Nokia 2710 Navigation Edition

RECENZIA low-mid-endu Navigačný mobil s 2 Mpix fotoaparátom, QVGA displejom, 3,5 mm jackom, EDGE a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 111 x 46 x 14 mm,

hmotnosť: 87 gramov (zistená: 88 g)

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 56 mm (2,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 55 MB + 2 GB microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

ostatné 2: GPS, FOTA,

batéria: BL-5C, 1 020 mAh,

výdrž: do 12 h hovoru / 490 h pohotovosti / 6 h navigovania,

SAR: 0,80 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

RSS, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna.

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, držiak do auta, autonabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty,

Nokia 2710 Navigation Edition je zaujímavým kúskom, ktorý sa u nás už nejaký ten týždeň predáva. Ponúka základné funkcie za nízku cenu, no jeho hlavnou výhodou je podpora GPS so zabudovanými Ovi Maps a široké príslušenstvo v základnom balení.

Nokia 2710 Navigation Edition je low-mid-end klasickej

, ktorý ma prekvapil svojim kvalitným vyhotovením. Na tak lacný telefón som ozaj nečakal kvalitné a pevné telo či nevŕzgajúce kryty. A to je 2710-ka kompletne vyrobená z plastu. Novinka používa klasické rozloženie prvkov a nenájdete na nej žiadne extravagantné kúsky. Predná strana teda, ako obvykle, pozostáva z displeja a klávesnice. Bok telefónu lemuje strieborný pás, ktorý na pravej strane obsahuje spúšť fotoaparátu a na ľavej ukrýva krytom chránený microUSB konektor a slot pre pamäťovú kartu. Podstatnú časť zadnej strany tvorí odnímateľný kryt, pod ktorým môžete nájsť 1 020 mAh batériu. Mimochodom, kryt drží na svojom mieste presne a nevŕzga ako v Nokii 2700 classic. V hornej časti zadnej strany je umiestnený objektív dvojmegapixelového fotoaparátu. Okrem neho sa v pravom hornom rohu nachádza aj nelogicky umiestnený otvor pre pútko. Neprakticky umiestnený je aj 3,5 mm jack a konektor tenkej nabíjačky. Oba nájdete v hornej stene. Problémové umiestnenie si uvedomíte pri navigovaní v aute.

"Nepraktické je najmä umiestnenie otvoru pre nabíjačku."

Ovládacia časť klávesnice pozostáva z navigačného štvorca, štvorice tradičných tlačidiel (dve na príjem a ukončenie hovoru + dve kontextové) a jedného špeciálneho tlačidla pre spustenie navigácie. Alfanumerická klávesnica ostala bezo zmien. Jednotlivé tlačidlá sú však malé a píše sa na nich nepohodlne.

"Klávesnica je výrazne nepohodlná."

QVGA

Nokie 2710 je starý známy. Používa uhlopriečku 2,2 palca, ktorá síce nie je ideálna na navigovanie, no postačí. Viditeľnosť za každých svetelných podmienok je už tradične dobrá, slabší je len pozorovací uhol. Operačný systém použitý v telefóne je uzavretý, Series 40 5th Edition. Jeho možnosti sú dobre známe. Nechýba aktívny pohotovostný režim prepojený s hodinami, rádiom, hudobným prehrávačom, kalendárom a e-mailovým klientom. Problémom Nokií sú nastavenia displeja, ktoré aj v prípade 2710-ky chýbajú. Pri používaní telefónu ma prekvapili spomalené reakcie, ktoré cítiť najmä pri vstupe do menu či otváraní rôznych položiek.

Dvojmegapixelový

sa v Nokiách objavuje už dlho, preto už tušíte, čo od neho očakávať. Potešila ma spúšť fotoaparátu na bočnej stene telefónu. Fotografovanie prebieha štandardne na šírku displeja, zvoliť si však môžete aj režim portrét (na výšku). Už tradične nechýbajú farebné efekty, vyváženie bielej či samospúšť. Nokia 2710 umožňuje vypnutie zvuku spúšte fotoaparátu. Video dokáže nahrávať v rozlíšení 320 x 240 bodov. Nastavenia sú rovnaké ako pri fotografovaní. Snímky a videá v galérii nájdete prehľadne (aj časovo) zoradené. Pri prezeraní je možné snímky upravovať, použiť funkciu zoom (lupa), a takisto si zvoliť celoobrazovkový režim prezerania fotografií.

Hudobný

v Series 40 je už tradične na výbornej úrovni, samozrejmosťou je už aj univerzálny konektor pre slúchadlá. Nokia 2710 ponúka triedenie hudby podľa interpretov, albumov a žánrov. Podporované sú aj playlisty. Grafika prehrávača je prehľadná. Prispôsobí sa aktuálnej grafickej téme, zvoliť si však môžete aj štandardný vzhľad. Pri prehrávaní vidíte názov interpreta, skladby a albumu spolu s jeho obalom. V nastaveniach nájdete možnosť vybrať si z niekoľkých typov ekvalizérov. Kvalita reproduktora je dostatočná, rovnako ako jeho hlasitosť. V aplikáciách nájdete aj jednoduché FM rádio s RDS.

"Samozrejmosťou je už aj univerzálny konektor pre slúchadlá."

Navigácia

si ma získala najmä širokými možnosťami a jednoduchým prostredím, ktoré zvládne ovládať naozaj každý. Pri úvodnom spustení sa vás aplikácia opýta na možnosti vyhľadávania polohy. Pri aktívnom A-GPS je vyhľadanie polohy bleskové, studený štart bez pomoci internetu (bez asistovaného GPS) trvá o niečo dlhšie. Veľa záleží od kvality GPS signálu. Po vyhľadaní sa vaša aktuálna poloha zobrazí na mape stiahnutej na pamäťovej karte alebo online čerpanej z internetu. Pri pešej navigácii odporúčam ihneď spustiť a nakalibrovať kompas, mapa sa vám bude otáčať podľa vašej polohy. Odporúčam tiež prekontrolovať základné nastavenia a môžete začať navigovať. Vyhľadávanie lokality a plánovanie trasy je jednoduché. Aplikácia si pamätá poslednú zadanú krajinu, mesto aj ulicu, čo môže výrazne urýchliť zadávanie cieľa. Na druhej strane však treba priznať, že konkurencia už po zadaní niekoľkých znakov ponúka ulice so zhodnými názvami. V balení telefónu je pevný držiak na sklo automobilu. Nokii 2710 veľmi chýba ovládač hlasitosti v bočnej stene prístroja.

"Navigácia Ovi Maps je jednoduchá, horšie je to len s offline hľadaním GPS signálu."

Pri zvolení cieľovej adresy môžete nastaviť typ navigácie (pešo, kratšia cesta autom, rýchlejšia cesta autom), či má trasa počítať aj s trajektami, diaľnicami, spoplatnenými cestami a tunelmi. Po zvolení vlastných kritérií stačí spustiť navigovanie a mobil vás k cieľu po zvolenej trase zavedie. Chválim aj množstvo POI (Point Of Interest), teda záujmových bodov ako sú reštaurácie, bankomaty, obchody a podobne. Užitočná je aj miniaplikácia Počasie, ktorá zobrazuje aktuálnu predpoveď. Nechýbajú ani informácie o doprave, tie však na Slovensku bohužiaľ nefungujú. Napriek tomu je navigačný softvér Ovi Maps skutočne šikovnou aplikáciou, ktorá bezplatne ponúka mnoho atraktívnych funkcií.

Pamäť telefónu hlási dostupných 55 MB. V balení nájdete dvojgigabajtovú microSD kartu. Nahradiť ju môžete kartou s maximálnou kapacitou 16 GB. Kontaktov môžete uložiť už tradične 2 000. Pamäť správ je zdieľaná a obmedzená iba počtom voľných megabajtov.

V oblasti telefonovania neprináša Nokia 2710 nič nové. Stále napríklad chýba inteligentné vyhľadávanie kontaktov z domácej obrazovky. Telefónny zoznam pojme až dve tisícky viacpoložkových kontaktov. K jednotlivým menám môžete priradiť viacero údajov, okrem niekoľkých čísel aj narodeniny, e-mailovú adresu, adresu domov či poznámku. Pri uloženej adrese sa môžete ku kontaktu dať navigovať. Kvalita a hlasitosť reproduktoru pri telefonovaní je dobrá, problém som nepostrehol ani v rušnejších miestach. V nastaveniach nechýbajú profily. Popri tradičných (normálny, tichý, schôdzka, apod.) si môžete vytvoriť aj vlastné. Všetky profily je možné načasovať.

"Chýba inteligentné vyhľadávanie kontaktov z domácej obrazovky."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

Ani v menu

v sa nič podstatné nezmenilo. Editor či priečinok prijatých textových a multimediálnych správ je spoločný. Pri editovaní textu stačí pridať do správy predmet či akýkoľvek súbor a správa sa automaticky odošle ako MMS. Nastavenia umožňujú aktivovať doručenky a meniť veľkosť písma. Pamäť pre správy je limitovaná zostávajúcou pamäťou, takže nedostatku miesta sa skutočne nemusíte obávať.

E-mailový klient je, rovnako ako v Nokii X3 či 7230, zastúpený zjednodušenou aplikáciou Nokia Messaging. Jej najväčšou nevýhodou je chýbajúca možnosť automatickej aktualizácie schránky. Pripájať sa a kontrolovať si obsah svojho konta budete musieť manuálne.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

Internetový

v mobile je zastúpený aplikáciou Opera Mini vo verzii 4.1. Odporúčam aktualizovať prehliadač na vyššiu a kvalitnejšiu verziu. Prezeranie webu tak bude omnoho rýchlejšie a pohodlnejšie. Na pripojenie k internetu využijete iba GPRS a EDGE, 3G s nadstavbami chýba. O lokálne spojenia sa postará Bluetooth a microUSB konektor. V základnom balení nájdete aj krátky USB kábel.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Už tradične nájdete v nových Nokiách aj prehľadný

. Ten dokáže udalosti zobrazovať v mesačnom, týždennom či dennom náhľade. Nechýba ani oznamovacia lišta s aktuálnymi dennými záznamami pod mesačným náhľadom. V ponuke funkcií taktiež nájdete budík, ktorý vás opakovane zobudí vo vybrané dni v týždni. Budiť dokáže aj FM rádiom, len nesmiete zabudnúť večer pripojiť slúchadlá. Organizačnú výbavu dopĺňajú poznámky, zoznam úloh, časovač, stopky či jednoduchá kalkulačka. Všetky organizačné funkcie nájdete po novom združené pod položkou Aplikácie.

"Už tradične nájdete v ponuke aj prepracovaný kalendár."

V menu Java aplikácií nájdete niekoľko hier a aplikácií, konkrétne: Block'd, Rally 3D, Sudoku, My Nokia, Ovi Store, Prevody, Share on Ovi a svetové hodiny. Minimalizácia a multitasking samozrejme chýbajú.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž batérie ma prekvapila, či už pri klasickom používaní alebo navigovaní. Bez použitia navigácie môžete rátať s výdržou minimálne 4 až 5 dní, čo považujem za výborný výsledok. Nokia 2710 vďaka menšiemu displeju a silnej batérií ponúka niekoľko hodín pohodlného navigovania. Po troch hodinách ubudla z indikátora len 1/4, takže sa na 5 - 6 hodín navigovania Nokiou 2710 môžete spoľahnúť, a to nedokážu ani mnohé tradičné navigácie do auta.

Výhody:

- zabudované GPS,

- Ovi Maps,

- 3,5 mm jack,

- FM rádio s RDS,

Nevýhody:

- pomalšie reakcie,

- nepohodlná klávesnica,

- nabíjací konektor v hornej stene,

- krátky USB kábel v balení.

Orientačná cena: 115 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 2710 Navigation Edition je jednoduchý low-end so základnými funkciami, ktorý vyniká najmä zabudovaným GPS a prítomnými bezplatnými Ovi mapami. Za cenu okolo 110 € ide o výbornú kombináciu mobilného telefónu a navigačného zariadenia s kompletným príslušenstvom. Nokia 2710 ma sklamala iba pomalšími reakciami a nepraktickým umiestnením nabíjacieho konektoru. Konkurenciou 2710-ky sú ďalšie modely od Nokie, napríklad 5230, ktorá sa predáva v za o niečo vyššiu cenu a po novom už tiež obsahuje príslušenstvo do auta.

Druhý názor

Richard Hombauer: Nokia 2710 s množstvom offline máp na dodávanej pamäťovej karte, celkom šikovnou navigačnou aplikáciou a pevným držiakom do auta ponúka niečo, čo na našom trhu chýbalo. Ja používam 100-eurovú navigáciu Garmin nuvi 205, ktorej sa svojimi možnosťami Nokia 2710 s Ovi Maps pokojne vyrovná. S menším displejom (s rovnakým rozlíšením) ponúkne dlhšiu výdrž, menšie celkové rozmery a dokáže navyše telefonovať, posielať správy, fotografovať... Nokia 2710 je zaujímavý počin, na ktorom mi prekáža nepohodlná klávesnica a dlhé hľadanie GPS signálu, ak nevyužívate rýchlejšiu lokalizáciu cez internet. Ak vám tých 222 MB máp na dodávanej karte nestačia (také Chorvátsko tam napríklad chýba), cez Ovi Suite by nemal byť problém stiahnuť vami vybrané krajiny sveta. Zadarmo!

Produktová stránka: Nokia 2710 Navigation Edition

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.07.2010 - 22:13

crucifx: Osobne nechapem, na co je GPSko pri fonoch s uzavretym operacnym systemom. To ho degraduje len na akysi kompas, popride vyuzitie s Google maps.

anonymous07.12.2009 - 16:35 Trvalý odkaz

samo: no chcu aby sa aj Nokia Maps, respektive teraz Ovi Maps pouzivali, tiez ich mam v 2700 ale ani raz som ich nepouzil, no podla mna je to celkom fajn, ak to nezabiju cenou a bude to 110€ a menej bude to dobry kandidat na GPS-ko + hadam tam daju aspon 4-8GB kartu

anonymous07.12.2009 - 16:41 Trvalý odkaz

samo: hm, tak bude mat len 2GB kartu :(

anonymous07.12.2009 - 16:41 Trvalý odkaz

samo: ...preco nemozem editovat prispevok...inac HW ma totozny s 2700 az na to GPS

anonymous07.12.2009 - 17:39 Trvalý odkaz

tomaspalko: mal by obsahovat dozivotnu licenciu na hlasovu navigaciu.

Celá diskusia 29 príspevkov