HTC One A9 - posledný nádych či druhý dych?

Recenzia 5'' androidu s pevnou kovovou konštrukciou, pekným Full HD displejom, čítačkou odtlačkov prstov a najnovším systémom Android 6.0.

HTC One A9 má bezpochyby kontroverzný dizajn, ktorý pripomína posledné iPhony od Apple. Na druhej strane však možno povedať, že je tu stále vidieť črty modelového radu One, ktoré ako prvé nastolilo HTC One M7. Bol prvý Apple alebo HTC? Neviem, neriešim. Ak sa vám telefón páči, tak si ho kúpite, ak nie, tak nie. Veď svet sa predsa nezrúti.

HTC One A9 sa v mojich rukách ohrial o čosi kratšie, než je to pri bežnom testovaní, a tak v nasledujúcich riadkov možno pár informácií neobsiahnem úplne komplexne. Ale počas tých pár dní som mu dal naozaj zabrať.

ikona

Základné info: HTC One A9Štýlový android vyššej strednej triedy s kovovým telom, 5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou, čítačkou odtlačkov prstov a 2 150 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Z nefinálneho balenia vyberám poctivo zostavenú unibodu konštrukciu z kovu, o čom ma presviedča chlad na povrchu. HTC One A9 je mimoriadne pevný, v ruke ho len tak ľahko neohnete, tenký a hlavne ľahký telefón. A práve hmotnosť spolu s hladkým prevedením môže počas prvých pár hodín narobiť šarapatu pri držaní. Telefón sa v ruke trochu šmýka, čo je príznačné aj pre posledné vlajkové lode od Samsungu a Applu. Určite by som mu doprial tenké puzdro, ktoré by zároveň ochránilo aj vystupujúci fotoaparát na zadnej stene. Napríklad prehľadné originálne puzdro HTC Clear Shield. Je pravdou, že fotoaparát kryje zafírové sklíčko, ktoré by malo odolať škrabancom, no pri položení telefónu na stôl je kontaktným miestom skôr jeho kovový lem a ten sa trochu ošúchal už po pár dňoch aj na našej testovačke.

Na zadnej stene ešte chvíľu ostanem. Hladké kovové prevedenie prerušujú v hornej a dolnej časti dva pásiky pre antény. Tu musím v súboji s iPhonom podržať stranu HTC, ktoré sa dizajnovo lepšie popasovalo s týmto riešením. Z funkčného hľadiska už si nie som ale taký istý. Na určitých miestach v Bratislave sa na testovaných telefónoch stretávam s kolísavým signálom LTE a tým pádom častým prepínaním medzi 3G a 4G. HTC One A9 ale prekvapilo aj kolísavým príjmom 3G signálu a občas aj úplným výpadkom dátovej siete. Po tak krátkom testovaní a skutočnosti, že išlo o kus v nefinálnom balení si však netrúfam vyvodiť jasné závery.

Najvýraznejším prvkom prednej steny je čítačka odtlačkov prstov umiestnená pod displejom. Odomykanie pomocou nasnímania odtlačkov som mal aktívne počas celej doby používania a reakcie čítačky môžem iba chváliť. V nastaveniach odporúčam aktivovať odomknutie telefónu podržaním na čítačke. Je to veľmi rýchle a návykové. Čítačka pracovala veľmi rýchlo a spoľahlivo, no trochu ma mrzí, že ju HTC neskombinovalo s hardvérovým tlačidlom, ako napríklad Meizu pri modeli MX5, a nedodalo jej tak o čosi bohatšie možnosti využitia.

Okrem odblokovania poslúži už iba na návrat na hlavnú domácu obrazovku odkiaľkoľvek v prostredí. A presne tomuto riešeniu trochu nerozumiem, keďže funkciu návratu plní dotykové tlačidlo domčeka. Je však pravdou, že softvérové tlačidlá sa občas skrývajú. Dosť bolo úvah, poďme späť ku kvalitám. Okrem rýchlych a takmer stopercentných reakcií pochválim aj možnosť snímania v ľubovoľnom smere priloženia. Odtlačky sa zaznamenávajú už tradične viacnásobným priložením pod rôznym uhlom.

V nastaveniach si môžete uložiť až päť odtlačkov. Na konci testovania prichádzam ešte na jedno užitočné zistenie. Ak je senzor priblíženia umiestnený nad displejom zakrytý, čítačka odtlačkov je neaktívna. Pri šmátraní vo vrecku nohavíc sa tak nemusíte báť náhodného odblokovania.

Stereo reproduktory modelu A9 chýbajú, ten jeden nájdeme dolu. Po pár vypočutých pesničkách podľa mňa nehrá zle, no stereo reproduktory to skrátka nie sú. V pravej bočnej stene pochválim dobre hmatateľné tlačidlo ovládania hlasitosti a tlačidlo napájania. Tomu výrobca doprial vrúbkované prevedenie, ktoré poslúži na lepšie nahmatanie a taktiež na rozoznanie od tlačidla hlasitosti. Hore sa nachádza iba anténa, 3,5 mm audio konektor robí spoločnosť microUSB konektoru a hlasnému reproduktoru v dolnej stene. MicroUSB konektor umožní aj pripojenie externých zariadení cez redukciu USB OTG.

Pre nanoSIM a microSD kartu sú v pravej stene pripravené dva šuplíky. Slot na microSD kartu je určite vítaným doplnkom, keďže interný priestor dostal kapacitu iba 16 GB. Používateľovi je dostupných iba 10,1 GB. Hore poteší viacfarebná notifikačná dióda.

Ovládania dotykového displeja je veľmi pohodlné aj vďaka ochrannému sklíčku Gorilla Glass so zaoblenými okrajmi, ktoré súvislo prechádzajú do bočných stien. Päťpalcový displej ponúkne jemné Full HD rozlíšenie. HTC sa ale tentokrát rozhodlo pre displej AMOLED. To, že nejde o Super LCD zistíte napríklad aj podľa zobrazenia bielej, ktoré na AMOLEDe už tradične trochu stráca. Na druhej strane sa však môžete tešiť na verné zobrazenie čiernej a sýtemu podaniu zvyšných farieb. Displej sa mi páčil, farby AMOLED technológie mám rád. Ak vám ale nesadnú, skúste si v nastaveniach zmeniť farebný profil z AMOLED na sRGB. V nastaveniach ešte poteší režim rukavice. Automatická regulácia samozrejme nesmie chýbať. Reakcie boli rýchle.

Ak si budete prispôsobovať nastavenia displeja, určite neobíďte poslednú položku s názvom Gestá funkcie Motion Launch. Tu nájdete päť šikovných funkcii. Dvojitým poklepaním môžete telefón rozsvietiť alebo uspať, potiahnutím po zhasnutej obrazovke zhora nadol viete telefón odblokovať, potiahnutím po zhasnutej obrazovke doľava sa dostanete priamo na domácu obrazovku, potiahnutie v opačnom smere vás presunie na obrazovku Blinkfeed a stlačením tlačidla hlasitosti pri držaní telefónu naležato spustíte fotoaparát.

Test v benchmarku AnTuTu hlási 30 177 bodov, čo stačí, no vzhľadom na cenovku príliš neprekvapí. Vo vnútri nájdeme nový Snapdragon 617 od Qualcommu s osemjadrovým procesorom. Grafiku má pod palcom procesor Adreno 405. Výkonu vzhľadom na cenu mohlo byť viac, no je ho dostatok. Mňa teší skôr zistenie, že ani napriek tenkej kovovej konštrukcii sa telo pri dlhšom hraní hier alebo využívaní graficky náročnejších aplikácií neprehrieva.

HTC One A9 prichádza s najnovším Androidom 6.0 doplneným o výbornú nadstavbu HTC Sense 7.0. Počas krátkeho používania môžem systém iba chváliť. Ako po výkonnostnej stránke, kde sa môžete spoľahnúť na rýchle reakcie, tak aj po funkčnej. Tu poteší viacero výborne spracovaných základných aplikácií od výrobcu a bohaté možnosti úprav. Cez zmenu ikon, tapiet, písma, farby v prostredí až po kompletnú premenu vzhľadu.

Pri aplikáciách nezabúdajte, že niektoré kúsky od HTC nemusia byť nainštalované a je potrebné ich stiahnuť z obchodu Google Play. Tam som našiel aj vydarený prehliadač s výbornou funkciou automatického zalamovania textu pri približovaní. Šikovná obrazovka Blinkfeed spôsobovala reštarty prostredia, a tak som ju radšej vypol. Následne už bežal systém bez problémov.

Fotoaparát disponuje maximálnym rozlíšením trinásť megapixlov a môže sa pochváliť optickou stabilizáciou obrazu. Prostredie je prehľadné, naľavo poteší lišta skratiek, v ktorej nájdete aj šikovné zapnutie HDR režimu. Medzi prednou a zadnou kamerou sa už tradične prepína potiahnutím prsta po obrazovke. Počas krátkeho používania som s One A9 stihol zhotoviť pár fotografií, ktoré nájdete na konci článku.

UKÁŽKA VIDEA PREDNEJ KAMERY (súbor 43 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 153 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 56 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 153 MB / min.)

Výhody:

+ pevné, elegantné a tenké kovové prevedenie

+ pekný AMOLED displej so zahnutým ochranným sklíčkom

+ ani pri hraní náročných hier sa konštrukcia neprehrieva

+ Android 6.0

+ výborná nadstavba HTC Sense 7.0 s dobre spracovanými aplikáciami

+ čítačka odtlačkov prstov

Nevýhody:

- iba 16 GB interné úložisko

- hardvérová výbava neoslní

- cena

Orientačná cena: 551 € (mobilonline.sk)

Na jeden záber: HTC One A9

Záver:

Po pár dňoch používania ma diskutabilný vzhľad trápi najmenej a rozmýšľam skôr nad cenovou politikou spoločnosti. HTC One A9 je bezpochyby zaujímavý telefón, ktorý ponúkne kvalitné prevedenie, návykovú hmotnosť, čítačku odtlačkov a v neposlednom rade pekný displej. Áno, pochvalu si zaslúži aj najnovší operačný systém vo verzii 6.0 s vydareným prostredím HTC Sense. Lenže, hardvér neoslní, kovovú konštrukciu a čítačku odtlačkov ponúkne viacero konkurentov za nižšiu cenu a celkovo sú moje dojmy dosť zmiešané. Naozaj neviem, v čom hľadať dôvod takto nastavenej ceny. HTC One A9 si určite nájde cestu k viacerým používateľom, no osobne by som určite počkal, kým cenovky v obchodoch vytriezvejú.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto prednej kamery

Diskusia k článku:

Nightmare 11.11.2015 - 23:38

HTC Sense je jednoducho parada plne suhlasim s tym

itlukas12.11.2015 - 00:52 Trvalý odkaz

skor vydych ako nadych :D tento fon je ostudou firmy htc po takych fonoch ako M9 M9+ E9+ ci one ME vyprdli takyto predrazeny paskvil.. ale su tu nove procaky tym padom aj nove prilezitosti napravit si meno, uvidime s cim pridu po novom roku..

Pavol Pavučko12.11.2015 - 16:58 Trvalý odkaz

Za tu cenu sa ta zohnať aj M8 a aj M9 a aj M8 ma dokonca lepší vykon

Juraj14.11.2015 - 11:11 Trvalý odkaz

Jasné, že radšej HTC M9, alebo M9 +. Veď M9 je vlajková trošku staršia.

ondrakomous14.11.2015 - 14:01 Trvalý odkaz

htc m9 si koupi jen "skalni fanda" htc, coz je defakto jediny clovek na slovensku, johny, vsichni odstatni si koupi samsung s6, nebo iphone 6,to vpodstate plati pro vsechny dalsi novy modely htc vcetne a9 a rozhodne to neni zpusobeny jen spatnym marketingem a znackou, proste treba s6 je technologicky na na jiny urovni a to stejny je u iphonu.htc uz nejsou schopni drzet krok se spickou.

Celá diskusia 20 príspevkov