, časovač, stopky, čítačku RSS či aplikáciu Google Maps. Budík má samostatnú položku v hlavnom menu. Môže byť opakovaný alebo jednorazový a máte možnosť veľmi podrobne nastaviť až 11 budíkov súčasne, ktoré vás zobudia aj pri vypnutom telefóne.

Medzi Java aplikáciami nájdete už tradične niekoľko hier, bohužiaľ však opäť len demoverzie. Minimalizácia, a teda ani multitasking nie je podporovaný.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Samsung Shark mi na jedno nabitie pri priemernom používaní (telefonovanie a SMS) vydržal tri dni. Pri malom a nedotykovom displeji by som očakával aj štyri, či dokonca až päť dní. Shark však obsahuje iba 900 mAh batériu.

Výhody:

- kovový zadný kryt,

- podpora 3G a HSDPA,

- redukcia na 3,5 mm jack v balení,

- FM rádio s RDS a RT,

Nevýhody:

- slabá viditeľnosť displeja,

- absencia aktívneho pohotovostného režimu,

- chýbajúci autofókus,

- obmedzená pamäť kalendára na 4 x 100 záznamov,

Orientačná cena: 108 € (epicentrum.sk)

Záver

Model Shark I s označením S5350 je mid-end, ktorý ponúkne základnú funkčnú výbavu plus zopár extra funkcií navyše. Obsahuje 2,2'' displej s QVGA rozlíšením, podporu sietí tretej generácie s nadstavbou HSDPA a trojmegapixelový fotoaparát, ktorému však chýba autofókus a blesk. Multimediálnu výbavu dopĺňa výborný hudobný prehrávač a FM rádio s RDS a RT. Potešila ma aj kvalitná konštrukcia s kovovým zadným krytom batérie. Samsung Shark je dobrý telefón a jeho cena ho robí ešte lepším. Za cenu okolo 110 € toho ponúkne skutočne dosť. Samsung Shark vidím taktiež aj ako ideálného adepta na eurový mobil.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.07.2010 - 14:39

Rast0: Pane boze.3 modely s rovnakym nazvom a ocislovane.Tragedia.

anonymous15.01.2010 - 15:33 Trvalý odkaz

izo: už sa im minuli názvy, tak šetria - I,II,III

anonymous15.01.2010 - 20:13 Trvalý odkaz

bolek: Dobre by znelo aj Samsung Pirana... :D

anonymous15.01.2010 - 20:56 Trvalý odkaz

Ashlee: Co sa vam nezda? Ved vsetky tri modely su z jednej edicie a dizajnovo su si podobne ;). Podla mna je dobre ak vyrobia low,mid aj high-mid end,proste pre kazdeho nieco. Nie kazdy potrebuje super fotak a ine funkcie,niekoho zaujimaju len hovory,sms a dizajn, niekoho ani ten nie ;).

anonymous16.01.2010 - 12:00 Trvalý odkaz

marvin: tak shark bude skor len oznacenie modelovej rady :) nazvy su rozne Sxxxx, Syyyy atd. :) ... inak tie telefony su velmi pekne, skoda len tohto, keby mal AF tak ho hned beriem.

Celá diskusia 11 príspevkov