Motorola FM100

Recenzia hudobného príslušenstva Stereo handsfree s FM prijímačom s výbornou cenou určené nielen pre Motoroly.

Už dlhší čas som sa chystal zrecenzovať unikátne zariadenie, ktorého cena ma veľmi milo prekvapila. Predáva ho Motorola, u nás ho kúpite napr. u distribútora Roden s.r.o za zaujímavých 759 Sk s DPH.

fotka fotka

Ide o "káblikové" stereo handsfree s dvoma slúchadlami, ktoré obsahuje aj AAA batériu a telo so samotným FM prijímačom, ovládacími prvkami a displejom. Popíšem konštrukciu celého zariadenia, pričom začnem u mini-jack konektora:

Konektor nemusí byť zasunutý do žiadneho prístroja, keďže FM100 neodoberá energiu z mobilu. Slúži len na využitie zariadenia aj ako handsfree (v tomto prípade už len mono v ľavom slúchadle). Preto je možné rádio počúvať aj bez pripojenia k fónu.

fotka fotka

Za asi 20 cm kábla sa nachádza modul s jednou AAA batériou. Jeden kus by ste mali nájsť aj v predajnom balení.

Za asi 30 cm dlhým káblikom nasleduje centrálna stanica. Tá je podľa mňa príliš veľká, svoj účel však spĺňa. Obsahuje štipec, ktorým sa prichytí napríklad k odevu. Z ovládacích prvkov používate dve šípky a koliesko pre reguláciu hlasitosti. Displej uvádza len naladenú frekvenciu a nie je podsvietený.

fotka fotka

Ďalej, za asi 40 cm dlhým káblom je umiestnený mikrofón s prijímacím tlačidlom. Jeho podržaním rádio zapnete a krátkym stlačením vypnete.

Za týmto prvkom sa kábel rozdvojuje. K ľavému slúchadlu smeruje asi 10 cm káblik, k pravému podstatne dlhší. Ten vediete za krkom k pravému uchu. Takýto systém je už v hudobnej brandži využívaný niekoľko rokov a osvedčil sa aj v prípade stereo handsfree (napr. Sony Ericsson).

fotka fotka

Praktické skúsenosti

Príjem

Vyhľadávanie staníc je primerané podmienkam a možnostiam zariadenia. Nečakal som zázraky. Páči sa mi, že rádio nevyhľadá len "najčistejšie stanice", keďže napríklad pri jazde dopravným prostriedkom sa často striedajú miesta s lepším a horším signálom. Podržaním šípky teda rádio vyhľadá najbližšiu slušne zachytiteľnú stanicu. Vyhľadávanie je bleskové. Stláčaním šípky vyhľadávate ručne. Anténa sa nachádza v kábliku, preto je dôležité aj jeho umiestnenie.

Reprodukcia

Maximálna hlasitosť je dostatočná, manuálna regulácia má aj svoje výhody. Takmer okamžite ste schopní stlmiť reprodukciu na minimum a regulácia rukou je jednoznačne citlivejšia než pomocou digitálnych stupňov. Nečakajte od tohto zariadenia zvuk ako z "dvojtisícových" slúchadiel, avšak na počúvanie rádia v dopravnom prostriedku či na hoteli alebo internáte ich považujem za slušné. Pri zmene hlasitosti sa nemení pomer hĺbok výšok, a tak si najlepšie hĺbky užijete paradoxne aj pri najvyššej hlasitosti.

Telefonovanie

Celkom vtipné mi pripadá, že po prijatí hovoru sa rádio nestlmí. A tak v pravom uchu počujete hudbu a v ľavom zmes hudby a volajúceho. Po stlmení rádia počujete samozrejme len hovor. Hlasitosť hovoru regulujete na mobile.

Napájanie a výdrž

Výdrž hodnotiť nebudem, keďže za pár dní testovania ju neviem presne oceniť. Napájanie z AAA batérie má svoje výhody aj nevýhody. Niekomu môže vyhovovať šetrenie energie batérie mobilu, niekto by radšej znížil hmotnosť zariadenia a využil energiu batérie mobilu. Na dlhších cestách je pochopiteľne výhodnejšie napájanie z AAA batérií, ktoré jednoducho vymeníte.

fotka fotka

Výhody:

- cena,

- univerzálnosť,

- max. hlasitosť,

- šetrenie energiou batérie fónu.

Nevýhody:

- rozmery,

- veľa dielov,

- nepodsvietený displej,

- hovor len v jednom slúchadle.

Cena:

759 Sk s DPH (Roden s.r.o)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.07.2005 - 00:03

ywi: Celkom zaujímavé zariadenie, ale nikde som sa nedozvedel pre m?a ve?mi podstatnú informáciu a to, ?i je možné uklada? stanice do pomäti.

anonymous07.07.2005 - 16:03 Trvalý odkaz

riso: Nedozvedel, lebo sa neda. :)

anonymous25.09.2005 - 21:20 Trvalý odkaz

jana hodosyova: pekny vecer vam prajem ja som si kupila hasffre s radiom som stim spokojna aj ked ma tie kabliky dlhe mne to nevadi pre mna je dvolezite ze to funguje radijo hraje velmi dobre a cisto aj hlasno som rada ze je to na baterku aspon usetrim na mt

anonymous31.03.2006 - 15:23 Trvalý odkaz

Pepei: Chcel bz som vediet ci to bude ist aj na motorole razr V3

Celá diskusia 4 príspevky