Ťažký život s BlackBerry Classic

Recenzia biznis smartfónu s OS BlackBerry 10, hardvérovou klávesnicou a slušným 8 Mpix fotoaparátom, ktorý má nielen výhody, ale aj zopár obmedzení.

V článku Ľahký život s BlackBerry Classic ste si mohli prečítať moje pozitívne skúsenosti po mesačnom používaní. Ako každé zariadenie, tak ani BlackBerry Classic nie je ideálne. Počas používania som postupne prichádzal aj na veci, ktoré by ma možno od kúpy odhovorili. V nasledujúcich riadkoch sa na ne bližšie pozrieme.

ikona

Základné info: BlackBerry ClassicBiznis smartfón s hardvérovou QWERTZ klávesnicou, 3,5'' displejom s pomerom strán 1:1 a rozlíšením 720 x 720 bodov, OS BlackBerry 10, dvojjadrovým procesorom, 8 Mpix fotoaparátom, podporou LTE, NFC a 2 515 mAh batériou.

Slovenská lokalizácia

Chýbajúcu slovenčinu v prostredí osobne nepovažujem za výrazný nedostatok, no niekomu môže chýbať. Treba však zdôrazniť, že v jazykoch automatickej úpravy textu slovenčina nechýba, čo je podľa mňa dôležitejšie. Ja som používal telefón s češtinou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Obmedzená ponuka aplikácií

Pre mňa jedným z najvýraznejších nedostatkov je určite obmedzená ponuka aplikácií v obchodoch BlackBerry World a Amazon Store. Chýbajú mi tu rozhodne aplikácie od Googlu, bankové aplikácie, aplikácie so spravodajstvom a mnoho iných, ktoré sú u ostatných platforiem samozrejmosťou. A ak aj náhodou na niektorú natrafím, nefunguje tak, ako som zvyknutý.

Napríklad namiesto klasického Dropboxu je k dispozícii aplikácia Connect do Dropbox, ktorá v podstate zobrazuje obsah Dropboxu v správcovi súborov a neponúka žiadne pokročilejšie funkcie z aplikácie z iných platforiem. Áno, máme tu podporu inštalovania Android aplikácií, ale v nasledujúcich riadkoch zistíte, že nejde o plnohodnotnú funkcionalitu.

Možnosť inštalácie Android aplikácií má svoje obmedzenia

Na internete som našiel niekoľko návodov, ako do telefónu dostať Android aplikácie, no nakoniec som ostal pri dvoch riešeniach. Prvé, časovo nenáročné riešenie spočíva vo vyhľadaní inštalačného súboru vo formáte .apk na internete, následné skopírovanie do telefónu a jednoduchá inštalácia. Problémom môže byť vyhľadanie inštalačného súboru vašej obľúbenej aplikácie. Tie najznámejšie by ste však mali nájsť bez problémov. Otáznou ostáva vierohodnosť pôvodu takéhoto súboru.

Úspešná inštalácia aplikácie ešte nie je dôvodom na radosť. Pokojne sa môže stať, že aplikáciu vôbec nespustíte, prípadne po spustení automaticky spadne. Samostatnou kapitolou je inštalácia aplikácií od Googlu. Tie väčšinou na fungovanie potrebujú mať nainštalované Google Services a mne sa to nepodarilo. To znamená, že som automaticky mohol zabudnúť na komunikáciu cez Hangouts či používanie Google Máp. Na inštalácii Google Services sú závislé aj iné aplikácie. Ja som na problémy narazil pri inštalovaní cestovných poriadkov CG Transit a napríklad aj pri šikovnom počasí SHMUdroid.

Po úspešnom nainštalovaní a používaní Android aplikácií treba mať na pamäti, že aktualizácie nie sú podporované a jediným riešením je pravidelne sledovať vydanie nových verzii a ich následné nahradenie. Preto som namiesto inštalácie .apk súborov neskôr zvykol používať oveľa jednoduchšie riešenie.

Ide o aplikáciu Snap, ktorá je v podstate akýmsi Google Play klientom pre BlackBerry. Najprv je potrebné stiahnuť aplikáciu do počítača a pomocou počítača ju aj nainštalovať do telefónu. Nebudem rozpisovať podrobný návod, ten nájdete na internete. Napríklad na výbornej stránke: BlackBerryCzech.cz. Po nainštalovaní v telefóne je potrebné sa prihlásiť pomocou Google účtu. Následne je už možné prezerať ponuku aplikácií zoradenú do rôznych kategórií. Po zvolení aplikácie sa v pravom hornom rohu zobrazí možnosť stiahnuť aplikáciu. Pozor, po stiahnutí sa automaticky nespustí inštalácia, preto je dobre počkať, spustiť aj inštaláciu a až následne hľadať a inštalovať ďalšie aplikácie.

Výhodou oproti obyčajnému inštalovaniu .apk súborov je aj zoznam nainštalovaných aplikácií a dostupnosť ich aktualizácií. Tu je však postup opäť rovnaký. Kliknutím iba stiahnete aktualizáciu, ktorú je potrebne opäť ručne nainštalovať. Pri troche trpezlivosti viete do telefónu dostať vaše obľúbené aplikácie, ale ak ste na nich naozaj závislý tak ako ja, z dlhodobého hľadiska to nepovažujem za komfortné riešenie a určite by som porozmýšľal, či BlackBerry je pre mňa tým správnym riešením.

Po nainštalovaní Android aplikácií treba rátať aj s pomalšími reakciami, trhaným otváraním, prípadne trochu divným správaním. To sa mi stalo pri aplikácií Spotify. Po úspešnom nainštalovaní a prihlásení sa pomocou účtu som spustil prehrávanie. Pri každej nasledujúcej pesničke sa táto notifikácia zobrazila aj v BB Hube, a tak po pár minútach som mal ešte nedávno prehľadný Hub zaprataný tuctom notifikácií. Na internete som našiel návod, podľa ktorého je potrebné stiahnuť aplikáciu, pomocou ktorej sa viete dostať do nastavení aplikácie, tak ako v správcovi aplikácií na Androide, a tam je potrebné vypnúť zobrazovanie notifikácií. Opäť nie najjednoduchšie riešenie.

Ako pracovný nástroj určite áno, na zábavu skôr nie

Počas používania BlackBerry ma čakal aj výlet do Berlína a ja som už po skúsenostiach z predošlých dní vedel, že na fotografovanie momentiek použijem rozhodne iný telefón. BlackBerry Classic určite poslúži na snímanie nejakých pracovných dokumentov alebo zachytenie pár momentiek, no ak máte v pláne veľa fotiť, Classic nebude tým správnym riešením. Napriek tomu som s ním čo-to nacvakal.

V prehľadnom menu som pri prvom spustení bol zvedavý najmä na možnosti rozlíšenia a pomery snímania, keďže telefón disponuje netradičným displejom s pomerom strán 1:1. V nastaveniach je možné vybrať si z troch pomerov, 1:1, 4:3 a 16:9. Ja som používal režim 4:3, ktorý sníma v plnom osemmegapixlovom rozlíšení. Pri pomere strán 1:1 majú fotografie veľkosť 2 448 x 2 448 bodov a pri 16:9 je to 3 072 x 1 728 bodov. Fotografie zhotovené počas dňa sú použiteľné, no s ubúdajúcim svetlom výrazne nastupuje šum a snímky v noci sú podpriemerné. Na fotoaparáte sa mi páčila funkcia automatického rozpoznávania scény, kedy telefón vedel vyhodnotiť, že je potrebné použiť HDR alebo napríklad nočný režim. HDR-ko robilo svoju prácu dobre a pri snímaní fotografií v protisvetle určite pomohlo.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 42 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 120 MB / min.)

Displej s pomerom strán 1:1 neponúka ani ideálne podmienky na sledovanie filmov. Priznám sa, na displeji som pozrel iba pár videí na YouTube.

BlackBerry Hub trochu sklamal

Bohaté možnosti BlackBerry Hubu, prehľadný zoznam všetkých potrebných činností a mnoho ďalších zaujímavých funkcií, to všetko sa mi na Hube páčilo. Lenže ako som si neskôr všimol, s určitými kontami má trochu problém. Menovite najmä s Facebook Messengerom. Často sa mi stávalo, že správy chodili oneskorene, prípadne mi na zablokovanej obrazovke svietila notifikácia o správe, na ktorú som cez iné zariadenie už dávno odpovedal. Rovnako aj informácia o prečítaní sa pod správou zobrazila trochu neskôr. Na animované Gify môžete tiež rovno zabudnúť. Podobne to bolo aj pri prijatom e-maile na Google. Notifikácia svietila aj vtedy, ak už som ju na počítači prečítal.

ikona

Recenzia: Ľahký život s BlackBerry ClassicRecenzia smartfónu s hardvérovou klávesnicou s trackpadom, pevnou konštrukciou, možnosťou inštalovať Android aplikácie a výborným displejom.

Orientačná cena: 365 €

Záver

Najväčší nedostatok tohto telefónu nebude v ňom samotnom, ale skôr v zle odhadnutej kúpe. Pri BlackBerry Classic by ste si mali veľmi dobre uvedomiť, do čoho idete. Je to skrátka pracovný nástroj a presne takto sa k nemu treba stavať. V obchode s aplikáciami vám zrejme bude chýbať množstvo titulov známych z Androidu alebo iOS, pri fotografovaní zistíte, že to na konkurenciu trochu stráca a ani sledovanie obľúbenej časti seriálu na displeji s pomerom strán 1:1 nebude bohviečo.

Za zapožičanie smartfónu ďakujeme Telekomu!

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

panorama

Diskusia k článku:

Vladis 27.12.2015 - 23:46

Mal som spominany smartfon a mozem povedat ze bol skvely ako pracovny nastroj no na zabavu to veru nebolo. A vydrz baterie uplne sklamanie nevydrzal ani jeden den. Dokonca aj znami ho ma a strasne sa stazuje na baterku. Resp. Na vydrz.

ondrakomous28.12.2015 - 11:00 Trvalý odkaz

blackberry ma oproti androidu vyhodu, ze dela co presne ma, takze kdyz uzivatel nastavi telefon do uspornyho rezimu, vypne data, vypne synchro, tak opravdu usetri, srovnej to s treba touchwizz, to zere samo o sobe, jednak pameti a druhak baterku. S jednou veci nemuzu v recenzi souhlasit a tou je kvalita snimku, pan recenzent by se mel vratit zpatky na zem, protoze BB foti opravdu vyborne, jestli tohle jsou podprumerny fotky, tak by se mel podivat miunulych a predminulych recenzi na fony.sk. jediny co vidim ja jsou misty prepaly a ty vznikaji pravdepodobne spatnym nastavenim mereni expozice, napr. zvyraznenym stredovym merenim.

Tomas28.12.2015 - 12:32 Trvalý odkaz

TW zere RAM, suhlasim, ale s tym, ze zere baterku nie. Mozno na na starych Samsungoch ano, ale na mojej S6e+ pocas necinnosti je spotreba fakt uplne minimalna (1, max 2% pocas noci, co je 8 - 9 hodin). Najviac mina baterku samoztejme rozsvieteny biely display pocas vyuzivania datoveho spojenia, napr. Messenger. Pardon za offtopic, len som chcel ni3co napisat k tomu TW.

ondrakomous28.12.2015 - 12:52 Trvalý odkaz

souhlas. ale TW je chaos, samej prilepek, dodelek, zlepsovak, nepusobi tak dobre ucelene jako BB os. Blackberry je daleko sofistikovanejsi system, ale vzdycky zalezi na pouziti daneho uzivatele. u blackberry pokud se naucis gesta, funkce, tak ty mechanismy fungujou automaticky. jednim gestem ses napr. ve fotaku, dalsim v hubu, celej ten system je krasne propojenej. podle me se vyplati investovat do zarizeni,na ktery je opravdu spolehnuti, kdyz treba na androidu posilam prilohu z androidu, tak mi kolikrat nejde ani poslat, protoze ten system je proste "dementni". blackberry opravdu chrani soukromi uzivatelu, jejich data, google je presny opak, vsechny tvoje data sleduje, v tom vidim nejvetsi rozdil, kdyz to napisu trosku metaforicky, tak je to noc a den. noc je google. do dneska si vycitam, ze jsem prodal z10, to byl naprosto skvelej telefon, kterej jsem fakt vyuzival vetsinu roku, jak to zaznelo v predchozim clanku, bb je proste skvely pracovni nastroj. sel bych do classiku, nebo passportu, protoze vim, ze si mi ta investice vrati. ani ty multimedia nejsou uplne spatny, treba hudebni prehravac od BB mi vzdycky vyhovoval, nebo aplikace pro foceni bohate dostacujici. jsou i kvalitni offline mapy, ktery jsou treba v BB marketu, jenom clovek nezna ty aplikace, protoze je na neco zvykly z androidu.

Peter29.12.2015 - 09:19 Trvalý odkaz

Velmi zla je aplikacia Telefonovania: ukazuje podobny zoznam ako Hub, pletie sa to, minimalizuje sa inym tlacidlom ako ostatne aplikacie co tiez myli, neprehladne a dlho prerusuje hovor, ak ho chcete ukoncit, no a hlavne zamyka telefon pocas hovoru!, mozno mam chybu softwaru, no robi to aj po zmene nastavenia, pocas hovoru pri uchu telefon zamkne, akoby sa nepouzival, hladat odomykanie rychlo a stav hovoru, ak chcete prerusit niekedy si ho nechtiac najpr minimallizujete a hovor stale bezi...
No a tazke psycho je vstavana aplikacia kalendar - chybne aktualizuje udalosti prepojene s aplikaciou Tasks, a ma velmi zle ovladanie trackpadom, prakticky sa neda navigovat, neviete sa presuvat cez dni, tyzdne, mesiace, po nahlade dna sa neviete vfatit a nechtiac anj neviete ako sa stratite o cele tyzdne, pomoc je len klikanie na displej a caste pouzivanie funkcie Go to date na Today, aby som sa vobec dokazal vratit.

Celá diskusia 6 príspevkov