Sony Ericsson Hazel

RECENZIA high-endu 3G slajder s 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom, podporou HSPA, GPS, Wi-Fi, DLNA a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 102 x 50 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 138 mm,

hmotnosť: 120 gramov (zistená: 121 g),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 38 x 52 mm, uhlopriečka 2,6'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 280 MB + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage, Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: GPS, svietidlo, akcelerometer,

batéria: BST-43, Li-Pol, 1 000 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru / 430 h pohotovosti,

SAR: 0,68 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, 3,5 mm jack, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna, bez slovenčiny

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka EP300, stereo slúchadlá HPM-60, potrebné dokumenty.

Hazel je nový vysúvací high-end od Sony Ericssonu zaradený do ekologickej kategórie GreenHeart (malé balenie, nabíjačka sa po ukončení nabíjania odpojí a pod.). Tiež je to jeden z mála bežných telefónov odolný voči ošplechnutiu vodou. Na prvý pohľad ma zaujal najmä väčším displejom, podporou Wi-Fi a atraktívnou cenou. Neskôr sa pridali pozitívne dojmy z nových technológií ako DLNA či podpory sociálnych sietí.

novinky na prvý pohľad nijako nevybočuje z priemeru, neskôr však zistíte podpisový vzor dizajnu v štýle kriviek ľudského tela, resp. ruky. Sony Ericsson opäť vsadil na zaoblený tvar zadnej strany telefónu, ktorý spríjemňuje držanie prístroja. Na test sme mali sýtočervenú verziu. V tejto farebnej verzii mi Hazel náramne pripomínal starší Walkman W910i. Prednej strane totiž opäť dominuje veľký displej, pod ktorým sa nachádzajú ovládacie tlačidlá v tradičnom rozložení. Na pravej strane sa usídlila spúšť fotoaparátu a tlačidlá na ovládanie hlasitosti či priblíženia. V spodnej časti zadnej steny môžete nájsť kvalitný reproduktor, v hornej zasa objektív päťmegapixelového fotoaparátu s LED bleskom. Sklamala ma prítomnosť Fast portu, ktorý sa nachádza na ľavej strane telefónu. Škoda, že sa Sony Ericsson nerozhodol pre kombináciu 3,5 mm jacku a microUSB konektora, ktorá bude štandardom až pre nasledovníka testovaného modelu. Konštrukčným materiálom Hazelu je plast. Napriek tomu radím telefón k tým kvalitnejším. Nesklamal ani vysúvací mechanizmus. Po odňatí zadného krytu potešil slot na microSD karty.

"Sony Ericsson opäť vsadil na zaoblený tvar zadnej steny."

Hazelu musím jednoducho pochváliť. Písanie na nej je pohodlné, a to vďaka ideálnej veľkosti, tuhosti a tichosti jednotlivých tlačidiel. Zaujímavosťou je jemne ružové podsvietenie alfanumerickej časti. Čierna verzia bude zrejme používať biele podsvietenie. Blokovanie klávesnice je štandardné "sonyericssonovské".

Konečne sme sa dočkali Sony Ericssonu s väčším

. Uhlopriečka displeja dosahuje 2,6 palca, no používa rozlíšenie klasických 240 x 320 bodov. Na tak veľkom displeji by som už uvítal viac zobrazovacích bodov. Viditeľnosť displeja na slnku je výborná. Jas môžete nastaviť v piatich stupňoch. Hazel navyše obsahuje aj senzor, ktorý podsvietenie riadi automaticky. Menu, a vlastne celé prostredie, je zhodné s aktuálnymi modelmi a neprináša žiadnu inováciu. Pribudol však nový widgetový pohotovostný režim. Na domácej obrazovke si môžete nechať zobraziť (aktuálne) jednu z piatich miniaplikácií. Na výber máte Facebook, MySpace a Twitter klientov, kalendár či aplikáciu . Tá zobrazuje koľko krokov ste dnes prešli a koľko gramov automobilového CO2 tým ušetrili. Medzi jednotlivými aplikáciami môžete jednoducho a rýchlo prepínať. Okrem widgetov si môžete namiesto tapety umiestniť jednu z niekoľkých pripravených Java aplikácií. Menu telefónu je prispôsobiteľné. Možnosti zobrazenia sú štyri - z témy, rozloženie 3 x 4, po jednej ikone alebo horizontálne rotujúci zoznam.

"Na domácej obrazovke si môžete nechať zobraziť jeden z piatich widgetov"

Päťmegapixelový

robí fotografie pomerne vysokej kvality. Prítomný je aj autofókus a LED blesk. Hazel síce nie je fotomobil, no v sa môžete okrem tradičných možností prispôsobenia stretnúť aj s funkciou detekcie tváre, zápisom GPS súradníc do EXIF-u či výberom scénických režimov. Sony Ericsson skončil so Cyber-shotmi a takéto široké možnosti prispôsobenia fotografovania nájdeme už aj v bežných prístrojoch. Páči sa mi, že zvolené nastavenia si telefón pamätá aj pri vypnutí fotoaparátu. S Hazelom môžete nahrávať aj VGA video, a to dokonca so stereo zvukom. Počas nahrávania je možné tiež ponechať aktívny blesk. Okrem využitia efektov, vyváženia bielej a časovaču môžete pri nakrúcaní využiť aj nočný režim či deaktiváciu mikrofónu.

"Kvalitný fotoaparát ponúka široké možnosti prispôsobenia."

O prezeranie súborov sa stará

, ktorá prehľadne triedi súbory. Prezerané fotografie a videá automaticky otáča akcelerometer. Fotografie je možné dodatočne otáčať či upravovať pomocou funkcie Photo fix. Svoje snímky vytlačíte či odošlete prostredníctvom Bluetooth alebo internetu na servery Twitter či Facebook. Videá dokáže Hazel prehrať z pamäte telefónu alebo internetu pomocou aplikácie YouTube, ktorá je implementovaná v galérii.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,7 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 21 fps, ??? kbps; zvuk: stereo, AAC, ??? kbps; celkovo: 12 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

je súčasťou galérie. Hudobné prehrávače sú v Sony Ericssonoch už tradične kvalitné a ponúkajú širšie možnosti prispôsobenia. Okrem ekvalizéru a režimu prehrávania si môžete vybrať aj jednu z niekoľkých vydarených tém prehrávača. V zozname skladieb je možné vyhľadávať postupným zadávaním znakov, čo pri veľkom množstve hudby na pamäťovej karte iste oceníte. Veľkou výhodou Sony Ericssonov je, že dokážu bočným tlačidlom regulovať hlasitosť, resp. preskakovať skladby aj pri zablokovanej klávesnici. Staré známe dodávané slúchadlá klasického tvaru sú pomerne dobrej kvality. Škoda, že chýba redukcia na 3,5 mm jack. Svojou kvalitou nesklame ani reproduktor na zadnej strane mobilu. Jeho hlasitosť je dostatočná natoľko, aby ste telefón neprepočuli aj v hlučnejšom prostredí.

"Sklamala ma absencia 3,5 mm jacku. Namiesto nej nájdete na tele Fast port."

FM rádio nájdete v položke Zábava. Stanice dokáže automaticky naladiť. Prítomné je aj RDS, ktoré zobrazuje názov naladenej stanice. Na identifikáciu neznámych piesní z rádia určite radi využijete funkciu TrackID. Rádio funguje aj minimalizované.

Na navigovanie v mobile môžete využiť rovno dve pripravené aplikácie v pamäti telefónu. Klasickou možnosťou riešenia navigácie v mobile bez operačného systému sú Google Maps, ktorých hlavnou nevýhodou je online sťahovanie máp. Druhou aplikáciou je

, ktorý tiež sťahuje mapy (od Navtequ) online, no navigovanie touto aplikáciou je pohodlnejšie a navyše funkčne vybavenejšie. Ponúka mnohé funkcie známe práve z navigácií určených smartfónom. Wisepilot dokáže kalkulovať trasy, ponúka 3D zobrazenie mapy či rôzne detailné nastavenia mapy a GPS modulu. Vyhľadávanie polohy je rýchle, systému napomáha aj asistované GPS, ktoré si v nastaveniach môžete deaktivovať. V novom telefóne je však licencia pre Wisepilot len na 30 dní, ďalšiu si musíte zakúpiť. Ale ak potrebujete navigáciu raz-dvakrát ročne, nebude kúpa týždňovej licencie za pár eur problémom, ale skôr výhodou. Vždy je to lacnejšie než kúpa novej navigácie. Udáva sa, že 1 000 km s prevahou diaľnic spotrebuje asi 1 MB dát. Zabudovaný modul využíva aj aplikácia Tracker, ktorá vás bude vďaka spolupráci s údajmi z GPS trénovať.

"Na navigovanie môžete využiť zabudovanú aplikáciu Wisepilot, hoci bezplatne len na 30 dní."

Vnútorná pamäť ponúka úctyhodný úložný priestor o veľkosť okolo 250 MB. Túto pamäť je možné doplniť microSDHC kartami až do 16 GB. V balení však žiadnu nenájdete.

taktiež neprináša žiadne zmeny. Dokáže uložiť 1 000 kontaktov so 7 000 číslami. Jednotlivým kontaktom môžete priraďovať viacero údajov, nechýba vyhľadávanie postupným zadávaním znakov. Na domácej obrazovke môžete vyhľadávať kontakty zadávaním znakov ako so slovníkom T9. Nechýbajú ani profily, ktoré si môžete plne prispôsobiť, no nie časovať. Do tichého režimu sa rýchlo dostanete podržaním mriežky v pohotovostnom režime.

"Nechýba inteligentné vytáčanie kontaktov z domácej obrazovky."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Prijaté SMS a MMS správy sú združené v

. Zobraziť ich môžete v tradičnom zozname alebo formou konverzácií. Editor správ je taktiež spoločný, stačí pridať predmet či súbor a správa sa automaticky zmení na multimediálnu. Medzi editovaním textovej a multimediálnej správy môžete prepnúť aj manuálne. Pamäť prijatých správ je limitovaná voľnou pamäťou telefónu. Na ukladanie vašich správ môžete použiť aj microSD kartu. Sony Ericsson prešiel zo slovníka T9 na tzv. Quick text. Veľká zmena to však nie je.

"Prijaté správy si môžete nechať zobraziť v konverzáciách."

E-mailový klient automaticky stiahne nastavenia populárnych serverov. Po úspešnom nastavení konta ponúkne automatické stiahnutie posledných 100 správ do pamäte. Limit sťahovania počtu a veľkosti správ si dokážete zmeniť v nastaveniach. Interval automatického sťahovania začína na piatich minútach. Svoje e-maily môžete ukladať do oboch pamätí. Klient podporuje POP3 aj IMAP4, nechýba ani možnosť vytvoriť si viacero účtov. Hazel si bohužiaľ neporadí s office dokumentami, a tak prílohy môžete maximálne uložiť na pamäťovú kartu.

si bez problémov poradí s webovými a wapovými stránkami. Podporovaný je režim na výšku, a vďaka akcelerometru aj na šírku. Možnosti NetFrontu sú široké, páči sa mi pohyb po obrazovke pomocou šípky. Podržaním mriežky sa zobrazí náhľad na celú stránku. Sony Ericsson Hazel vďaka výbornej podpore konektivity môžete využiť aj ako modem. Podporuje prenosy nielen cez UMTS, ale aj HSDPA, HSUPA a dokonca aj Wi-Fi. Nič teda nebráni rýchlemu prezeraniu internetu. S počítačom spojíte telefón pomocou Bluetoothu či USB kábla, ktorý telefón aj nabíja. Ak holdujete technológii DLNA, môžete pomocou prepojiť Hazel s inými zariadeniami v domácnosti. Zdieľanie pamäťovej karty cez Wi-Fi je určite zaujímavá funkcia.

"USB kábel telefón aj nabíja."

Budík nájdete v sekcii organizéra. Budení môže byť až päť. Každému možno nastaviť čas, tón, hlasitosť, obrázok, textovú poznámku a odklad budenia. Hazel vás môže zobudiť aj rádiom.

zobrazuje aktívne záznamy v mesačnom náhľade len zvýraznením dňa. Mesačný náhľad sa už roky nezmenil a to je chyba. Možnosti kalendára sú slabé, dokáže iba zmazať všetky údaje. Výhodou je napríklad synchronizácia s Google Calendar a už spomínané prepojenie s widgetom na domácej obrazovke. V menu organizéra nájdete aj tradičnú výbavu Sony Ericssonov. Nechýbajú úlohy, stopky, časovač odpočítavania, kalkulačka či poznámky, ktoré si môžete umiestniť aj na domácu obrazovku. V ponuke som na moje prekvapenie našiel aj svietidlo, ktoré využíva LED blesk na zadnej strane mobilu. Svietidlo dokáže svietiť trvale, 1 minútu alebo vyslať SOS signál.

"Ako tapetu si môžete nechať zobraziť aj niektorú z Java aplikácií."

V organizéri nájdete aj zoznam aplikácií. V pamäti je ich pripravených niekoľko. Ako je už štandardom tejto značky, niektoré z nich môžete umiestniť na pohotovostný displej ako tapetu. V telefóne nájdete tieto aplikácie:

- AccuWeather,

- Calendar Wallpaper,

- Checkbook,

- EcoMate,

- Facebook,

- Green Calculator,

- Grocery List

- Neo Reader,

- Standby Worldclock 3D,

- Tracker,

- Wisepilot,

- Youtube.

Funkčná minimalizácia a multitasking aplikácií je už tradične prítomná v telefónoch od Sony Ericssonu, Hazel nie je výnimkou. Na prepínanie aplikácií používame tradičné tlačidlo Menu činností.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 5 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Hazel svojou výdržou nesklamal. Pri bežnom používaní - zopár hovorov denne, niekoľko SMS, občasná kontrola mailov a príležitostné wapovanie - mi vydržal na jedno nabitie približne dva-a-pol dňa. Pri nonstop aktívnom Facebook widgete počítajte s výdržou nižšou minimálne o jeden deň.

Výhody:

- aktívny pohotovostný režim,

- široké možnosti prispôsobenia fotoaparátu,

- kvalitný a hlasný reproduktor,

- inteligentné vytáčanie,

- minimalizácia a multitasking.

Nevýhody:

- Fast port,

- chýba prehliadač dokumentov,

- slabé možnosti kalendára,

- iba QVGA rozlíšenie displeja.

Orientačná cena: 199 € (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson Hazel je high-end s päťmegapixelovým fotoaparátom s autofókusom a podporou GPS. O rýchle dátové prenosy sa stará technológia HSPA a Wi-Fi. Novému modelu rovnako nechýba podpora Facebooku či Twitteru. Za pomerne zaujímavú cenu ponúkne Hazel mnoho funkcií, ktorých sa nedočkáte ani v drahších high-endoch (nesmartfónoch). Mňa si Hazel získal najmä podporou Wi-Fi, väčším displejom a novým aktívnym pohotovostným režimom.

Druhý názor

Richard Hombauer: Hazel je fajn slajder, ktorý v aktuálnej záplave dotykových telefónov prináša príjemnú, sčasti konzervatívnu zmenu. Domáca obrazovka konečne obsahuje aj nasledujúce udalosti v kalendári, ktorého mesačný náhľad je však už roky nezmenený a, pravdu povediac, zastaraný. Hazel ponúka veľký a za-každých-podmienok-výborne-čitateľný displej, slušnú výdrž na jedno nabitie, inteligentné vyhľadávanie kontaktov z domácej obrazovky, veľmi pekne fotí, natáča kvalitné video... Snímky môžete zdieľať na Picase, nechýba podpora Facebooku, pre fajnšmekrov je tu podpora DLNA. Rýchlosť vyhľadania Wi-Fi siete je priam kozmická. Najväčším nedostatkom Hazela je zastaraný Fast port konektor, ktorý poteší len človeka s nakúpeným príslušenstvom tejto značky. E-mailový klient by si zaslúžil prehliadač dokumentov, aj keď to môže zachrániť aplikácia Gmail, ktorá dokáže dokumenty previesť na HTML a zobraziť ako text. Teda, len ak ste používateľom e-mailovej schránky od Google. Rozlíšenie displeja mi nijak neprekážalo, možno by potešil vyšší displej (šrokouhlý) s rozlíšením 240 x 400 b. Najmä pri prezeraní web stránok cez Wi-Fi. Ale jednoznačne musím povedať, že za tie peniaze sa Hazel oplatí. Konečne je tu na trhu opäť niečo normálne.

Produktová stránka: Sony Ericsson Hazel

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Skúsenosti so Sony Ericssonom Hazel

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.05.2010 - 02:51

...ludia,ide my na Hazel-y slabo repracik,slabo pocujem druhu stranu.Nastavenie na max! Mal niekto podobnu chybu ,ako ju odstranit???

anonymous14.12.2009 - 22:56 Trvalý odkaz

škót: mna by len zaujimalo,kto vymysla nazvy na jednotlive telefony tejto znacky...

anonymous14.12.2009 - 22:59 Trvalý odkaz

mirec: to je hajzel je hazel sak nie ten do 38 E od 26 E by mohol byt ale nie kks sak v orange nic neni dobre s wi-fi za dobru cenu

anonymous14.12.2009 - 22:59 Trvalý odkaz

graffoo: aj tento je odolny voci ospliechaniu a pribudol widget manager. otazkou je cena. kedze high-end SE vedia atakovat smartfony (W995 stoji podobne ako HTC Hero)...

anonymous14.12.2009 - 22:59 Trvalý odkaz

:-): Hned by som ho bral .-)

Celá diskusia 146 príspevkov